واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: موتورهاي مينياتوري در رگها جولان ميدهند
تحقيقو توليد- همشهري آنلاين:
متخصصان به زودي از روباتهاي مينياتوري در جراحيها استفاده خواهند كرد كه به راحتي ميتوانند در شريانهاي بدن انسان حركت كنند.
به گزارش بيبيسي اين روباتهاي موتوردار مينياتوري به راحتي خواهند توانست در شريانهاي انسان حركت كنند و به پزشكان در انجام جراحيها كمك كنند. در حال حاضر در برخي روشهاي جراحي به خاطر برخي محدوديتها نتيجه آن گونه كه مورد انتظار است نميشود. مثلا در عملهاي مغز شبكههاي پرپيچ و خم رگهاي مغز برخي محدويتها را براي جراحان حين استفاده از وسائل جراحي ايجاد ميكنند كه انتظار ميرود با استفاده از اين روباتها اين محدوديتها برطرف شوند.
دانشمندان از مدتها پيش اعلام كرده بودند كه مينياتوري كردن تجهيزات ميتواند بسياري از مشكلات را حل كند اما مشكل، تامين نيروي اين اجزا مينياتوري رود. در مقياسهاي بسيار كوچك موتورهاي الكتريكي نميتوانند كارايي داشته باشند و عملا نميتوانند كاري بكنند. موتورهاي الكتريكي دهههاست تقريبا بدون تغيير در قطعات مختلف مورد استفاده قرار ميگيرند.
دانشمندان براي رفع اين مشكل از سالها پيش بر روي مواد پيزوالكتريك كار كردهاند. اين مواد معمولا از كريستالهايي هستند كه بر اثر تماس با ولتاژ وارده به آنها از خود واكنش نشان ميدهند. اين خاصيت آنها را به موتورهاي خطي تبديل ميكند. پروفسور جيمز فريند از دانشگاه موناش استراليا با استفاده از همين خاصيت در يك تحقيق موتوري توليد كرده كه به اندازه يك دانه نمك است. اما براي استفاده واقعي و كارا از اين موتورهاي مينياتوري در بدن، آنها بايد قابليت چرخيدن هم داشته باشند.
اين مشكل در موتور پيزوالكتريكي كه اخيرا معرفي شده است با استفاده از ساختاري حلزوني شكل تقريبا حل شده است. اما بزرگترين برتري اين موتور به نمونههاي مشابه پيشين ساختار ساده آن است كه اين اميد را ميدهد در آينده به توان از آن به صورت عملي در جراحيها استفاده كرد.
ميتين ستل از آزمايشگاه نانوروباتيك دانشگاه كارنگلي ملون در اين باره ميگويد: نمونههاي ديگري كه كار اين موتور جديد را انجام ميدهند بسيار پيچيده هستند.
وي برتري اين موتور جديد را اين نكته عنوان كرده است كه چرخش آنها در محل توسط خود آنها انجام ميشود؛ برعكس موتورهاي مينياتوري ديگر كه براي چرخش بايد از بيرون به آنها نيرويي اعمال شود.
با اين حال متخصصان سيستمهاي ميكروالكترومكانيك در اين باره نظر چندان مثبتي ندارند. آنها در اين باره گفتهاند با اين كه موتور پيزوالكتريك جديد در آزمايشگاه كارايي خوبي دارد ولي در عمل بايد ديد آيا ميتوانند در جريان سيال شاهرگها كارايي داشته باشند يا نه.
سه شنبه 1 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 155]