واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رئيس مركز امور زنان و خانواده رياست جمهوري:حضور زنان در عرصه علم و دانش 27برابر شده است
خبرگزاري فارس: رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري در نخستين همايش بانوان عضو هيئت علمي دانشگاه تهران گفت: حضور زنان در عرصه علم و دانش نسبت به قبل از انقلاب 27 برابر شده است.
به گزارش خبرگزاري فارس، نخستين گردهمايي زنان عضو هيئت علمي دانشگاه تهران امروز 5 اسفند در تالار حنانه دانشكده مطالعات جهان اين دانشگاه با حضور زهره طبيب زاده نوري، رئيس مركز امور زنان وخانواده، اعضاي هيئت رئيسه و بانوان هيئت علمي اين دانشگاه برگزار شد.
زهره طبيب زاده نوري، رئيس مركز امورزنان و خانواده هدف از برگزاري اين همايش را تأكيد بر نقش زنان در ارتقاي سطح كيفي دانشگاه بيان كرد و افزود: حضور در جمعي متفكر كه مصاديق بارزي از شكوفايي روند آموزش و پژوهش در كشور هستند مايه مسرت من و افتخاري توأم با اميد به چشمانداز آينده كشور در عرصه علم و فنآوري ملي و جهاني است.
وي افزود: از آنجا كه انقلاب اسلامي بيش از يك واقعه سياسي ماهيتي فرهنگي داشت، ارتقاء نظام آموزش متناسب با خاستگاه اعتقادي و تمايل به اصلاحات فرهنگي، بيش از موضوعات ديگر مورد اهتمام مسئولان قرار گرفت ارتقاء سطح آموزش براي تمامي آحاد جامعه و گسترش افزايش مشاركت زنان در آموزش عالي از ويژگيهاي برنامههاي فرهنگي پس از انقلاب به شمار ميرود.
طبيب زاده نوري اضافه كرد: همزمان با گذشت سيامين بهار انقلاب اسلامي آمار ارائه شده از سوي مراجع رسمي آموزش عالي كشور در خصوص افزايش جمعيت دانشجويي زنان از 54 هزار و 250 نفر در سال 1357 به يك ميليون و 490 هزار نفر در سال 1385و به عبارتي ديگر 27 برابر شدن جمعيت دانشجويي زنان نشان از پيبشرفت زنان است.
وي گفت: افزايش تعداد زنان هيئت علمي در كل نظام آموزش عالي كشور از يك هزار و 890 نفر در سال 1357به 10هزار و 198در سال 1385،به نظر ميرسد رشد تصاعدي حضور زنان در بدنه آموزشي كشور كه با آمار كمّي ارائه شده از سوي سازمانهاي رسمي به اثبات رسيده است، در اين مجال نيازي به مرور مجدد ندارد.
طبيب زاده نوري ابراز داشت: رصد نمودن ادبيات بينالملل در حوزه آموزش عالي روشن ميكندكه با تقويت ايده جهانيسازي تلاش ميشود تا مرزهاي اعتقادي و ارزشي به نفع همجواري جهاني از ميان برداشته شود. با دور كردن دانش از ارزش، و نقد غيرمنصفانه دين به نفع عقل، مذهب چنان در دايره علمزدگي به حاشيه رانده ميشود كه هيچ ملتي نتواند در ساحت علوم از مذهبي حمايت كند كه مدعي ارزشهاي متعالي و واقعيتهاي و حياتي است.
وي افزود: محدود نمودن دانش به تجربة حسي و محكوميت ارزشها به بهانه اسطوره بودن، علم امروز را با بحران معنويت مواجه نموده است. از سويي ديگر زماني كه آرمانهاي ارزشي و اعتقادات ديني بخواهند دستآوردهاي علمي امروز بخصوص در حوزة علوم انساني را مورد نقد و چالش قرار دهند و در مقابل آرمانهاي بشر ساخته، الگويي متعالي را مطرح نمايند، شبهه ناكارآمدي دين انتزاعي و ايده آليستي بودن آن و عدم سنخيت علم و دين و در نهايت ضرورت رانده شدن دين به عرصه فردي رواج مييابد.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري اظهار داشت: رشد علوم و ارتقاء دانش در جهان نشاني از شكوفايي ذهن انساني به شمار ميرود ليكن واردات و اقتباس علوم ترجمه شده بيتوجه به مباني ظهور خطري است كه فارغ از جنسيت، كيفيت آموزش كشور را به خصوص در حوزه علوم انساني تهديد مينمايد. اين سخن نقدي است صادقانه برنگرش تدافعي، كه پويايي و فعالي دانش را خطري براي دين ميداند و از سوي ديگر منطقي قاطعانه است برنگرش منفعلانهاي كه دين را به آموزههاي كلي، مبهم و قابل انعطاف در مقابل هر الگوي وارداتي تنزل ميدهد.
وي در ادامه گفت: مهمترين مسئله در ارتقاء كيفي دانشگاه در كشور، طراحي نظامي است كه با بهرهگيري و الهام از آموزههاي اعتقادي و ارزشي بدون قصد به حاشيه راندن دين در شرايط دنياي معاصر، قابليت حركت روبهرشد و كمال را براي مردان و زناني متعهد و متخصص به ارمغان آورد. و در اين مسير با توجه به تأكيد حكيمانه مقام ولايت به پيريزي مجدد بنيانهاي علمي جهت بازسازي تمدن اسلامي، اصلاح هماهنگ ساختارهاي موجود از طريق تحول فرهنگي و آموزشي از فرهيختگان عرصه آموزش عالي انتظار ميرود.
طبيب زاده نوري افزود: مشاركت زنان در آموزش عالي يك واقعيت چند وجهي و داراي پيامدهاي گوناگون است. اين افزايش مشاركت كه برابعاد كمي استوار است، بايد با عنايت به كيفيت و محتوا، هدايت و برنامهريزي گردد.
وي گفت: ديرزماني است كه در دنيا ايدههاي رايج در نظريهپردازي آموزشي با چشمپوشي از امر جنسيت، زنانگي و مردانگي را همانند ويژگيهاي قومي و نژادي بياهميت تلقي مينمايند. اگرچه اين نگرش در پي سالها ظلم و بيعدالتي رفته بر زنان در محافل علمي و آموزشي شكل گرفته ، ليكن نتيجه اين سادهانديشي، افراطي در پي تفريط ديگري است.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري اضافه كرد: سادهانگاري در خصوص مباحث جنسيتي، همراه با شعار زيبا و پرابهام برابري، در كنار غفلت از ويژگيهاي خاص زنان باعث هرز رفتن قابليتهايي ميگردد كه اگر در امر آموزش مورد توجه بيشتر قرار گيرد، ظهور خلاقيت و نوآوريهاي نوين را در عرصه معرفت رقم خواهد زد. در كنار اعتقاد قاطعانه نظام به ايجاد فرصتهاي لازم براي هر دو جنس در رشد و تعالي آموزشي، كه مروري بر سرعت رشد زنان در عرصة آموزش عالي كشور خود بزرگترين دليل اين مدعاست، هدايت تحصيلي و طراحي كيفيت آموزش عالي "حساس به جنسيت " ميتواند استعداد و قابليت خاص بانوان متخصص را در حيطههاي مختلف و براساس سرفصلهاي مورد نياز جامعه شناسايي، شكوفا و بهره برداري نمايد.
وي تصريح كرد: وظيفه حكومت ديني است كه از منظر دين به مصالح اجتماعي بينديشد، كليشه هاي ديكته شده انديشه بيمارگونه غرب در رابطه با انسان و نقش جنسيت ها نبايد محور قرار گرفته و آينده جامعه اسلامي تابع آزمون و خطاي انديشه انسان غربي قرار گيرد.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري ابراز داشت: بررسيها در كشور حاكي از آن است كه كميت و كيفيت سرماية انساني و كاربرد اين سرمايه در توسعة اقتصادي هماهنگ نبوده و بطور كلي ميان فضاي آموزش و فضاي كسب و كار گسست قابل توجهي وجود دارد. اين مشكل با كمتوجهي به طراحي درست كيفي آموزش در دانشگاهها و عدم گرفتن باز خورد از بازار كار توسط آموزش عالي بطور اعم در حوزه هر دو جنسيت و به طور اخص در حوزه زنان مشكلسازتر است و اين مشكل كه احتمالآ در آينده بخش زيادي از بيكاران با تحصيلات دانشگاهي را زنان تشكيل خواهند داد، پيش روست. و اثرات اجتماعي خاص خودرا نيز خواهد داشت لذا نكتهاي است كه بايد دقت نظر برنامهريزان را در حوزه تغيير در كيفيت آموزش به خود جلب نمايد.
وي اضافه كرد: ضابطهمند نبودن تعداد دانشجو در رشتههاي مختلف و منفك بودن پذيرش دانشجو با نيازهاي موجود جامعه و فقدان طرح جامع تربيت نيروي انساني سبب شده تا بعضاً كيفيت فداي كميت نظام آموزش عالي كشور شود.
طبيب زاده نوري افزود: كمتوجهي به هدايت تحصيلي زنان برمبناي سه اصل مهم، "قابليتها " ، "تمايلات " و از همه مهمتر "كارشناسي نيازهاي موجود كشورنسبت به متخصصين زن "، موجب گشته است كه در كنار افتخارآميز بودن حجم بالاي ورودي دختران به دانشگاهها، لزوماً برنامهريزي صحيح و جامعي از چگونگي بكارگيري اين نيروي عظيم متخصص وجود نداشته باشد. وجود و نقشه جامع نيروي انساني با برآورد صحيح از نيازهاي جامعه مي تواند سالها عقب ماندگي زنان را در رژيم گذشته در آموزش عالي و همت فعلي آنان را در حضور پر تلاش در اشغال ظرفيت دانشگاه ها به فرصتي طلايي جهت خودكفايي همه جانبه زنان درعرصي نيازهاي اجتماعي آنان در جامعه تبديل نمايد.
وي اظهار داشت: ورود زنان به دانشگاه، ميل به اشتغال و كسب درآمد، به دليل اهميت نهاد خانواده در ايران بهمعناي خروج از خانه و تقابل عرصه عمومي با عرصه خصوصي نيست، و نبايد باشد زيرا بخش زيادي از انگيزه زنان ايراني هنوز به مقوله هاي "ازدواج، خانواده، همسري و مادري " مرتبط بوده و آلوده به ديدگاه هاي غر ب نيست. طبيب زاده نوري گفت: برخلاف ديدگاههاي فمينيستي كه در پيتحليل حضور بالاي زنان در آموزش عالي جهت رقابتي ستيزه جويانه با مردانند، ورود دختران به دانشگاهها در كشور ايران با همراهي ، حمايت و تشويق خانواده و بخصوص پدران صورت ميگيرد، بنابراين گسترش ورود زنان را به دانشگاهها پس از انقلاب اسلامي ميتوان در پيفرآيندي از بكارگيري آموزههاي ديني در رابطه با انگيزه رفع نيازهاي جامعه توسط زنان، احساس امنيت زنان از محيطهاي آموزشي و در نهايت تلاشي همگاني جهت پويايي فرد و استقلال ملي جستجو نمود.
وي در ادامه گفت: تجربة ناموفق جهان غرب نشان ميدهد عليرغم مشاركت بالاي زنان در تحصيل علم، تفاوت فاحشي بين دو جنس در نهادهاي علمي و تخصصي، اعضاء هيأت علمي و يا دسترسي به موقعيتهاي پژوهشي در مراكز تحقيقاتي وجود دارد.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري اظهار داشت: در طي سالهاي (2006-1901)يعني بيش از صد سال ، صرفاً 4/4 درصد برندگان جايزه نوبل زن بودند و در سال 2006 بطور متوسط حدود 10 درصد اعضاي پيوسته 20 فرهنگستان علوم را در بيست كشور شاخص جهان زنان تشكيل دادهاند. درسال 2003 در اروپا 29 درصد پژوهشگران را زنان تشكيل داده اند.
طبيب زده نوري تأكيد كرد: بنابراين اگرچه سالها است كه زنان مانند مردان بطور رسمي و قانوني در جهان حق دسترسي مساوي به آموزش عالي و ساير موقعيتهاي علمي را دارا مي باشند، ليكن تأثيرگذاري زنان در توليد علم و محوريت آنان در نظريهپردازي دانش بسيار ناچيز است.
وي تصريح كرد: از سوي ديگر عليرغم تشويق زنان در تحصيل در رشته هاي آموزشي مختلف وحذف كليشه هاي جنسيتي درآموزش، حضور آنان را در تمام رشته هاي تخصصي يكسان نساخته است.آمار موجود درغرب وضعيت تمايلات زنان را در عرصه آموزش عالي به خوبي مدل سازي مي نمايد. از 25 كشور عضو اتحاديه اروپا درسال 2003 فارغ التحصيلان درمقطع دكتري تخصصي 61 درصد در رشته هاي تعليم و تربيت، 52 در صد در رشته علوم انساني و هنر ، 51 در صد در بهداشت، 50 درصد در كشاورزي، 40 در صد در علوم رياضي و كامپيوتر و تنها 22 درصد فارغ التحصيل در رشته هاي مهندسي، صنعت و ساختمان است.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري گفت: در ايالات متحده در سال 2000 زنان با درجه دكتري عمدتاً در بخش آموزشي دانشگاهي مشغول بوده اند درحالي كه در مقايسه با مردان به نسبت هاي كمتري به اشتغال در بخش صنعت و اقتصاد در آمدند.
طبيب زاده نوري گفت: در سال 2005 در بررسي انجام شده در بريتانيا زنان در رشته هايي چون زيست شناسي و پزشكي و به ويژه پرستاري از مردان پيشي گرفته در حالي كه مردان در رشته هايي چون رياضيات ، فيزيك ، كامپيوتر و مهندسي برتري داشتهاند.
وي اظهار داشت: ريشه يابي و بررسي اين رويكردهاي تحصيلي اشاره اي به انگيزه ها و تمايلات فطري زنان است و همسان سازي كليشه اي لزوماً نسخه قطعي درمان درد نيست و اساساً براي اثبات توانا ئيهاي زنان يكسان سازي، نقشه اي شكست خورده، از پيش است.
رئيس مركز امور زنان وخانواده رياست جمهوري گفت: لذا تجربه موفق مشاركت بالاي زنان در آموزش عالي كشور را بايد به خوبي مديريت كرد و از آن به عنوان يك فرصت سود جست و به ويژگيهاي خاص و قابليتهاي متفاوت زنان توجه كرد . ميتوان با تسهيل حضور زنان در عرصه توليد علم و نظريهپردازي در ساحت هاي مورد قبول از نظر روحي و عاطفي و تمايلات ، اين نيروي مبتكر را مولد توليد علمي ارزشي و اخلاقي نمود بدون اينكه اورا در ميدان رقابت نفس گير و بيهوده با جنس ديگر گرفتار و در گير ساخت.
وي ابراز داشت: در تدوين موفق يك الگوي كيفي جامع، در كنار حضور زناني متعهد و متخصص در ساختار آموزش عالي كشور،توجه به نيازهاي عيني جامعه، پيش شرط كارآمدي است. آنچه ضروري است حركت به سمتي است كه بتوان ارزشها و اصول ثابت دين را با اعتماد به نفس در كالبد تحولپذير نسل آينده اعم از پسر و دختر جاري و استوار به حركت درآورد و اين تحول بزرگ در سايه عنايت خداوند متعال و همدلي و همفكري شما قشر فرهيخته و سازندگان پايههاي معرفت در كشور محقق خواهد شد.
انتهاي پيام/ش
دوشنبه|ا|5|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 176]