واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بازي كودك را جدي بگيريد!
بازي از فعاليتهاي اساسي كودكان است. آنها از طريق بازي و از راه تجربه، دنياي اطراف خويش را ميشناسند.
كودكان به هنگام بازي ميتوانند به نتيجه رفتار خود پي ببرند، ديدگاهها و احساساتشان را بيان كنند، با تخيل آرزوهايشان را به واقعيت نزديك كنند و بر نگرانيها و اضطرابهاي خود فايق آيند.
در حين بازي است كه كودكان تواناييهاي جسمي خود را شناخته و در جهت تقويت و ايجاد مهارت تلاش ميكنند.
از اين رو ارزش بازي در ابعاد مختلفي چون ارزشهاي جسماني، عاطفي، شناختي، اخلاقي و ديگر ابعاد قابل پيگيري است.درك مفهوم بازي و ارائه تعريفي منسجم از آن بسيار مشكل است.
تلاشهايي كه در اين مسير صورت گرفته، به پراكندگي تعريف منجر شده است، در حالي كه به نظر ميرسد، بايستي تعريف ساده داشته باشد. «ميشل» و «ميسن» ـ دو تن از پژوهشگران ـ مجموعهاي از تعاريف مطرح شده را گردآوري و به اين شكل مطرح كردهاند.
*ويژگيهاي بازي و اسباببازي
يك بازي و اسباببازي مناسب داراي 4 ويژگي است:
*با سن كودك متناسب است.
* موجب خلاقيت ذهن كودك ميشود.
*داراي قالب و محتواي متنوع است.
*ساده و در عين حال ايمن است.
اسباببازيهاي داراي مكانيزمهاي پيچيده و يا ظاهري غيرمعمول در برخوردهاي ابتدايي، كودك را هيجانزده كرده و به طور مشخصي او را شادمان ميكند، اما در ادامه جذابيت خود را از دست ميدهد زيرا كودك جزئيات آن را كشف ميكند، در حالي كه اسباببازيهاي ساده، در ابتدا هيجان خاصي را در كودك ايجاد نميكند، اما در ادامه، توجه و رغبت كودك به آن ادامه مييابد.
در مقايسه مواد طبيعي و مصنوعي نيز، اثرات مواد طبيعي غيرقابل انكار است به عنوان مثال استفاده از «خميربازي» در عين تامين خلاقيت قابل قياس با «گل رس» نيست.
*بازيهاي كامپيوتري
پيشرفتهاي سريع تكنولوژي و شيوع رايانه و بازيهاي رايانهاي، همواره پرسشهايي در مورد ميزان و چگونگي استفاده از آنها را به دنبال دارد.
معمولاً اين بازيها به 5 گروه اصلي تقسيم ميشوند:
*بازيهاي استراتژيك مثل انواع پازلها
* بازيهاي مبارزهاي تك نفره
* بازيهاي ايفاي نقش
* بازيهاي شبيهساز
* بازيهاي ماجراجويانه
براساس آمارهاي غيررسمي، بيش از 90 درصد بازيهاي عرضه شده در بازار، عموماً بازيهاي مناسبي نيستند. نقش تخريبي آنها به طور عمده به دليل ارائه خشونت، بيرحمي و ... زياد است.
بايد اذعان داشت كه بازيهاي استراتژيك و شبيهساز داراي اثرات مثبتي در ارتقاء تواناييهاي ذهني هستند.
ظهور پديدهاي جديد به نام «اعتياد به بازيهاي رايانهاي» يادآور اين نكته است كه مقدار زمان استفاده از اين بازيها در دوره كودكي، اهميت ويژهاي دارد.
حداكثر زمان استفاده مداوم از اين بازيها بين 45 دقيقه تا يك ساعت در روز پيشنهاد ميشود.
*بازيهاي جسمي
هدف از بازيهاي جسمي، ارتقاء مهارت بدني است. تغيير الگوي تغذيهاي و حركتي و برطرف كردن ضعف مهارتهاي جسماني كودكان، وجه ديگري از اهميت اين گروه را تأكيد ميكند.فعاليتهاي جسماني را ميتوان به چند دسته تقسيم كرد:
*فعاليتهايي كه با انواع توپها ميتوان انجام داد.
*مجموعهاي از «دستورزيها»، كار با «گل رس»، «خميربازي» و «ماسه».
*مجموعهاي از «نشانهرويها» كه با توپهاي سبك، حلقههاي پلاستيكي و ... ميتوان انجام داد.
*فعاليتهايي با هدف تأكيد بر استفاده از حواس مانند تشخيص اشياء به كمك لامسه در زمان بسته بودن چشمها، حدس وقايع يا عناصر با كمك حس شنوايي، بويايي و ... انجام ميشود.
*تمرين با ابزارهايي چون طناببازي، ميله تعادل، دوچرخه و ...
*بازيهاي شناختي
هدف از انجام بازيهاي شناختي، بالا بردن مهارت ذهني است. اين دسته از بازيها به گروههاي زير تقسيم ميشوند:
*انواع پازلها، جورچينها و مازها
*كشف روابط، استفاده از بازيهايي چون بازي رابطه و ...
*كشف شباهتها و تفاوتها در دو پديده طبيعي(چون ميوهها و گياهان) يا تصاوير
*شرح وقايع، اتفاقات، داستانها و ...
*حفظ اشعار موزون يا آيات قرآن و ....
بازيهاي اجتماعي
هدف از انجام بازيهاي اجتماعي، بالا بردن مهارتهاي ارتباطي است. بازيهايي چون ايفاي نقش در قالب اعضاي خانواده، يك گروه خاص (دريانورد، كوهنورد و ...)، خريد و فروش، بازيهايي كه با اسباببازيها و يا آدمكها انجام ميگيرد، جزء اين دسته بازيها هستند.
* بازيهاي خلاق
هدف از انجام بازيهاي خلاق، بالا بردن قدرت ذهن در كودكان است. بايد يادآوري كرد كه گروههاي ديگر بازيها نيز تأمينكننده اين هدف هستند. مجموعهاي از وسايل بياستفاده و حتي دورريختني، مواد طبيعي بيخطر و هر آنچه در اطراف ما وجود دارد، منابع قابل توجهي براي اين گروه از بازيها هستند.
كودك در اين بازيها تركيب عناصر مختلف وشناخته شده و ايجاد يك تركيب جديد را ميآزمايد. ساخت انواع «كلاژها» عمدهترين فعاليت اين بخش را تشكيل ميدهد.
كلاژهاي كاغذرنگي، پارچه، نخ، برگهاي طبيعي، صدفها، حبوبات، چوب كبريت، چوب بستني، تراشههاي مداد و چوب، ماسههاي رنگي و ...
*بازيهاي عاطفي
هدف از انجام اين گروه بازيها، بالا بردن سطح احساسات انساني و نيز شناخت آنها است.
در بازيهاي اجتماعي نيز هدف تا حدودي تأمين ميشود. عمده فعاليت مناسب براي كودك در اين گروه، نگهداري از حيوانات خانگي و انجام امور ساده كشاورزي است.
داشتن تكه زمين كوچك يا يك جعبه براي كاشت بذرهاي مختلف و گلها بسيار قابل توجه است.
*نتيجهگيري
دستيابي به اهداف مختلف بازي به منظور تأمين رشد در دوره كودكي، زماني ميسر است كه بزرگترها با صبر و حوصله با آن برخورد كنند و بازي را جدي بگيرند.هيچگاه كودكان را مجبور به بازي خاصي نكنيد، براي رسيدن به نتايج مطلوب، در بازي كودكانتان شركت كنيد و بدانيد كه انجام يك بازي لذتبخش به زمان و مكان و ابزار خاصي نيازمند نيست و هر زمان و موقعيتي، در دوره كودكي به سادگي به موقعيت بازي تبديل ميشود.
پنجشنبه 5 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 216]