واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: اينترنت و سلامت روابط خانوادگي
ارتباطات > اينترنت - احمد يحيايي ايلهاي:
تأثيرات و پيامدهاي مثبت و منفي اينترنت بهعنوان يك پديده نوين در اجتماعات انساني در حال گسترش است.
هر روز از سوي صاحبنظران و رسانهها نقش مثبت اينترنت در توسعه اقتصادي و نقش منفي آن در توسعه فرهنگي برجستهسازي ميشود و در جهت بهبود آثار مثبت و كاهش پيامدهاي منفي اينترنت نظرات و پيشنهادهاي فراواني ارائه ميشود.
در سطح كلان اينترنت در بعد اقتصادي به تجارت الكترونيك، در بعد سياسي به كاهش اقتدار دولتها، در بعد اجتماعي به كاهش هزينههاي حملونقل و در بعد فرهنگي توسعه فهم تنوع را در پي داشته است. همچنين نقش اينترنت بر امنيت ملي جوامع در سطح كلان بر روند ارتباطي سازمانها با مشتريان و بر روابط خانوادگي بهطور مؤثر در حال توسعه است.
نقش اينترنت در خانوادهها و بهخصوص در كاهش روابط خانوادگي جدي بوده است؛ بهطوري كه سهمي از زماني را كه اعضاي خانواده در خانه حضور دارند، جدا از يكديگر و همراه با اينترنت ميگذرانند. هرچند ميتوان گفت اينترنت در خانوادههاي مختلف كاركردهاي مختلفي داشته است اما در بحث روابط اجتماعي بين اعضاي خانواده، كاهش گفتوگو و به تبع آن كاهش تفاهم را در پيداشته است.در ادامه به برخي از آثار منفي اينترنت بر روابط خانوادگي اشاره ميشود تا خانوادهها بيشتر از گذشته با استفاده درست از اين ابزار بسيار مهم و قدرتمند آشنا شوند.
اينترنت و گفتوگوهاي خانوادگي
بدون شك از اوايل قرن بيستم با توسعه رسانههاي جمعي ميزان ارتباطات ميانفردي كاهش يافته است. در سازمانها، در اجتماعات فاميلي و در خانوادهها، افراد كمتر گفتوگو ميكنند و يا اينكه تمايل به گفتوگو در بين انسانها كم شده است. اينترنت نقش گفتوگو را كمرنگتر كرده و زنگ خطري جدي را براي ارتباطات انساني به صدا درآورده است.
امروزه هر كدام از اعضاي خانواده وقتي از محل كار به كانون گرم خانواده برميگردند به اتاق خود رفته و سرگرم فعاليت با كامپيوتر خود و اينترنت ميشوند. حتي در بعضي از خانوادهها اعضاي خانواده چاي، شام و صبحانه خود را روي ميز كامپيوتر ميل ميكنند. كاهش يا به مفهومي ديگر فقدان گفتوگوهاي خانوادگي بهطور حتم پس از مدتي ميزان شناخت افراد خانواده را از يكديگر كاهش ميدهد و به كاهش ميزان اعتماد اعضاي خانواده به يكديگر ميانجامد و نتايجي منفي را در پيخواهد داشت. از طرفي اين فعاليت اعضاي خانواده پس از مدتي به گوشهگيري (بالاخص نوجوانان) ميانجامد و رغبت به زندگي اجتماعي و تعامل خانوادگي را كاهش ميدهد.
اينترنت و اخلاق
يكي از استدلالهاي مخالفان اينترنت توسعه تصاوير مستهجن يا خلاف عفت عمومي و يا حداقل امكان دسترسي آسان و فوري نوجوانان به اين تصاوير است. از طرفي اينترنت اين فرصت را مهيا كرده است كه افراد بهراحتي «حق مؤلفان» را زير پا بگذارند و آشكارا از سايتها و وبلاگهاي ديگران دزدي كنند كه توسعه آن ميتواند روحيه تجاوز به حقوق ديگران را افزايش دهد.
اعتياد اينترنتي
يكي از خاصيتهاي ويژه اينترنت، جاذبه و گرايش مستمر به سير و گردش در آن توسط استفادهكنندگان از آن است كه پس از مدتي افراد را بهشدت بهخود وابسته ميكند تا حدي كه براي برخي افراد اعتياد اينترنتي ميآورد و زندگي بدون آن براي آنان غيرممكن ميشود. لذا افراد بايستي حد و مرز استفاده از اينترنت را مشخص كنند. والدين در اين زمينه مسئوليتي جدي براي تعيين زمان و مدت استفاده فرزندان از اينترنت بهعهده دارند.
احتياط اينترنتي
خانوادهها همچنين در استفاده فرزندان از اينترنت بايستي آنان را آگاه كنند كه اسرار، محتوا و تصاوير شخصي خانواده، مختص خانواده است و مصرف عمومي ندارد. فرزندان بايستي آگاه شوند كه تمامي محتوا و مطالب اينترنت قابل اعتماد نيست و مورد استفاده عمومي ندارد.
فرزندان بايستي بياموزند كه حريم شخصي و حريم خانوادگي حرمت دارد و خودگشودگي غيرمحتاطانه ميتواند لطماتي جدي به زندگي خانوادگي بزند.
همچنين ورود به سايتهاي ناشناخته، امكان ويروسيشدن نرمافزارهاي كامپيوتر و يا حتي صدمهخوردن سختافزارها و زيان اقتصادي را نيز در پي دارد.
با برشمردن برخي از مسائل مرتبط با خانوادهها و اينترنت، گام اول، آگاهي والدين از چگونگي مصرف اطلاعات اينترنت است و اين آگاهي روند بهرهمندي از اينترنت را بهبود خواهد بخشيد.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 452]