واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جنب پل حافظبه سوي افراط
گروه بورس- همايون دارابي: بازار دادوستد سهام در هفته گذشته بهرغم تاثير سنتي ماه محرم روند رو به بهبودي را به نمايش گذاشت هرچند كه در برخي از نمادهاي وابسته به بازارهاي جهاني همچنان روند اصلاح قيمت فرسايشي ادامه دارد.
در هفته گذشته بازار سهام در شرايطي شاهد ادامه روند اصلاح قيمت فرسايشي برخي از نمادها بودند كه معاملهگران در انتظار حضور بازارگردان در نمادهاي سنگآهني، تحولات اين گروه را دنبال ميكردند. در اين بخش احتمال حضور دكتر قنبري، مديرعامل بانك سپه در هياتمديره شركت بورس با اهميت قابلملاحظهاي از سوي كارشناسان بازار دنبال ميشود. اين حضور در صورت رخداد ميتواند تاثير موثري بر شرايط نمادهاي سنگآهني و همچنين سرمايهگذاريهاي وابسته به جاي بگذارد. هرچند در گذشته تجربه معرفي دكتر شافعي از سوي سرمايهگذاري غدير در هياتمديره اوليه با برخي مسائل بروز كرد، اما به نظر ميرسد اين مسائل تكرار نگردد.
با حضور دكتر قنبري تركيب هياتمديره شركت بورس ميتواند پل ارتباطي قوي با بازار پول بهدست آورد كه بايد منتظر ماند و ديد در اين بخش تغييرات مديريتي چگونه رقم ميخورد. در مسائل مديريتي بازار سرمايه، تحولات چند هفته اخير به ويژه انتقاداتي كه نسبت به مديران بازار صورت گرفته است، نشانههاي واضحي از خروج منتقدان از تعادل و حركت به سوي افراط را به نمايش ميگذارد.
به نظر ميرسد ركود بازار و افت شاخص سبب شده است كه برخي از مسائل شخصي در قالب انتقاداتي مطرح شود كه در شرايط كنوني نيز حتي قابل دفاع نميباشد. در هر صورت ساختار هر دوره ركود، معمولا با چنين انتقاداتي همراه است كه با پايان دوره ركود عملا فراموش ميشوند.
از سويي با نزديك شدن موعد انتقال قدرت در كاخ سفيد، مسائل سياسي به ويژه پرونده هستهاي كشورمان ميتواند به موضوعي مهم در تحولات بازار تبديل شود.
در داخل كشور نيز مسائل سياسي مرتبط با انتخابات آتي رياست جمهوري به صورت مشخص در حال شكلگيري است كه به سنت هميشگي اين تحولات ركود نسبي فعاليتها را در بازار سرمايه به همراه دارد. در اين ميان آخرين جابهجاييها در دولت و سازمانهاي تاثيرگذار بر بورس نيز موضوعي است كه قابل توجه است كه در اين ميان شايعات مربوط به تغييرات در تامين اجتماعي از جايگاه ويژهاي برخوردار است.
در كنار تحولات سياسي، در حوزه اقتصادي در هفته گذشته سرانجام طرح تحول اقتصادي رونمايي شد كه با خود بحثهاي فراواني را به همراه آورد. اعلام فرضهايي در تغيير شديد بهاي حاملهاي انرژي سبب شد كه كارشناسان بازار به ارزيابي شرايط شركتهاي بورسي در شرايط قيمتي با فرض تحقق يك سوم تغييرات در هر سال نمايند كه اين بررسي حكايت از احتمال زياندهي اكثر صنايع انرژيبر در صورت تحقق اين تغييرات قيمتي دارد. در صورتي كه اجراي طرح تحول با شرايط جبران زيانهاي وارده به صنايع همراه نشود، تصويب اين طرح در مجلس ميتواند شوك قيمتي را به برخي از نمادهاي عمده بازار وارد سازد كه بايد منتظر ماند و ديد مجلس در برخورد با اين طرح چه تدبيري خواهد انديشيد. در مرحله نخست به نظر نميرسد مجلس بدون تغييرات اساسي اين لايحه را به تصويب برساند، اما در هر حال تهديد فشار اين لايحه همچنان بر سر بازار سرمايه خواهد بود. از سويي در كنار مساله طرح تحول اقتصادي كارشناسان بازار دليل ديگري نيز براي رصد تحولات مجلس شوراي اسلامي در چند هفته آتي دارند و آن بحث لايحه بودجه سالانه دولت است. افت بهاي نفت و كاهش درآمدهاي نفتي كشورمان از محل كاهش بهاي فروش و كاهش ميزان توليد سبب خواهد شد تا دولت در بودجه سال آينده با شرايط دشواري براي نزديك ساختن درآمدها و هزينههاي خود مواجه باشد. در اين ميان افت درآمد دولت در چند ماه اخير به تاخير در پروژههاي عمراني و همچنين طلب سنگين پيمانكاران از دولت منجر شده است كه اين موضوع سبب تعميق ركود اقتصادي كشور در ماههاي آتي شود.
در همين شرايط نامشخص بودن نحوه برخورد دولت با بحران جهاني سبب شده است تا آمار نگرانكنندهاي در مورد تاثيرات اين بحران بر اقتصاد كشور منتشر شود. در اين ميان فوريترين نگراني در مورد بخش فولادسازي كشور است جايي كه بر اساس برخي آمار منتشره انباشت فولاد در كشور چين در حد 63ميليون تن گزارش شده است سرازير شدن صادرات در قيمت پايين سبب شده است كه علاوهبر كاهش احتمال بازگشت بازار آهن، شركتهاي داخلي با انباشت موجودي مواجه شوند.
اين نگراني كه در هفته گذشته در سخنان مديرعامل ذوب آهن اصفهان بار ديگر تجلي يافت، سبب شده است تا شركتهاي فولادي در صف اول برخورد با بحران جهاني قرار گيرند كه عدم حمايت از اين صنايع از طريق تعيين تعرفههاي مناسب و حتي وعده براي فرارسيدن موج ارزاني، نگراني كارشناسان را ايجاد كرده است.
با عبور از صنايع فولادي صنايع خودرويي و پتروشيمي دومين صنايع كشور خواهند بود كه با بحران جهاني درگير شدهاند. هرچند كه در اين بخش مشكل، تنها كاهش بهاي جهاني است و واردات، تهديد فوري به شمار نميرود، اما افت فروش و كاهش درآمد سبب شده است اين صنايع نيز خود را در آستانه بحران دريابند.
در صنعت خودرو اعلام برنامههاي فروش اقساطي خودروهاي خارجي در كنار افزايش فروشهاي اعتباري خودروسازان داخلي، نشان از بروز مشكل در اين صنعت دارد. صنايع پتروشيمي نيز كه با افت بهاي فروش در بازارهاي جهاني مواجهند با فشار بهاي تمام شده ناشي از عدم كاهش بهاي مواد اوليه از سوي دولت مواجهند.
با توجه به اين شرايط بخش واقعي اقتصاد كشور در آستانه درگيري در بحران اقتصادي بينالمللي منتظر اقدامات واقعي دولت است كه عدم توجه دولت به اين بخش ميتواند شرايط بازار سرمايه را براي مدت طولاني با گزارشهاي نااميدكننده شركتهاي بورسي مواجه سازد. در سطح بازارهاي بينالمللي، شرايط قيمتي همچنان به نفع توليدكنندگان مواد خام نيست. البته در اين بخش با توجه به تعطيلات ايام كريسمس شرايط قيمتي چندان قابل اتكا نيست و كارشناسان بازار در انتظار پايان تعطيلات هستند تا بازار شكل واقعي خود را بازيابد. در اين ميان البته قيمتهاي بعد از تعطيلات براي ارزيابي شرايط در سه ماه نخست سال ميلادي جديد از اهميت بالايي برخوردار خواهد بود.
در كنار شرايط اقتصادي در داخل بازار سرمايه تحولات مهمي در حال رقم خوردن است كه اعلام انتشار اوراق مشاركت رايان سايپا مهمترين تحول در اين بخش است. هرچند كه نحوه انتشار اين اوراق بهويژه نحوه قطعهبندي اوراق سبب شده است تا عرضه اين اوراق از سوي كارگزاران بورس و در روي تابلو با مشكل مواجه شود و در اين بخش به نظر ميرسد نحوه برداشت بخش بازار اوليه بورس همچنان نسبت به شرايط بازار ثانويه از همخواني كافي برخوردار نيست، اما به هر حال پس از سالهاي تعطيلي اين بخش، بازگشايي مسير انتشار اوراق مشاركت ميتواند به نفع بازار سرمايه باشد.
در اين ميان پرسشي كه همچنان باقي است، اين است كه چرا در شرايط كنوني بازار اوراق مشاركت با هويتي مستقل در بازار و با بهرهگيري از بستر نرمافزار جديد ايجاد نميشود؟ در حالي كه كارگزاران بانكي آماده عرضه اوراق مشاركت دولتي (با توجه به معافيت اين اوراق از ثبت در نزد سازمان) در بازار ويژه اوراق با حداقل كارمزد هستند، اما تاكنون شرايط براي اين امر فراهم نشده است. در گذشته بيان اين مساله كه اوراق مشاركت در شعب بانك بدون كارمزد بازخريد ميشوند و پرداخت كارمزد در شبكه كارگزاري موجب عدم اقبال براي خريد و فروش اوراق مشاركت در بورس ميشود، موجب عدم عرضه اوراق مشاركت در بورس ميشد كه اين امر در حال حاضر با توجه به افت هزينههاي معاملاتي كارگزاران با توجه به توانايي نرمافزار، ميتواند تا حد فوق العادهاي كاهش يابد. اين امر در صورت همراهي مسوولان بازار ميتواند به راهاندازي بازار اوراق مشاركت به عنوان يك گزينه تنوع بخش به بازار سرمايه منجر شود.در بازار سرمايه همچنين معاملهگران با پديده تعجببرانگيز افزايش گزارشهاي با مدت زماني نامتداول هستند. انتشار گزارشهاي 7 يا 8ماهه سبب شده است معاملهگران نتوانند اين گزارشها را با شرايط دورههاي گذشته مقايسه كنند كه به نظر ميرسد اين شرايط نياز به توجه دارد.
در بازار چه خبر بود؟
معاملهگران بهرغم فرارسيدن ماه محرم به دليل كفهاي قيمتي تاريخي برخي از نمادها، شرايط برگشتي را به صورت ناقص به تماشا نشستهاند. در اين ميان اگر چه هفته جاري به دليل تعطيلي قابل توجه پايان هفته به مناسبت ايام شهادت سيدالشهدا امام حسين (ع) نميتوان انتظار تحول چشمگيري را داشت، اما بازار مستعد جمعآوري صفهاي فروشي است كه قيمت سهام آنها افت چشمگيري را تجربه كردهاند.
در اين ميان حركت در سه نماد ملي مس، پتروشيمي خارك و پالايشگاه نفت اصفهان نشان از امكان آغاز موج جمعآوري صفهاي فروش به ويژه در نمادهاي سنگآهني دارد كه افت قيمتي فرسايشي آنها در حال حاضر قيمت آنها را به شرايطي رسانده است كه در 14ماه اخير بي سابقه بوده است. البته بلاتكليفي مديريتي در سهامداران عمده نيز در اين افت بيتاثير نبوده است.در اين ميان البته تزريق نقدينگي از سوي سرمايهگذاران عمده ميتواند به بهبود شرايط بازار كمك كند كه در اين بخش بازار به انتظار طولاني مدت كمك دولتي مانده است، كمكي كه آنقدر به طول انجاميده كه باورپذيري آن سخت است.
در بازار چهارشنبه معاملهگران در گروه بانكي به عنوان يكي از فعالترين گروههاي سهام در هفته گذشته شاهد توقف دو نماد بانك پارسيان براي انتخاب هياتمديره و مالي و اعتباري سينا براي تصويب افزايش سرمايه جهت رسيدن به سطح 200ميليارد تومان بودند. اين افزايش سرمايه براي تبديل اين موسسه به بانك از اهميت بالايي برخوردار است، هرچند كه اعلام اين افزايش سرمايه نياز به مجوز بورس دارد. در گروه برقي، نمادهاي اين گروه تحت تاثير افت بهاي مس به عنوان مهمترين عنصر هزينه تمام شده اين شركتها با اقبال نسبي مواجه بودند. تاثير مبهم افت بهاي مس در ميان مصرفكنندگان سبب شده كه مس باهنر نيز با صف خريد همراه شود.
در گروه ساختماني، سرمايهگذاري ساختمان در آستانه برگزاري مجمع با صف خريد همراه شده است.
در نماد مخابرات ايران به نظر ميرسد اين شركت بازگشايي نماد را در چند هفته آينده شاهد باشد. در اين نماد معاملهگران با سخنان دكتر زارعيان مدير روابط عمومي اين شركت مواجهند كه از رسيدن شمار مشتركان همراه اول به 30ميليون مشترك در دهه فجر امسال خبر داده است.
شركت آينده همچنين با كاهش بهاي سيم كارت اعتباري رقابت در اين بخش را تشديد خواهد كرد كه انتظار ميرود اين رقابت پس از گذشت دهه محرم تشديد شود.
در گروه سيماني، برخي شايعات حكايت از احتمال آزادسازي صادرات سيمان دارد. به دنبال برگزاري جشن خود كفايي توليد سيمان، معاملهگران اميدوار هستند كه شرايط براي آزاد سازي سيمان فراهم شود. صادرات سيمان مهمترين موضوع براي گذار شركتهاي سيماني از تاثيرات طرح تحول اقتصادي و همچنين ركود بازار ساختمان است.
در مجموع، بازار سرمايه در هفته گذشته با وضعيت بهتري مواجه شد كه اين امر در آمار كلان بازار منعكس شده است. تعداد كدهاي صادره با 180درصد رشد، دفعات معاملات با 50درصد و حجم دادوستدها البته با توجه به معامله سهام عدالت با رشد قابلملاحظهاي مواجه شد.ميزان معاملات اوراق مشاركت نيز از رقم صفر در دوهفته قبل به 370برگه در هفته گذشته رسيد. شاخص نيز البته با تاثير نمادهاي مشمول ضوابط رفع گرههاي معاملاتي 4/ 139واحد افت كرد تا بازدهي شاخص از ابتداي امسال 14/14درصد افت كردهباشد.
شنبه 14 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 109]