واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: با سخنراني معاون هنري وزارت ارشاد سمينار تئاتر خصوصي آغاز شد
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - تئاتر
نخستين سمينار تئاتر خصوصي با ارايه مقالهاي از سوي معاون امور هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در سالن كنفرانس مجموعهي تئاترشهر كار خود را آغاز كرد.
به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدحسين ايماني خوشخو با طرح اين پرسش كه چرا تاكنون به جايگاه ارزشمندي در حوزهي اقتصاد تئاتر دست نيافتهايم؟ مقالهي خود را آغاز كرد.
او توضيح داد: اگر تاكنون به جايگاه ارزشمندي در اقتصاد و تئاتر دست نيافتهايم به اين دليل است كه به درستي موضوع بحث خود را روشن و تبيين نكردهايم، به بيان ديگر موضوعات و مفاهيم آنگونه كه بايد ريشهيابي و ريشهشناسي نشدهاند.
ايماني خوشخو با اشاره به جايگاه پراهميت علوم ميانرشتهاي در كشورهاي پيشرفته متذكر شد: اقتصاد تئاتر چيزي نيست كه لزوما يك كارشناس هنري يا يك كارشناس و متخصص تئاتر يا كارشناس و متخصص اقتصاد به آن بپردازند، اگرچه راه تحقيق در اين زمينه براي همه باز است. اما اقتصاد هنر نه اقتصاد است نه تئاتر بلكه خود يك علم مستقل است.
او در عينحال يادآور شد: اقتصاد و تئاتر دو وجه تفكيكناپذير از اقتصاد تئاتر هستند و نميتوان آن دو را از هم جدا كرد.
به گفتهي او دو راه كلي براي فهم اقتصاد هنر وجود دارد و طريقه اول نيروهاي اقتصادي تعيينكننده هنر و پيامدهاي اقتصادي آن مورد مطالعه قرار ميگيرند و در شيوه دوم تحليل اقتصادي در مورد توليد و مصرف هنرهاي مختلف به كار ميرود.
معاون امور هنري در توضيح مفهوم اقتصاد هنر گفت: در اين مفهوم كليهي عوامل ذيربط در توليد و مصرف هنر تعريف ميشود، نكتهي مهم ديگر در اين زمينه تعيين جايگاه و اندازهي هنر از ديد اقتصاد كلان است. اندازهگيري دقيق بخش هنر با مشكلات تحليلي و آماري واقعا بزرگي روبهروست.
وي متذكر شد: مسايل اقتصادي بخش هنر اساسا مسايل خرد هستند، از ديدگاه اقتصاد كاربردي چند نمونه از اين مسايل عبارتند از: تعريف و نحوه حمايت از حقوق مالكيت آثار هنري، ميزان كارايي موسسات هنري غيرانتفاعي و دولتي و آثار يارانهها بر رفتار اين موسسات، تخمينهاي مربوط به اندازه كلان بخش هنر اساسا براي طرفداران و حاميان اين بخش سودمند است.
وي سپس به اقتصاد تئاتر به صورت جزيي اشاره كرد و گفت: اقتصاد تئاتر نه اقتصاد تئاتري است و نه تئاتر اقتصادي و نه حتي اقتصاد و تئاتر است و در عينحال علم اقتصاد تئاتر را هم علمي است كه به ما كمك ميكند تا زواياي پنهان و آشكار تئاتر را با هدف توسعه كمي و كيفي اين هنر بيشتر بكاويم. بنابراين از اين زاويه نگاه من به علم اقتصاد تئاتر قبل از آنكه نگاهي اقتصادي باشد يا حتي نگاه تئاتري نگاهي پژوهشي و فلسفي است.
ايماني خوشخو با تشريح راهكارهاي تقويت اقتصاد تئاتر اضافه كرد: تداوم حمايتهاي دولتي و غيردولتي، تلاش براي جذب مخاطب بيشتر، برطرفكردن مشكل فضاهاي فيزيكي نمايشي، استفاده بيشتر از پتانسيل هنرمندان در ايجاد تشكلهاي خصوصي تئاتر، تناسب مضامين نمايشها با سلايق فرهنگي جامعه و ... از جمله راهكارهاي تقويت اقتصاد تئاتر است.
او در سخنان خود تأكيد كرد: اقتصاد رشتههاي گوناگون هنري با يكديگر متفاوت است، در حوزه هنرهاي تجسمي و موسيقي با مشكلات كمتر روبهرو هستيم اما اقتصاد تئاتر همواره با موانع بيشتري روبهرو بوده است.
به گزارش ايسنا، در برنامهي افتتاحيه مهرداد راياني مخصوص دبير اين سمينار نيز گزارش خود را از روند برگزاري اين سمينار ارايه كرد.
او با تأكيد بر ضرورت شكلگيري تئاتر خصوصي در ايران يادآور شد: اين ضرورت از چند حيث قابل تأمل است حقيقت اين است كه در بخشهايي مثل نشر، تحصيلات دانشگاهي، سايتهاي خبري و ... كه به مقوله تئاتر ميپردازد بخش خصوصي سامان يافته و علاقهمندان خاص خود را دارد، اما در بخش توليد نمايش و شكليافتن اجراها بسيار كمرنگ است و ديگر آنكه تئاتر خصوصي در كنار تئاتر دولتي ميتواند رقابت سالم و خوبي را شكل دهد كه در نهايت منجر به رشد تئاتر ميشود.
انتهاي پيام
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]