واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اولين نشست دولت و مجلس درباره بنزين
دنياي اقتصاد- مرجان توحيدي: روساي كميسيونهاي تخصصي مجلس روز جمعه هفته گذشته در نشستي مشترك با دولت به بررسي تعيين قيمت بنزين در لايحه هدفمند شدن يارانهها و انعكاس احتمالي آن در بودجه سال آتي پرداختند. و آن گونه كه برخي نمايندگان گفتند جلسه مذكور بدون رسيدن به نتيجه خاص و تنها با ارائه گزارش دولت درباره تورم ناشي از بنزين ليتري 400 تومان پايان گرفت.
تعيين قيمت بنزين در لايحه هدفمند شدن يارانهها و انعكاس آن در بودجه 88 از آنجايي مهم به نظر ميرسد كه اساس لايحه هدفمند شدن يارانهها و پرداخت نقدي يارانه كه دولت بر آن اصرار دارد، بر مبناي آزادسازي حاملهاي انرژي و اصلاح قيمتها است كه يكي از مهمترين حاملهاي انرژي بحث بنزين و تعيين قيمت آن است. از اينرو بحث تعيين قيمت بنزين به نحوي كه كمترين تبعات را به لحاظ تورم داشته باشد محل بحث مجلس و دولت بود. بر همين اساس نيز تمام روساي كميسيونهاي تخصصي مجلس روز جمعه در نشستي مشترك با دولت به بررسي اين مساله و سناريوهاي طرفين در اينباره پرداختند.
چرا كه هرگونه افزايش قيمت بنزين با افزايش تورمي بيش از 20درصد تورم موجود همراه است و مجلس در صدد راهكاري ميانه است تا اين افزايش تورم را به حداقل برساند. تبعات رواني اين جهش قيمتي را كه بازار معيشتي مردم را نيز در برميگيرد كاهش دهد، هر چند كه دولت اين تورم و جهش قيمت را نميپذيرد. به اين ترتيب همين مباحث در جريان جلسه مذكور نيز ادامه يافته و بدون نتيجه نيز پايان گرفته است.
به طوري كه حميدرضا كاتوزيان، عضو كميسيون انرژي مجلس در گفتوگوي خود با دنياي اقتصاد از گزارشهاي متناقض دولت درباره نرخ تورم در اثر آزادسازي حاملهاي انرژي گلايه كرد. به گفته محمدحسن فرهنگي، نايبرييس كميسيون برنامه و بودجه مجلس سناريورهاي مختلفي از سوي دولت براي تعيين قيمت بنزين مطرح شده است كه بر هيچ يك از اين سناريوها نيز توافقي حاصل نشده است. فرهنگي به دنياي اقتصاد گفت كه سناريوي اول، پيشنهاد فوب خليجفارس و پيشنهاد دوم بنزين ليتري 400تومان و پيشنهاد سوم بنزين بيشتر از 400تومان يعني 600تومان است. به گفته فرهنگي هر كدام از اين سناريوها علاوه بر افزايش نرخ تورم، تبعات و آثار رواني و جانبي هر كدام از سناريوها در بخشهاي مختلف از جمله كشاورزي، حملونقل عمومي و ... ملموس خواهد بود.
در اين ميان، اما به گفته كاتوزيان تلاش دولت معطوف به بنزين ليتري 400تومان به علاوه كاهش حجمي سهميه بنزين است. رييس كميسيون انرژي با اعلام اين مطلب افزود كه بنزين ليتري 400تومان بنا به گزارشي كه قبلا دولت به كميسيون ويژه ارائه كرده بود، تورم 45درصدي را در پي داشته كه با احتساب تورم موجود يعني 20درصد محل تورم ناشي از بنزين ليتري 400تومان، 65درصد خواهد بود.
كاتوزيان در عين حال متذكر شد كه اين در حالي بود در جلسه مشترك دولت و مجلس، دولتيها معتقد بودند كه تورم ناشي از بنزين ليتري 400تومان، 16، 17درصد و حتي كمتر خواهد بود و با در نظر گرفتن تورم موجود، در نهايت شاهد سي و چند درصد تورم خواهيم بود. كاتوزيان گفت كه دولتيها در توضيح اين تغيير در محاسبه نرخ تورم متذكر شدند كه ليست حاملهاي انرژي كه بار اول به كميسيون ويژه ارائه كرده بودند متفاوت از ليستي است كه در جلسه مشترك درباره آن بحث كردند!
كاتوزيان با بيان اينكه تورم 11 و 12درصدي در صورت آزادسازي بنزين غيرواقعي است، خاطرنشان كرد: مساله اين است كه تخمين دولت درباره اين تورم از روي مدل «داده و ستانده» و مدلي كه براي جهشهاي كوچك قيمتي در نظر ميگيرند، به دست آمده است. در حالي كه اين مدل براي جهشهاي بزرگ صحهگذاري نشده و نميتوان به آن اتكا كرد. به گفته كاتوزيان اگر قيمت بنزين از 100تومان به 400تومان برسد، اين مدل براي تورمسنجي جواب نميدهد.
از سوي ديگر غلامرضا مصباحي مقدم، رييس كميسيون اقتصادي نيز در گفتوگوي خود با دنياي اقتصاد با اشاره به جلسه مشترك دولت و مجلس و تعيين قيمت بنزين گفت كه بنزين ليتري 400تومان به عنوان يك پيشنهاد مطرح است كه با قيمت فوب خليجفارس تفاوت دارد. به گفته مصباحي مقدم، فوب هم اكنون 400تومان نبوده و حدود 230 يا 240تومان است و اگر چنين رقمي تصويب شود، مابهالتفاوت فوب و ليتري 400تومان به صورت ماليات از مصرفكنندگان بنزين گرفته خواهد شد.
مصباحيمقدم افزود كه اگر چنين گزينهاي تصويب شود، 40هزار ميليارد تومان درآمد نصيب دولت خواهد شد كه اگر بنا به اصلاح قيمتها باشد، دولت پيشنهاد داده است كه 60درصد اين عدد براي پرداخت يارانه به هفت دهك متوسط و پايين درآمدي، 25درصد آن براي تامين كسري بودجه ناشي از افزايش حاملهاي انرژي و 15درصد آن نيز براي اصلاح سيستمهاي توليد و احتمالا ارائه يارانه توليدي درنظر گرفته شود.
مصباحيمقدم اما متذكر شد كه ولي مجلس در اينباره پيشبيني روشني نداشته و در اين باره بحث خواهد كرد. مصباحيمقدم در عين حال گفت كه صحبت از اين است كه اگر گزينه بنزين ليتري 400تومان تصويب شود، تورم 12درصدي را خواهيم داشت كه با پايه تورمي امسال 33درصد خواهد شد. به گفته رييس كميسيون اقتصادي دولتيها اين افزايش قيمتها را جهش قيمتي تلقي كردند كه جهشها قابليت رفت و برگشت دارد و احتمال برگشت اين جهش نيز باتوجه به كاهش مصرف، بهينهسازي توليد و اين امكان كه صرفهجويي انجام شود، وجود دارد. اين درحالي است كه پيشنهاد مجلس به گفته كاتوزيان درنظر گرفتن ميانگين قيمت فوب خليجفارس براي بنزين است، چرا كه قيمت خوب شناور داراي نوسان است، براين اساس با درنظر گرفتن ميانگين قيمت فوب ميتوان رقمي مثل 260تومان را پيشنهاد داد كه با احتساب 20تومان هزينه حملونقل به قيمت بنزين ليتري 280تومان برسيم.
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]