واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: غارت آثار تاريخى عراق
منبع: محيط
ترجمه: محمد معرفي
باستانشناسي عراق در اشغال آمريكا، نام كتاب جديدي است كه به تازگي در مصر به چاپ شده است. اين كتاب را «دكتر فرج الله احمد يوسف» عضو اتحاديه باستانشناسان عرب نوشته و نويسنده دراين كتاب به سه موضوع تاراج آثار تاريخي و تمدن عراق، نقش صهيونيسم در غارت اين آثار و حفاري هاي غيرمجاز پرداخته است.
نويسنده كتاب در مقدمه از عمق نفرت و كينه قوم يهود نسبت به عراق كه در سخنان اكثر سردمداران رژيم اسرائيل به چشم مي خورد، سخن مي گويد.
در مورد همپيماني آمريكا و رژيم صهيونيستي در حمله به عراق همين بس كه جورج بوش كوچك در ماه ژوئيه سال 2003 يك نقشه تاريخي كه در سال 1678 به چاپ رسيده و در آن سرزمين هاي اسرائيل بزرگ از نيل تا فرات ترسيم شده بود را به «آريل شارون» نخست وزير وقت رژيم صهيونيستي هديه كرد.
دكتر فرج الله در مورد موضوع اول (غارت ميراث عراق) در كتاب خود يادآور شده است: دو سازمان صهيونيستي در زمره اشغالگران عراق، با نيروهاي آمريكايي شركت داشتند، كه عبارتند از «انستيتوي يهودي امنيت ملي» و مركز پژوهش هاي امنيتي و بر همين اساس غارت ميراث عراق متمدن با اشغال بغداد در روز 9 آوريل 2003 آغاز شد كه در روز 10 آوريل موزه عراق در بغداد موردتاراج قرار گرفت.
در اين عمليات غارتگري 24 هزار قطعه تاريخي كه از 6555 محل تاريخي جمع آوري شده بود و متعلق به دوران ماقبل تاريخ و شامل تمدن هاي سومري، آشوري، بابلي و اسلامي بود، به سرقت رفت.
از جمله اين آثارسرقت شده مي توان به سنگ نوشته بابلي و 80 هزار عدد از سنگ نوشته هاي ميخي كه قديمي ترين كتابخانه براي پژوهش زبان هاي قديم به شمار مي رود، اشاره كرد.
بر اين اساس سارقاني كه موزه عراق را غارت كردند، شامل سه گروه است 1- گروه اول، شامل كساني است كه مي دانستند بايد دنبال چه چيزي بگردند 2- گروه دوم مستقيماً به مخازن موزه و گروه سوم، گروهي از دزدان جديد بودند.
در مورد موزه عراق بايد گفت كه نيروهاي آمريكايي بر اين غارت و آتش زده شدن بخش قرآن در وزارت اوقاف و امور اسلامي در بغداد اشراف كامل داشتند.
در اين جنايت همه آثار و دست نوشته خطاطان مشهور مسلمان و كتاب هاي خطي موجود در اين موزه كه 20 هزار و 214 دست نوشته را شامل مي شد و به زبان هاي عربي، فارسي، تركي و كردي نوشته شده بود به آتش كشيده شد.
همچنانكه حافظه عراق را كه در كتابخانه ملي قرار داشت و ميليون ها سند ويژه از وزارتخانه ها، بايگاني و اسناد پادشاهي از زمان عثماني، دوران اشغال بريتانيا، دوره پادشاهي عراق و جمهوري را در برمي گرفت به آتش كشيدند.
آنها همچنين 300 كتاب خطي را از كتابخانه ملي عراق سرقت كردند كه از جمله آنها، كتاب قانون ابوعلي سينا بود. عصبانيت سربازان آمريكايي بر ضد آثار تاريخي اسلامي در عراق با هدف قرار دادن گلدسته مسجد جامع در سامرا كه درزمان متوكل خليفه عباسي (232-247 هجري) بنا نهاده شده و به عنوان يك اثر تاريخي در يونسكو به ثبت رسيده، ادامه يافت. آمريكايي ها با شليك گلوله توپ در اين گلدسته شكاف بزرگي ايجاد كردند، و در ژانويه سال 2005 از آن به عنوان يك پايگاه نظامي استفاده و با شليك گلوله قسمت فوقاني آن را كاملاً تخريب كردند.
همچنانكه آنها، موزه موصل را غارت كردند و الواح ميخي كه بر روي در و ديوار آن قرار داشت را از جا كندند و با خود بردند كه گفته مي شود نزديك به 30 لوح از جنس برنز از اين موزه به غارت رفته است.
موزه نبوخذنصر و حمورابي نيز از غارتگران در امان نماندند و دزدان ميراث فرهنگي، اشياي با ارزش تاريخي آنها را سرقت كردند. دستان كثيف آمريكايي ها به ساير اماكن تاريخي عراق دراز شد و بسياري از نقوش و تماثيل آن از جمله در مكان تاريخي نمرود به تاراج رفت. در نينوا يك مكان تاريخي تخريب شد و در بابل نيز تانك ها، آثار تاريخي كه بر اثر حفاري ها دست نخورده باقي مانده بود، را زير چرخ هاي خود نابود كردند.
آنها (اشغالگران) همچنين، آثار تاريخي كه در زير شني هاي تانك آنها به صورت خاك درآمده بود را به عنوان سنگر، درون كيسه هاي شن ريختند كه اين منتهاي جهل و ناداني و وحشيگري آنهاست و به اين صورت است كه آمريكا و انگليس كه رهبري حمله وحشيانه به عراق را به عهده داشتند، توافقنامه و قراردادهاي بين المللي را كه بر حفاظت از ميراث فرهنگي و تاريخي در جنگ ما تأكيد كرده است را زير پا گذاشتند.
موضوع دومي كه در اين كتاب به آن پرداخته شده است، نقش صهيونيست ها در تاراج آثار تاريخي عراق است. براساس مستندات اين كتاب در اوت سال 2003 يك گروه از باستانشناسان صهيونيستي از عراق ديدن كردند و طي آن اماكن باستاني و موزه نينوا در موصل را مورد بازديد قرار دادند و سه تن از خاخام ها با حمايت نيروهاي اشغالگر، اقدام به سرقت برخي از آثار باستاني كردند.
يك قاچاقچي عتيقه صهيونيست نيز در سال 2007 توانست بيش از 650 شيء تاريخي كه بر روي اكثر آنها به خط آرامي مطالبي نوشته شده بود را از عراق خارج و آنها را به انستيتوي بررسي هاي عبري و يهودي در دانشگاه لندن منتقل كند.
«شلومو موسيوو» استاد صهيونيست دانشگاه لندن توانست بيش از 200 شئ قاچاق شده را به اسرائيل منتقل كند و آنها را در منزل خود جاي دهد.
براساس تحقيقات انجام شده در كتاب «شاول شكيد» يك استاد باستانشناسي در دانشگاه عبري در قدس در حال حاضر بررسي اين آثار تاراج شده عراقي را برعهده گرفته است.
نويسنده در بخش سوم به حفاري هاي غيرمجاز در عراق كه توسط گروه هاي غيرقانوني انجام مي شود پرداخته است و مي نويسد: متأسفانه در سايه بي توجهي نيروهاي اشغالگر، اماكن تاريخي در عراق در حال تخريب شدن است.
وي مكان تاريخي «شوخا» در شهر سومريه را نام مي برد كه ديوارهاي معبد و كاخ تخريب و تكه هاي سفال در سرتاسر آن پخش و پلا شده است.
همچنين مكان تاريخي «ام العقارب»، ناصريه و كربلا از جمله اماكني هستند كه آثار تاريخي آنها به سرقت رفته است و به دليل ثبت شدن آنها از سوي يونسكو، استردادشان بعيد به نظر مي رسد. نويسنده مصري در پايان كتاب خود متذكر مي شود: پس از عرضه اين كتاب گرانبها، درخواست بازسازي آثار به جامانده از سوي دزدان و جنايتكاران جنگي را دارم چرا كه آنها موجب سرقت و تاراج آثار ثبت شده و نشده از اماكن تاريخي و موزه هاي عراق شده اند.
همچنين اتحاديه عرب بايد با تشكيل كميته اي، آثار به جاي مانده را به ثبت برساند و حجم خسارات وارد شده را از لحاظ آثار تاريخي، گردشگري و فضاي سبز مورد بررسي قرار دهد.
اين نويسنده مصري در كتاب خود خواستار رفع هرگونه موانع قانوني در استرداد آثار به سرقت رفته عراق از سوي اتحاديه عرب با پرداخت خسارات وارده به مردم عراق و محاكمه جنايتكاران جنگي و خروج فوري نيروهاي اشغالگر از اين كشور تاريخي و مسلمان شده است.
در پايان اين كتاب نويسنده متذكر شده است: مردم عراق كه داراي تمدن بزرگ و كهنسالي هستند، بي شك خود در صورت خروج نيروهاي اشغالگر خواهند توانست، ميراث گرانبهاي خود را از دزدان و كساني كه آثارشان را به سرقت برده اند، در امان نگه دارند.
پنجشنبه 5 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]