واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اسحاق صلاحي خبر داد
خبرگزاري فارس: رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: در آينده نه چندان دور دو اثر كه يكي از آنها «ذخيره خوارزمشاهي» است در يونسكو به ثبت خواهد شد تا ديگران بدانند كه اين سرزمين از گذشتههاي بسيار دور داراي تمدن بوده است.
به گزارش خبرنگار ادبيات و كتاب باشگاه خبري فارس (توانا)، اسحاق صلاحي رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران در سخناني كه پيش از دستور نماز جمعه امروز تهران بيان داشت به معرفي اين نهاد پرداخت.
* اسلام به مطالعه و كتاب توجه بسيار داشته است
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با اشاره گذرا به بحث كتاب بيان كرد: در اسلام سفارشهاي بسيار موكدي به بحث تفكر، تعقل، حكمت، كتاب و مطالعه شده است چرا كه در كتاب آسماني ما قرآن 322 بار كلمات مشتق از كتاب به كار برده شده كه اين امر نشانگر اهميت آن در متون ديني است.
وي اضافه كرد: سفارشهاي مكرري كه پيامبر اكرم (ص) و ائمه (ع) به امر كتاب و كتابخواني داشتند نشان از بصيرت، آگاهي و دانش در بين جوامع بشري است و اختصاص به مسلمانان هم ندارد چرا كه حيات، آرامش و آسايش انسان در گرو مطالعه با معرفت است.
صلاحي ادامه داد: امام علي (ع) فرمودهاند كه كتاب بوستان دانشمندان و عالمان دين است كه نشان اين بوده كه اگر كسي ميخواهد معرفت و درك درستي داشته باشد بايد به متون ديني توجه كند چرا كه آرامشي كه از ناحيه كتاب به دست آيد هرگز زوال نمييابد.
وي با اشاره به بيانات مقام معظم رهبري در خصوص كتاب، افزود: رهبر انقلاب معتقدند كه اسلام پرچمدار كتابخواني است و كتاب جايگاه مقدسي دارد يعني بايد با نام خدا كتاب را باز كرد و او را فرا گرفت و تعليم داد.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: حضرت اميرالمومنين (ع) به يكي از فرزندانشان ميفرمايند من چنان تاريخ گذشته را مطالعه كردهام كه انگار در همان سالها زندگي كردهام كه اين امر نشانگر آن است كه اسناد و كتاب در فرهنگ ديني ما داراي جايگاهي بسي ويژه است.
وي در خصوص سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران، گفت: اين سازمان از 2 سازمان مجزايي كه قبلا منفك بودهاند اعم از آرشيو ملي و كتابخانه ملي ايران در گذشته با هم ادغام شده است و سازمان اسناد و كتابخانه ملي را تشكيل دادهاند.
وي با بيان اينكه سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران به شكل هيئت علمي اداره ميشود، اضافه كرد: وزارت علوم، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و وزارت آموزش و پروش اعضاي هيئت علمي اين كتابخانه به شمار ميروند و ماهيت اين سازمان، علمي، آموزشي و تحقيقاتي است.
صلاحي ادامه داد: كتابخانه ملي ايران تنها يك كتابخانه بزرگتر از كتابخانه شهري نيست بلكه در حوزه نشر، استاندارد، ساختار، بحث و نظارت، حوزه اسلامشناسي و انقلاب اسلامي در داخل و خارج از كشور نقش بسزايي داشته چرا كه اين سازمان مكلف است اسناد مربوط به اسلام و انقلاب اسلامي را جمعآوري و نگهداري كند و به اعتلاي فرهنگ اين سرزمين و توليد علم بپردازد.
* كتابخانه ملي هويت و شناسنامه هر ملتي است
رئيس كتابخانه ملي ايران گفت: هر شخصي براي مطالعه هويت و شناسنامه قوم و كشور بايد به 3 مكان اعم از آرشيو ملي، كتابخانه ملي و موزه ملي مراجعه كند.
وي اضافه كرد: كتابخانه ملي ايران بايد آثار و اسناد تاريخ تمدني ايران را چه بد و چه خوب جستجو و در اين مركز نگهداري كند.
صلاحي ادامه داد: افتخار داريم كه در كتابخانه ملي ايران دو و سه مركز مهم ذخاير گذشته، شناسنامه و هويت گذشته در اين كتابخانه نهفته است كه آن كتابخانه اسناد و آرشيو ملي است چرا كه اهميت اين سازمان ضمن اينكه مأموريت حاكميتي دارد به دنبال آن است كه با بهترين شيوه از تراس فرهنگي و ديني اين مملكت نگهداري كند.
* وجود 6 ميليون و 300 هزار منبع كتابي و غير كتابي در كتابخانه ملي ايران
وي با بيان اينكه 6 ميليون و 300 هزار منبع كتابي و غير كتابي در كتابخانه ملي ايران وجود دارد، بيان كرد: 227 ميليون برگ سند پيش آرشيو و آرشيوي و 110 هزار عضو بالاتر از مدرك تحصيلي كارشناسي ارشد در كتابخانه ملي ايران وجود دارند كه اين يكي از افتخارات كتابخانه ملي ايران محسوب ميشود.
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران با بيان اينكه اين كتابخانه حائز رتبه نخست در منطقه است، گفت: در اين سازمان از مجموع 6 ميليون و 300 هزار منبع كتابي و غيركتابي كه وجود دارد 2 ميليون و 300 عنوان به كتاب، 2 ميليون به نشريات و 2 ميليون منبع به منابع غير كتابي اختصاص دارد.
وي اضافه كرد: 34 هزار نسخه خطي و 29 هزار نسخ چاپ سنگي به عنوان يك تراس فرهنگي و يك ذخيره تمام نشدني كه پشتيبان فرهنگ اين مملكت است در كتابخانه ملي ايران وجود داشته و نگهداري ميشود.
صلاحي با بيان اينكه در حوزه اسناد، سند هيچ نسخه بديلي ندارد، ادامه داد: اسناد يك بار توسط عالمان ديني و دانشمندان توليد ميشود و معتقدم فاجعهاي كه هم اكنون در حال رخ دادن است اين است كه برخي از افراد با پولي كه در دست دارند به رايزني پرداخته و ميراث فرهنگي كشور را در بازار ايران معامله ميكنند.
وي گفت: بيشترين نسخ خطي ايران كه در حوزه فرهنگي كشور بوده در كشورهاي همسايه وجود دارد به طور مثال كتاب شيعي «حديقة الشيعه» كه از حيث خط يكي از ارزشمندترين آثار به شمار ميرود در كشور گرجستان وجود دارد.
* وجود «ديوان حافظ » با فاصله كم از زندگي حافظ در كشور افغانستان
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: ديواني با عنوان؛ ديوان حافظ كه با عمر چندان كمي از حافظ توليد شده است در كشور افغانستان بوده كه اين ميراث از آن اين ملت است.
* ثبت 5 سند ايران در كميته حافظه جهاني
وي اضافه كرد: امام راحل(ره) معتقد بودند كه غرب تشنه فرهنگ ناب محمدي است و ما بايد با اين نگاه كه چگونه اين فرهنگ ناب ديني را به جهانيان برسانيم توجه كنيم.
وي اضافه كرد: فاجعه بزرگي كه امروز در عرصه علم وجود دارد به تاريخ و فلسفه علم مربوط ميشود يعني آنچه كه از مشرقزمين وجود داشته غربيها به نام خودشان كردهاند در حالي كه ايران در بحث رياضيات، علم و روانشناسي داراي سخن بوده و همه اين موارد از اين سرزمين به اروپا رفته است اما نشاني از نويسندگان اين كشور در آنجا وجود ندارد.
صلاحي ادامه داد: در زمان اسناد و كتابخانه ملي ايران تلاش داريم كه با تصويربرداري نسخ خطي و ارائه آنها در محيط مجازي و اينترنت به مخاطبان به معرفي تراس فرهنگي ايران بپردازيم چرا كه امروزه غرب تشنه فرهنگ ناب محمدي است.
وي بيان كرد: 5 سند و به نوعي 5 كتاب بسيار ارزشمند اين مرز و بوم در كميته حافظه جهاني به ثبت رسيده كه در آينده نه چندان دور دو اثر ديگر كه يكي از آنها «ذخيره خوارزمشاهي» است به زودي در يونسكو به ثبت خواهيم رساند تا ديگران بدانند كه اين سرزمين از گذشتههاي بسيار دور داراي تمدن بوده است.
* مدل بومي در توليد آثار وجود ندارد
رئيس سازمان اسناد و كتابخانه ملي ايران گفت: 32 سال از انقلاب اسلامي ايران ميگذرد اما كماكان بر اساس شاخص و استاندارد علمي كه متعلق به كشور آمريكا بوده به طبقهبندي علوم ميپردازيم اما بايد بدانيم كه مكتب آنها ماترياليست بوده كه انسان را جايگزين خدا ميداند.
وي اضافه كرد: متأسفانه تقليدهاي كوركورانه از چنين مدلهايي در عرصه كتاب و كتابداري خودنمايي ميكنند كه اين كتابخانه همايش ملي درباره نقد اين مدل برپا كرده است تا مدل بومي را به وجود آورد.
صلاحي با بيان اينكه غناي محتوايي در اين مركز وجود دارد كه از طريق گوشي همراه به مخاطبان ارائه ميشود، گفت: علاقمندان ميتوانند از طريق گوشي همراه از 1.5 ميليون جلد فهرست كتاب و 25 ميليون برگ سند بهرهمند شده و آن را در گوشيهاي خود جستجو كنند.
* كتابخانه ملي ايران سومين كتابخانه جهان است
رئيس كتابخانه ملي ايران با بيان اينكه اين كتابخانه حائز سومين رتبه كتابخانه در جهان است، گفت: كتابخانه ملي ايران 24 ساعته به ارائه خدمات ميپردازد و تنها 3 روز در سال از جمله اول فروردين، روز تاسوعا و 21 ماه رمضان تعطيل است و شيفت شب را براي محققان و پژوهشگران فراهم كرده است.
وي اضافه كرد: اسناد آرشيوي كتابخانه ملي به زودي فهرستنويسي ميشود به نوعي 34 هزار نسخ خطي در كتابخانه ملي وجود دارد كه 11 هزار نسخ خطي با تمام متن آن در اختيار محققان و پژوهشگران قرار گرفته كه معتقدم در پايان 6 ماهه سال 91 همه آنها فهرستنويسي ميشوند.
صلاحي ادامه داد: فردي در يكي از شهرستانهاي كشور كتابخانه شخصي خود را كه داراي 55 هزار جلد كتاب بوده را به مركز يك استان هديه داده كه اميدواريم مردمي كه داراي نسخ خطي بوده و آن را در نزد خود نگه ميدارند به كتابخانه ملي ايران هديه و يا در معرض نگهداري و امانتداري اين سازمان و يا جهت خريداري به اين كتابخانه ارائه دهند.
* صدور فيپا تنها توسط كتابخانه ملي ايران صورت ميگيرد
رئيس كتابخانه ملي ايران گفت: صدور فيپا توسط اين كتابخانه صورت ميگيرد اما گزارش شده كه برخي از استانها نويسندگان به مراكزي مراجعه كرده و شماره فيپا دريافت ميكنند كه بايد بگويم تنها صدور فيپا توسط اين سازمان صورت ميگيرد و هيچ شعبه ديگري ندارد و به نوعي صدور فيپا به هيچ شركت و بخش خصوصي هم واگذار نميشود.
انتهاي پيام/و
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 318]