واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: رويدادهاي سينمايي سال 87 سينماي ايران با جايزههاي جهاني رونق گرفت
جام جم آنلاين: سينماي ايران سال 87 را با دريافت چند جايزه معتبر از جشنوارههاي جهاني ، رونق توليد ، تعدد جشنوارهها ، افتتاح يك پرديس سينمايي و درگذشت چند سينماگر برجسته پشت سر گذاشت.
با رسيدن به روزهاي پاياني سال 87 به رسم هر سال نگاهي به مهمترين رويدادهاي سينمايي كشور داريم كه ميتواند روند پويا و رشد و حركت را در اين مسير مورد توجه قرار دهد.همچنين اين مرور ميتواند جايگاه سال 87 را در روند سينماي ايران مشخص كند، بخصوص اينكه در اين سال نسبت به سالهاي گذشته با رشد نسبي مواجه بودهايم يا تحليل در برخي سطوح؟ اين وجه را ميتوان با توجه به ميزان توليد، فروش، چرخه اكران، بازتاب جشنوارهاي، ... و در كل رونق سينما بررسي كرد.
سال 87 با همزماني با سي سالگي انقلاب خود به خود يك نگاه اجمالي به سينماي ايران طي اين سالها را در صدر اخبار قرار داد. به اين ترتيب سي سال سينماي انقلاب و مروري بر برگزيدگان اين سالها جزء تفكيكناپذير بررسيهاي سينماي ايران در اين سال است.
تعدد برگزاري جشنوارههاي سينمايي در سال 87 به نوعي تثبيتكننده رونق چرخه سينما بود كه در روزهاي پاياني سال همچنان دو جشنواره در حال برپايي است. جشنواره بينالمللي فيلم فجر قديميترين، مهمترين و معتبرترين رويداد سينمايي كشور است كه امسال بيست و هفتمين دوره خود را برپا كرد.
از ديگر جشنوارههاي مهم كه امسال برگزار شدند ميتوان به سومين جشنواره فيلم شهر در اسفند، بيست و پنجمين جشنواره فيلم كوتاه تهران در آبان، دومين جشنواره سينما حقيقت در مهر، سومين جشنواره فيلم پليس در آذر، بيست و دومين جشنواره فيلم كودك در تير و ... اشاره كرد.
افتتاح پرديس سينمايي ملت در ماه آبان از مهمترين رويدادهاي سينمايي امسال بود. اين مجموعه سينمايي در شب ميلاد امام رضا (ع) با حضور رئيس سازمان تبليغات، شهردار تهران، رئيس حوزه هنري، معاونت سينمايي وزير ارشاد و ... در بوستان ملت تهران افتتاح شد. در 20 روز اول آغاز به كار اين مجموعه، بيش از 100 هزار نفر مراجعه كرده و 70 هزار نفر نيز از سينماهاي آن استفاده كردند.
آتشسوزي در سينما جمهوري تهران را ميتوان قرينه اتفاق خوش قبل دانست. اين سينماي قديمي بامداد جمعه 24 آبان در آتش سوخت. طبقه اول سينما شامل سالن نمايش يك و سالن انتظار به طور كامل تخريب شد و بخشهايي از طبقه دوم نيز بر اثر آتشسوزي از بين رفت.
حضور پررنگ سينماي ايران در جشنوارههاي جهاني امسال از آن جهت بيشتر جلوه ميكند كه همراه با دريافت جوايز متعدد از جشنوارههاي معتبر بود. در سال 87 جديدترين و مهمترين جايزهاي كه سينماي ايران از جشنوارهها گرفت مربوط به فيلم "درباره الي" اصغر فرهادي بود .
اين فيلم خرس نقرهاي بهترين كارگرداني را از پنجاه و نهمين جشنواره برلين دريافت كرد كه تكرار موفقيت "آفسايد" و "آواز گنجشكها" در اين رويداد معتبر جهاني است. "به همين سادگي" رضا ميركريمي نيز در سيامين جشنواره بينالمللي فيلم مسكو جايزه جرج طلايي بهترين فيلم و بهترين فيلم حاضر در بخش مسابقه را از هيئت داوران منتقدان فيلم روسيه گرفت.
"آن جا" عبدالرضا كاهاني اسكندر طلايي بهترين فيلم را از بخش مسابقه چهل و نهمين جشنواره بينالمللي فيلم تسالونيكي دريافت كرد. "آواز گنجشكها" مجيد مجيدي نيز جايزه بهترين بازيگر مرد دومين دوره جوايز اسكرين آسيا پاسيفيك و همچنين جايزه ويژه هيئت داوران و بهترين بازيگر مرد شانزدهمين جشنواره بينالمللي فيلم دمشق را از آن خود كرد.
از ميان فيلمهاي مستند هم "تينار" جايزه بهترين فيلم مستند دومين دوره جوايز اسكرين آسيا پاسيفيك را گرفت و "شيرين" عباس كيارستمي نيز جايزه "افتخار فيلمساز" شصت و پنجمين جشنواره ونيز به استادان بهگزين دنياي سينما را به دست آورد. "روزهاي بيتقويم" مهرداد اسكويي نيز جايزه بهترين مستند نيمهبلند جشنواره مستند هات داكز 2008 را به خود اختصاص داد.
نقشآفريني گلشيفته فراهاني در فيلم هاليوودي "مجموعه دروغها" ساخته رايدلي اسكات كه پاييز در سينماهاي آمريكا اكران شد، از رويدادهايي بود كه بازتابي گسترده در سطوح مختلف پيدا كرد. اما حاشيههاي اين حضور به مهمترين فيلم جشنواره بيست و هفتم فجر نيز رسيد.
با توجه به نقشآفريني فراهاني در فيلم "درباره الي" حرف و حديثهايي بر سر حضور نداشتن آن در جشنواره فجر امسال مطرح بود كه در دقيقه 90 دستور رئيس جمهوري براي بررسي مشكل اين فيلم امكان نمايش آن را فراهم كرد. محمود احمدينژاد به وزير ارشاد نوشت براي جلوگيري از تضييع حقوق سازندگان "درباره الي" وارد عمل شود.
رئيس جمهوري در سال 87 يك بار ديگر در حوزه سينما حضور مستقيم داشت و بالاخره نخستين ديدار وي با كارگردانان سينما كه چندين بار به تعويق افتاده بود در پائيز 87 برگزار شد. هر چند ماحصل اين نشست از گزارش مستقيم رسانهها به دور ماند، اما به نظر ميآيد ارزيابي اصلي با گذشت زمان امكانپذير شود.
سفر هيئتي متشكل از اعضاي آكادمي اسكار به فاصله يك هفته پس از برگزاري هشتاد و يكمين مراسم اسكار نيز از رويدادهاي منحصر بفرد در طول سالهاي گذشته بود.
سيد گنيس رئيس آكادمي علوم و هنرهاي سينمايي و تهيهكننده، آنت بنينگ عضو هيئت رئيسه آكادمي و بازيگر، ويليام هوربرگ عضو هيئت رئيسه آكادمي و تهيهكننده، فرانك پيرسن فيلمنامهنويس و جيمز لانگلي مستندساز از جمله اين افراد بودند.
فيل رابينسن نويسنده و كارگردان، آلفره وودارد بازيگر، الن هرينگتن مدير اجرايي نمايشگاهها و رويدادهاي ويژه آكادمي و تام پولاك تهيهكننده و رئيس سابق كمپاني يونيورسال پيكچرز ديگر افراد حاضر در اين هيئت بودند كه براي برگزاري سمينارهاي تخصصي در رشتههاي فيلمنامهنويسي، كارگرداني، بازيگري، تهيهكنندگي، بازاريابي، مستندسازي و ... به ايران آمدند.
از ديگر رويدادهاي مهم حوزه سينما را بايد ورود دو فيلم سينمايي به باشگاه يك ميليارديها محسوب كرد. "دايره زنگي" پريسا بختآور و "چارچنگولي" سعيد سهيلي كه به ترتيب بهار و پاييز در سينماها اكران شدند توانستند با گذر از مرز يك ميليارد تومان فروش اتفاقي خاص را رقم بزنند.
سال 87 بسياري از بزرگان عرصه سينما دار فاني را وداع كردند كه زندهياد خسرو شكيبايي، احمد آقالو، رضا ارحام صدر، سيدعلي ميري، مهرداد فخيمي، عطاءالله كاملي، نادر ابراهيمي، احمد ابراهيمي، داود اسدي، فرهنگ معيري، اسماعيل داورفر، شاهرخ سخايي، خسرو تسليمي، محسن رسولاف و ... از جمله درگذشتگان بودند.
مهر
چهارشنبه|ا|14|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]