واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: آيدين آغداشلو: بازار هنر تقويت مي شود
آمنه شير افكن : قانون حمايت دستگاه هاي دولتي از آثار هنري در كميسيون فرهنگي مجلس به تصويب رسيد تا از اين پس دستگاه هاي دولتي موظف باشند دو درصد از اعتبارات تملك دارايي سرمايه اي خود را به خريد آثار هنري اختصاص دهند. آيدين آغداشلو، نقاش تصويب چنين قانوني را رويكرد مثبت به اهالي هنر مي داند اما معتقد است در اجراي آن بايد ظرايف و جزئيات كار لحاظ شود تا سابقه پيشين در اجرايي نشدن چنين طرح هايي به سراغ اين قانون نيايد. در هر صورت اين اقدام به تقويت بازار هنري در داخل كشور كمك خواهد كرد.
¦ چقدر به اجراي قانون حمايت از خريد آثار هنري توسط دستگاه هاي دولتي خوش بين هستيد؟
اگر بخواهيم كل را در نظر بگيريم، كل اين است كه هر اقدامي براي حمايت از هنر و حرمت گذاري به جامعه هنري درخور توجه و لازم است.
خود اين قانون نشان مي دهد براي هنر بايد خرج كنند. ما به هر حال در حوزه هنر هم با نوعي بازار مواجه هستيم كه ويژگي هاي هنري خودش را دارد. اثر هنري بعد از توليد از سوي هنرمند تبديل به كالا مي شود، البته اين را من نمي گويم بلكه پنج دهه پيش «اندي وارهول» نقاش آمريكايي مي گفت. اما هنرمند هيچ گاه تاجر نخواهد شد.
¦ در سال 83 هم ما قانوني مشابه همين قانون داشتيم كه بر ضرورت خريد آثار هنري از سوي دستگاه هاي دولتي تاكيد داشت اما اجرايي نشد، فكر نمي كنيد همان تجربه تكرار شود؟
در هر صورت ذات چنين قانوني يعني نگاه مثبت به مقوله هنر، و تا وقتي به اجرا درنيامده نمي توان درباره آن قضاوت كرد اما در هر صورت اختصاص دو درصد از اعتبارات تملك دارايي دستگاه هاي دولتي براي خريد آثار هنري اقدام مثبتي است كه بايد به آينده اجراي آن خوش بين بود.
¦ ضمانت اجرايي كار چطور مشخص مي شود؟
به هر حال ما در مقوله بازار هنر در ايران هميشه با فقدان كارگزاران هنري مواجه هستيم، افرادي كه بتوانند شرايط بازار هنر را به هنرمند يادآوري كنند؛ اينكه چه هنگام اثر هنري او بازار دارد و چه هنگام اشباع است. در بحث اجرايي نيز با نبود اين بخش مواجهيم؛ گروهي از كارشناسان زبده هنري كه بتوانند به گروه هاي هنرمندان و خريداران دولتي آنها در راستاي تشكيل يك بازار مستقل و سلامت هنري ياري دهند.
¦ هميشه در اجراي چنين قانوني نگراني از نحوه اجراي آن وجود دارد، شما چطور فكر مي كنيد؟
به هر حال پيش از اين نگراني، من براساس تجربه هاي پيش نگران نحوه كاربري و استفاده از اثر هنري خريداري شده از سوي دستگاه هاي دولتي هستم.
در گذشته هم مواردي بود كه رئيس دستگاهي با نصب تابلوهاي نقاشي مدرن در اداره موافقت نمي كرد، اين نشان مي دهد بايد در اين بخش كار كارشناسي صورت گيرد البته خيلي از سازمان ها و نهادها هم نسبت به خريد آثار هنري نفيس اقدام مي كنند اما در عمل هيچ بهره برداري از آن صورت نمي گيرد و اثر هنري در برخي موارد به انبار اداره ها ختم مي شود.
البته يك نكته ديگر هم اين است كه هر اداره بايد در خريد اثر هنري و درجه نفيس بودن آن دقت عمل داشته باشد. اثر هنري نفيس مانند هر كالاي تجاري ديگر ارزش افزوده به همراه خواهد آورد.
¦ يعني به نوعي ذائقه شناسي مخاطب هر دستگاه دولتي؟
قطعاً همين طور است. براي مثال شايد سازمان اوقاف به سمت خريد تابلوهاي خطي آثار قرآني برود و سازمان ميراث فرهنگي هم به سمت خريد نقاشي هاي قهوه خانه اي و خريداري براي آثار هنري مدرن نباشد كه در چنين شرايطي وزارت ارشاد بايد وارد عمل شود و خود براي خريد آثار مدرن هنري اقدام كند يا اينكه فرهنگ سازي براي خريد اين آثار در دستگاه هاي دولتي به وجود آيد.
¦ سخن آخر؟
فكر مي كنم بايد منتظر اعلام جزئيات بيشتر درباره ابعاد اجرايي شدن اين قانون بود.
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]