واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: يادداشتتحليلي بر عملكرد مديران شركتهاي بورسي در شرايط ركود اقتصادي
كاظم نادري يكي از مهمترين مباحثي كه تداوم سودآوري شركتها را به چالش كشيده و تداوم رشد و توسعه آنها را دچار ترديد ميكند، بروز ركود اقتصادي است.
بررسي تاريخ سيكلهاي تجاري مبين اين واقعيت است كه در فرايند توسعه اقتصادي، جهان شاهد دورههاي رونق و ركود اقتصادي بوده است كه به صورت پي در پي و پيوسته اقتصاد جهاني را در برميگرفته است. آنچه واقعيت مبين آن است اينكه بروز رونق اقتصادي پس از دوران ركود و همچنين ركود اقتصادي پس از دوران رونق اصلي است كه بر اقتصاد جهاني حاكم بوده و اقتصاد را مفري از آن نيست.
اما نكته مهمي كه با بررسي تاريخي ركودها و رونقهاي اقتصادي حاكم بر جهان در سالهاي مختلف قابل توجه است اينكه با پيشرفت دانش جهاني و تكميل شبكه اطلاعات جهاني، مديران اقتصادي توانسته اند با استفاده از ابزارهاي در اختيار، طول دوران ركود را كاهش و بر مدت زمان دوران رونق بفزايند.
پرسش اساسي كه با بروز ركود اخير اقتصاد جهاني بسياري از اذهان صاحبنظران اقتصادي را به خود مشغول كرد اين بود كه آيا همچنان توسعه اقتصادي به واسطه غلبه سيكلهاي تجاري بر فرايند رشد اقتصادي ميبايد همچنان دچار اختلال شده و به ناچار ركودي هر چند كوتاه را تحمل كنند؟ آيا با اتخاذ سياستهاي اقتصادي نميتوان از بروز ركود جلوگيري كرد؟ و.....
به نظر ميرسد اعمال سياستهاي مختلف اقتصادي از سوي كشورهاي قدرتمند جهان براي غلبه بر ركود اخير مويد پابرجايي سيكلهاي تجاري بوده و نشان ميدهد كه سياستگذاران اين كشورها نيز بر اين باورند كه اقتصاد اين كشورها همچنان از بروز دورههاي ركودي رنج خواهد برد.
به اعتقاد برخي از صاحبنظران اقتصادي و سياسي، با بررسي تاثير اقدامات انجام گرفته توسط كشورهاي مختلف ميتوان به اين نتيجه رسيد كه در شرايط موجود، نظام اقتصاد بازار به رغم كاراييهاي فراوان همچنان از برخي ناكاراييها(به دلايل مختلف كه بحث پيرامون آنها از حوصله اين نوشتار خارج است)رنج ميبرد كه دخالت سياستگذاران و برنامهريزان اقتصادي را الزامي مينمايد. بر همين اساس بايد با تمهيد برخي سازوكارها عدم كاراييهاي اقتصاد بازار را در شرايط كنوني پوشش داد.
با بررسي حوزههاي نفوذ ركود اقتصادي اخير به وضوح مشخص است كه بازارهاي سرمايه نيز همچون ساير عرصههاي اقتصادي، از اين ركود تاثير شديدي پذيرفته است. سوال اساسي كه در اين نوشتار قصد پرداختن به آن است اينكه با پذيرش تاثيرپذيري ركود بر بازار سرمايه مهمترين اقداماتي كه بايد از سوي سياستگذاران اقتصادي، مديران شركتها و سهامداران عمده انجام گيرد چه بوده و با چه تمهيداتي ميتوان تاثير اين بحران را بر بازار سرمايه به حداقل رساند؟
نكته جالب توجه در كشورهاي داراي نوسان قيمتي آزاد حركت در راستاي حمايت از بازار سرمايه بوده است كه به صورت كمكهاي بلاعوض دولتها بروز كرده و اخبار آن نيز تا حدود زيادي در رسانههاي مختلف منتشر شد.
اما آنچه در اين ميان جالب بود، برخورد سياستگذاران و تصميمگيران اقتصادي و بازار سرمايه ايران با ركود اخير بود.
به طوري كه در ابتدا با رد تاثيرپذيري بازار سرمايه كشور از ركود اخير، سعي در عادي جلوه دادن اوضاع داشتند. پس از گذشت زماني كوتاه سايه ركود بر بازار ايران نشان داد كه نه تنها بازار ما نيز به واسطه ارتباط با بازارهاي جهاني(به خصوص حوزههاي مرتبط با نفت، فلزات اساسي و... كه شركتهاي فعال در اين حوزهها، زماني پيشروان بورس ايران بودند) بلكه به واسطه غلبه فضاي رواني ركود (رفتار طبيعي انسانها در مواجهه با شرايط بحراني) از بحران جهاني تاثير پذيرفته است.
به نظر ميرسد كه تصميم گيران اقتصادي بايد با درك اين واقعيت زودتر از اينها براي ايجاد آرامش در بازار سرمايه تلاش ميكردند، كه اميد است اقدام به موقع مد نظر اين عزيزان قرار گيرد.
نكته ديگر قابل توجه در برخورد مديران شركتهاي بورسي و سهامداران عمده شركتها با شرايط موجود بود. به طوري كه اينجا نيز بار ديگر برخورد انفعالي كاهش قيمت شركتها را حتي بيش از ميزان منطقي در پي داشته و شركتها يكي پس از ديگري با قرار گرفتن در گرههاي معاملاتي به سمت افت ارزش پيش رفتند. كاهشي كه به نظر ميرسد با اقدامي سنجيده از سوي سهامداران عمده و مديران شركتها ميشد به آراميو با حداقل بار رواني بر بازار سرمايه صورت گيرد.
در ميان شركتهاي بزرگ بازار سرمايه، به نظر ميرسد برخورد سهامداران عمده اين شركتها ميتوانست مطلوبتر باشد؛ چرا كه در زمان رشد قيمتها اين سهامداران عمده هستند كه بيشترين سود عايدشان ميشود و از اين رو در دوران ركود نيز ايشان بايد با اتكا به اين عوايد، بيشترين حمايت را از سهام داشته باشند (فلسفه بازارگرداني).در بين شركتهاي سنگ آهني و فولادي به نظر ميرسد بيشترين زيان را در شرايط موجود سهامداران جزء متحمل شده و بهتر بود با اقدام به موقع سهامداران عمده اين زيان به حداقل ميرسيد. در ميان شركتهاي سرمايهگذاري نيز به نظر ميرسد برخورد سهامداران عمده ميتوانست مطلوب تر باشد. نكته قابل توجه در بين شركتهاي سرمايه گذاري عملكرد مديران شركت صندوق بازنشستگي كشوري بود كه با حمايتي مناسب مانع از كاهش ارزش سهام اين شركت شدند. بررسي ارزش ذاتي سهام شركتهاي سرمايهگذاري مبين اين واقعيت است كه ارزش فعلي سهام برخي از اين شركتها بسيار پايين تر از ارزش ذاتي آنهاست. به نظر ميرسد اين مهم را مديران و سياستگذاران شركت سرمايهگذاري صندوق بازنشستگي كشور درك كرده و تلاش كردهاند آن را با حفظ ارزش سهام اين شركت در بورس (ضمن حفظ ارزش دارايي سهامداران عمده خود) به سهامداران جزء خود منتقل نموده و سهامدارانش را از سرمايهگذاري در اين شركت مطمئن كنند. نكته قابل توجه ديگر در عملكرد اين شركت اقدامياست كه اين شركت در هدفمند كردن پرتفوي خود در ابتداي سال جاري انجام داد و با واگذاري بيش از 20 شركت (كه در آن سهام تاثيرگذار نداشت) نقدينگي مورد نياز خود را براي سرمايهگذاري در بازار اوليه تامين كرد. بر اساس اعلام مديران اين شركت رويكرد اصلي اين شركت بر سرمايهگذاري در بازارهاي اوليه بوده و اقداماتي نيز كه اخيرا براي دريافت مجوز استخراج معدن و سرمايه گذاري در صنايع فولادي (با دريافت تسهيلات از صندوق ذخيره ارزي) انجام داده است، نيز در اين راستا بوده است. در ميان فعالان بازار سرمايه نيز اين شركت به واسطه در پيش گرفتن اعتدال در دوران رونق و ركود، به عنوان شركتي معروف است كه سرمايهگذاري در آن كمترين مخاطره را در پي دارد. به نظر ميرسد با به بهره برداري رسيدن پروژههاي اين شركت (كه از سال جاري بهرهبرداري از برخي از آنها شروع شده است)حاشيه سود مناسبي در انتظار سهامداران آن باشد.
كارشناس بازار سرمايه
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]