واضح آرشیو وب فارسی:موج: گزارشمقايسه عملكرد برنامه چهارم و پنجم در بخش سياسي و اقتصادي
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد سياسي .
به گزارش موج،هفته گذشته مقام معظم رهبري در نامه اي به محمود احمدي نژاد،رييس جمهورسياستهاي كلي برنامه پنجم توسعه را ابلاغ كردند.
اين سياستهاي كلي در چهار چوب سند چشم انداز 20ساله وبا رويكرد مبنايي پيشرفت و عدالت ابلاغ شده است.
سياستهاي كلي برنامه پنجم در 45بند و شامل سر فصلهاي امور فرهنگي،امور علمي و فن آوري،امور اجتماعي،اقتصادي وسياسي ،دفاعي و امنيتي تدوين شده است.
سياستهاي كلي برنامه پنجم دومين برنامه سند چشم انداز 20ساله است كه برنامه توسعه چهارم اولين آن بود و در سال 82 بر پايه توسعه و سازندگي و برنامه پنجم بر اساس عدالت و پيشرفت ابلاغ شده است.
برتامه چهارم توسعه در 52 بند وبا سر فصلهايي شامل :امور فرهنگي ،علمي و فناوري ،امور اجتماعي ،سياسي و دفاعي و امنيتي،امور اقتصادي و امور مربوط به مناسبت سياسي روابط خارجي به رييس جمهور وقت سيد محمد خاتمي توسط مقام معظم رهبري ابلاغ شد.
سياستهاي كلي برنامه چهارم بر اساس اصل 110 قانون اساسي و رويكرد داخلي تدوين شده بود،در حالي كه برنامه پنجم در حالي كه برنامه پنجم ار اساس اصل 44 و با نگاهي به تحولات جهاني تنظيم شده است.
تحول و توسعه،محور اصلي انامه هاي پنجم و توسعه
در بخش فرهنگي ،علمي و فنآوري هم در برنامه چهارم و هم در پنجم بر زنده نگاه داشتن انديشه ديني و سياسي امام خميني و بر جسته كردن نقش آن به عنوان يك معيار اساسي در تمام سياستگذاريها و برنامه ريزيها ذكر و تاييد شده است.
همچنين تقويت قانون گرايي،انظباط اجتماعي ،وجدان كاري،خود باوري،روحيه كارجمعي، ابتكار،قناعت ،پرهيز از اسراف و اهتمام به ارتقاي كيفيت در توليد در هر دو برنامه مورد تاكيد در اين برنامه هاست.
همچنين دستيابي به فنآوري هاي علمي،تحول نظام آموزشي،توجه به پژوهش ،تربيت و مهارت در نظام آموزشي از وجوه مشترك هر دو برنامه است.
تحقق رشد اقتصادي پيوسته
تحقق رشد اقتصادي پيوسته از جمله مباحث مهم برنامه چهارم و به خصوص پنجم توسعه است كه در برنامه پنجم تاكيد بيشتري بر آن شده است.
اصلاح ساختار بانكداري،قطع وابستگي نفتي كه مستلزم افزايش توليرات و صادرات غير نفتي است،گسترش عدالت اجنماعي از طريق هدفمند كردن يارانه ها،شناسايي دهكهاي پايين جامعه بر اساس يك بانك آماري و اطلاعاتي دقيق،اصلاح ساختار مالياتي و بودجه،گسترش بخش تعاون و توانمندسازي اقشار كم در آمد از جمله موضوعات مهم مورد اشاره در برنامه پنجم است.
در برنامه چهارم،بوجه به بخش كشاورزي،توسعه روستاها از مباحث مهم اين برنامه است،تعاون،بيكاري،خصوصي سازي،رفع فقر،مسكن،رفع تورم از جمله تشتركات مهم برنامه هاي پنجم و چهارم است.
كسب دانش و فن آوري براي دفاع مشروع
در برنامه پنجم توسعه به دليل شرايط ويژه منطقه اي و تحولات جهاني و تهديدات خارجي،تاكيد بيشتري بر امور دفاعي و نظامي و امنيتي شده است.
تقويت و تعامل موثر با دستگاههاي امنيتي،قضايي و انتظامي،تقويت نقش مردم در تحركات ضد امنيتي،ارتقا توانمنديهاي دفاعي و قدرت بازدارندگي براي دفاع از تماميت ارضي،كسب دانش و فن آوري پيشرفته براي نوسازي و توانمندسازي صنايع دفاعي و نظامي،امنيت پايدار مناطق مرزي و نيز تقويت انسجام و همبستگي ملي از چمله اين موارد است.
ارتقا توان دفاعي ايروهاي مسلح از طريق كسب فا آوريهاي نوين براي بازدارندگي و دفاع از جمله مشتركات هر دو برنامه در حوزه دفاعي است.
ملاحظات امنيتي و دفاعي،ثبات سياسي،تقويت امنيت و اقتدار ملي و نيز توجه و تقويت بسيج براي رفاع در برنامه چهارم قابل توجه است.
دفاع از مردم مظلوم فلسطين
در حوزه سياسي و بين الملل با توجه به ايجادمعادلات جديد در منطقه و جهان و موقعيت تاثير گذار و استراتژيك ايران در مناسبات منطقه اي و جهاني اعتلاي شان و موقعيت ايران در منطقه به منظور تحكيم امنيت ملي و پيشبرد منافع ملي،تقويت همكاريهاي دو جانبه منطقه اي و بين المللي با اولويت كشورهاي همسايه،مقابله با افزون خواهي و اقرام متجاوزانه در روابط خارجي،تلاش براي رهايي منطقه از حضور نظامي بيگانگان،تلاش براي تغيير سازمان ملل،حضور فعال و هدفمند در سازمانهاي بين المللي و منطقه اي و تلاش براي بيجاد تحول در رويه هاي موجود بر اساس ارز شهاي اسلامي ازاولويتهاي برنامه پنجم با توجه به آنچه در بالا آمده است.
در هر دو برنامه تاكيد و توجه و حمايت از مسلمانان و ملتهاي مظلوم و مستضعف به ويژه ملت فلسطين تكرار و تاكيد شده است.
يکشنبه 29 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]