واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: حسينيه اعظم زنجان؛ ميعادگاه خيل عظيم عاشقان
جام جم آنلاين: آنگاه كه عشق را تفسير خونين كردند و حسين (ع) را در مسلخ عشق غريبانه سر بريدند فرياد" كيست مرا ياري كند" حسين (ع) مسير تاريخ را طي كرد و امروز در شهر زنجان هزاران نفر در اجتماعي بي نظير فرياد مي زنند كه " توفانها و بادها مي خوابند ولي پرچم حسين هرگز نمي خوابد".
آري بادها و طوفانها مي خوابند و لي هرگز پرچم حسين نمي خوابد، زماني كه حاج ولي الله كلامي مداح شهير آذري زبان فرياد مي زند" يل ياتل طوفان ياتل ياتمز حسنين پرچمي" اقيانوس چوشان مردم فرياد او را پاسخ مي گويند و جلوه اي باشكوه و عظيم از عشق و اردات به سرور و سالار شهيدان نشان مي دهند و كنگره بزرگ عاشقان خط سرخ امام حسين(ع) را به جهانيان نمايش مي گذارند.
هشتم ماه محرم زنجان حال و هواي ديگر دارد متفاوتر و باشكوه تر از هر روز، انگار خبري در راه است، خبري هولناك، شهر را غربتي عظيم را گرفته، غربتي كه در همه جاي شهريكسان است.
آنگاه كه حاج مرتضي حيدري مطلع شروع دسته را با بيت معروف: "اي شمع حرمخانه / قربانين العباس جاننار..........سنه پروانه / قربانين اولوم عباس" شروع مي كند انبوه جمعيت فرياد "يا عباس" سر مي دهد و آنگاه حركت دسته شروع مي شود حركتي كه شروع آن از انتهاي پيش بيني شده براي دسته يعني امامزاده سيد ابراهيم گذشته است.
عاشقان حسين(ع) آنان كه توانسته اند آمده اند و آنان كه نتوانسته در حسرت حضور در اين كنگره بزرگ و باشكوه لحظه شماري مي كنند.
مردم شهر زنجان از كودك، جوان و زن و مرد همه همه در تدارك براي برپايي اين اجتماع عظيم شده اند و اين حركت به يك فرهنگ اصيل و تاثيرگذار در شهر و استان زنجان تبديل شده است.
حاشيه خيابانها مسير دسته عزداري حسينيه مملو از انبوه مسافراني است كه از شهرها و روستاهاي اطراف و بسياري از استانهاي دور به زنجان آمده اند تا در كنگره بزرگ عاشقان حسين(ع) شركت كنند.
هركسي به عشقي و به طلب حاجتي آمده يكي آمده براي تشكر از كرامت آقا امام حسين(ع) يكي آمده غم خود را تنها و تنها در انبوه اشكهاي عاشقانه اش براي غم شهيدان صحراي كربلا جستجو كند.
آري اينجا زنجان است، پايتخت عشق و شور حسيني، شهر آنان كه عشقشان روز هشتم محرم و حركت در دسته عظيم زنجان است.
دسته حسينيه اعظم حال و هواي ديگر دارد بايد عاشق بود و درك كرد بي عشق اهل بيت(ع) و شهداي ظهر عاشورا نتوان در اين راه قدم نهاد زيرا اگر عشق حسين (ع) را نداشته باشي در طي مسير رهپويان عاشق حسين(ع) نمي تواني ثابت قدم باشي پس عشق و عاشق واقعي بايد تا در انبوه جمعيت غوطه ور شد تا فرياد روز عاشوراي حسين(ع) را لبيك گفت.
دسته حسنيه اعظم زنجان را بايد نمونه واقعي يك دسته عظيم و در عين حال اصولي عزداري براي شهيدان كربلا دانست، دسته عزداري حسنيه اعظم نه علم دارد نه تمثال بلكه تنها پرچم هاي سرخ و سبز است كه در جلوي دسته خودنمايي مي كند و سينه زني مردم عزدار كه به شكلي هماهنگ برگزار مي شود.
اجتماع ميليوني مردم ايران در دسته حسنيه اعظم زنجان همواره جلوه هاي خاص از عشق و وفاداري مردم به خط سرخ شهادت و قيام كربلا است. مردم از اقصي نقاط كشور و حتي بسياري از كشورهاي خارجي براي شركت در اين حركت ميليوني به شهر زنجان مي آيند تا خود را در درياي خروشان عزداران ابا عبدالله بيابند.
حضور مادحين شهير و بزرگي همچون حاج اصغر زنجان، استاد ولي الله كلامي، حاج جواد رسولي، حاج مرتضي حيدري و ديگران جلوه اي خاص به عزداريهاي حسينه اعظم داده است به گونه اي كه امروز در اقصي نقاط ايران آوازه اين افراد به گوش مي رسد.
از سوي ديگر به نيت اين شمار عزادار آن قدر قرباني در پاي دسته سر مي برند كه گفته مي شود بيشترين قرباني پس از مكه معظمه در شهر زنجان و در روزهاي عزاداري حسين (ع) صورت مي گيرد.
تاريخچه شكل گيري اين مسجد به يك قرن گذشته باز مي گردد به طوري كه براساس اولين سند مكتوب كه با مهر (حاج ميرزا لطف الله شيخ الاسلام وآخوند ملا كاظم )ممهور شده صفر المظفر 1295 هجري قمري ثبت شده كه در زير وقفنامه دو شخص خيرو نيكو كار به نامهاي (حاج ميرزا محمد نقي و حاج ميرزا بابايي) تاجر كه دو باب دكان را وقف صحيح شرعي كرده اند آمده است. در اين وقفنامه قيد شده با اطلاع عاليجناب (آخوند ملا علي اصغر روضه خوان ) در راه جناب ابي عبدالله الحسين (ع) در تكيه حسينيه خرج و احسان نمايند از اول ماه محرم تا دوازدهم محرم هر قسم مصلحت بداند صاحب اختيار است.
دومين سند مكتوب كه با مهر آقاي (سيد عبدالرحيم مجتهد و آقا سيد علي و آقا شيخ ابراهيم) ممهور شده مربوط به تاريخ شوال 1322 هجري قمري است كه شخصي بنام (حاج محمد هاشم شريف العلماء) وقف صحيح شرعي و حبس مخلد نموده همگي مساحت ششدانگ و يك شعير و دو ثلث شعير قريه دهجلال از قراء سجاسرود خمسه را با كافه توابع و ملحقات و مزارع مائيه و دعيه و مراتع و معالف و بسائين و مياه و عيون و انهار و املاك و عمارات و محل اكداس و طراقين بر حضرت سيدالشهداء ارواح العالمين له الفداء حسينيه اعظم زنجان همواره هيئت امناء اين مكان مقدس از توان و ظرفيت هاي موجود جهت ارتقاء فرهنگ عاشورا و كيفيت مجالس عزاداري سرور شهيدان استفاده كرده و با سازماندهي نيروي انساني مخلص توانسته است تا حد نسبتا مطلوب در مقطع كنوني اين مكان را اداره نمايد.
در بخش فرهنگي ايجاد كتابخانه و بخش سمعي و بصري و تكثير نوارهاي سخنراني وعاظ و پخش اينترنتي مراسم عزاداري و غيره به سراسر جهان و در بخش مذهبي برگزاري مراسم دعا و عزاداري و اعياد ائمه طاهرين عليهم السلام و سخنراني در حد توان، برگزاري مراسم با شكوه دهه محرم و دسته عزاداري شب تاسوعا كه تنها براي اين مراسم حدود 45 روز تا دو ماه برنامه ريزي و جلسات متعددي برگزار مي شود.
مراسم سوم شعبان سالروز ولادت حضرت ابا عبدالله الحسين (ع) نيز به نحو خاصي در اين حسينيه برگزار مي شود. برگزاري مراسم ماه مبارك رمضان هم به صورت اقامه نماز جماعت ،سخنراني و مداحي است.
مراسم هفتگي زيارت عاشورا كه در شب هاي جمعه و دعاي ندبه در صبح جمعه برگزار مي شود نيز همواره مورد استقبال جمع كثيري از مردم به خصوص جوانان قرار مي گيرد.
گزارش: مهر
پنجشنبه 19 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 289]