تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836358318




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نگاهي به سازمانهاي يهودي - صهيونيستي و فعاليتهاي آنها در ايران/ قسمت اول


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهي به سازمانهاي يهودي - صهيونيستي و فعاليتهاي آنها در ايران/ قسمت اول
خبرگزاري فارس: در سفر سال 1873 م/1252 ش،ناصر الدين شاه قاجار به اروپا،رهبران و نمايندگان يهود كشورهاى اروپايى،شاه ايران را براى اعطاى يك سرى امتيازات اجتماعى به يهود توجيه و ترغيب كردند.


آغاز سخن‏
يهودى‏ها در قرن نوزده ميلادى با در دست گرفتن قدرت پولى و اقتصادى،جايگاه بسيار ممتاز و ويژه‏اى در اروپا به دست آورده بودند.نفوذ در كانون‏هاى سياسى قدرت،و به دست گرفتن‏ اهرم‏هاى تأثيرگذارى فكرى و فرهنگى،حضور در اركان حقوقى و مجامع قانونگذارى،موقعيت‏ بسيار مناسبى را براى اين قوم فراهم آورده بود.در چنين دوره‏اى بود كه شمارى از رهبران و سران يهود،ترويج و تبليغ انديشه قديمى استقرار يهود در سرزمين فلسطين را كاملا مساعد و مناسب تشخيص دادند.با پشتوانه قدرت اقتصادى يهود در اروپا،سازمان‏ها و تشكل‏هاى‏ سياسى و فرهنگى جديدى از سوى بعضى رهبران و انديشه‏مندان يهود تأسيس شد.رسالت و مأموريت عمده اين كانون‏ها،تبليغ،ترويج و گسترش انديشه‏اى بود كه بعدها "صهيونيسم "نام‏ گرفت.اگر چه اين واژه،پس از برگزارى اولين كنگره جهانى صهيونيسم در سال‏ 1897 م/1276 ش،در شهر بال سوئيس،به تدريج بر سر زبان‏ها افتاد و در فرهنگ سياسى جهان‏ مطرح شد،اما سازمان‏ها و كانون‏هايى با انديشه،ماهيت و اهداف صهيونيستى،در كشورهاى‏ اروپايى،فعاليت خود را آغاز و حتى شعبه‏هايى در نقاط مختلف جهان،به ويژه مناطق‏ يهودى‏نشين داير كرده بودند.
اتحاديه جهانى يهود
سازمان "آليانس اسرائيليت اورنيورسال " يا اتحاديه جهانى يهود از جمله سازمان‏هاى‏ يهودى با انديشه صهيونى بود كه در سال 1861 م/1240 ش،در فرانسه تأسيس و فعاليت خود را آغاز كرد.
بنيان گذار اين سازمان يكى از يهوديان سرشناس و برجسته فرانسوى به نام اسحاق موسى‏ آدولف كرميو بود كه در سال 1796 م/1175 ش،در شهر نيمس به دنيا آمد.وى در سال‏ 1840 م/1219 ش،رئيس "انجمن مركزى يهوديان "فرانسه بود و بعدها به عضويت مجلس‏ نمايندگان فرانسه انتخاب و نفوذ و اعتبار فوق العاده‏اى در جامعه فرانسه كسب كرد.برخى منابع‏ تاريخى نقش او را در زمينه‏سازى انقلاب 1848 م/1227 ش،فرانسه مؤثر دانسته‏اند.آدولف‏ كرميو در اواسط قرن نوزده به تدريج به يكى از رهبران سياسى فرانسه تبديل شد و حتى در چند نوبت،عضو كابينه دولت فرانسه و در سال 1870 م/1249 ش،يكى از اعضاى حكومت دفاع ملى‏ فرانسه بود.
او در سال 1860 م/1239 ش،با جمع آورى كمك‏هاى مالى و همكارى شمارى از رهبران‏ يهودى براى ايجاد "اتحاديه جهانى يهود "اقدام نمود.اين سازمان يكسال بعد با عنوان "آليانس‏ اسرائيليت اونيورسال "در فرانسه تأسيس شد.كرميو اولين رئيس اين سازمان بود كه تا زمان‏ مرگ خود در سال 1880 م/1259 ش،همواره اين سمت را به عهده داشت.
افكار،علايق و تلاش‏هاى اسحاق موسى آدولف كرميو،اولين رئيس آليانس جهانى كاملا صهيونيستى بود.به نوشته منابع صهيونيستى: برداشت وى از عظمت قوم يهود و عشق وى به فلسطين،ماهيت صهيونيستى‏ داشت...برداشت كرميو از آينده قوم يهود به جهان بينى روشنفكرانه وى ژرفا بخشيد.براى كرميو احياى سرزمين مقدس از اولويت ويژه‏اى برخوردار بود.وى‏ مى‏گفت اميد به بازگشت به سرزمين مقدس‏[فلسطين‏]،همچون خورشيد به زندگى‏ ما پرتو افكنده است و به ما آرامش مى‏بخشد. شارل نتر از يهوديان سرشناس فرانسه و از پيشگامان طرح انتقال و اسكان يهوديان در فلسطين و آلبرت كوهن عضو "انجمن مركزى يهوديان فرانسه "و رئيس "انجمن سرزمين موعود " از جمله اعضاى بسيار فعال و برجسته اتحاديه جهانى يهود (آليانس) بودند كه در مسير تحقق‏ اهداف صهيونيستى اين سازمان،نقش اساسى و فراوان داشتند.
تلاش گسترده و بى‏وقفه رهبران آليانس جهانى و پشتيبانى بعضى رهبران و ثروتمندان‏ يهود،سرانجام طرح ايجاد مؤسسه كشاورزى "ميكوه اسرائيل " را در حومه يافا در سال‏ 1870 م 1249 ش،محقق ساخت.اين آموزشگاه كه بر اساس ايده اسكان يهود در فلسطين‏ تأسيس شده بود،آرزوى برخى رهبران انديشه صهيونيستى،به ويژه سران سازمان آليانس را تحقق بخشيد.آدولف كرميو رئيس آليانس درباره اهميت تأسيس "ميكوه اسرائيل "گفته بود: اين مدرسه در آينده به دژ بسيار مستحكمى تبديل خواهد شد.وقتى يهوديان به‏ سرزمين بومى خود پاى گذارند،ديگر هرگز آن را ترك نخواهند كرد.

آليانس اسرائيلى در ايران‏
آليانس اسرائيليت اونيورسال يا اتحاديه جهانى اسرائيلى،به موازات تلاش در مسير اجراى‏ طرح استقرار يهود در فلسطين،دست به تأسيس شعبه‏هايى در بعضى كشورهاى جهان،از جمله‏ ممالك آسيايى و عربى زد.
در سفر سال 1873 م/1252 ش،ناصر الدين شاه قاجار به اروپا،رهبران و نمايندگان يهود كشورهاى اروپايى،شاه ايران را براى اعطاى يك سرى امتيازات اجتماعى به يهود توجيه و ترغيب كردند.
ملاقات و مذاكرات رهبران يهود انگلستان،فرانسه،آلمان،اتريش،بلژيك،هلند و نمايندگان‏ و مأموران بعضى كانون‏هاى يهودى با ناصر الدين شاه و ميرزا حسين خان مشير الدوله (سپهسالار) صدر اعظم وقت،سرانجام منجر به اتخاذ تصميمات جديدى شد كه تأسيس مدارس آليانس در ايران از آن جمله بود.
به اعتراف تاريخ يهود؛ "در سفر اول ناصر الدين شاه به اروپا در سال 1290 هجرى،مؤسسات و نمايندگان آليانس در غالب نقاط از او پذيرايى بعمل آوردند و يهوديان ايران را به او توصيه كردند.
در (13 ژوئيه) حاجى ميرزا حسين مشير الدوله در پاريس صورت مجلسى از بازديد آليانس،با موافقت شاه امضاء كرد كه داراى تعهدات اميد بخشى درباره يهوديان ايران بود.يكى از آن‏ تعهدات حمايت از مدارسى بود كه آليانس مى‏خواست در ايران افتتاح كند. " به نوشته حبيب لوى:
شنبه 12 ژوئيه 1252]1873 ش/1300 ق‏]طبق دعوتى كه از كميته مركزى آليانس‏ بعمل آمده بود،سر ساعت معينى در هتل،رياست پارلمان فرانسه،محل اقامت شاه‏ ايران در پاريس،حضور بهم رساندند.جناب آقاى ميرزا ملكم خان وزير امور خارجه‏ ايران،هيأت كميته مركزى آليانس را در سالن پذيرايى به حضور شاه وارد نمود.
موقعى كه آقاى آدولف كرميو رئيس آليانس مى‏خواست شروع به صحبت كند، اعليحضرت وى را شناخته و به او دست دادند.آقاى كرميو اين قسم شروع به سخن‏ نمود:اعليحضرتا!آليانس اسرائيلت اونيورسال كه نماينده آن،انجمن مركزى‏ مى‏باشد فوق العاده افتخار دارد كه به وى اجازه شرفيابى حضور داده شده است. آدولف كرميو رئيس آليانس اسرائيليت اونيور سال با ارائه گزارشى درباره يهود ايران و علايق‏ شاه دوستى آنان،ناصر الدين شاه را با كوروش هخامنشى مقايسه و اعطاى بعضى امتيازها براى‏ يهودى‏ها را تقاضا كرد.
سخنان همراه با چاپلوسى و تملق رئيس "اتحاديه جهانى اسرائيلى "چنان احساسات‏ ناصر الدين شاه قاجار را تحريك كرد كه فورا حمايت خود و صدر اعظم ايران را از يهود يادآور شد: شاه با دست خود،صدر اعظم (ميرزا حسين خان سپه سالار) را نشان داده و به زبان‏ فرانسه فرمودند:اين نخست وزير حامى يهوديان است و اين كار را مانند كار خودش‏ مى‏داند.او به قدرى دوست يهوديان است تا به اندازه‏اى كه مسلمانان كينه به وى پيدا كردند.صدر اعظم با تبسمى تعظيم نمود. كرميو گفت:اعليحضرتا آليانس اسرائيلت مايل است كه رعاياى يهود شما نسبت‏ به وظايفى كه نسبت به وطن پرستى و پادشاه خود دارند آشنا گردند.لازم است كه از طفوليت آنها را به نتايج نيكوى فرهنگ آشنا ساخت.ما پيشنهاد مى‏كنيم كه در بعضى از شهرهاى كشور شما[ايران‏]،همان قسم كه در شهرهاى شرق كرده‏ايم، مدارسى تأسيس كنيم كه معلمين ما آنها را اداره كنند.آيا اين فكر مورد تصويب‏ ملوكانه واقع خواهد گرديد؟ شاه به زبان فرانسه جواب داده فرمودند: "بلى من از مدارس شما حمايت خواهم‏ كرد.آقاى كرميو!با صدر اعظم موافقت نمايند و من آن را تصويب مى‏كنم. " سرانجام اين گفت و گو به تهيه و تدوين نامه‏اى چهارده ماده‏اى از سوى آدولف كرميو رئيس‏ سازمان جهانى آليانس منجر شد و فورا مورد موافقت ميرزا حسين خان سپه سالار صدر اعظم‏ وقت به نمايندگى از شاه ايران قرار گرفت.
ناصر الدين شاه در سفر بعدى خود به اروپا و در واقع انگلستان،در سال 1888 م/1267 ش، در زمان ملكه ويكتوريا و وليعهد او،ادوارد،عمدتا ميهمان دوستان يهودى ملكه انگليس و وليعهد او بود.به طورى كه نوشته‏اند: در اين سفر بار اصلى پذيرايى از پادشاه ايران به دوش آلفرد فرديناند روچيلد [يهودى‏]بود،به نوشته آلفرى،اكنون،سر آلبرت ساسون،[يهودى‏]كه پير و سالخورده بود خود حكمران يك امپراتورى شرقى محسوب مى‏شد.او در كنار ادوارد [وليعهد وقت و پادشاه بعدى با عنوان ادوارد هفتم‏]در انتظار شاه ايران نشست.
شاه در لندن براى شام ميهمان روزبرى‏ها (كنت و كنتس/حنا روچيلد) بود و فرداى آن روز آلبرت‏[ساسون يهودى‏]او را به نهار[ناهار]دعوت كرد.آلفرى معتقد است توجه آلبرت ساسون به شاه ايران يك مسأله اخلاقى نبود. در اين سفر دو نفر از رهبران سرشناس جامعه يهود انگلستان كه از پيشگامان حركت‏ صهيونيستى به شمار مى‏آمدند با ناصر الدين شاه ملاقات و گفت و گو كردند.اين دو،بارون ادموند روچيلد و موسى مونته فيورى بودند.
بارون ادموند روچيلد (1934-1845) كوچكترين پسر جيمز روچيلد،همان كسى است كه‏ نام وى با استقرار يهوديان در فلسطين و تأسيس دولت اسرائيل پيوند ناگسستنى دارد.به نوشته‏ بعضى اسناد،ادموند روچيلد 70 ميليون فرانك در راه انتقال و اسكان يهود در فلسطين‏ سرمايه گذارى كرد.
موسى مونته فيورى يا موزز مونته فيوره از ديگر پيشگامان بزرگ صهيونيسم انگلو-يهودى‏ است كه قبل از برگزارى كنگره بال در مسير پيشبرد آرمان صهيونيسم تلاش بى‏وقفه داشت.
بعضى منابع يهودى و صهيونيستى نوشته‏اند صهيونيسم،نخست مرهون آرمان و تلاش اين‏ شخصيت يهودى است كه ملكه ويكتوريا لقب شهسوار امپراتورى بريتانيا (شواليه‏گرى) را به او اعطا كرد.
نبايد از ياد برد كه ارتباط محافل مرموز يهود اروپا با ناصر الدين شاه قاجار و دربار او از پيشينه‏ قابل توجه برخوردار بود.حضور و نفوذ گسترده و همه جانبه يهوديانى چون حكيم يحزقل‏ (حق نظر) و ياكوب ادوارد پولاك با عنوان طبيب در دربار تنها يك نمونه آشكار آن است.حكيم‏ يحزقل كه پيش از اين طبيب مخصوص محمد شاه بود-با نفوذ مرموزى كه بر مهد عليا،مادر شاه‏ داشت-مى‏توانست منشاء بسيارى از رويدادهاى حساس باشد.همانگونه كه ادوارد ياكوب‏ پولاك يهودى از سال 1855 تا 1860 م/1234 تا 1239 ش،به عنوان طبيب مخصوص‏ ناصر الدين شاه از چنين موقعيت و نفوذ و تأثيرى برخوردار بود.به اعتراف نويسنده تاريخ يهود ايران،ياكوب ادوارد پولاك وسيله‏اى براى اطلاع يهوديان خارجى،خصوصا انگلستان از وضع‏ يهوديان ايران گرديد. گفتنى است؛عزرا فرزند يعقوب،نوه داود شيرازى از ثروتمندان معدود آن عصر،داماد يحزقل بود كه بين تهران و بغداد و تهران و منچستر انگلستان به امور تجارى اشتغال داشت. بى‏ترديد ثروت اندوزى عزرا بن يعقوب،بى‏تأثير از نقش و نفوذ يحزقل در دربار حكومتى نبود.
"سفرنامه پولاك "با اشاره به يك مورد اختلاف منافع بين حكيم يحزقل يهودى با ميرزا آقا خان نورى صدر اعظم ناصر الدين شاه قاجار،حمايت دربار از طبيب يهودى و بركنارى‏ صدر اعظم را ناشى از تأثير و ميزان نفوذ يحزقل در دستگاه حكومتى مى‏دانسته،به طورى كه او را معادل مردخاى،عموى ملكه استر يهودى،همسر خشايار شاه قلمداد كرده و با عاريه گرفتن از كتاب استر در عهد عتيق مى‏نويسد: "و مردخاى-در اين مورد همان حق نظر-در بين قوم خود بزرگ و نام آور بود. " به هر روى،سفر اول ناصر الدين شاه قاجار به اروپا،زمينه‏ساز تأسيس شعبه‏هاى آليانس در ايران شد و سفر دوم او ايجاد مدارس آليانس را به دنبال داشت.به اين ترتيب،حدود سى و هشت‏ سال بعد از تأسيس آليانس اسرائيليت اونيورسال در فرانسه،در سال 1898 م/1277 ش، مدارس وابسته به آن در ايران ايجاد و شروع به فعاليت كردند.
گفتنى است،تا قبل از برپايى مدارس رسمى آليانس اسرائيليت اونيور سال در ايران،مدارس‏ ويژه يهود در ايران با حمايت و پشتيبانى كانون‏ها و محافل خارجى در اين كشور داير بود:
تا گشايش نخستين مدرسه آليانس در تهران،با يارى انگليسى‏ها در ايران چند آموزگار پروتستان تبليغ و تدريس فرزندان جماعت يهود را عهده‏دار بودند.يكى از آنان ميرزا بابا نامى بود كه يك سال پس از گفت و گوهاى پاريس و كسب اجازه از ناصر الدين شاه،مدرسه كوچكش را در 1875 م (1291 ق) /[1254 ش‏]،گشود.
دومين مدرسه در 1899 م (1316 ق) /[1278 ش،]در اصفهان برپا شد.اين نهاد را يك يهودى به نام نور اله كه او نيز دين پروتستان آورده بود اداره مى‏كرد.باز هم او بود كه در سال 1894 (1311 ق) [1273 ش‏]دو شعبه ديگر همان مدرسه را در تهران و همدان به راه انداخت. به اين ترتيب شعبه رسمى مدارس آليانس اسرائيليت اونيورسال در ايران برپا شد.
در 14 ژوئيه 1898 م (1315 ق) [1277 ش‏]كميته مركزى پاريس نامه‏اى براى نظر آقا يمين السلطنه سفير ايران در فرانسه فرستاد و اعلام داشت كه اين روزها كميته‏ در اين خيال است كه مدرسه آليانس تهران را به راه اندازد.
به همين قصد يهوديان،بارون هيرش،يكى از بانوان بزرگ و سرشناس خود را از لندن جهت پا در ميانى به تهران فرستادند.پس از آنكه پذيرش حكومت را گرفتند، ژوزه كازه را كه از استادان بيروت بود براى تدريس و اداره مدرسه به تهران خواستند.
اما سرپرستى با لون نامى بود كه درباره چگونگى گشايش مدرسه،گزارش‏هاى‏ گرانبهايى براى وزير خارجه فرانسه فرستاد. به اين ترتيب مدارس آليانس در تهران به راه افتادد.
در 30 اكتبر[1898 م/1277 ش‏]مدرسه زاد روز مظفر الدين شاه را جشن گرفت.
رفته رفته پيشرفت آليانس يهود توجه دولتمداران را به خود جلب كرد.وزير امور خارجه (ميرزا محسن خان مشير الدوله) صد نفر از نوآموزان مدرسه را به حضور پذيرفت و شادباش گفت و 500 فرانك كمك هزينه داد.آن وزير يادآور شد:براى ما يهودى و غير يهودى هر دو ايرانى هستند و شاه ايران "ميان رعاياى خود،از هر كيش‏ كه باشند تبعيض قائل نيست. "همچنين مظفر الدين شاه به نظام السلطنه دستور داد كه سالانه 200 تومان به اين مدرسه كمك كند.نيز تشويق نامه فرستاد[...]نوشت: من با خوشوقتى اطلاع يافتم كه گروهى از يهوديان مايلند به فرزندانشان تعليماتى‏ بدهند كه در ساير مدارس برايشان ميسر نيست.زيرا كه درهاى آن مدارس به‏ رويشان بسته است.پس اكنون برآنند كه به جمع آورى كمك هزينه برآيند و يك نهاد آموزشى بر پا كنند تا در آنجا كودكان ندار و يتيم بياموزند چگونه بر اساس دين‏ موسى به بزرگداشت نام من‏[مظفر الدين شاه قاجار]برآيند و براى من و سرزمين من‏ دعا كنند. ايجاد يك تشكيلات پوششى فرهنگى با اغراض سياسى در ايران از سوى آليانس جهانى‏ تلاش همه جانبه‏اى براى ترويج و تبليغ انديشه صهيونيستى در جامعه يهود بود.مدارس آليانس‏ پس از تهران،يكى پس از ديگرى در شهرهاى يهودى نشين ايران،از جمله در اصفهان،شيراز، همدان،كرمانشاه،سنندج،نهاوند،تويسر كان،بروجرد،يزد،رشت،گلپايگان،كاشان،گروس‏ (بيجار) و...تأسيس شد و فعاليت خود را آغاز كرد.
مؤسسات آليانس،به موازات گسترش فعاليت‏هاى خود در جوامع يهود اروپا،از شمال و شرق‏ آفريقا تا خاورميانه و آسيا نيز شعبه‏هاى خود را توسعه و بسط داد.به طورى كه،طى مدت كوتاهى‏ از لندن،وين و برلين تا تتوان و طنجه مراكش در شمال آفريقا،و بغداد و ادرنه در حوزه قدرت‏ امپراتور عثمانى و تا ايران فعاليت خود را به طور هماهنگ رونق بخشيد.
درباره فعاليت به اصطلاح آموزشى و فرهنگى آموزشگاه‏هاى آليانس،به ويژه در ايران،دو نكته حائز اهميت وجود دارد.نكته اول آنكه،مدارس و مؤسسات مزبور،به طور مرموزانه و تقريبا نيمه آشكار،كودكان و نوجوانان غير يهودى،از جمله مسلمانان را نيز جذب و تحت آموزش قرار مى‏دادند.اين موضوع در برخى نقاط ايران موجب عكس العمل مردم مسلمان،به ويژه عالمان‏ دين گرديد.طورى كه در بعضى بلاد ايران عالمان بزرگ و سرشناس،ورود و حضور كودكان و نوجوانان مسلمان را به اين آموزشگاه‏ها منع و تحريم كردند.
در سال 1900 ميلادى مدرسه آليانس در اصفهان افتتاح گرديد و چند سال بعد در سال‏ 1907 م سيّدى‏[...از عالمان مسلمان‏]از عده‏اى از بزرگان يهود تعهد گرفت‏[...]اطفال مسلمان‏ حق ندارند در مدارس يهود (آليانس) حضور يابند.اين دستورات هم در اثر دخالت وزير مختار ايران عقيم ماند. همگرايى و هماهنگى دولتمداران وقت با محافل يهودى در پيشبرد ايده‏هاى صهيونى در ايران آن زمان،به طور جدى نيازمند تأمل و تدقيق است.
نكته دوم اين كه،دست پروردگان و دانش آموختگان مسلمان آموزشگاه‏هاى آليانس،به طرز بسيار شگفت‏آور و سؤال برانگيزى،بعدها،وارد دستگاه‏ها و مراكز قدرت در عرصه سياست و فرهنگ در كشور مى‏شدند.كوهنكا رئيس آموزشگاه‏هاى آليانس در ايران در اين باره گفته بود: خوشوقت است وقتى ملاحظه مى‏كند اكثر دانشمندان،نويسندگان و رجال سياسى و نظامى اين كشور از تحصيل‏كردگان مدارس آليانس مى‏باشند.و باز هم مزيد افتخار است كه همين تربيت يافتگان مدارس ايران امروز از بهترين دوستان اين مؤسسه‏ مى‏باشند.در اين راه پرافتخار،آليانس اسرائيلت دوستانى هم دارد كه با كمك‏هاى‏ مادى و معنوى خود تسهيلات لازم در راه پيشرفت مقاصد فرهنگى او را فراهم‏ مى‏سازند. ترويج ايده سياسى و فرهنگى هماهنگ و واحد در جوامع يهودى جهان در مسير آرمان‏ صهيونيسم،تلاش بى‏وقفه و مستمرى از سوى آليانس اسرائيليت اونيورسال در بسيارى از كشورها از جمله ايران بود.اما رهبران و سران آليانس،در تعقيب ايده مزبور،از تربيت مأموران‏ محلى غير يهودى براى پيشبرد اهداف و مطامع خود نيز غافل نبودند.
در يكى از منابع يهودى با اشاره به حضور دانش آموزان مسلمان در مدارس آليانس،اعتراف‏ شده است كه در برخى مناطق كشور،تعداد دانش آموزان مسلمان حتى از يهودى‏ها بيشتر بوده‏ است: "به مثل در مدرسه همدان از 654 شاگرد تنها 173 نفر يهودى بودند. " منابع يهودى علت جذب كودكان مسلمان در مدارس آليانس را ايجاد همگرايى فكرى و فرهنگى بين يهوديان و مسلمانان ادعا كرده‏اند: سياست آليانس اسرائيلى از آغاز اين بود كه در حدود 20 درصد دانش آموزان‏ مسلمان را به منظور نزديكى دو جامعه،ايجاد ارتباط و انواع اهداف مثبت ديگر در خود جاى دهد نكته قابل توجه ديگر در مدارس آليانس در ايران،عدم توجه به زبان،ادبيات،تاريخ و فرهنگ‏ ايران،در برنامه‏هاى آموزشى بود: بنابر گزارش‏هاى مفتش وزارت معارف در مدرسه آليانس يهود چندان توجهى به‏ زبان فارسى و تاريخ و فرهنگ ايران نداشتند.برنامه‏هاى مدارس دولتى و آئين‏نامه‏ وزارت معارف را پشت گوش مى‏انداختند و وا مى‏نهادند. 1 در بخش متوسطه،تدريس ادبيات فارسى،به ويژه اشعار و قطعات برگزيده كه در ساير مدارس اجبارى بودند،در اينجا "خوانده "نمى‏شدند و به طور كلى فارسى اين‏ كلاس‏ها با پروگرام وزارت معارف هماهنگ نبود.نيز در سال يكم متوسطه حساب‏ تدريس نمى‏شد.فارسى شاگردان مدرسه "ضعيف "بود نمايندگان و مأموران آليانس مركزى پيوسته به ايران سركشى و چگونگى فعاليت مدارس‏ وابسته را از نزديك تحت كنترل و مراقبت و هدايت داشتند.آموزشگاه‏ها و مؤسسات وابسته به‏ آليانس اسرائيليت اونيورسال تا سال 1357 ش،در ايران فعاليت داشتند و تحت راهبرى و اداره‏ مركزيت فرانسوى آن،به مدت 80 سال،اهداف و برنامه‏هاى اين كانون جهانى صهيونى مستقر در پاريس را در ايران پياده مى‏كردند.
صرف نظر از روابط مستحكمى كه تشكيلات آليانس با مراكز سياستگذارى و تصميم گيرى، دولتمداران و كانون‏هاى قدرت داخل كشور ايران داشت،دانش آموختگان مدارس و آموزشگاه‏هاى آليانس نيز به آسانى به داخل حوزه‏هاى مديريت و قدرت كشور نفوذ و حضور پيدا كرده بودند.اينها تماما حاكى از موقعيت ممتاز يهود در ايران آن دوران است.
زمينه‏هاى ايجاد آموزشگاه‏ها و مؤسسات وابسته به آليانس اسرائيليت در دوره‏ ناصر الدين شاه به وجود آمده بود،اما اين تلاش‏ها پس از روى كار آمدن مظفر الدين شاه و در واقع‏ حدود يك سال پس از برگزارى اولين كنگره جهانى صهيونيسم در شهر بال سوئيس،در ايران‏ نتيجه داد.آموزشگاه‏ها و مدارس آليانس اسرائيليت بذر افكار صهيونى را در ميان يهود ايران‏ پاشيد.بر اين اساس مى‏توان گفت كه آليانس اسرائيليت اونيورسال،منشاء و مادر انديشه‏ها، تلاش‏ها و تشكل‏هاى صهيونيستى در جامعه يهود ايران بوده است.اسناد،مدارك و منابع‏ مختلف تاريخى نيز اين واقعيت را تصريح و تأكيد مى‏كند كه پس از فعاليت مدارس آليانس در ايران،زمزمه‏هاى صهيونى در جوامع يهود اين كشور نضج گرفت و سرآغاز فعاليت‏ها در اين باره‏ گرديد.
...............................................................................................
ادامه دارد...

يکشنبه|ا|18|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن