واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: گردگيري پرونده بايگاني شده اي به نام سيستم عامل ملي
مديران اين پروژه در حالي عدم حمايت دولت از اين طرح ملي را عامل مسكوت ماندن ان اعلام مي كنند كه اين طرح براساس برنامه از پيش تعيين شده مي بايد در سال 84 به سرانجام مي رسيد...
كورش شمس - پروژه فارسي سازي گنو / لينوكس كه بعد ها عناوين ديگري از قبيل "سيستم عامل ملي" و طرح ملي نرمافزارهاي آزاد/متنباز (لينوكس فارسي) را نيز دستمايه فعاليت خود قرار داد،...
به رغم صرف بودجه اي در حدود يك ميليارد تومان ، در نهايت به دلايل مختلفي از جمله تغييرات سياسي و مديريتي كشور پس از روي كار آدن دولت نهم به بن بست رسيد و به دست فراموشي سپرده شد.
اين طرح كه از ابتدا به دليل انتخاب عنوان ملي براي آن و همچنين برخي گمانه زني ها درباره اهداف واقعي طراحان آن با انتقادات و ابهامات بسياري از سوي كارشناسان و تحليلگران رسانه اي مواجه بود، دو سال پس از استقرار دولت نهم به طور كامل متوقف شد و از گردونه فناوري اطلاعات كشور به حاشيه رفت.
واقعيت اين است كه توقف اين طرح با وجود تمام مشكلات و نواقصي كه در بر داشت و به رغم ابهامات عديده اي كه در مورد هزينه هاي آن مطرح بود، در عمل موجب اتلاف بودجه يك ميليارد توماني صرف شده بر روي آن شده است. اما از سويي نمي توان اين موضوع را نيز ناديده انگاشت كه مجري اين طرح با اجراي ناقص پروژه نرم افزار پيامك فارسي يكبار ديگر ثابت كرد كه از توان و صلاحيت كافي براي اجراي چنين پروژه هايي برخوردار نيست و به همين توقع اين كه پروژه سيستم عامل به نتيجه مورد انتظار منجر شود، چندان به جا و منطقي به نظر نمي رسد.اين پروژه سه ساله ، كه سنگ بناي آن در سال 79 و در پي پيشنهاد مركز تحقيقاتي فنّاوري اطّلاعات و ارتباطات پيشرفته دانشگاه صنعتي شريف به شوراي عالي انفورماتيك گذاشته شد ، از اوايل سال 84 كه كارفرماي آن يعني ؛شوراي عالي اطلاع رساني دستخوش تغييرات مديريتي شد، به تدريج مرحله تازه اي از حيات خود را تجربه كرد تا اين كه در سال 86 به صورت رسمي از چتر حمايتي دولت خارج شد .
مديران اين پروژه در حالي عدم حمايت دولت از اين طرح ملي را عامل مسكوت ماندن ان اعلام مي كنند كه اين طرح براساس برنامه از پيش تعيين شده مي بايد در سال 84 به سرانجام مي رسيد ، ضمن اين كه مدير طرح نيز در ارديبهشت ماه سال 85 ميزان پيشرفت پروژه را 85 درصد اعلام كرده بود و گفته بود ؛ اين پروژه در حال حاضر قابل استفاده است
از طرفي روابط عمومي اين مركز نيز در سال 86 و در پاسخ به انتقاد يك كارشناس اعلام كرد كه " حمايت مركز تحقيقات مخابرات در سال گذشته زمينه ثمردهي پروژه و توليد لينوكس فارسي در كشور را به خوبي فراهم كرد و هماكنون پروژه پس از گذشت حدود ۵/۴ سال مطابق برنامه كلان به اهداف خود دستيافته و عملاً خاتمه يافته است."
با اين وجود مشخص نيست كه چرا مجريان اين طرح به اتمام رسيده ، از عدم حمايت دولت در سال 86 كلايه مي كنند و همچنين به چه دليل سيستم عامل فارسي در هيچ يك از كامپيوترهاي دولتي و غير دولتي نصب نشده و طرح ملي نرمافزارهاي آزاد/متنباز به طور كاملي به بايگاني سپرده شده است؟ سئوالي كه در حال حاضر ذهن بسياري از صاحب نظران و كارشناسان اين حوزه را به خود مشغول كرده اين است كه آيا علت واقعي توقف اين طرح ، ارقام هزينه ها و قراردادهاي ابهام آميز اين طرح بوده اند يا تغيير ديدگاه هاي حاكم بر متوليان صنعت IT كشور ؟
آنچه مسلم است، فارسي سازي سيستم عامل لينوكس براساس اظهارات كارشناسان تا اين اندازه هزينه بر نبوده و به همين دليل هم فرايند اجراي اين طرح با پرسش ها و گمانه زني هاي بسياري مواجه بوده و هست. اما در عين حال اين ديدگاه نيز كه شوراي عالي اطلاع رساني براي اجراي طرحي كه اينترنت ملي خوانده است، به منابع مالي زيادي احتياج دارد و به همين دليل طرح سيستم عامل ملي را به عنوان يك رقيب در جذب بودجه ، از گردونه خارج كرده ، منتفي نيست .
با اين حال به نظر مي رسد ضروري است تا مسئولان مركز تحقيقاتي فنّاوري اطّلاعات و ارتباطات پيشرفته دانشگاه صنعتي شريف، با وجود صرف بودجه اي قابل توجه براي طرحي كه خروجي ملموس و مشخصي در برنداشته است، بايد پاسخگوي افكار عمومي و رسانه ها بوده و در مورد پروژه هاي اين طرح و هزينه هاي آن توضيح منطقي داشته باشند .
جمعه 27 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 220]