واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: توسعه روش جديد ميكروسكوپي نوري با استفاده از نانوذرات نقره
تهران-خبرگزاري ايسكانيوز: فيزيكدانها و شيميدانهاي دانشگاه يوتا روش جديدي توسعه دادهاند كه از آينهاي از نانوذرات كوچك نقره بهره برده و با استفاده از آن، ميكروسكوپها مي توانند ساختار داخلي مواد زيستي كدر مانند استخوان، سلولهاي تومور سرطاني، و پوسته سبز رنگينكماني «سوسك فوتونيكي» را آشكار نمايند.
به گزارش روز سه شنبه باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز" جان لاپتون، استاد فيزيك و رهبر اين كار پژوهشي ميگويد: «همچنين مي توان از اين روش براي تشخيص فرسودگي موادي همچون پلاستيكهاي الياف كربني كه براي ساخت نسل جديد بدنه هواپيما، دم و بال مورد استفاده قرار ميگيرند، بهره برد».
از زمان اختراع ميكروسكوپ نوري در قرن هفدهم، روشهاي مختلف ميكروسكوپي رشد بسيار زيادي داشتهاند. در يك ميكروسكوپ نوري، نور سفيد از يك نمونه عبور داده ميشود تا بتوانيم آن را مشاهده كنيم. اما در اين روش، جزئيات و كنتراست تصاوير به دست آمده از داخل نمونه محدود هستند.
لاپتون مي گويد با استفاده از ميكروسكوپ الكتروني ساختارهاي ريزتر را ميتوان مشاهده كرد، اما اين روش گران بوده و هميشه در دسترس نيست و همچنين نميتوان براي تمام انواع نمونهها از آن استفاده كرد.
يكي از روشهاي بسيار معمول، ميكروسكوپي ليزري يا فلوئورسانس است كه در آن از ليزر براي مجبور كردن نمونه به نشر نور استفاده ميشود. حال يا خود نمونه اين قابليت را به صورت طبيعي داراست و يا اينكه با برچسبزني با استفاده از مواد رنگي فلوئورسانس، اين قابليت به نمونه داده ميشود. مشكل اينجاست كه اين مواد رنگي زماني كه با ليزر تحريك ميشوند، مواد شيميايي سمي توليد ميكنند كه سلولهاي زنده را ميكشد.
به گزارش ايسكانيوز به نقل از نانو لاپتون ميگويد: «بسيار بهتر است كه سلول را بدون هرگونه مواد رنگي روي نانوذرات فلزي قرار داده و نشر نور را اندازه بگيريم».
روش جديدي كه توسط لاپتون و همكارانش توسعه يافته است، نوعي ميكروسكوپي فلوئورسانس است، اما در اين روش از ليزر مادون قرمز براي تهييج خوشههايي از نانوذرات نقره كه در زير نمونه مورد مطالعه قرار داده شده است، استفاده ميشود. اين ذرات «نقاط داغ پلاسمونيك» ايجاد ميكنند كه همانند چراغ دريايي عمل كرده و نور سفيد بسيار متمركز را به سمت نمونه رها ميكنند. طيف رنگي نور عبوري، اطلاعاتي در مورد تركيب و ساختار ماده مورد نظر به دست ميدهد.
دانشمندان تاكنون نتوانستهاند يك بلور فوتونيكي ايدهآل براي دستكاري نور مرئي بسازند. اما قبل از اين كار، آنها بايد اطلاعات بيشتري راجع به بلور فوتونيكي طبيعي درون پوسته سوسك فوتونيكي به دست آورند.
لاپتون ميگويد اين كار با استفاده از ميكروسكوپ نوري معمولي امكانپذير نيست، زيرا پوسته سوسك موجب پراكندگي نور شده و امكان ديدن ساختارهاي درون آن از بين ميرود. حال آنها با استفاده از اين روش جديد توانستهاند اين ساختارها را مشاهده كنند./د/190/120
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]