واضح آرشیو وب فارسی:فارس: استاندار اصفهان:
خبرگزاري فارس: استاندار اصفهان با بيان اينكه تلاشهاي تركيه براي پذيرفتن نظام سكولار اشتباه است، گفت: روزي مسلمانان اين كشور با اتكا به جوهره اسلام كار دست دولتشان ميدهند و كما اينكه آينده دنيا آينده اسلام است.
به گزارش خبرگزاري فارس از اصفهان، عليرضا ذاكراصفهاني ظهر امروز در همايش ملي بيداري اسلامي و نقش دانشگاهها در آن با بيان اينكه انقلابهاي جديد در منطقه پديدهاي نوين سياسي و اجتماعي در قرن حاضر محسوب ميشود كه دنيا را تحت تأثير خود را قرار داده است، اظهار داشت: اهميت پرداختن به موضوع جنبش اسلامي تنها محدود به اين دوره تاريخ نميشود و از زماني كه با پديده انقلابها روبهرو بودهايم اين موضوع مدنظر انديشمندان بوده است.
وي افزود: با ورود به قرن 20 پديده نهضت و رستاخيز اسلامي در بسياري از نقاط جهان اتفاق افتاده است كه پرداختن به آن مدنظر سياسيون و افرادي كه در حوزه مسائل ديپلماتيك و اجتماعي بودهاند هست.
استاندار اصفهان تاكيد كرد: شناسايي مؤلفههاي حاكم بر اين پديده جديد از ضرورتهاي تاريخي ما است.
وي با اشاره به اينكه نهضت جنبش اسلامي مردم به مقطعي از تاريخ است كه جهان اسلام خودش را در رويارويي با جريان مدرنيته ديد، ادامه داد: دنياي اسلام با پيچيدگيهايي همراه شد كه در واكنش با آن پيچيدگيها نهضت اسلام خودش را نشان داد.
ذاكر اصفهاني يادآور شد: جهاني كه دوره درخشاني را در حوزه تمدن انساني و اسلامي تشكيل داده بود با شگردهاي جديد پا به عرصه وجود گذاشت و از سويي نگاه استيلايي غرب در ساحت فكر و عمل حاكم بود.
وي ادامه داد: در ارتباط با حاكميت استيلايي دنياي غرب گفتههاي زيادي وجود دارد كه به وضوح ميتوان آن را در كتاب غربشناسان اين دوره مشاهده كرد.
استاندار اصفهان افزود: در گفتمان استيلاي غرب محور عدم استقلال جهان اسلام و دنياي شرق از دنياي غرب بود و بر اساس اين نظريه شرقيها تسليم غربيها بودند.
وي يادآور شد: در جريان جنگهايي كه بر اثر جهانگشايي غرب اتفاق افتاد نيز روز به روز تسليم ايرانيها را مشاهده ميكنيم.
ذاكر اصفهاني با اشاره به اينكه در مقابل اين نگاه استيلايي واكنشهايي از سوي جهان اسلام صورت گرفت كه همه آنها يكسان نبود، گفت: برخي از اين واكنشها سياسي بود و برخي جنبه فكري داشت.
وي ادامه داد: نهضتهاي فكري از سوي افرادي همچون محمد عبدو و كواكبي در دنياي اسلام و در كشورهاي شاخ آفريقا، مصر، و شبه قاره هند ديده ميشود كه در برابر استبداد داخلي و مقابله با استعمار خارجي مبارزه ميكردند، اما همين تكنيكي دنياي غرب و فشارهايي كه غربيها وارد ميكردند سبب شد تا بسياري از فرهيختگان در مواجهه با آن مرعوب شده و تسليم ايدئولوژي غرب شوند.
استاندار اصفهان گفت: هجمه كه از سوي ارنست رنان به سيد جمال اسد آبادي وارد ميشد نمونههايي از آنها بود، چرا كه سيد جمال ميخواست به مردم بفهماند كه عدم توجه به اسلام نتيجه پس رفت دنياست.
وي با بيان اينكه طبقهبندي در راستاي واكنش به مدرنيته در جهان اسلام به چهار دوره تاريخي تقسيمبندي ميشود، گفت: واكنش ارتجاعي و قشري به مقوله استعمار و موضوعاتي كه در انديشههاي محمد عبدالوهاب مشاهده ميكنيد هرگونه رشد و پويايي را در عرصه اقتصادي و علمي بر نميتابد، دومين طبقهبندي دورههاي تاريخي در باب اين موضوع واكنش تجديدي و مهم بود كه با سازوكارهاي مدرن به مقابله با مدرنيته رفت و بعدها در بسياري از نوشتههاي متجددان ما در 150سال پيش ظهور و بروز كرد.
ذاكر اصفهاني ادامه داد: رويكرد نيمه تجددي و نيمه احيايي سومين مقطع اين تاريخ بود كه بر اساس اين تفكر آراء و انديشههاي ديني ريشه در انديشههاي غرب داشت و دين را به محك تجربههاي غرب ميبرد.
وي اضافه كرد: چهارمين دوره در واكنش مدرنيته در جهان اسلام انديشه احيايي از خلوص ايدئولوژيك است كه به تفكرات مدرن و جريان قشري سلفي و بازگشت به اصول اوليه اسلام و احياي هويت اسلامي بود.
استاندار اصفهان با بيان اينكه در دنياي اسلام به ويژه پس از فروپاشي عثماني شاهد روشنفكري هستيم، اظهار داشت: با تجزيه عثماني دنياي اسلام در كام استعمار جديد قرار گرفت و با تاسيس اسرائيل رو به دنياي اسلام نسبت به غرب شديدتر شد و غرب براي حفظ موجوديت رژيم صهيونيستي تلاشهاي وافري را صورت ميدهد و به موازات آن فشارها بر جهان اسلام افزايش ميبايد و واكنشهاي مختلفي از ناحيه جهان اسلام عليه مدرنيته و دنياي غرب ايجاد ميشود.
وي افزود: اوج اين واكنشها را ميتوان در مصر و كشورهاي آفريقايي در انقلاب 1952 و نظريههاي جمال عبدناصر مشاهده كرد كه به موازات آن پديده ناسيوناليسم عربي و تفكر قومگرايانه و سوسياليسم احزاب در بلادهاي اسلامي شكل ميگيرد.
ذاكر اصفهاني بيان داشت: در اين دوره اميدي در دل مسلمانان ايجاد ميشود اما جنگ جهاني 1967 اين اميد را نا اميد ميكند و رعب دنياي اسلام با شكست اعراب از رژيم صهيونيستي به وجود ميآيد و ديكتاتوري، سرخوردگيها و اعمال فشار قدرتهاي بزرگ زمينه ضعف و انحطاط جهان اسلام را فراهم ميكند
وي با اشاره به اينكه با وقوع انقلاب اسلامي در ايران شرايط وارد مرحله جديدي ميشود، تصريح كرد: انقلاب اسلامي ايران فضاي جديدي را با بنيادهاي فكري خودش در مقابل ديد دنيا قرار ميدهد و انقلاب تأثيرات خودش را در بلاد مختلف و كشورهاي دنيا ميگذارد.
استاندار اصفهان تاكيد كرد: انقلاب اسلامي به عنوان پديدهاي جذاب خودش را به دنيا معرفي ميكند و اين شناخت تا جايي پيش ميرود كه اكنون ظهور جريان نوپاي اسلامي را در سوريه و بحرين تحت تأثير الهامات اين انقلاب ميتوان مشاهده كرد.
وي افزود: الگوگيري از انقلاب اسلامي جريانات التقاطي كه از يك سو ريشه در اسلام و از سوي ديگر آراء ليبراليسم و ماركسيسم را ترويج ميكردند را كمرنگ كرده است و ديگر خبري از هيمنه ليبرال دموكراسي، وهابيت و انديشه سلفي نيست.
ذاكر اصفهاني با بيان اينكه دنياي غرب به راحتي ميدان دست كسي نميدهد، تصريح كرد: تلاشهاي تركيه براي پذيرفتن نظام سكولار اشتباه است و دولت تركيه بايد به هويت خود واقف باشد چرا كه روزي مسلمانان اين كشور با اتكا به جوهره اسلام كار دست دولتشان ميدهند و كما اينكه آينده دنيا آينده اسلام است.
انتهاي پيام/ش10
پنجشنبه|ا|8|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]