واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: پرونده پيچيده زني كه ۱۸ سال به اتهام قتل زنداني است
محمد جعفري-فاطمه مطيع، زني كه ۱۸ سال است به اتهام قتل يكي از بستگان در زندان به سر مي برد پس از آن كه ديروز جلسه محاكمه وي برگزار نشد در گفت وگو با خراسان اظهار داشت:جانم به لب رسيده و ديگر تحمل زندان را ندارم. وي صبح روز گذشته از زندان قرچك ورامين به دادگستري شهر ري منتقل شد تا در جلسه محاكمه ديگري در برابر اتهام قتل از خود دفاع كند اما به دليل حضور نيافتن اولياء دم در جلسه دادگاه وي دوباره به زندان بازگردانده شد تا در آستانه نوزدهمين سال زنداني شدنش قرار گيرد. پرونده اتهامي اين زن سال ۷۲ هم زمان با مرگ مشكوك مردي به نام مجيد كه از اقوام او بود گشوده شد. مجيد به دليل مسموميت جان باخته بود و از آن جا كه او پيش از مرگ به خانه فاطمه رفته بود، وي در مظان اتهام قرار گرفت. در شرايطي كه هنوز اطلاعات چنداني در اين باره به دست نيامده بود فاطمه كه آن زمان ۴۴ ساله بود بازداشت شد. او حاضر نبود اتهام قتل مجيد را بر عهده بگيرد اما چند روز بعد از بازجويي ها به ناچار به كشتن مجيد با دوغ مسموم اقرار كرد. او مدعي شد در دوغي كه مجيد نوشيده پودري سمي ريخته است اما آزمايش هاي پزشكي قانوني نشان داد سمي كه به مقتول خورانده شده مايع است. با اين حال فاطمه مورد محاكمه قرار گرفت و به قصاص محكوم شد اما اين راي در ديوان عالي كشور نقض و دوباره به دادگاه ارسال شد. اين روند آغاز يكي از جنجالي ترين پرونده هاي قضايي بود كه طي آن فاطمه در مجموع ۵ مرتبه با راي قضات به قصاص محكوم و يك مرتبه از اتهام قتل تبرئه شد. صدور اين احكام سبب شد فاطمه ۱۸ سال را به اتهام قتل عمد در زندان سپري كند و منتظر راي نهايي دادگاه باشد.صبح ديروز طبق آن چه از قبل اعلام شده بود فاطمه از زندان قرچك به شعبه ۱۰۵ دادگستري شهر ري منتقل شد تا در آخرين دور از رسيدگي به پرونده اش بار ديگر از خود دفاع كند اما چون زمان دادگاه به اولياي دم ابلاغ نشده بود جلسه تشكيل نشد و قاضي رسيدگي به پرونده را به روز ۲۱ اسفندماه موكول كرد.
گفت وگو با فاطمه
مقايسه عكس محاكمه هاي گذشته فاطمه با چهره تكيده امروزي اش نشان مي دهد او سختي هاي زيادي را در زندان تحمل كرده است. او صبح ديروز در حالي كه در دادگاه منتظر بود تا تكليفش روشن شود به سوال هاي خبرنگار خراسان پاسخ گفت.
چه طور شد كه دستگير شدي؟بعد از آن كه مجيد فوت كرد من را دستگير كردند و گفتند تو او را كشتي. من قبول نكردم. چون بي گناه بودم اما در آگاهي مجبورم كردند قتل را گردن بگيرم. من هم قبول كردم.آيا تو مجيد را كشتي؟نه، من از اين ماجرا خبر نداشتم. اما مي دانستم چه كسي قاتل است و اين موضوع را به دادگاه گفتم اما هيچ وقت از قاتل واقعي تحقيق نشد.از اين كه به تو مي گويند قديمي ترين زن زنداني چه احساسي داري؟خسته شده ام. ديگر جانم به لبم رسيده است. دوست دارم هرچه زودتر از اين وضعيت خلاص شوم. وقتي وارد زندان شدم ۴۴ ساله بودم اما حالا ۶۲ سال دارم. ۱۸ سال زندگي در پشت ميله ها طاقت فرساست. ديگر نمي توانم تحمل كنم. چند وقت قبل در زندان سكته كردم و حالا هم كه به دادگاه آمده ام با رضايت خودم آمده ام.فكر مي كني چه سرنوشتي در انتظارت باشد؟نمي دانم. خدا مي داند. هر چه خدا بخواهد من هم راضي ام. اميدم فقط به خداست. مي دانم سر بي گناه بالاي دار نمي رود.وكيل وي گفت: شاهدان ماجرا در ادامه رسيدگي به اين پرونده شهادت خود را پس گرفتند. عبدالصمد خرمشاهي در گفت و گو با مهر اظهار داشت: تا كنون دو جلسه دادگاه به دليل عدم حضور شاهدان برگزار نشده است.
حال آنكه شهود پيش از اين شهادت خود را پس گرفته بودند. به دليل گذشت زمان در اين پرونده اغلب شاهدان فوت كرده اند. برخي نيز تغيير آدرس داده اند كه به آنها دسترسي نيست.وي افزود: تنها شاهد حاضر در پرونده پسرش است كه او به دليل بيماري نمي تواند در جلسه دادگاه حاضر شود.حال با توجه به برگشت شهود از شهادتشان ديگر نيازي به حضور آنها نيست و اميدواريم قاضي دادگاه در جلسه 21 اسفند ختم رسيدگي را اعلام و حكم پرونده را صادر كند. قضات ديوان عالي كشور هم به دليل برگشت شاهدان از اظهارات خود دادنامه را نقض كردند.خرمشاهي درباره جلب رضايت اولياي دم هم گفت: در اين زمينه تلاش بسياري انجام داديم اما اولياي دم تنها خواهان قصاص قاتل هستند.قاضي خردمند درباره اين پرونده به خراسان گفت: در پرونده هاي قتل به دليل حساسيت هاي موجود و اين كه ممكن است با راي دادگاه جان انساني گرفته شود تلاش مي شود كار دقيق و قانوني باشد. به همين دليل رسيدگي به اين پرونده طولاني شده است. وي ادامه داد: در اين پرونده آراي مختلفي صادر و پرونده بارها بين قضات دادگاه و ديوان عالي كشور دست به دست شده است. چهار مرتبه قضات دادگاه متهم را گناهكار شناخته و او را به قصاص محكوم كرده اند اما اين آرا در ديوان عالي كشور رد شده است.جالب آن كه حتي يك مرتبه متهم از اتهام قتل عمدي تبرئه شد اما اين راي نيز در ديوان نقض شد و براساس قانون بعد از هر بار نقض راي پرونده براي رسيدگي مجدد به دادگاه فرستاده مي شود.قاضي خردمند درباره يكي از آراي صادره اظهار داشت: يكي از حكم هاي قصاص پرونده با برگزاري مراسم «قسامه» صادر شد و چون اولياي دم نتوانستند ۵۰ نفر كه شرايط قسامه را داشته باشند به دادگاه معرفي كنند همان تعداد كمي كه وجود داشتند هركدام چند مرتبه سوگند ياد كردند تا تعداد قسم ها ۵۰ مرتبه شود. حال آن كه وقتي پرونده با اعتراض متهم به ديوان عالي كشور ارجاع شد قضات ديوان با استناد به فتواي مقام معظم رهبري درباره «قسامه» كه تصريح مي كند «بايد حتما ۵۰ نفر از بستگان نسبي ذكور اولياي دم سوگند ياد كنند كه متهم قاتل است» راي نقض شد.قاضي خردمند در پاسخ به اين پرسش كه در صورتي كه بعد از ۱۸ سال ثابت شود متهم بي گناه است قانون چه وظيفه اي در قبال فاطمه دارد گفت: در اين باره قانون سكوت كرده است و نمي شود كاري انجام داد.
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]