واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: منوچهرمتكي:منتظرسياستعملي وحرفهايرسمي كاخسفيد دردوره جديدهستيمسفرنوري مالكي به ايران در دستوركار است
تهران- خبرگزاري كار ايران
وزيرخارجهكشورمان درپاسخ به اينسوال كه "هالبروك" معاون وزيرخارجهآمريكا به نمايندگي از هيلاري كلينتون عازم ايران است آيا صحت دارد؟ گفت: يكي ازمحورهايي كه درآمريكا مطرح است تعامل اين كشور درسياستخارجياش، به ويژه درباره ايران ميباشد.
به گزارش "ايلنا"، منوچهرمتكي در برنامه گفتگوي ويژه خبري شبكه دوم سيما با موضوع بررسي سياستخارجي ايران درمنطقه و جهان اظهارداشت: ما از دوران انتخابات رياستجمهوري آمريكا مسائل را با دقت رصد ميكنيم و اين چنين مسائلي كه مطرح ميكنيد رسماً اعلام نشده است.
ويافزود: فكر ميكنيم دو موضوع در اين خصوص وجود دارد؛ يكي روابط ايران و آمريكا يكي هم مسائل ايران و آمريكا؛ مسائلي و موضوعاتي درمنطقه وجود دارد كه ايران و آمريكا را متاثر ميكند؛ ما ترجيح ميدهيم كه ببينيم سياستعملي وحرفهايرسمي كاخسفيد در دوره جديد چه خواهد بود و بعد آن موقع اظهارنظر كنيم.
متكي درخصوص تركيب كابينه آمريكا گفت: اوباما با چهار عنصرمواجه است كه همين عناصر در شكل دادن دولت وي موثرند؛ يكي حزب دموكرات، حزب مخالف وي، شعارهاي خود اوباما و آخرين عنصر، مردم آمريكا هستند به اين خاطر ميتوان گفت شايد اوباما آخرين شانس آمريكا باشد.
وي درپاسخ به اينكه چرا اخبار هستهاي ايران در هفتههاي اخير در سايه قرار گرفته است افزود: علت اصلي اين موضوع در حقيقت اين است كه منطق جدي بر آن استوار نيست؛ ادعاها و دروغ هاي شاخداري را آمريكائيها در طول چند سال گذشته مطرح كردند.
وزيرخارجه، گفت: تمام بازرسيها نشان از اين است كه چيزي به نام انحراف در مسئله هستهاي ما وجود نداشته است. دولتي كه بيشترين ادعاهاي دروغين را در اين زمينه كرد مضمحل شده است.
متكي با اشاره به نشست اعراب با1+5 در آمريكا، اظهارداشت: گاهي بايد حركتهاي نمايشي هم صورت بگيرد، البته برخي از كشورهاي عربي هم شركت نكردند و آنهايي هم كه شركت كردند امروز در تهران گفتند كه ما از ايران دفاع كرديم.
وزيرخارجه درپاسخ به اينكه چه كساني ميخواهند ميان سوريه و ايران جدايي بياندازنداظهارداشت: درمنطقه رژيمصهيونيستي و در خارج منطقه در واقع دولتمردان آمريكايي بودند كه يك چنين سناريويي را تعقيب ميكردند.
وي افزود: البته ايجاد اختلاف ميان ايران و كشورهاي منطقه طرح نخ نمايي است كه آمريكا درمنطقه دنبال ميكند و خويشتنداري و صبوري ايران موجب شده است كه ما بتوانيم اين شرايط را مديريت كنيم.
متكي اضافه كرد: كشورهاي غربي به ويژه آمريكا درصددند با ايجاد و پيگيري چنين جوي درمنطقه بتوانند سلاحهاي خود را به فروش برسانند و تفرقه را در منطقه نهادينه كنند.
وزيرامورخارجه درخصوص علت لغو سفرنوريالمالكي، گفت: سفر آقاي مالكي به ايران در برنامه هست و در چند روز آينده اين سفر انجام خواهد شد.
متكي در پاسخ به اينكه دستور كار مالكي در سفر به ايران چه خواهد بود اظهارداشت: در زمينههاي مختلفي موضوعات كاري داريم، بخشي در حوزه روابط تجاري دو جانبه به طوري كه مبادلات تجاري از سه ميليارد دلار كنوني به پنج ميليارد دلار افزايش مييابد.
وي با اشاره به شرايط جديد حاكم بر عراق افزود: ما همانطور كه در گذشته نيز در اين حوزه گفتوگويي داشتيم در اين سفر نيز گفتوگوهايي خواهيم داشت.
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه چه اتفاقي افتاده است كه درحال حاضر سه كشور همسايه عراق ميزبان مقامات عراقياند، گفت: ما همواره دوستان عراقي را ترغيب ميكرديم كه ديپلماسي فعالي را تعقيب كنند و امروز خوشحاليم كه مقامات عراقي در سطح منطقه و جهاني روابط ديپلماسي خود را فعال كردهاند.
متكي با اشاره به گفتوگوهاي خود با وزير امورخارجه بحرين، افزود: قرار شد نشست همسايگان عراق در سه كميته انرژي، امنيتي و آوارگان در سطح وزرا برگزار شود.
وي با اشاره به تلاش هاي ايران در همراهي كشورهاي همسايه عراق براي حمايت از اين كشور گفت: اينها كمك خواهد كرد تا عراق بر روي پاي خود امور را در منطقه بدست بگيرد.
متكي در پاسخ به اينكه آيا خروج عراق از فصل7منشور سازمان ملل به وضع كنوني اين كشور كمك خواهد كرد افزود: قطعاً اينگونه است؛ بودن عراق تا همين الان زير فصل 7يك اقدام غير قانوني و يك باج گيري است.
ويافزود: عراق به خاطر دو موضوع سلاحهاي كشتارجمعي و اشغال كويت زير فصل 7 منشور سازمان ملل قرار گرفت كه هر دوي اينها تصميم صدام بود و حالا صدامي در كار نيست.
وزيرامورخارجه در پاسخ به اينكه بسياري از ميهمانان شما قبلا به سختي به ايران سفر ميكردند اما حالا به راحتي ميآيند و ميروند؛ اين را چگونه تحليل مي كنيد، افزود: در اينخصوص نخست وزيرمالزي آقاي احمدبداوي پس از سفر و اقامت غير رسمي دراصفهان گفت كه ما در اين دو روز در اصفهان نشاط خاص و حضور مردم را در بازارها ديديم و اصلا باور اينكه بحثي به نام تحريم درباره ايران مطرح است ديده نميشود.
متكي از تصويب گشايش نخستين شعبه بانك ملت ايران را در هيات دولت مالزي خبرداد و افزود: سفر دو مقام ارشد مالزي دركنار بداوي به ايران داراي مفهوم خاصي است، اين دو سفر در دو حوزه غير رسمي و رسمي گرهخوردگي مناسبات ايران و مالزي را نشان ميدهد.
وي گفت: در سفر آقاي ماهاتير محمد يك هيات عالي خصوصي به ايران آمدند و توافقات خوبي نيز با آنها داشتيم؛ به ويژه توافق نامه انرژي كه در وزارت نفت منعقد شد.
وزيرامورخارجه با اشاره به فعاليتهاي دو جانبه ايران و مالزي در كشورهاي ثالث، اظهارداشت: درسفر رسمي آقاي بداوي به تهران نيز نرم افزارهاي روابط را چه در حوزه بانكي و چه در حوزه استانداردي آمادهتر كرديم؛ معاملات اقتصادي ايران و مالزي درحال حاضر يك ميليارد و 200 ميليون دلار است كه به راحتي به دو ميليارد دلار خواهد رسيد.
متكي با اشاره به سفر "كورهآ" رئيسجمهور اكوادور به ايران نيز گفت: مقامات كشورهاي جهان با سفرهاي اخير خود به ايران تصوير واقعبينانه درستي را از كشورمان ميبينند و بسياري از ذهنيتهاي نادرستي كه برايشان ايجاد شده بود از بين ميرود.
تمام شعارهايي كه درباره مناقشات خاورميانه داده شده توخالي است
وي در پاسخ به اينكه چرا كشورهاي عربي با فرافكني سعي ميكنند واقعيات خاورميانه به خصوص منطقه غزه را ناديده بگيرند افزود: كشورهاي عربي در شرايط دشوراي قرار دارند، ما بايد كمكشان كنيم، كشورهاي عربي60سال است كه اين غده سرطاني را در كنار ملتهايشان دارند.
وزيرخارجه افزود: تمام شعارهايي كه درباره مناقشات خاورميانه داده شده توخالي است، تمام طرح هايي كه در قالب بين المللي يا منطقه اي طراحي شده هيچ كدام به نتيجه نرسيده است.
متكي گفت: اين به نتيجه نرسيدن دو علت بسيار روشن دارد؛ يكي به علت ناعادلانه بودن اين طرحها و ديگري تن ندادن رژيمصهيونيستي به اين طرحها است.
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه آيا مماشات كنوني كشورهاي عربي يك روند طبيعي است افزود: تاكنون به علت فشارهايي كه وجود داشته است؛ يعني آمريكا به خاطر حمايتهاي بيچون و چرايي كه از رژيمصهيونيستي داشته و دارد فشارهايي به كشورهاي عربي وارد ميكند.
متكي گفت: تحولات 7سال اخير در منطقه يك پديده و تحليل جديدي را به ما نمايان مي كند و آن اينكه تكيه بر زور به طور جدي از سوي ملتها در حال محو شدن است.
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه موضع جمهوري اسلامي ايران مقابل تحولات اخير آمريكا چيست؟ افزود: ما قطعا با مردم آمريكا هم نظريم به اينكه سياستهاي آقاي بوش سياست هاي شكست خوردهاي است.
متكي گفت: ديروز يكي از وزراي امورخارجه به من گفت امريكائيها بالاخره سلاح كشتار جمعي را در عراق پيدا كردند و آن لنگه كفش بود.
مصرتعميق روابط خود با ايران را دردستوركار خود دارد
وي درخصوص غزه اظهار داشت: غزه واقعاً يك فاجعه انساني است؛ غزه تعامل غرب را با مسئله خاورميانه و بسياري از مباحث ديگر به چالش ميكشد.
متكي اضافه كرد: در يك ماه گذشته تلاش كرديم مشكلات غزه و مردم فلسطين حل شود؛ با مصريها از جمله وزيرامورخارجهشان صحبت كرديم كه خوشبختانه بخشي از اين تلاشها به ثمر نشسته و اجازه ارسال كمكهاي مردمي ايران به غزه داده شده است.
وزير امور خارجه در پاسخ به اينكه عمرو موسي، دبيركل اتحاديه عرب، اعلام كرده است الان زمان گفتگوي اعراب با ايران فرا رسيده آيا اتفاق خاصي افتاده است گفت: آقاي عمرموسي دو سه سالي است كه اين مطلب را بيان ميكند كه بايد گفت در حوزه هم افزايي و جهان اسلام ما حتما مطالب زيادي براي گفتگو داريم.
وي در پاسخ به اينكه مشكل رابطه ما با مصر در چيست گفت: در مصر با سطوح و قشرهاي مختلفي مواجهيم كه خواستار روابط با ايرانند؛ امروز درستي سياستهاي ما در قبال رژيم صهيونيستي هم تقريباً درمنطقه تا حدود زيادي روشن شده است.
متكي با اشاره به اعلام آمادگي آقاي احمدينژاد در سال گذشته براي تعميق روابط با مصر افزود: به نظر مي رسد كه مسئولان مصري هم اين بحث را در دستور كارشان دارند.
وي درپاسخ به اينكه اين كندي كار در چيست گفت: به نظر ما تنها نكتهاي كه وجود دارد شرايط داخلي مصر است؛ آنها بايد به اجماع تصميم سازي برسند.
متكي در پاسخ به اينكه آيا شما اين روند را طبيعي ميبينيد افزود: ميتواند سرعت بيشتري داشته باشد.
وي در پاسخ به اينكه آيا كارشكني نميشود گفت: شرايط داخلي كه گفتم يك بخشي مربوط به مسائل داخلي خود مصر است و يك بخشي هم عوامل خارجي.
وزيرامورخارجه، افزود: در عين حالي كه با مصر همكاريهاي اقتصادي و گفتگوهايمان ادامه دارد، ديدگاههاي متفاوتي هم در بعضي موارد وجود دارد.
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه اوباما و ديگرمسئولان آمريكايي اعلام كرده اند قرار است 30 هزار نيروي جديد به افغانستان اعزام كنند، موضع ايران چيست؟ گفت: يكي از حوزه هايي كه اوباما در دوران فعاليتهاي انتخاباتي با شعار تغيير مطرح كرده همين افغانستان است؛ و اين علامت ضربدر زدن به سياست هاي امريكائيها در دوران بوش بود.
متكي با بيان اينكه اوضاع امنيتي در افغانستان هرسال بدتر از گذشته شده است افزود: رويكرد نخستين ما به افغانستان اين بود كه به تصميم سازمان ملل درباره اين كشور كمك كنيم.
وي تصريحكرد: ما همكاريهايمان را شروع كرديم بعد از مدتي آنها طريق ديگري را اتخاذ كردند، ما ديديم نميتوانيم با آنها همراهي كنيم.
متكي در پاسخ به سئوال مجري كه خانم رايس در آن زمان گفت كه ايرانيها در افغانستان خوب عمل كردند با خنده افزود: بالاخره من چند بار گفته ام در آمريكا خانم ها شجاعتشان بيشتر است.
وي تاكيد كرد: اگر بنا باشد همان اراده غلط در افغانستان حاكم باشد ما كاري نميتوانيم برايشان بكنيم اما اگر سياستهايشان را تغيير دهند گمان ميكنم زمينه بررسي وجود دارد.
سفر زرداري به تهران درآينده نه چندان دور انجام ميشود
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه آيا سفر زرداري به تهران صحت دارد افزود: در سفري كه به پاكستان داشتم از طرف آقاي احمدي نژاد دعوت كردم، ايشان پذيرفتند، سفرشان به تهران در دستور كار قرار دارد و درآينده نه چندان دور اين سفر را خواهيم داشت.
وي در پاسخ به اينكه اگر پاكستان بخواهد ما حاضريم به آنها كمك كنيم افزود: در مسئله افغانستان كه بخشي از آن به پاكستان نيز كشيده شده است و متاسفانه در بمبئي نيز شاهد آن بوديم گوياي اين است كه كساني مشغول هدايت افراط گرايي در اين منطقه هستند.
متكي گفت: مشخصاً كشور يا كشورهاي خاصي در غرب شايد بدشان نيايد كه اين بحران ادامه داشته باشد. اين بحران چند روز پيش در افغانستان، چندي پيش در پاكستان و هند بود، مقصد بعدي كجاست آيا چين است؟ ما فكر ميكنيم آسيا بايد به خودش بيايد.
وي درپاسخ به اينكه برخيها معتقدند ارتباط كم ما با آسيا به خاطر فاصله گرفتن ما از غرب است آيا اين دو ميتواند همخواني داشته باشد؟ اظهارداشت: ارتباط ما با آسيا بسيار طبيعي است چون عضو آسيا هستيم اما نافي ارتباط نداشتن ما با ديگر مناظق جهان نيست.
وزيرامورخارجه درپاسخ به اينكه سرنوشت يك ديپلمات ما و نيز گروگانهاي ديگر در پاكستان چه شد افزود: آقاي عطار زاده مسئول اقتصادي كنسولگري ما درپاكستان ربوده شد ما در طي اين مدت از طريق سفارتمان پيگير اين مسئله هستيم و تاحدودي گامهايي برداشته شده و اخيراً به ما خبر سلامتي او را دادند.
متكي در پاسخ به اينكه گفته ميشود وزارتخارجه دراين زمينه سست برخورد كرده است، گفت: تندترين برخوردي را كه مقدر بود عمل شد هرچند جنس برخوردهاي ما فرق دارد و نيز اينكه جان ديپلمات ما با توجه به اينكه اواخرماموريتش هم بود، براي ما خيلي مهم است.
وي در پاسخ به اينكه اگر قاطعتر با پاكستان برخورد ميكرديم سرنوشت آن 16 گروگان ما نيز زودتر مشخص مي شد افزود: ما اين برخورد قاطع را همواره با پاكستان داشتيم؛ دو روز پيش در ديدار با وزير اقتصاد پاكستان در تهران اين تذكر را دادم، هرچند پاكستان شرايط ويژه خودش را دارد. ما بر بازپس دادن اشراري كه در كويته بازداشت هستند تاكيد دوباره كرديم.
پايانپيام
كد خبر: 465185
شنبه 7 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 91]