تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 22 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ایمان هیچ بنده ای راستین نمی شود مگر زمانیکه اعتمادش به آنچه نزد خداست از اعتمادش به آن...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840508142




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پهلوي دومحاشيه‌نشين‌هاي دوره شاه


واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: پهلوي دومحاشيه‌نشين‌هاي دوره شاه
درباره گروه‌هاي حاشيه‌نشين شهري كه به‌ويژه در دهه 1347 تا 1357 در پايتخت و مراكز بزرگ شهري پديدار و گسترش يافتند، آمار اطلاعات و تحليل‌هاي پرشماري از سوي پژوهشگران ايراني انجام و منتشر شده است.


دكتر مسعود كمالي، استاد جامعه‌شناسي دانشگاه‌هاي سوئد نيز بخشي از كتاب خود تحت عنوان «دو انقلاب ايران» را به اين مقوله اختصاص داده است كه در زير مي‌خوانيد:
شاه با استفاده از درآمد نفت و با به اجرا درآوردن پنج «برنامه هفت ساله» عمراني، مدرن‌سازي جامعه ايران را هدف عمده سياست‌هاي اقتصادي – اجتماعي خود قرار داده بود. همان طور كه قبلا ذكر شد، هدف برنامه اول عمراني رژيم
(1334-1328) رفرم‌هاي كشاورزي، زيربنايي و اجتماعي بود. با ملي شدن صنعت نفت به رهبري دكتر محمد مصدق رهبر جبهه ملي ايران و محاصره اقتصادي كشور و قطع شدن درآمد نفت، برنامه اقتصادي اول نيز به طور كامل به انجام نرسيد. در برنامه هفت ساله دوم (1341-1335) دولت بودجه 12/1ميليون دلاري اين برنامه را به بخش‌هاي زير اختصاص داده بود: 88/29درصد بودجه به كشاورزي و آبياري، 48/40درصد به راه و ترابري و ارتباطات، 19/11درصد به بخش صنعتي و خدماتي و 45/18درصد به خدمات اجتماعي. از جمله دستاوردهاي برنامه دوم اقتصادي ايجاد و ساخت سه سد بزرگ، راه‌آهن، چندين بزرگراه و تعداد زيادي كارخانه صنعتي بود. نقطه مركزي طرح‌هاي عمراني اين برنامه شهرها بودند. در طول برنامه دوم، «خيابان‌هاي 63 شهر آسفالت شد و تعداد زيادي از شهرهاي كوچك صاحب آب لوله‌كشي شدند.»
بودجه 093/3ميليون دلاري برنامه اقتصادي سوم
(1346-1342) به طور عمده صرف راه‌سازي و ارتباطات، بخش كشاورزي، برق و مواد سوختي و كارخانه‌سازي شد. در سه برنامه هفت ساله اقتصادي اول تا سوم (1346-1328)، هدف دولت مدرن‌سازي بخش‌هاي كشاورزي و صنعتي ايران به طور هم‌زمان بود و اين بخش تقريبا به طور يكسان از بودجه دولتي برخوردار شدند. اما برنامه چهارم اقتصادي
(1351-1347) كه يكي از بزرگ‌ترين و گسترده‌ترين برنامه‌هاي اقتصادي رژيم شاه بود، با هدف صنعتي كردن سريع كشور تدوين و با بودجه‌اي480ميليارد ريالي شروع شد.
ولي اين بودجه به علت افزايش درآمدهاي نفتي به تدريج به 61ميليارد ريال افزايش يافت. در اجراي اين برنامه، در بخش دامداري و كشاورزي 65ميليارد ريال و در بخش صنايع‌و‌معادن 99ميليارد ريال سرمايه‌گذاري شد.
همچنين در بخش راه‌و‌ترابري 3/100ميليارد ريال بودجه اختصاص داده شد.
در نتيجه اجراي برنامه چهارم اقتصادي كشور، بخش صنعت رونق چشمگيري پيدا كرد و به همان نسبت از رونق بخش كشاورزي كاسته شد. در نتيجه ركود بخش كشاورزي، مهاجرت روستاييان به شهرها افزايش يافت.
البته ذكر اين نكته ضروري است كه مهاجرت روستاييان به شهرها پديده‌اي جديد و مختص به دوران برنامه چهارم اقتصادي نبود، بلكه از زمان اصلاحات ارضي سال‌هاي 43-1342 شروع شده بود و با برنامه چهارم شدت گرفت. سرمايه‌گذاري در بخش صنايع و عمران و آباداني و گسترش شهرها، بازار كار در شهرها را رونق بخشيد و بسياري از روستاييان را به شهرها جذب كرد. براي مثال در دهه 1330 تعداد 6/68درصد جمعيت كل كشور در مناطق روستايي و كشاورزي و 4/31درصد در شهرها زندگي مي‌كردند؛ در حالي كه در سال 1355 جمعيت شهرها به حدود 47درصد رسيد. بنابراين جمعيت شهري كشور در عرض بيست سال به دو برابر افزايش يافته بود. تعداد شهرهاي بزرگ نيز افزايش يافت. در سال 1345، تهران تنها شهر ايران بود كه جمعيتي بيش از 500هزار نفر داشت؛ در حالي كه در سال 1355 تعداد چنين شهرهايي به چهار رسيده بود. در سال 1345 فقط 38درصد جمعيت ايران در شهرهايي كه جمعيت‌شان بيش از 5هزار نفر بود زندگي مي‌كردند؛ در حالي كه در سال 1355 حدود 48درصد جمعيت در چنين شهرهايي مي‌زيستند و در سال 1345 شهرهايي كه جمعيت‌شان به بيش از 100هزار نفر مي‌رسيد، تنها 21درصد جمعيت ايران را در خود جاي مي‌دادند، در حالي كه اين رقم در سال 1355 به 29درصد افزايش يافت. جمعيت شهر تهران نيز از حدود 2ميليون در سال 1340 به حدود 8ميليون در آستانه انقلاب اسلامي افزايش يافت.
بخش عمده‌اي از رشد سرسام‌آور جمعيت شهرهاي ايران، نتيجه مستقيم مهاجرت روستاييان به شهرها بود. سعيد ارجمند مي‌نويسد: «در سال 1355، از جمعيت 709/33ميليوني ايران، 056/5ميليون، يعني حدود 15درصد را مهاجرين تشكيل مي‌دادند.» در نتيجه مهاجرت روستاييان به شهرها و برنامه‌هاي مدرن‌سازي، جامعه شهري ايران سه نوع عمده شيوه زندگي را در خود جاي داده بود؛ شيوه زندگي دسته اول متعلق به گروه مرفه و متوسط شهري بود كه عمدتا در مناطق تازه‌ساز و مدرن شهري زندگي مي‌كردند. اين گروه شيوه زندگي غربي را الگوي رفتاري و زيستي خويش قرار داده و از حاميان سرسخت مدرن‌سازي همه‌جانبه جامعه بودند. شيوه زندگي دسته دوم خاص طبقه متوسط و پايين سنتي و كارگران صنعتي بود كه عمدتا در مناطق مركزي و پايين‌شهرها زندگي مي‌‌كردند. اين گروه عمدتا مذهبي بودند و شيوه زندگي مذهبي-سنتي داشتند. بازاري‌ها و گروه‌هاي وابسته به بازار، بخش بزرگي از اين گروه را تشكيل مي‌دادند. شيوه زندگي سوم به گروه مهاجران يا «تازه‌ واردان» شهري تعلق داشت. اين گروه عمدتا از روستاها و شهرك‌هاي كوچك به شهرهاي بزرگ مهاجرت كرده و به علت كمبود و گراني مسكن در حاشيه شهرهاي بزرگ زندگي مي‌كردند. شيوه زندگي اين گروه مخلوطي بود از مظاهر و روابط زندگي شهري و روستايي. براي مثال، اين گروه روابط درون‌فاميلي و گروهي خود را حفظ كرده و هم‌زمان از پديده‌هاي زندگي شهري مثل استفاده از پارك‌ها، سينماها، تلويزيون و ...استفاده مي‌كردند.
ادامه دارد

سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[مشاهده در: www.donya-e-eqtesad.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن