واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: حياط خلوت آمريكا در تسخير ديپلماسي مبتني بر عدالت و احترام متقابل
تهران- مروري بر رفت و آمدهاي ديپلماتيك جمهوري اسلامي ايران و كشورهاي آمريكاي لاتين نشان مي دهد كه آنچه ايالات متحده آمريكا "حياط خلوت" براي خود مي پنداشت، امروز در تسخير ديپلماسي مبتني بر عدالت و احترام متقابل است.
به گزارش روز دوشنبه خبرنگار سياسي ايرنا، روابط تهران با كشورهاي منطقه استراتژيك آمريكاي لاتين از آغاز دولت نهم تاكنون رشد چشمگيري يافته و در مجموع بيش از يكصد سفر، ملاقات رسمي و گفت و گوي تلفني بين عالي ترين مقامات ايران و كشورهاي اين منطقه در 6 سال اخير نشاندهنده پيوندهاي نزديك ملت ها و دولت هاي منطقه است.
منطقه راهبردي آمريكاي لاتين كه به دليل نفوذ و سيطره گسترده آمريكا در اين منطقه با عنوان "حياط خلوت آمريكا" شناخته مي شد، امروز به سرزمين مردمان و دولت هاي ضد استكباري و ضدامپرياليستي تبديل شده و بسياري از كشورهاي اين منطقه به دليل اشتراكات فراوان با ملت ايران از جمله خوي استكبارستيزي گام در مسير حركت ملت ايران نهاده اند.
اين اشتراكات تا جايي است كه محمود احمدي نژاد، رييس جمهوري اسلامي ايران ديروز (يكشنبه) قبل از عزيمت به كاراكاس در آغاز سفر دوره اي به چهار كشور ونزوئلا، نيكاراگوئه، كوبا و اكوادور، بيداري و روحيه انقلابي ملت هاي آمريكاي لاتين را يادآور شد و مشخصا انقلاب مردم نيكاراگوئه را تقريبا همزاد انقلاب اسلامي ملت ايران دانست.
مخالفت با ساختارهاي ناعادلانه جهاني و انتقاد از نظام سلطه به واسطه به رسميت نشناختن حقوق ملت ها، تهران و پايتخت هاي آمريكاي لاتين را بيش از پيش به يكديگر نزديك كرده است.
در چنين فضايي، منحني روابط آمريكاي لاتين با ايران سير صعودي را نشان مي دهد و اين دستاورد ملت هاي دو گوشه گيتي با وجود تبليغات منفي قدرت هاي استكباري و اعمال فشار و مانع تراشي هاي آنان به دست آمده است.
ابراز نگراني مقامات آمريكا و اظهارات مداخله جويانه آنان خطاب به كشورهاي آمريكاي لاتين در زمينه پرهيز از توسعه مناسبات با تهران، موضع تكراري واشنگتن در قبال سفرهاي رييس جمهوري اسلامي ايران به آمريكاي لاتين بوده است، موضوعي كه اين بار و در آستانه آغاز سفر دوره اي رييس جمهوري، از زبان باراك اوباما، رييس جمهوري آمريكا و سخنگوي وزارت امور خارجه ايالات متحده تكرار شد.
از نگاه كارشناسان، فرش قرمز پايتخت هاي كشورهاي آمريكاي لاتين براي نماينده ملت ايران، نشانه شكست آمريكا از يك سو و گواهي بر اهميت سفر محمود احمدي نژاد است.
اگرچه كشورهاي آمريكاي لاتين با آمادگي براي ميزباني رييس جمهوري اسلامي ايران، پاسخ عملي و منفي به درخواست واشنگتن داده اند، برخي سران اين منطقه به صراحت در اين زمينه سخن گفته اند.
از آن جمله، "هوگو چاوز" رييس جمهوري ونزوئلا در اظهارنظر صريحي، سخنان مقامات آمريكايي را حرف هاي بي ارزش و خنده دار توصيف كرد.
** رفت و آمدهاي ديپلماتيك از نگاه آمار
نگاه آماري به تعاملات ايران با كشورهاي آمريكاي لاتين در سطح عالي شامل سفرهاي متقابل، ملاقات هاي رسمي و گفت و گوهاي تلفني ميان رييس جمهوري ايران و روساي كشورهاي اين منطقه از تابستان سال 1384 تاكنون نشان مي دهد كه در طول بيش از 6 سال اخير، جمهوري اسلامي ايران تعاملات و تماس هاي ديپلماتيك گسترده اي در سطوح عالي با كشورهاي ونزوئلا، برزيل، كوبا، اكوادور، نيكاراگوئه و بوليوي داشته است.
از آغاز فعاليت دولت نهم تاكنون، احمدي نژاد رييس جمهوري اسلامي ايران و چاوز رييس جمهوري ونزوئلا هركدام چهار بار به كشورهاي يكديگر سفر كرده اند. روساي دو كشور در طول اين مدت بيش از 30 ملاقات رسمي و گفت و گوي تلفني داشته اند.
در خصوص روابط ايران و برزيل به عنوان بزرگترين قدرت اقتصادي آمريكاي لاتين و ششمين اقتصاد بزرگ جهان نيز بايد سفر محمود احمدي نژاد به برازيليا در آذر ماه سال 1388 را نقطه عطفي در روابط دو كشور دانست چرا كه احمدي نژاد نخستين رييس جمهوري ايران بود كه از زمان پيروزي انقلاب اسلامي به برزيل سفر مي كرد.
به دنبال سفر رييس جمهوري ايران به برزيل، "لوييس ايناسيو لولا داسيلوا" رييس جمهوري وقت آن كشور در اواخر ارديبهشت ماه سال 1389 سفري پربار به تهران داشت و در اين رفت و آمدهاي ديپلماتيك، دهها سند همكاري ميان مقامات دو كشور امضا شد.
سفرهاي متقابل وزيران خارجه ايران و برزيل در دو سال اخير و تماس ها و رايزني هاي پي در پي مقامات و مسوولان مختلف دو كشور نيز از اهميت بسزايي در روابط دو طرف برخوردار است.
علاوه بر اراده بالاي تهران و برازيليا براي گسترش روابط اقتصادي و افزايش حجم مبادلات تجاري دوجانبه، اعلام آمادگي برزيل براي حل موضوع هسته اي ايران و حمايت دولت برازيليا از فعاليت هاي صلح آميز هسته اي تهران از اهميت ويژه اي برخوردار است.
احمدي نژاد در سفر دوره اي جاري به آمريكاي لاتين علاوه بر ونزوئلا، براي بار دوم در طول دوران رياست جمهوري خود به كشورهاي كوبا، نيكاراگوئه و براي نخستين بار به اكودور سفر خواهد كرد. نخستين سفر احمدي نژاد به كوبا در شهريور 1385 و اولين سفر وي به نيكاراگوئه در دي ماه 1385 انجام شد.
اين آمار تنها مربوط به سفرهاي رسمي طرف ايراني است و سران و مقامات عالي كشورهاي آمريكاي لاتين نيز سفرهاي متعددي در طول 6 سال اخير به تهران انجام داده اند.
** سفر احمدي نژاد در كانون توجه جهانيان
فرش قرمز كاراكاس به عنوان نخستين ميزبان رييس جمهوري اسلامي ايران در اين سفر دوره اي در كانون توجه جهانيان قرار دارد و پخش زنده مراسم ورود احمدي نژاد به ونزوئلا در رسانه هاي مهم بين المللي گواهي بر اين مدعاست.
اهميت و حساسيت خاص اين سفر، شبكه هاي خبري آمريكايي را بر آن داشت تا با قطع برنامه هاي عادي خود، به پخش تصاوير زنده مربوط به ورود احمدي نژاد به ونزوئلا بپردازند.
شبكه سي ان ان در حالي ورود رييس جمهوري اسلامي ايران به يكي از مهم ترين كشورهاي "حياط خلوت آمريكا" را بطور زنده پخش كرد كه دولت آمريكا سال ها است به زعم خود، تلاش هاي ضد ايراني زيادي را تدارك ديده است اما با وجود اين تلاش ها، ديپلماسي فعال و مبتني بر عدالت و احترام متقابل جمهوري اسلامي ايران، حياط خلوت آمريكا را به تسخير خود درآورده است.
گزارش از: محمدرضا منافي
سيام**1723**2026
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30756652
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 150]