واضح آرشیو وب فارسی:مهر: اختصاصي مهر /روند خروج فارغ التحصيلان از كشور همچنان صعودي است
آمار رسمي نشان مي دهد سرعت رشد فارغ التحصيلاني كه بين سالهاي 84 و 85 كشور را ترك كرده اند بيشتر از سالهاي 83 و 84 است. هر چند كه سرعت رشد اين پديده پس از سال 85 نسبت به سالهاي گذشته با كاهش روبرو بوده اما هنوز شيب اين نمودار صعودي است.
به گزارش خبرنگار مهر، وقتي از خروج دانش آموختگان دانشگاهها صحبت مي شود بسياري با اين نگاه كه سرمايه هاي انساني كشور با شكايت از وضعيت كمي و كيفي آموزش عالي و مناسب نبودن شرايط براي ادامه تحصيل از كشور خارج شده اند، شروع به انتقاد مي كنند و مسئولان نيز در هر فرصتي عملكرد آماري خود را با ارقامي از ظرفيتهاي ايجاد شده در مقاطع مختلف تحصيلات دانشگاهي ارائه مي كنند تا تلاش خود جهت ايجاد زمينه هاي مناسب براي كاهش جريان خروج از كشور داوطلبان آموزش عالي را اعلام كنند.
به هر ترتيب چه خروج از كشور دانش آموختگان دانشگاههاي ايران به منزله خروج نخبگان، فرار مغزها، از دست دادن سرمايه هاي انساني و ... باشد و چه اينكه بگوييم آنها مي روند تا پس از ادامه تحصيل در خارج كشور براي خدمت به كشورمان بازگردند و تكنولوژي روز دنيا را با خود به كشور وارد كنند اما بررسي آماري دانش آموختگاني كه دانشگاههاي كشور را ترك مي كنند چندان هم خالي از لطف نيست. هر چند كه آمار دقيقي از اين دانش آموختگان در دست نيست اما تعداد قابل اعتنايي براي خروج از كشور جهت تاييد مدارك تحصيلي شان به وزارت علوم، تحقيقات و فناوري مراجعه مي كنند.
يك مقام رسمي در آموزش عالي اطلاعاتي كه درباره خروج دانش آموختگان ايراني از كشور به قصد ادامه تحصيل وجود دارد را به صورت نمودارهايي تنظيم كرده و نسخه اي از آن را در اختيار خبرگزاري مهر قرار داده است. اين نمودار نشان مي دهد كه شيب نمودار خط شكسته بين سالهاي 1384 و 1385 بيشتر از سالهاي 1383 و 1384 است.
هر چند كه تعداد دانش آموختگان دانشگاههاي ايران كه قصد خروج از كشور دارند سالانه افزايش پيدا مي كند اما سرعت رشد اين پديده پس از سال 85 نسبت به سالهاي ماقبلش با كاهش روبرو بوده است اما هنوز هم شيب نمودار خط شكسته مثبت و صعودي است يعني هنوز هم سال به سال بايد در انتظار مشاهده افزايش تعداد دانش آموختگاني در كشور باشيم كه قصد خروج از كشور را دارند.
دانشگاه صنعتي شريف در زمينه خروج دانش آموختگانش از كشور مورد توجه قرار دارد. بررسي سهم دانش آموختگان دانشگاه صنعتي شريف در آمار خروج دانش آموختگان از كشور، ابعاد مختلف خروج دانش آموختگان از كشور را روشن مي كند.
در سال 1383 حدود 345 دانش آموخته از كشور خارج شده اند كه 104 نفر از آنها دانش آموخته دانشگاه صنعتي شريف بوده اند يعني حدود 30 درصد از دانش آموختگاني كه در سال 1383 قصد خروج از كشور داشته اند، دانش آموخته دانشگاه صنعتي شريف بوده اند اما در سالهاي آتي فاصله ميان تعداد دانش آموختگاني كه از دانشگاه صنعتي شريف تصميم به خروج از كشور گرفته اند با تعدادي كه از دانشگاههاي كل كشور به اين تصميم روي آورده اند، زياد مي شود.
در سال 1384 حدود 25 درصد از دانش آموختگاني كه از كشور خارج شده اند مربوط به دانشگاه صنعتي شريف بوده اند كه اين درصد در سال 1385 به كمتر از 23 درصد رسيده و در سالهاي بعد نيز سهم دانشگاه دانش آموختگان صنعتي شريف در ميان دانش آموختگان دانشگاههاي كشور كمتر شده است هر چند كه اين روند كاهشي در حدي است كه هنوز حدود 20 درصد كل دانش آموختگاني كه از كشور خارج مي شوند مربوط به دانشگاه صنعتي شريف مي شوند.
نمودار خط شكسته اي كه بر اساس (سال - تعداد فارغ التحصيلان خارج شده دانشگاه صنعتي شريف) در دست است نشان مي دهد كه سرعت افزايش تعداد دانش آموختگاني كه سالانه از دانشگاه صنعتي شريف از كشور خارج مي شوند خيلي كمتر از سرعت رشد آمار خروج سالانه فارغ التحصيلاني است كه از كل كشور براي خروج از ايران اقدام مي كنند.
بر طبق اين نمودارها از سال 1383 تا پايان 1386 تعداد كل دانش آموختگان دانشگاه صنعتي شريف برابر 6 هزار و 600 نفر بوده و اين تعداد در نيمه هاي سال 1387 برابر يك هزار و 197 اعلام شده است. نمودارهاي ميله اي كه آمار فارغ التحصيلان 5 سال گذشته دانشگاه صنعتي شريف را نشان مي دهد حاكي است كه تعداد فارغ التحصيلان اين دانشگاه يك سير همواره صعودي بوده به صورتي كه به طور متوسط سالانه 200 نفر به تعداد فارغ التحصيلان دانشگاه صنعتي شريف افزوده مي شود.
آمارها نشان مي دهد كه سالانه بين 7 تا 8 درصد از فارغ التحصيلان دانشگاه صنعتي شريف براي ادامه تحصيل از كشور خارج مي شوند. با توجه به افزايش سالانه تعداد فارغ التحصيلان دانشگاه صنعتي شريف بنابراين شيب خروج از كشور دانش آموختگان اين دانشگاه نيز روندي رو به رشد دارد.
درصد آمار خروج از كشور دانش آموختگان دانشگاه صنعتي شريف نشان مي دهد از سال 1383 تا 1385 سالانه حدود 40 نفر به آمار دانش آموختگان اين دانشگاه كه از كشور خارج مي شوند، افزوده مي شود. اين 40 نفر يعني 40 درصد دانش آموختگان خارج شده در سال 1383 و نزديك 20 درصد دانش آموختگان خارج شده در سال 1385. البته تعداد دانش آموختگان دانشگاه صنعتي شريف كه در سال 1386 از كشور خارج شده اند فقط 16 نفر بيشتر از اين آمار در سال 1385 است.
نمودارها حاكيست تعداد دانش آموختگان دانشگاه صنعتي شريف كه تا نيمه هاي سال 1387 از ايران خارج شده اند حدود 10 نفر از تعداد كل دانش آموختگاني كه طي سال 1386 از اين دانشگاه قصد خروج از كشور كرده اند، بيشتر است. اين 10 نفر حدود 5 درصد از آمار دانش آموختگان خارج شده از كشور اين دانشگاه در سال 1386 را تشكيل مي دهد.
بر طبق اين گزارش، مقام مسئول آموزش عالي كه آمارها و نمودارهايي را در اختيار خبرگزاري مهر قرار داد خاطرنشان كرد: آمار وزارت علوم، تحقيقات و فناوري هر چند آمار دقيقي از تعداد دانش آموختگان خارج شده از كشور نيست اما اين آمار از اين جهت قابل اعتنا است كه دانش آموختگاني كه قصد خروج دارند يك سلسله اقدامات جهت وثيقه نظام وظيفه و تأئيد مداركشان را توسط وزارت علوم بايد انجام دهند.
به گزارش مهر، اظهارات رئيس دانشگاه صنعتي شريف درباره بازگشت قابل توجه فارغ التحصيلان اين دانشگاه كه به خارج رفته و اكنون در اين دانشگاه به تدريس مشغول شده اند نيز حائز اهميت است. بر اساس اظهارات سعيد سهراب پور تعداد قابل توجهي از دانش آموختگان سابق دانشگاه صنعتي شريف پس از تحصيل در دانشگاههاي معتبر دنيا اكنون به كشور بازگشته و در اين دانشگاه به عنوان استاد مشغول فعاليت هستند.
هر چند كه گزارش خبرگزاري مهر درباره خروج دانشجويان به هيچ عنوان نقد يا تاييد خروج دانشجويان از كشور نيست اما ضروري است نگاه ويژه اي از سوي مسئولان براي ايجاد شرايط لازم براي بازگشت دانش آموختگان ايراني دانشگاههاي كشور كه براي ادامه تحصيل به دانشگاههاي مطرح دنيا رفته اند، وجود داشته باشد.
يکشنبه 15 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 211]