واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: چشمانداز بازار آتي طلا همچنان مثبت استبورسبازان حرفهاي در انتظار تثبيت بازار
گروه بورس كالا – سردار خالدي: مبادلات بازار آتي بورس كالاي ايران در شرايطي سپري ميشود كه بسياري معتقدند اين بازار توانسته بسياري از بازارها همچون مسكن را تحت تاثير قرار دهد، اين در حالي است كه دادوستد چند روز گذشته نشان از وضعيت متفاوت بازار با نوسانات بازار ارز دارد.
مقصد اصلي نوسانات بازار؟
مبادلات بازار آتي بورس كالاي ايران در شرايطي در حال انجام است كه برخي از كارشناسان، بانك مركزي را مسوول اصلي نوسانات بازار ميدانند. محمد مهدي رفيعي يكي از كارگزاران بورس كالا با بيان اينكه مشكلات بازار و نوسانات بازار ارز به دولت برميگردد، افزود: دليل اصلي اينكه خيليها بر اين باور هستند كه مشكلات بازار به دولت ربط پيدا ميكند اين است كه عمدهترين عرضهكننده طلا و سكه و همچنين عرضهكننده انحصاري 85 درصدي بازار ارز دولت است.
اين كارشناس بازار بر اين باور است اگر سياستهاي اعمال شده دقيق و همه جانبه نباشد، در آينده شاهد ضربه به بخش صنعت و اشتغال خواهيم بود. وي با اشاره به رونق بازار آتي بورس كالاي ايران افزود: برخي معتقدند دولت ميخواسته با رفتارهاي معاملاتياش، بازار آتي را رونق دهد اين در حالي است كه به نظر من دولت به صورت مستقيم روي بازار و معاملات آن تاثير ندارد و علت اصلي اين وضعيت بيشتر به خاطر كاهش سرمايهگذاري در صنايع و ديگر بخشهاي توليدي بوده است.
مابهالتفاوت قيمتها جدي گرفته نميشود
به اعتقاد رفيعي به نظر ميرسد مابهالتفاوت به وجود آمده ارز چندان از سوي دولت جدي در نظر گرفته نميشود و همين عامل سوءاستفاده برخي از افراد را در پي داشته است. اين در شرايطي است كه با توجه به توان دولت، ضرب سكه و از سويي عرضه دلار به راحتي از سوي دولت امكانپذير است. براساس گفته اين كارشناس اقتصاد، قيمت تمام شده در بسياري از صنايع با افزايش همراه بوده، به همين دليل تداوم بي ثباتي بازار ارز ميتواند صدمات جدي وارد كند.
اين تحليلگر بازار در پاسخ به اين سوال كه سرمايهگذاري در شرايط كنوني اقتصادي كشور در بخشهاي مختلف چگونه است؟ اظهار كرد: در اقتصاد عرف بر اين است كه اگر سرمايهها در ارتباط با سرمايهگذاري در بخشي به اشباع برسد به سمت بخش ديگري ميرود؛ بنابراين انطباق اين اصل در بازارهاي آتي نيز پذيرفتني است.
ترس سرمايهگذاران از سرمايهگذاري بلند مدت
رفيعي در ادامه خاطرنشان كرد: همه معامله گران بازار آتي، حرفه اي نيستند و يكي از دلايل اصلي اينكه بازار با افزايش حجم و ارزش رو به رو بوده، اين است كه بسياري به دليل ترس يا شك و شبهه در سوددهي قطعي ديگر بازارها، سرمايهگذاريهايشان را به سمت بازار ارز و سكه هدايت كردهاند.
براساس گفته اين كارشناس، زماني بازار آتي بورس كالا روند بهتري پيدا ميكند كه تنوع محصولات بيشتر شود و بازار از حالت تك محصولي در بيايد. اين در حالي است كه اگر مديريت بازار با نگاه به كاركرد ساير محصولات همچون مس، فولاد و برخي از محصولات كشاورزي، بازار را با تنوع بخشي مواجه سازد آنگاه ميتوان شاهد رونق گرفتن بازار بود.
به نظر رفيعي در مجموع روند قيمت طلا و سكه در بازار (نقدي و آتي) تحت تاثير «افزايش نرخ دلار»، «كاهش فرصت سرمايهگذاري» در بخشهاي ديگر و اينكه مردم سرمايهگذاريهايشان را به داراييهايي تبديل ميكنند كه «زودتر نقد شود» و از سويي «نوسان طلا در بازارهاي جهاني» است.
براساس گفته اين كارشناس، معاملات آتي به گونهاي دنبال شده كه تاثير زيادي روي معاملات بخش نفت و مسكن گذاشته است. رفيعي درباره تاثيرگذاري بازار آتي بر ديگر بازارها گفت: به جرات ميتوانم بگويم با توجه به اينكه نقدشوندگي در بازار مسكن پايين است، ريسك سرمايهگذاري در شرايط فعلي در اين بازار بالاست؛ اما اگر قيمت دلار ثبات پيدا كند احتمال اينكه ديگر بخشهاي سرمايهگذاري رونق پيدا كند، بسيار زياد است. به نظر ميرسد با توجه به رشد اندك جمعيت، افزايش عرضه مسكن و بالارفتن ساخت و سازها توسط دولت با اجراي طرح مسكن مهر و كاهش بازدهي صنعت ساختمان، نقدينگي به سمت اين بازارها كاهش پيدا كرده است.
اما در كنار وضعيت بازار آتي، دادوستدهاي ديروز بازار سكه تحت تاثير افزايش قيمت طلا در بازارهاي جهاني و رسيدن قيمت طلا به سطح 1602 دلار به ازاي هر اونس در ساعت پاياني در بازار لندن و از سويي نوسانات بازار ارز، حركت افزايشي را دنبال كرد. اين در شرايطي بود كه معاملات در بازار نقدي و آتي طي دو روز گذشته در زمان صبح و بعد از ظهر با شرايط متفاوتي سپري ميشود. يكي از مطلعان بازار با بيان اينكه قيمت دلار ديروز روي تابلو يك هزار و 400 تومان بود، اما در داخل صرافيها از يك هزار و 580 تا يك هزار و 620 تومان در تغيير بود، افزود: با كاهش ارزهاي مسافرتي به يك هزار دلار و از سويي تاكيد بر كاهش قيمت دلار و كم رونق شدن معاملات ارز در بازار، هفته آينده ممكن است باز شاهد كاهش قيمتها باشيم. اين در حالي است كه احتمال اينكه امروز قيمتها تغيير محسوسي داشته باشند، بسيار كم است. در همين حال براساس گفته كارشناسان، بازار آتي طي سه روز گذشته با موقعيتهاي خريد بالايي رو به رو بوده و بيشتر سرمايهگذاران حرفهاي تنها منتظر تثبيت قيمتها هستند تا بتوانند با گرفتن موقعيت خريد، سود بالايي را تجربه كنند. البته با انتشار برخي گزارشها در رابطه با تزريق ارز و دلار در بازار و از سويي افت دوباره قيمت طلا در بازارهاي جهاني، بازار آتي بعدازظهر دچار سكون شد.
چشمانداز مثبت آتي
در همين حال حامد توسلي يكي از تحليلگران بازار در رابطه با وضعيت ديروز بازار آتي گفت: گفتههاي مسوولان دولتي و همچنين بانك مركزي پيرامون ثبات نرخ ارز، نويد بازاري منفي را ميداد، اين در حالي است كه بسياري از ديروز مترصد خريد روي قيمتهاي منفي بودند. وي در ادامه افزود: با وجود كاهش نرخ ارز، بازار آتي حداكثر يك و نيم درصد منفي بود، بسياري از فعالان آتي، قيمتها را جذاب ديدند و اقدام به خريد كردند. به نظر ميرسد شاهد حمايت گسترده اي از طرف خريداران بوديم كه به آينده خوش بين بودند. توسلي همچنين افزود: اختلال در بخش «نماي بازار قراردادهاي آتي» سايت شركت بورس كالاي ايران در 10 دقيقه شروع بازار، اعتراض سرمايهگذاران را برانگيخت. با اين حال، پيش فروش سكه همچنان پاشنه آشيل بازار آتي است، اما به نظر ميرسد رفتهرفته از تاثير پيش فروش سكه كاسته شده است. وي در پايان بر اين موضوع تاكيد كرد بسياري معتقدند قيمت سكه نقدي، نسبت به پيش خريد سكه از بانك مناسب تر است زيرا قيمت تمام شده پيش خريد سكه با احتساب ماليات بر ارزش افزوده، 573 هزار تومان است كه با وجود قيمت 614 هزار تومان در بازار نقدي (تا بعد از ظهر ديروز) و تحويل چهارماهه سكههاي پيش خريد، مقرون به صرفه نيست.
پنجشنبه|ا|15|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]