واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از مراسم يادبود مؤسس كتابخانه مجلس/2 نماينده زرتشتيان در مجلس: ارباب كيخسرو شاهرخ ياور مدرس در مجلس بود
خبرگزاري فارس: نماينده زرتشتيان در مجلس شوراي اسلامي گفت: ارباب كيخسرو شاهرخ با سختيها كاملا آشنا بود و تمام تلاش و همت خود را براي خدمت به فرهنگ ايران و جامعه زرتشتي صرف كرد و يار و ياور مرحوم مدرس در مجلس بود.
به گزارش خبرنگار فارس، اسفنديار اختياري، نماينده زرتشتيان در مجلس شوراي اسلامي، در مراسم يادبود ارباب كيخسرو شاهرخ، كه عصر چهارشنبه 4 دي در تالار انجمن آثار و مفاخر فرهنگي برگزار شد، گفت: امروز اينجا جمع شدهايم تا درباره شخصيتي صحبت كنيم كه تلاش، پشتكار، صداقت، درستي و مهمتر از همه مديريت و دورانديشي اش زبانزد خاص و عام بود.
وي افزود: ارباب كيخسرو با سختيها كاملا آشنا بود و تمام تلاش و همت خود را براي خدمت به فرهنگ ايران و جامعه زرتشتي صرف كرد.
اختياري در ادامه خاطرنشان كرد: براي بررسي خدمات ارباب كيخسرو ابتدا بايد روزگاري را كه او در آن زندگي ميكرد بشناسيم. از نگاه تاريخي او در زماني زندگي مي كرد كه مشروطيت بحث روز بود و جنگ جهاني اول دنيا را به آتش كشيده بود و كودتاي رضاخان در زمان او رخ داد.
وي ادامه داد: از نگاه اجتماعي هم او در شرايطي زندگي مي كرد كه محدوديتهاي زيادي بر زرتشتيان تحميل مي شد و آنها نمي توانستند مانند ديگر مردم ايران لباس بپوشند يا سوار بر اسب شوند.
وي سپس با طرح اين پرسش كه آيا فردي در چنين شرايطي مي تواند ملي زندگي كند و جهاني بيانديشد؟ گفت: ارباب كيخسرو با زيستنش به ما نشان داد كه مي شود چنين بود. او زحمات زيادي براي از ميان بردن تبعيض عليه زرتشتيان كشيد و توانست، بسياري از محدوديت ها و تبعيض ها را از بين ببرد. مدارس زيادي رابراي زرتشتيان بسازد، كارپرداز مجلس شود و كتابخانه مجلس را بنيان نهد.
اين نماينده مجلس شوراي اسلامي با اشاره به بازسازي آرامگاه فردوسي از سوي ارباب كيخسرو تصريح كرد: او مدير مسائل دشوار بود، زماني كه مي خواست آرامگاه فردوسي را بازسازي كند مجلس مخالفت مي كرد، ولي او توانست با كمك مردم اين كار را انجام دهد. در زماني هم كه كشور گرفتار قحطي بود مديريت اداره غله را به عهده گرفت و تلاش هاي زيادي براي خدمت به مردم انجام داد.
اختياري با بيان اينكه ارباب كيخسرو هيچ گاه ايراني بودن خود را فراموش نكرد، تصريح كرد: او در شرايطي بسياري از مراكز فرهنگي را بنيان گذاشت كه ما بايد سال ها فكر كنيم تا به ارزش خدمات او پي ببريم.
كتايون مزداپور، استاد پژوهشگاه علوم انساني، ديگر سخنران اين مراسم نيز گفت: در ميان گورستان قصر فيروزه، مقبرهاي ( مقبره ارباب كيخسرو شاهرخ) وجود دارد كه در كودكي برايم وهم انگيز بود و هميشه حواس مرا پرت مي كرد. بعدها كه بزرگ شدم و فهميدم كه مقبره كيست، توانستم به گوشه اي از عظمت و اهميت ارباب كيخسرو شاهرخ پي ببرم.
وي افزود: خدماتي كه ارباب كيخسرو به جامعه زرتشتيان و ايرانيان كرد براي همه ما زرتشتيان راهگشاست. درايت و تيزبيني ايشان سرآغاز بسياري از تحولات در جامعه زرتشتي بود او در زماني كه زرتشتيان ايران محدوديت هاي زيادي در جامعه ايران داشتند قصر سلطنتي فيروزه را خريد و آن را تبديل به گورستاني براي زرتشتيان كرد.
مزداپور در ادامه خاطرنشان كرد: جامعه زرتشتيان را بايد به دو دوره قبل از ارباب كيخسرو و بعد از او تقسيم كرد، او در زمانه اي كه شرايط سختي بر زرتشتيان تحميل مي شد با دست خالي مراكز زيادي براي زرتشتيان ساخت و اعتبار فراواني به آنها داد.
اين استاد پژوهشگاه علوم انساني با بيان اينكه خدمات ارباب كيخسرو به فرهنگ ايران متفاوت از خدمات او به جامعه زرتشتيان است اذعان كرد: مراكز فرهنگي كه ايشان براي ايران ساخت از جمله آرامگاه فردوسي، سنگ و گل نيست بلكه مباني فرهنگي و اجتماعي ايران است.
وي در ادامه به خدمات ارباب كيخسرو به جامعه زرتشتيان پرداخت و گفت: آنچه شاهكار ايشان است قدرت او در غلبه بر سنتهاي بيهوده و عقايد نفوذناپذير زرتشتي است. او با از بين بردن تشريفات در هم پيچيده و كنار گذاشتن برخي از سنت هاي دست و پاگير، امكان بازخواني پيام اصلي اهورامزدا را فراهم كرد و با تيزهوشي راه ورود پيام اصلي زرتشت را گشود.
مزداپور افزود: به پيروي از ارباب كيخسرو بود كه جامعه زرتشتي توانست با تكيه بر خرد بر رسوم كهن زرتشتي غلبه كند.
استاد پژوهشگاه علوم انساني سپس با اشاره به خدمات خاندان ارباب كيخسرو به فرهنگ ايران تصريح كرد: فرنگيس با حمايت پدر و كوشش و مداومت توانست با دست خالي هنر صنايع دستي ايران را كه در معرض نابودي بود، جاني دوباره ببخشد. البته خدمت اين شجره به ايران سابقه زيادي دارد.
مهدي صابونچي نويسنده زرتشتي، ديگر سخنران اين مراسم به ذكر آشنايي اش با فرزندان ارباب كيخسرو پرداخت و گفت: من در طول زندگي ام انسانهايي پاكتر، نجيب تر و وطن پرست تر از اين خانواده نديده ام. ارباب كيخسرو با آنكه زرتشتي بود ولي به اعتقادات اسلامي خيلي احترام مي گذاشت و با هزينه شخصي مخارج روضه خواني در روزهاي تاسوعا و عاشورا را تامين مي كرد.
در ادامه بوذرجمهر، استاد دانشگاه و نماينده اسبق زرتشتيان در مجلس شوراي اسلامي، ديگر سخنران مراسم گفت: برگزاري مجالس يادبود براي قدرداني از خدمتگزاري كساني چون ارباب كيخسرو خيلي ارزشمند است. چرا كه مردم را به خدمت ترغيب مي كند و آنها را وا مي دارد كه دنبال كار صحيح بروند و اميدوار باشند كه از خدمات آنها قدرداني مي شود.
حجتي كرماني، پژوهشگر ديني نيز در ادامه اين مراسم گفت: نياكان من زرتشتي بودند، پدرم بعدها به اسلام گرايش پيدا كرد و مسلمان شد و بسياري از مسجدهاي كرمان را وقف امام حسين (ع) كرد.
وي افزود: پيوند و اتحاد تنگاتنگ ميان مسلمان ها و زرتشتيان در طول تاريخ بي نظير است. سلمان فارس حلقه ارتباط فرهنگ زرتشتي و اسلام بود كه رابطه ايشان و پيامبر گرامي اسلام (ص) خود نشان دهنده رفاقت و صميميت ميان اين دو دين بوده است و به گفته مرتضي مطهري بيشترين خدمات را زرتشتيان به ايران و اسلام كردند.
حجتي كرماني با اشاره به انتشار چاپ دوم كتابش با عنوان "از آتشكده تا مسجد" خاطرنشان كرد: دوستي به من گفت اين كتاب بيشتر از آنكه درباره آتشكده هاي زرتشتي باشد درباره مسجد است به همين دليل مي خواهم اين كتاب را تكميل كنم و براي تكميل آن از جامعه زرتشتيان كمك مي خواهم.
امير رضا فروزان، عضو بنياد ايرانشناسي نيز در سخنان كوتاهي گفت: ارباب كيخسرو در زمان مديريتش سهم بسزايي در خدمت به مردم سرزمينش داشته است. اگر قرار باشد خدمات او را نسبت به ديگران مقايسه كنيم پي مي بريم كمتر كسي به اندازه او سهمي چنين بزرگ در خدمت به كشور دارد.
وي افزود: ارباب كيخسرو در سال 1285 شمسي پس از بازگشت به تهران انجمن زرتشتيان ايران را پايهريزي كرد و مدير اين انجمن شد و با بنيانگذاري اين انجمن خدمات وسيعي به جامعه زرتشتيان كرد.
فروزان همچنين تصريح كرد: ارباب كيخسرو زماني كه نماينده مجلس بود، تمام كوشش خود را معطوف به حفظ زبان فارسي كرد و در اين راه حتي به نمايندگان تذكر مي داد كه بايد قانوني تصويب شود كه كارگزاراني كه به ايران مي آيند فارسي ياد بگيرند نه اينكه ايرانيان براي ايجاد ارتباط با آنها زبان انگليسي ياد بگيرند.
انتهاي پيام/
جمعه 6 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]