واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: معرفي مقصر اصلي در سقوط 25 ميليارد دلاري بورس
اخبار بورس- گروه بورس:
بهار امسال وقتي سهامداران بعد از فروكش كردن بحران بهره مالكانه و تعطيلات نوروزي به تالار شيشهاي بازگشتند
چندان اميدي به افزايش بازدهي بازار سهام تهران نداشتند اما چند هفتهاي كه از آغاز به كار رسمي بورس در سال87 گذشت نظر اهالي بازار تغيير كرد و درنتيجه ورق به نفع بازار سرمايه برگشت. به جز اين، در آن روزهاي بهاري كه سهامداران از رشد قيمتها بر سر ذوق آمده بودند و شاخص هم به لطف سهام چشمگير 3 قلوهاي فولادي چشم به آسمان داشت، مديران بورس اوراق بهادار همه كاميابيها را به حساب كارآمدي سياستها و درايت در سياستگذاريهايشان مينوشتند و مدعي بودند كه با توجه به ارتباط دست و پا شكسته اقتصاد ايران با اقتصاد جهاني و پيوندهاي سست بازار سهام تهران با بورسهاي معتبر و حتي هم عيار بينالمللي، اين رونق و اقبال دليلي ندارد جز مديريت صحيح و شاهد ميآوردند كه همزمان با روزهاي پررونق در بورس تهران، شاخص معاملات در ديگر بازارها روي سراشيبي نزول قرار گرفته و سهامدارانشان به تكاپو افتادهاند.
البته همانطور كه انتظار ميرفت اين پايان داستان نبود و روزهاي طلايي بورس با آغاز بيست و ششمين روز تير ماه به آخر رسيد تا وضعيت تالار معاملات سهام حافظ هم به سرنوشت ديگر بازارهاي جهاني مبتلا شود.
به اين ترتيب، شاخص كه تا مرز 13هزار واحد پيش رفته بود با بالا گرفتن تب سنگ آهنيها و نزول ارزش فولاديها به زير كشيده شد و در ادامه حراج 5درصد سهام مخابرات ايران هم نتوانست آب رفته را به جوي برگرداند.
در نتيجه، نزول توأمان شاخص و ارزش بازار ادامه يافت تا با احتساب كاهش 3 ميليارد دلاري بورس تهران در نخستين ماه 25ميليارد دلار از ارزش خود را از كف داده باشد و شاخص هم به كمتر از 8 هزار و500 واحد برسد.
اما ظاهرا اين بار مديران و متوليان بورس ميخواهند گناه سقوط بازار و زياندهي چشمگير سهامداران بزرگ و كوچك را گردن بحران جهاني بيندازند و وضعيت جزيرهاي به نام بورس تهران را با بازارهاي معتبر جهان قياس كنند.
دلايل وقوع بحران
علي صالح آبادي هم در اين همايش بدون كوچكترين اشاره به موفقيت يا عدمموفقيت متوليان بازار تهران در سامان دادن به بورس و در يك كلام مديريت بحران، تنها به تشريح دلايل وقوع بحران جهاني بسنده كرد و گفت: در بررسي آسيب شناسي بحران مالي جهاني دلايل و عوامل متعددي دخيل بودند كه عدمكنترل ريسك در مدل بانكداري يكي از ريشههاي بحران مالي جهاني است.
از سوي ديگر، توجه نكردن به ريسك مشتريان در بانكهاي تجاري نيز در شكلگيري اين بحران اثرگذار بوده؛ چون بيتوجهي به ريسك ناشي از پرداخت وام به مشتريان توسط بانكها از ديگر دلايل اين بحران به شمار ميرود.
رئيس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطر نشان كرد: يكي ديگر از ريشههاي بحران مالي دنيا بيكفايتي واسطههاي درگير با اوراق بهادار است كه اين گروه مديريت ريسك ضعيفي داشته و اوراق را در سبد سهام خود قرار ميدهند.
سخنگوي سازمان بورس و اوراق بهادار با بيان اينكه موضوع حسابداري و خارج كردن مطالبات از ترازنامه از ديگر ريشههاي بحران مالي است يادآور شد: كاهش نرخ سود در كشورهاي مختلف، كاهش مداخله دولت و سياستهاي بودجهاي از مهمترين اقدامات كشورها در جهت كاهش بحران كنوني است.
صالح آبادي در انتهاي گزارش مبسوط خود به اصل مطلب يعني راه نجات بورس تهران هم اشارهاي كرد و بيان داشت: كمك به توليد، اعطاي تسهيلات به بنگاههاي بورسي، برداشته شدن محدوديتها براي اعطاي وام به شركتهاي سرمايهگذاري و تصويب لايحه دو فوريتي توسعه ابزارهاي مالي بازار سرمايه از مهمترين راهكارها براي خروج بازار سرمايه از شرايط كنونياند.
اثرات غير مستقيم
حسن قاليباف اصل، مديرعامل شركت بورس هم در اين همايش به اثرات غيرمستقيم بحران مالي غرب بر بورس ايران اشاره و خروج نقدينگي از بورس را نشانه و عامل بياعتمادي توصيف كرد.
قاليباف اصل به اثرات غيرمستقيم بحران مالي غرب در بورس ايران اشاره كرد و ادامه داد: كاهش ارزش سهام شركتهاي بورسي منجر به متاثر شدن روند حركتي بازار شده است.
به گفته او، اين بحران در شركتهاي صادركننده محصولات بيشتر به چشم ميخورد چون با كاهش صادرات و كاهش تقاضا در دنيا، سود اين دسته از شركتهاي بورسي نيز كاسته شده و بهطور طبيعي موجب افت ارزش سهام اين گروه هم شده است.
قاليباف اصل يادآورشد: به جز اين، شركتهايي كه كالاهايشان را با توجه به قيمتهاي جهاني به فروش ميرسانند نيز دچار كاهش نرخ سهام شدهاند.
قاليباف اصل با بيان اينكه اين دو موضوع شاخص بورس ايران را تحتتأثير قرار داده، در رابطه با شرايط كنوني بورس كشور گفت: ابتداي سال شاخص بورس 10هزار واحدي به 12 هزار و 900 واحد در 29 تيرماه رسيد اما در حال حاضر شاخص بورس با افت 17درصدي نسبت به ابتداي سال و كاهش 35درصدي نسبت به بالاترين رقم خود، به عدد 8 هزار و 457 واحد رسيده است.
مديرعامل شركت بورس بر خلاف آمار خوشبينانه وزير اقتصاد بر كاهش 25درصدي ارزش بازار سهام تاكيد كرد و افزود: ارزش روز بازار سهام نيز در شرايط كنوني به حدود 47ميليارد دلار كاهش يافته كه چنانچه ارزش 15ميلياردي چند واگذاري اخير كاسته شود، ارزش بازار سرمايه كشور كاهش 25درصدي را نشان خواهد داد.
مديرعامل شركت بورس با بيان اين نكته كه فعالان بازار سرمايه ديگر كشورها كه با افت شديد شاخص مواجه شدهاند همچنان در بورس حضور دارند، تصريح كرد: با كاهش شاخص بورس، افت شديدي نيز در ارزش معاملات ايجاد شده كه اين اتفاق موضوع نگران كنندهاي است.
تحليل وزير اقتصاد
وزير اقتصاد در همايش بحران مالي جهاني چالشها و فرصتها گفت: موج اول اثري بر اقتصاد ايران نداشت، اما موج دوم اثرات خود را نشان داد. او تاكيد كرد: موج دوم رشد بازار سرمايه را مستهلك كرد، هرچند كه بهطور نسبي بازار سرمايه ايران همچنان در صدر بورسهاي دنيا قرار دارد.
شمسالدين حسيني با ناديده گرفتن افزايش ارزش بورس تهران تا 72 ميليارد دلار گفت: ارزش بازار در نيمه اول دي ماه 48 ميليارد دلار بوده كه نسبت به ابتداي سال 3درصد رشد نشان ميدهد.
حسيني علاوه بر اين مصادره به مطلوب آمار بورس تصريح كرد: در ديگر اقتصادها، بخش واقعي از بخش مالي تأثير پذيرفته اما در ايران بخش مالي از بخش واقعي تاثيرگرفته است.
وزير اقتصاد همين امررا دليل اصلي كاهش شاخص در3 ماهه اخير توصيف كرد و گفت: امروز برنامه اصلاح ساختاري تحت عنوان تحول اقتصادي و اصلاح قيمت انرژي در لايحه هدفمند كردن يارانهها مطرح ميشود و همانگونه كه اتكاي بودجه عمومي به درآمدهاي نفتي پذيرفته نيست، اتكاي توليد و فعاليتهاي بخش خصوصي بر مزيت ناشي از ثبات قيمت انرژي و پايين بودن آن در مقايسه با بازارهاي جهاني قابلقبول نيست.
شنبه 28 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]