واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاين: شبكههاي اجتماعي؛ اين بار در تلفنهاي همراه
كد خبر:4179
زمان انتشار:شنبه 3 اسفند 1387 - 14:12:10
Print نسخه چاپي
فناوري - كاربران قاره سياه از گوشيهاي همراه براي مصارف روزمره خود استفاده ميكنند
عليرضا نورايي: مصرفكنندگان غربي به تكرار اين ايده در رسانهها عادت كردهاند كه افزايش قدرت محاسبه تلفنها به جايگاه سنتي رايانهها صدمه خواهد زد. شايد بررسي اين مساله و البته براي بعضي شركتها، دغدغه، ما را به اين نتيجهگيري برساند كه مطرحكنندگان آن، چندان هم بيراه نگفتهاند. در آفريقا و برخي ديگر از مناطق فقيرنشين دنيا، اين گوشي همراه هستند كه تمام قدرت محاسبه در آنها جمع شده است. چنان كه تعداد گوشيهاي همراه بسيار بيشتر از رايانههاي شخصي و وسايل ارتباطي با پهناي باند بالا است.
در نتيجه، كاربردهاي ابتكاري جديد از ارتباط سيار، ابتدا در مناطق در حال توسعه بروز پيدا كرد و با ادامه اين روند احتمالا ميتوان از حالا، چشمهاي از نحوه كاربري گوشي موبايل را در كشورهاي ثروتمندتر ترسيم كرد.
نقل وانتقال اعتبار به وسيله تلفن همراه، هماكنون به طور جزئي در برخي نقاط قاره آفريقا جايگزين وجه نقد شده است. در اين نقاط، كاربران تنها به واسطه يك پيام متني بين گوشيها به انتقال اعتبار ميپردازند.
به نظر ميرسد كه ارتباطات سيار و گوشيهاي موبايل ديگر فقط براي صحبت تلفني به كار نميروند و به تدريج به كاربري آنها افزوده خواهد شد. چه آنكه برخي كارشناسان پيشبيني ميكنند كه گام بعدي در كاربري تلفن همراه، راهيابي شبكههاي اجتماعي مانند فيسبوك به شبكههاي ارتباطات همراه است. طي اين چند سالي كه از تولد فيسبوك، ماياسپيس و فرندستر ميگذرد، دهها ميليون نفر به عضويت آنها درآمدهاند.
شايد شبكههاي اجتماعي براي افرادي كه به نوعي با اينترنت مانوسند، چيز جديدي نباشد، ولي اكنون بازار و شركتها دست به دست يكديگر دادهاند تا چنين پديدهاي را در دنيا تلفن همراه به وجود بياورند. اكنون تعداد زيادي براي شبكهبندي اجتماعي سيار كيسه دوختهاند، چه آن كه مجله انگليسي «نيو مديا ايج»، توانسته 10 شركت فعال را در اين تجارت شناسايي كند. البته در گيرودار رقابت كنوني، تعدادي از شركتها از ادامه مبارزه صرفنظر كردهاند؛ چنان كه دان هارپل، موسس و مديرعامل GyPSii، مستقر در آمستردام، كه يك شبكه اجتماعي سيار مدعي است، در اين رابطه عقيده دارد كه اكنون حدود 30 شركت يا بيشتر، در اين زمينه فعالند كه طي سه سال آينده تنها 5 مورد از آنها مهم و موثر باقي ميمانند.
گرچه اين رقابت تلفات زيادي خواهد داشت، ولي جايزه آن 3.3 ميليارد مشترك شبكه ارتباطات همراه، يعني فراتر از كاربران فعلي اينترنت برآورد شده كه در ميان شركتهاي برنده تقسيم خواهد شد. مزيتي كه اين خدمات نسبت به نمونه كامپيوتري آن دارد، قابليت تشخيص محل گوشي همراه است كه به لطف وجود ماهوارههاي مكانياب جهاني و فناوريهاي مرتبط (جي.پي.اس) فراهم شده است.
بر اساس گزارشي كه يك شركت تحقيقات بازار در سال گذشته ميلادي ارائه كرد، 50 ميليون نفر معادل2.3درصد از تمام كاربران گوشي همراه، در غالب شبكههاي مجازي موجود از گوشي خود براي تعامل اجتماعي، از خدمات چت گرفته تا به اشتراكگذاري فايلهاي چندرسانهاي، بهره ميگيرند. اين شركت در گزارشش پيشبيني كرده كه نرخ نفوذ اين خدمات طي 5 سال با سرعتي چشمگير به حداقل 5/12 درصد خواهد رسيد.
عمده شبكههاي اجتماعي سيار به دنبال كسب سود از اطلاعات مكانيابي هستند. به عنوان مثال سرويس SpaceMe در جيپسي، محل دوستان يا اعضاي ديگر را در همان لحظه در اختيار كاربر ميگذارد. همچنين، تنها يك جستجو در جيپسي به شما نقشهاي از نواحي پيرامون را نشان ميدهد كه در آن نقاطي با عكسها، فيلمها و اطلاعاتي از ديگر اعضا مشخص شدهاست. اين شبكه و ديگر شبكههاي فعال در آمستردام به كاربر اجازه ميدهند تا هر 15 ثانيه موقعيت خود را بهروز كرده و ارسال كند.
البته در ديگر شبكههاي اجتماعي سيار، اطلاعات مربوط به جغرافيا و محل حضور كاربر چندان مهم نيست. مثلا در مورد MyGamma كه از سوي شركت سنگاپوري BuzzCity گردانده ميشود، طبق گفته مديرعاملش، لاي كوك فانگ، بخش عمده 5/2 ميليون كاربرش را از ميان كشورهاي در حال توسعه آفريقايي و آسيايي جمع كرده است. آقاي لاي همچنين ميگويد كه در كشورهايي كه نفوذ اينترنت كم است، استفاده از كامپيوتر محوريت ندارد و بنابراين براي اعضاي شبكه ما، گوشي همراه تنها وسيله دسترسي به اينترنت است. به همين دليل است كه نام اين شركت در ميان اسامي مطرح در شبكهبندي اجتماعي، نظير فيسبوك و ماياسپيس، ديده نميشود.
شواهد دندانگير بودن اين لقمه جديد در شاخه ارتباطات همراه از دنياي فناوري را ميتوان در تلاش شركتهاي AOL، ياهو و نوكيا براي ارائه طرحهاي نو جهت پديد آوردن جوامع مجازي از ميان كاربران موبايل، به چشم ديد.
با اين حال، آقاي لاي اين شركتها را در تلاششان موفق نميبيند و دليل اين نظرش را چنين توضيح ميدهد: «آنها گوشي همراه را در ادامه سايتهاي اينترنتي ميبينند، در حالي كه ما به اين نكته آگاهيم كه اعضاي ما از گوشيهاي همراهشان به شكلي بسيار متفاوتتر استفاده ميكنند.»
بر اساس مطالعات شركت بازسيتي، اعضاي اين شركت از منزل يا محل كار به شبكه اجتماعي سيار دسترسي پيدا ميكنند و حتي اگر برايشان دسترسي از كامپيوتر هم مقدور باشد، اولويت آنها در استفاده از گوشي همراه است. شبكه اجتماعي Itsmy.com هم كه توسط شركت GoFresh در مونيخ اداره ميشود، فعاليت خود را تنها به دنياي گوشي همراه محدود كرده و در همين حال به ادعاي خودش، بيش از يك ميليون كاربر ثبت شده در سراسر دنيا و با زبانهاي گوناگون دارد.
شايد توجه به اين نكته جالب باشد كه اكثريت قاطع شبكههاي اجتماعي سيار از خارج آمريكا كه بر تجارت اينترنتي حكمراني ميكند، نشات ميگيرند. ولي آقاي هارپر، از فعالان گذشته و كارشناسان حوزه فناوري در ايالات متحده اين مساله را غير طبيعي نميداند. او كه خود هماينك اروپا را براي ادامه فعاليتش انتخاب كرده، عقيده دارد كه جامعه سرمايهگذار در اين كشور كوتهبين و ناتوان از درك چيزي هستند كه در جهان در حال روي دادن است.
وبسايتهاي شبكهبندي اجتماعي در كشورهاي داراي زيرساختهاي قوي سيمي شناخته شده است، ولي سوار شدن آنها بر سرويسهاي سيستم ارتباطات سيار در اين كشورها، هنوز در مراحل ابتدايي است. ولي اين در حالي است كه، گلوريا روهرماند، مشاور يك رسانه اجتماعي سيار در آفريقاي جنوبي، ميگويد كه آفريقا اكنون در مرحلهاي قرار دارد كه ميتوان چنين خدماتي را در آنجا عرضه كرد و حتي سود مناسبي به دست آورد. او همچنين عقيده دارد كه الحاق خدمات شبكه اجتماعي و سيستمهاي موجود انتقال اعتبار سيار، ميتواند جايگزين سيستمهاي بانكداري سنتي شود.
بنا به باور اين كارشناس، شبكههاي اجتماعي سيار ميتوانند راههاي جديدي را براي پرداخت دستمزدها، اعلام پيامهاي بهداشتي، رايدهي سيار، آموزش و ارتباط با جوامع منزوي پيش پاي متقاضيان بگذارد. هم اكنون بسياري از خدمات اجتماعي سيار، مثل سرويس ارسال پيام فوري «NokNok» در قاره سياه برقرار است.
البته نميتوان براي اين گونه خدمات فقط وجه درآمدزايي را قائل بود. براي مثال «Mobilisr» به اطلاعرساني بهداشتي ميپردازد و «Ushahidi» بحرانهاي موجود مثل لزوم جلوگيري از افزايش قابل توجه خشونتها را در قاره روشن ميكند. روشن است كه اين نوع بهرهگيري از اين خدمات ميتواند در آفريقا نيز مانند ديگر نقاط مشابه در جهان بسيار مفيد باشد.
كد خبر:4179
تاريخ درج خبر:شنبه 3 اسفند 1387 - 14:12:10
Print نسخه چاپي
شنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاين]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]