واضح آرشیو وب فارسی:قدس: آيا يك ساعت كار در هفته يعني شغل؟ كاهش بيكاري در پاييز؛ آماري كه با هيچ منطقي نمي خواند
نرخ بيكاري در فصل پاييز برخلاف گفته ها و استدلال برخي مسؤولان مبني بر افزايش اين نرخ به دلايلي چون رشد نامطلوب ديگر
بخشهاي اقتصادي، ريزش روز به روز نيروهاي كار، عملكرد ضعيف بانكها و همراه نشدن آنها با طرح اشتغالزايي بخصوص بنگاه هاي زودبازده، ايجاد تنها 52 هزار شغل از يك ميليون شغل مدنظر در سال جاري، نزول چند پله اي كشورمان در ميان كشورهاي ديگر جهان در زمينه فضاي كسب و كار، افزايش نرخ بيكاري كشورهاي ديگر به دليل ركود اقتصادي جهاني و حتي نظرات كارگران و كارفرمايان كشور، طبق اعلام مركز آمار كشورمان كاهش يافت!
به گزارش ايسنا، نرخ بيكاري كشورمان در حالي 5/9 درصد اعلام شده است كه همه عواملي كه به نحوي مي توانند با اين مقوله در ارتباط باشند، حاكي از افزايش آن را داشتند.
از سويي قبل از اين، وزير كار و امور اجتماعي كه به نوعي متولي اصلي در زمينه اشتغال است، در چند اظهار نظر پيش بيني كرده بود كه نرخ بيكاري در فصل پاييز افزايش مي يابد و براي اين حرف خود نيز استدلال هايي چون مشكلات تحميل شده به واحدهاي اقتصادي، كاهش ساخت و ساز ساختمانها و همچنين كاهش اشتغال در بخش كشاورزي و حمل و نقل را بيان كرده بود.
حتي جهرمي به صراحت اعتقاد خود را نيز اين گونه عنوان كرده بود كه بهترين فصل براي كاهش نرخ بيكاري تابستان و بعد هم بهار است.
علاوه بر وزير كار يكي از معاونان مركز آمار ايران نيز مدتي پيش با توجه به افزايش تعداد فارغ التحصيلان، وقوع خشكسالي و نيز تقاضاي زنان براي اشتغال در مورد افزايش نرخ بيكاري هشدار داده و اذعان كرده بود كه شواهد نشان مي دهد نرخ بيكاري در سالهاي آينده افزايش مي يابد.
از سخنان و هشدارهاي مقامهاي دولتي كه بگذريم، كارگران و كارفرمايان كشور نيز همواره به همين منوال كاهش نرخ بيكاري در كشور آن هم در فصل پاييز را نمي پذيرند و اين نرخ را واقعي نمي دانند.
* معجزه اي اتفاق افتاده است!
حسن صادقي- معاون خانه كارگر- از جمله مقامات كارگري است كه هرچند ديگر وزارت كار، خانه كارگر را نماينده كارگران نمي داند، اما همچنان جمعيت كارگري كشور با خانه كارگر در ارتباط هستند و به همين دليل نيز او يكي از استدلال هايي كه براي غيرواقعي دانستن نرخ بيكاري به كار مي برد، بيشتر شدن مراجعات متقاضيان كار به خانه كارگر براي به دست آوردن يك شغل مي داند.
وي مي گويد : اعلام اين نرخ بيكاري مانند آن است كه معجزه اي اتفاق افتاده باشد و اعلام اين نرخ بيكاري جنبه تبليغاتي دارد.
صادقي نرخ بيكاري كه از سوي برخي مؤسسه هاي بين المللي مانند اكونوميست اعلام مي شود را واقعي تر مي داند و عنوان مي كند: نرخ بيكاري كشور اكنون 12 تا 13 درصد است و چگونه در حالي كه همه كشورها به دليل وضعيت اقتصادي جهان نرخ بيكاري شان افزايش يافته، نرخ بيكاري كشور ما، كاهش يافته است؟ آن هم كشوري كه تورم آن بالاست.
* آمارها با واقعيت فاصله دارد
اما علاوه بر معاون خانه كارگر، يكي از اعضاي كانون عالي شوراهاي اسلامي كار كه نماينده كارگران در شوراي عالي كار نيز است و به نحوي جزو تشكل تأييد شده وزارت كار به شمار مي آيد هم اين آمار را اصولي نمي داند و بيان مي كند كه اين آمارها و اطلاعات با واقعيت فاصله و انحراف دارند.
ولي ا... صالحي اين گونه آمار و اطلاعات را تخميني مي داند و مي گويد: آمار بايد مأخذ قوي داشته باشد و نبايد به گونه اي باشد كه با واقعيتها فاصله داشته باشد. نمي دانم كه اين آمارها چگونه تهيه مي شوند و با چه روشي به دست مي آيند ولي وضعيت كشور به گونه اي است كه بايد بيش از اينها در زمينه اشتغال تلاش شود.
به گفته اين عضو شوراي عالي كار، آنچه در حال حاضر مشخص است، بيشتر واحدهاي صنعتي كشور روز به روز در حال ريزش نيرو هستند و از سوي ديگر نظام بانكي كشور با طرح بنگاه هاي زودبازه همراهي نكرده است.
* نرخ بيكاري بيشتر از اين است
علاوه بر كارگران، كارفرمايان كشور نيز مانند دو شريك اجتماعي خود (كارگران و دولت) نرخ بيكاري اعلام شده كشور را واقعي نمي دانند.
يكي از اعضاي هيأت مديره كانون عالي كارفرمايان كشور نرخ بيكاري كشور را با توجه به شرايط اقتصادي موجود بيش از 5/9 درصد اعلام شده مي داند و عنوان مي كند كه هيچ وقت نمي توان انتظار داشت كه واقعيتها بيان شوند.
ولي ا... داوودآبادي اعلام اين گونه آمارها را به دليل ايجاد آرامش در ميان اقشار بيكار جامعه بيان مي كند و مي افزايد: حتي در كشوري مانند آمريكا كه نرخ بيكاري آن 5/7 درصد اعلام شده است نيز شايد نرخ بيكاري بيش از اين ميزان مي باشد.
به هر حال، همه اين حرفها نشان از بي اعتمادي هر سه شريك اجتماعي دولت، كارگر و كارفرما به آمارهاي ارايه شده در مورد نرخ بيكاري دارد تا جايي كه خود وزير كار نيز مدتي پيش گفته بود: «بايد علت اعتماد نداشتن مردم به آمار ارايه شده را فهميد و آن را در گزارش گيريها دخالت داد. آنچه مردم مي شنوند، نرخ بيكاري كلي است و بايد اين نرخ با برشهاي جمعيتي، سني و جغرافيايي اعلام شود تا اطمينان مردم به آن جلب شود.»
* مركز آمار: اطلاعات ما دقيق است
در اين زمينه علي رضا زاهديان، معاون طرحهاي آماري مركز آمار مي گويد: مركز آمار در انتشار اطلاعات از جمله نرخ بيكاري مستقل و بي طرف عمل مي كند، زيرا با افزايش يا كاهش اين ارقام مركز آمار مورد بازخواست قرار نمي گيرد.
وي مي گويد: در طرح آمارگيري نيروي كار بيش از 40 سؤال درباره خصوصيات شاغلان و بيكاران مطرح مي شود و قضاوت درباره نتايج اين طرح بايد پس از تحليل تعدادي از سؤالات انجام گيرد، قضاوت بدون تحليل، نمي تواند راهگشا باشد. اين تحليل ها مشخص مي كند در كدام بخشها موفق عمل كرده ايم و در كدام بخشها نياز به كار بيشتري داريم.
زاهديان در توضيح تعريف بيكاري تصريح مي كند: بيكار به كسي گفته مي شود كه آمادگي و توانايي كار كردن را داشته و در جستجوي كار نيز باشد، همچنين در هفته مرجع (يعني هفته قبل از آمارگيري) شاغل نبوده باشد.
به گفته وي، قبل از سال 1383 شاغل به كسي اطلاق مي شد كه حداقل دو روز در هفته مرجع كار كرده باشد، اما با تعريف كنوني شاغل به كسي گفته مي شود كه در هفته مرجع حداقل يك ساعت كار كند.
او در پاسخ به سؤال ديگري درباره اينكه آيا كسي كه در هفته فقط يك ساعت كار مي كند آيا واقعا شاغل است؟ مي گويد: بعضي مشاغل مانند وكالت، تدريس در دانشگاه، كارهاي ساختماني و تزئيني ساعت كار كمي دارند، اما در توليد نقش داشته و ايجاد درآمد مي كنند، بنابراين نمي توان به دليل ساعت كم كاري آنها را بيكار به شمار آورد.
يکشنبه 22 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]