واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: شينهوا: 2012 سالي پرتنش در مناسبات امريكا و چين خواهد بود
تهران / واحد مركزي خبر/ سياسي 1390/10/14 خبرگزاري شينهوا از پكن گزارش داد: پس از يك سال پر تنش در مناسبات امريكا و چين، دو كشور در حالي وارد سال دو هزار و دوازده ميلادي شدند كه هنوز مشخص نيست سال دو هزار و دوازده ميلادي سال همكاري خواهد بود يا تنش، اما آنچه مشخص است اين كه مناسبات دو كشور به طور قطع تحت تاثير بحران اقتصادي و نيز انتخابات رياست جمهوري در امريكا قرار خواهد گرفت.
چين و امريكا سال دو هزار و يازده پيام هاي ضد و نقيضي به يكديگر دادند و همين موجب شده است آينده مناسبات دو كشور در سال دو هزار و دوازده غير قابل پيش بيني باشد.
باراك اوباما رييس جمهور امريكا در آغاز سال اعلام كرد همكاري سالم با چين را ادامه خواهد داد اما كمي بعد، با دالاي لاما رهبر بوداييان تبت كه از نظر دولت چين فردي جدايي طلب است ديدار كرد و سپس با فروش تسليحات به تايوان موافقت كرد و در مسئله درياي چين جنوبي نيز دخالت كرد.
سال گذشته، چين جايگاه ژاپن را گرفت و پس از امريكا تبديل به دومين اقتصاد جهان شد، اين تغيير جايگاه موجب نگراني تنها ابرقدرت جهان شد كه طي سالهاي اخير به شدت درگير بحران اقتصادي و بيكاري بوده است.
شكي نيست در سال دو هزار و دوازده نيز مناسبات امريكا و چين به بوته آزمايش گذاشته خواهد شد.
اين سال همزمان از نظر سياسي از اهميت فوق العاده اي براي امريكا برخوردار است زيرا انتخابات رياست جمهوري امريكا در اين سال برگزار خواهد شد.
در سال انتخابات، نامزدهاي انتخابات امريكا بدون شك بازي قديمي تحريك چين را براي كسب محبوبيت، تكرار خواهند كرد.
به عنوان نمونه ميت رامني نامزد پيشرو در انتخابات امريكا چين را يك تهديد اقتصادي، نظامي و فرهنگي براي امريكا توصيف كرده است.
مسايل تجاري ديگر مسئله اي است كه اغلب به اختلاف دو كشور در زمينه نرخ ارز ختم مي شود.
برخي سياستمداران امريكايي ادعا كرده اند چين به طور عمد ارزش واحد پولي خود را كاهش داده است كه نفع بيشتري از صادرات خود ببرد و نرخ ارز را علت اصلي عدم تعادل تجاري ميان دو كشور مي دانند. با اين حال به نظر نمي رسد حقه قديمي استفاده از چين براي محبوبيت، همواره موثر واقع شود چرا كه دو كشور شاهد آن هستند كه منافعشان بيش از پيش به يكديگر وابسته شده است.
تبادلات تجاري دو كشور در ده ماهه نخست سال دو هزارو يازده با هفده درصد افزايش به سيصد و شصت و سه ميليارد دلار رسيد.
مسئولان ميانه روي امريكايي به طور قطع اهميت مناسبات تجاري امريكا و چين را مي دانند.
آنها اميدوارند كه اين لفاظيها تنها محدود به تبليغات انتخاباتي باشد نه بيشتر.
مسئله ديگري كه مي تواند در سال دو هزار دوازده مناسبات دو كشور را با تنش روبرو كند، بازگشت همه جانبه امريكا به منطقه شرق آسيا است.
اقدامات اخير امريكا در منطقه موجب افزايش ترديد ها در اين زمينه شده است كه هدف اصلي امريكا برهم زدن نفوذ فزاينده چين در اين منطقه است.
وقايع سالهاي اخير نشان داده است كه مناسبات پيچيده دو كشور همواره همراه با رقابت و اختلاف بوده است و نكته اصلي مد نظر دو كشور حفظ همكاري در مناسبات دو جانبه بوده است.
به لطف گفتگو و سازوكار كنوني ارتباط دو كشور، دو طرف با موفقيت توانسته است از رويارو شدن با يكديگر جلوگيري كنند.
سران دو كشور طي سال گذشته ديدارهاي زيادي داشتند كه اين ديدارها به اعتماد سياسي دو كشور كمك زيادي كرد.
سومين دور گفتگوهاي اقتصادي و راهبردي دو كشور كه براي نخستين بار با شركت مسئولان امنيتي دو كشور برگزار شد در توسعه تفاهم چين و امريكا در زمينه اقتصادي و نظامي به شدت موثر بود. مناسبات با ثبات و سالم چين و امريكا نه تنها در جهت منافع دولت و مردم دو كشور خواهد بود بلكه به برطرف شدن بحران كنوني اقتصادي جهان نيز كمك خواهد كرد.
اوباما گفته است امريكا از مناسبات قويتر، موفقتر و با ثبات تر با چين استقبال مي كند و چين نيز اميدوار است امريكا بتواند هرچه زودتر بحران كنوني را برطرف كند زيرا اين اقدام، فرصت هاي عظيم اقتصادي براي دو كشور فراهم خواهد كرد.
به رغم اختلافات و ترديدهاي زيادي كه وجود دارد، بسياري بر اين باورند كه به رغم اينكه چين و امريكا در سال دو هزار و دوازده تلاش خواهند كرد مناسباتي تقريبا با ثبات داشته باشند و از هر گونه تنش كه موجب آسيب واقعي شود دوري خواهند كرد، اما معادلات قدرت بين دو كشور به گونه اي است كه دو طرف را به تنش بيشتر پيش خواهد برد.
167/106
چهارشنبه|ا|14|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]