واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: شهرآورد با قضاوت داور ايراني از نگاه كارشناسان كاري شدني با بسترسازيهاي لازم
جام جم آنلاين: از آخرين باري كه داور ايراني قضاوت دربي تهران را به عهده داشته است، بيش از 13 سال ميگذرد. قضاوت نهچندان مطلوب احمد ابهران، ديدار 30 دي 1373پرسپوليس و استقلال را ناتمام گذاشت. جنجال دقيقه 88 آن مسابقه سرآغازي براي قضاوت داوران خارجي در دربي پايتخت بود تا شايد با اين روش از هيجانات و حواشي كاذب اين ديدار پرهياهو كاسته شود.
اميد به فراهم شدن بستري مناسب براي حضور داوران ايراني در اين مسابقه به سال آينده و ديداري ديگر پيوند زده شد تا امروز كه دوباره پرونده حضور داور ايراني در اين ديدار گشوده شده است.
شكي نيست كه قضاوت يك داور از كشورمان در چنين ديدار بزرگ و حساسي در صورت موفقيتآميز بودن از نظر بينالمللي پيامدهاي مثبتي براي جامعه داوري ايران خواهد داشت، اما آيا در طول اين سالها اقدامات لازم براي فراهم شدن بستري مناسب نزد تماشاگران، بازيكنان و مربيان انجام شدهاست؟
درست است كه اشتباههاي داوري جزيي از اين حرفه است و حتي هر داور ناگزير در طول يك قضاوت مرتكب آن خواهد شد، اما داستان ديدار پرسپوليس و استقلال در كشور ما چيزي فراتر از يك ديدار عادي است كه اشتباههاي حتي سهوي يك داور براحتي در آن پذيرفته شود.
نگاهي به آنچه در طول 13 سال گذشته بر داوريهاي دربي گذشته است، بيانگر اشتباههاي فاحش برخي داوران خارجي است. از ساندروپول مجاري و اشتباههايش در دربي سال 74 تا قضاوت نهچندان درست داوران عربستاني بسيار پيش آمده كه بازي تحت تاثير قضاوتهاي نادرست تغيير نتيجه بدهد؛ اما اتفاقات پس از بازي قسمت مهمتر اين ماجرا بودند. داور بسرعت ايران را ترك كرده و بدون آنكه اشتباههايش در ديدارهاي بعدي به عملكردش خدشهاي وارد كند به همان سرعت هم به دست فراموشي سپرده شده است؛ اما آيا داور ايراني ميتواند بار سنگين اشتباههاي احتمالي در اين ديدار را به دوش بكشد و مثلا چند هفته بعد دوباره ديداري از پرسپوليس و استقلال مقابل حريفانشان را بيدردسر سوت بزند؟
پيشداوريهاي احتمالي تماشاگران درباره برخي داوراني كه نامزد قضاوت اين مسابقه هستند، تغيير رفتار بازيكنان در ميدان به دليل افزايش حساسيتها با حضور داور ايراني و برخورد تماشاگر با اشتباههاي احتمالي از ديگر نگرانيهاي اهالي فوتبال براي قضاوت داور ايراني در دربي است.
وقتي در بازيهاي ساده ليگ در طول چند هفته گذشته نحوه قضاوتها با اعتراض روبهرو بوده و اين همه سروصدا به پا شده، شايد بهتر باشد كه براي سپردن قضاوت اين مسابقه به داور ايراني ابتدا بسترسازي شود تا پس از چند سال دوباره تجربه تلخ گذشته تكرار نشود.
بايد حاشيهها را كنترل كرد
منوچهر نظري، كارشناس داوري كه سابقه رياست كميته داوران را هم دارد، در اين خصوص به جامجم ميگويد: اگر حاشيهها كنترل و امنيت برقرار باشد، قضاوت داور ايراني در بازي پرسپوليس و استقلال ممكن ميشود. داوري كه ميتواند بازي پرسپوليس و سپاهان را مقابل صدهزار تماشاگر درست سوت بزند يا ديگر بازيهاي حساس اين دو تيم مقابل حريفانشان را قضاوت كند، حتما ميتواند بازي پرسپوليس و استقلال را هم قضاوت كند، اما مشكل اينجاست كه در اين بازي به دليل حساسيتهاي موجود بايد حواشي و امنيت كنترل شود. وي ادامه ميدهد: شنيدم كه فدراسيون تصميم دارد براي مسابقه آينده 2 تيم داور ايراني انتخاب كند اما من خودم در كميته داوران مسووليت داشتم و ميدانم اين موضوع تنها در اختيار فدراسيون نيست، بلكه بايد تمام مسوولان مرتبط با برگزاري اين مسابقه از انجام اين كار رضايت داشته باشند.
از ديدگاه نظري اگر كنترلهاي لازم وجود نداشته باشد، قضاوت داور خارجي مطلوبتر است. وي اضافه ميكند: بالاخره روزي بايد اين مسابقه را به داور ايراني بدهند، اما بايد شرايط مهيا شود. اگر قرار باشد مثل سالهاي گذشته اتفاقات تلخ تكرار شود، همان بهتر كه داور خارجي بيايد و فردا هم از ايران برود و با رفتنش پرونده داوري اين مسابقه را ببندد. وي از مسعود مرادي، محسن تركي، هدايت ممبيني و خداداد افشاريان به دليل تجربه بالا به عنوان داوراني كه توانايي قضاوت در دربي پايتخت را دارند ياد ميكند.
رسانهها زمينه را مهيا كنند
محمد فنايي نيز قضاوت داور ايراني در ديدار پرسپوليس و استقلال را دليلي براي ارتقاي اعتبار داوري ايران در مجامع بينالمللي و فيفا ميداند و ميافزايد: بايد اين فرصت را ايجاد كرد كه داوران ما توانايي خود را نشان دهند. اما اين امر مستلزم همكاري همه مسوولان است و در واقع بايد با يك همكاري همهجانبه زمينه را مهيا كرد.
فنايي ادامه ميدهد: نقش رسانهها در اين زمينه غيرقابل انكار است و بايد فضايي ايجاد شود كه داور بداند مورد اعتماد است تا به خوبي وظيفه خود را انجام دهد. متاسفانه در طول ساليان گذشته اين باور غلط جا افتاده است كه قضاوت اين بازي مال داور خارجي است و اگر اشتباهي هم كند قابل گذشت است؛ اما داور ايراني حق اشتباه ندارد. ما اگر ميخواهيم در كنفدراسيون فوتبال آسيا و فيفا اعتبار داوري را بالا ببريم، بايد خودمان براي آن ارزش قايل باشيم. وقتي ما حساسترين بازي فصل را به داور غير ايراني ميدهيم، اجازه نميدهيم در محافل بينالمللي اعتبار داوري ايران حفظ شود. اما فنايي نگرانيهايي هم دارد، كارشناس داوري كشورمان ميافزايد: اين كار در مقطع كنوني مطالعه و كار كارشناسي ميخواهد؛ چون اگر بدون در نظر گرفتن جوانب پيش برويم، ممكن است صدمه اين كار بيشتر باشد. فرض كنيد مسعود مرادي به عنوان يك داور بينالمللي يا هر داور ديگري واسطه كوچكترين اشتباهي در اين ديدار در قضاوتهاي آتي نيز تحت تاثير باشد و در آينده به مشكل بربخورد، بايد زمينه لازم را ابتدا فراهم كرد.
داور خارجي ضريب اطمينان را بالا ميبرد
هوشنگ نصيرزاده سال 1400 هجري شمسي را براي قضاوت داور ايراني در دربي پايتخت پيشنهاد ميكند و به جامجم ميگويد: نه اين كه داور ما لياقت قضاوت اين ديدار را نداشته باشد، مشكل اينجاست كه تماشاگر ما ظرفيت لازم براي اين موضوع را ندارد. داور خارجي ضريب ايمني ورزشگاه را بالا ميبرد. وي ادامه ميدهد:
پيشداوريهاي تماشاگران، داور را از لحظه اول دچار مشكل ميكند. در نظر بگيريد تماشاگران 2 تيم پرسپوليس و استقلال در تصورات خود از برخي داوران، پنالتيهايي را طلب دارند و همين سبب ميشود با كوچكترين اشتباهي دچار تنش شوند. اين بازي بيشتر احساسي است تا فني، اما اگر قرار است قضاوت را به داور ايراني بدهيم يادمان باشد جرقه استفاده از دلار خارجي را ابهران زد و فكر استفاده از داور ايراني را سعيد مظفريزاده با قضاوت بازي پرسپوليس و سپاهان زنده كرد و حالا او و مسعود مرادي مهمترين گزينهها براي حضور در اين مسابقه بايد باشند.
قضاوت دربي، حق داور ايراني است
اما پرويز سيار موافق حضور داور ايراني براي قضاوت دربي است. وي در اين خصوص تصريح ميكند: در بسياري از بازيهاي سرنوشتساز مثل مسابقات پليآف كه نتيجه يك مسابقه حكم به صعود يا سقوط يك تيم به ليگ برتر را ميدهد، پاي پولهاي ميلياردي در ميان است؛ مثل مسابقه استيلآذين و بسياري ديدارهاي مشابه. اين مسابقات را داور ايراني با اعتماد به نفس سوت ميزند يا بازيهاي حساس ديگر مثل پرسپوليس و سپاهان.
بنابراين داور ايراني ميتواند بازي پرسپوليس و استقلال را هم قضاوت كند. سيار ادامه ميدهد: اين امر ممكن است، اما فدراسيون فوتبال بايد پس از برگزاري جلسات مختلف با شوراي تامين استان و اطمينان خاطر از اين بابت از نظرات كارشناسان هم استفاده كند تا جامعه داوري پس از چند سال به حق خود برسد. مشكلات پيش آمده در اين ديدارها از جاي ديگر سرچشمه ميگيرد و ربطي به داور ندارد، تماشاگر اگر امكانات لازم را در ورزشگاه براي آسايش و آرامش داشته باشد در برخورد با اشتباههاي احتمالي ميتواند منطقيتر رفتار كند. بايد برنامهريزيهاي لازم را انجام داد و بعد با اطمينان خاطر قضاوت اين مسابقه را به داور ايراني سپرد.
سارا احمديان
چهارشنبه 11 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]