واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر/بررسي ادعاهاي شگفت انگيز يك باستان شناس درباره كوه پرديس
بررسي ادعاهاي شگفت انگيز يك باستان شناس درباره كوه پرديس
يك پژوهشگر و باستان شناس ايراني مقيم انگلستان به دنبال 30 سال تحقيق خود درباره كوه جم يا پرديس بوشهر ثابت كرد كه در اين نقطه از زمين آثار شگفتانگيزي از عصر پارينه سنگي وجود دارد. در مصاحبه قبلي او با مهر دلايل و مستندات تاريخي اين آثار تشريح شد و اكنون اتفاقات بعد از اين كشف را بخوانيد.
به گزارش خبرنگار مهر، بديعه دشتي از باستان شناسان و پژوهشگران ايراني پيش از اين در گفتگو با خبرنگار مهر گفته بود اين كوه با نام هاي پدري، پرديس، كوه جم نزديكترين نقطه زمين به خورشيد، نقطه آغازين رشته كوههاي زاگرس، اولين خانه دنيا و محل قرارگيري كشتي نوح است!
كوه جم براي اولين بار روي نقشه باستان شناسي مشخص شد
پس از آنكه وي نمونه هاي آثار باستاني موجود در اين منطقه و نتيجه تحقيقات خود را به سازمان ميراث فرهنگي ارجاع داد، اين سازمان محل قرارگيري كوه جم را به نام منطقه پارينه سنگي روي نقشه باستان شناسي ايران كه اكنون در محل موزه ملي ايران قرار دارد تعيين كرد به طوريكه سه هزار كيلومتر از منطقه جم با شماره 56 در اين نقشه مشخص است. البته اين اتفاق دو سال پيش افتاد و بديعه دشتي اين تحقيقات را 20 سال پيش ارائه داده بود. بنابر اين كشف اوليه منطقه بكر "جم" از آن بديعه دشتي شد.
دشتي همان موقع اعلام كرد كه اگر كسي نسبت به ادعاي وي شك دارد و يا دليل بر نقض ادعاي وي دارد هر چه زودتر ثابت كند اما اكنون بعد از گذشت سالها هنوز كسي ادعاي وي را رد نكرده است.
برگزاري جلسات و كنفرانس هاي پي در پي پيرامون كشف تاريخ جم
در دهه 70 اداره ميراث فرهنگي بوشهر و كارشناسان ميراث فرهنگي از سازمان كل هيئتي را براي بررسي فرستادند كه نتيجه آن برگزاري كنفرانسي در اين باره بود. در اين كنفرانس چند تن از كارشناسان و باستان شناسان آثار تاريخي موجود در اين منطقه را تاييد كردند و گروهي نيز براي بررسي هاي بيشتر فرستاده شد و همگي بر تاييد وجود منطقه باستاني پارينه سنگي صحه گذاشتند.
نامه اي محرمانه براي بررسي ادعاهاي پژوهشگر مقيم انگلستان
در تاريخ آبان ماه سال 74 محمد حسن محبعلي، معاون وقت حفظ و احياي سازمان ميراث فرهنگي كشور در نامه اي به شماره 5598/12 به مديريت سازمان ميراث فرهنگي بوشهر نوشت كه سركار خانم دشتي ادعاي وجود آثاري در منطقه روستاي جم وزير در 30 كيلومتري شمال سيراف را دارد بنابراين چنانچه آثاري مشاهده شد براي بررسي هاي بيشتر به واحد پژوهشي سازمان اطلاع دهيد.
بعد از دريافت اين دستور مدير وقت ميراث فرهنگي استان بوشهر در تيرماه سال 75 در نامه اي به محبعلي گزارش بررسي ها را ذكر كرد و در بخشهايي از آن نوشت كه در جلوي دماغه كوه پدري توده سنگ مجسمه مانندي مشاهده مي شود كه سيماي مردي را با ابروان برجسته، چشمان گود، بيني بلند و ريش پر پشت به ذهن متبادر مي كند. ابعاد اين مجسمه تقريبا سه در چهار متر است. همچنين ميزان فرسايش زياد به حدي است كه به راحتي مي توان آن را به عنوان يك پديده طبيعي تعيبر كرد.
عبدالعزيز بلادي در بخش ديگري از گزارش خود آورده كه وجود اساطير منعكس شده در كتاب اوستا و شاهنامه و ساير متون كهن در مورد جم و جام جم و غيره از يك سو و تنها آبادي ناميده شده به نام جم در كنار درياي پارس از سوي ديگر و بالاخره افسانه هاي موجود در فرهنگ عامه مردم منطقه و گويش سليس پارسي اهالي و غيره نكاتي هستند كه لزوم انجام يك پژوهش فوري را در منطقه جم يادآوري و تاكيد مي كند.
مدير وقت ميراث فرهنگي استان بوشهر اعلام كرد: براساس پژوهشهاي انجام شده شواهد و آثاري از وجود جام جهان نما( جام جم يا جمشيد) در منطقه جم از توابع كنگان استان بوشهر كشف شد.
وي اما در گفته هاي خود به جاي نام بديعه دشتي از واژه پژوهشگر ايراني الاصل انگليسي ياد كرده و گفته بود كه بررسي هاي اين پژوهشگر درباره مسائل تاريخي در كتاب اوستا حاكي از وجود آثار دوران حكومت پادشاهي جمشيد جم در اين منطقه است.
وي وجود چرم آينه را تاييد كرده و گفته بود كه طبق بررسيهاي اين پژوهشگر كوهي كه در تكلم محلي به آن پدري گفته مي شود همان كوه پرديس يا پارادايس به معناي بهشت است كه در كتاب مقدس اوستا محل سكونت جم و آغاز پادشاهي وي بوده است.
وي ادامه داده بود كه دستيابي به تعداد زيادي از آثار دوره ساساني از قبيل قلعه، ديوار دفاعي و جاده ارتباطي در منطقه جم حكايت از آثار جام جهان نما دارد. در جريان اين مطالعات سازمان ميراث فرهنگي، هشت اثر موجود و تاريخي در اين منطقه چند سال پيش به ثبت رسيد و دوسال گذشته نيز 12 اثر تاريخي ديگر مانند شامل حمام، آب انبار و ... ثبت ملي شد.
نامه اعتراض به اقدام تاجيك ها
دشتي در روز 12 دي ماه 1384 در اعتراض به تصميم سازمان ملل متحد مبني بر به رسميت شناختن تاجيكستان براي تمدن آريايي نامه اي نوشت و رونوشت آن را نيز به رئيس وقت سازمان ميراث فرهنگي ارائه داد اما مانند هميشه نتيجه اي نگرفت. او در اين نامه آورده بود كه با توجه به كشف اين منطقه به عنوان منطقه پارينه سنگي و شواهد موجود، تمدن آريايي ها از ايران آغاز شده و نه تاجيكستان!
فرصت طلبي برخي مسئولان براي ثبت كشف آثار تاريخي كوه پرديس
غير از مصاحبه و گزارشهايي كه مديران ميراث فرهنگي درباره اين منطقه انجام دادند، مطالعات و پژوهشهاي زيادي در سازمان انجام گرفت. اما در دهه 80 دو تن از مسئولان ميراث فرهنگي در گيرو دار همين مصاحبه ها مقاله اي نوشتند و تمامي آثار كشف شده و منطقه بكر جم را به نام خود منتشر كردند.
بديعه دشتي اين موضوع را به دادگاه كشاند و از اين دو تن شكايت كرد كه چرا اكتشافات وي را به نام خودشان زده اند. اين ماجرا و كش و قوس ها پيرامون اين پژوهشگر و كارمندان ميراث فرهنگي ادامه داشت تا اينكه مدتي پيش بعد از تحقيقات روي اين موضوع، دادگاه شعبه 13 خارك به نفع دشتي راي داد و اكنون براي دادگاه محرز شده است كه اين مسئولان مجرم هستند و كشف اوليه اين منطقه از آن دشتي است.
جاده سازي در كنار منطقه جم
تمام هزينه 30 سال تحقيق و كشف اين منطقه توسط دشتي و به صورت مستقل تامين شده است با اين حال با همه ادله و مستندات، هنوز نتوانسته كه مسئولان ميراث فرهنگي ر ا متقاعد به ثبت اين منطقه بكر تاريخي و گردشگري كند.
اكنون منطقه كوه پرديس به عنوان يكي از جاذبه هاي گردشگري بوشهر شناخته شده است ولي سازمانهايي از جمله راهسازي در كنار اين كوه تاريخي اقدام به جاده سازي كرده اند و بديعه دشتي به تنهايي جلوي اين سازمانهاي عريض و طويل ايستاده است. در اين ميان مسئولان سازمان ميراث فرهنگي نيز نسبت به تحقيقات و آثار كشف شده در منطقه بيتوجهند. درصورتي كه اگر اين منطقه به گفته دشتي در فهرست ميراث ملي به ثبت برسد، شكي نيست كه به عنوان اثر جهاني نيز در يونسكو ثبت جهاني شود.
.................
گزارش از فاطيما كريمي
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 275]