واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: رئيس كل بانك مركزي:وضع حساب ذخيره بهتر از هميشه است
گروه اقتصادى - در حالى رئيس كل بانك مركزى اعتقاد دارد وضع حساب ذخيره ارزى از هميشه بهتر است كه طبق آخرين آمار موجودى حساب ذخيره فقط بيست و پنج ميليارد دلار است و تعهدات حساب ذخيره به بالاتر از اين رقم مىرسد.محمود بهمنى درباره ميزان ذخاير حساب ذخيره ارزى گفت: در اين زمينه نگرانى نداريم خوشبختانه اين را بگويم كه از هميشه وضع حساب ذخيره ارزى ما بهتر است. وى در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره رقم ذخاير گفت: چه چيزى را مى خواهيد اثبات كنيد؟ وضعيت ما از نظر ارزى خوب است و تا اين لحظه مشكلى نداريم.
بهمنى در حاشيه جلسه هيئت وزيران در پاسخ به اينكه آيا رقم ذخيره ارزى محرمانه است؟ گفت: بحث محرمانه نيست. صلاح نمىبينيم اعلام كنيم در عين حال اين اطمينان را مى دهيم كه ذخاير خود را حفظ كردهايم و برنامه ريزى براى صرفه جويى و كنترل را داريم. او در ادامه در واكنش به اصرار خبرنگاران عنوان كرد: وضعيت ما از نظر ارزى خوب است و خوشبختانه تا اين لحظه مشكلى نداشتهايم. مىتوانيم به شما اطمينان بدهيم كه بر اثر افزايشى كه داشتيم، توانستيم ذخايرمان را حفظ كنيم و همچنان اين سياست را ادامه مىدهيم، ضمن اينكه برنامهريزى براى كنترل و صرفهجويى هم وجود دارد.رئيس كل بانك مركزى تصريح كرد: در حال حاضر دريافتهاى سه ماه قبل را به حساب واريز مىكنيم، زيرا دريافت فروش نفت با يك اختلاف زمانى به ما مىرسد؛ به همين دليل تاثير كاهش امروز بهاى نفت با تاخير به ما مىرسد.
بهمنى درباره آخرين اخبار از طرح مسكن مهر تصريح كرد: اين طرح دو ماه است كه شروع شده است. با توجه به اينكه زمان زيادى از اين طرح نمىگذرد، قرار است پس از بررسى تا 15 دىماه گزارش نهايى اجراى اين طرح به بانك مركزى ارائه شود.او ادامه داد: طبيعى است كه اجراى هر طرح در ابتدا اشكالاتى دارد كه بايد برطرف شود، روند گذشته كند بود اما با توافقاتى كه صورت گرفت، امروز كار سرعت گرفته است كه اميدواريم با تزريقى كه قرار است به كارخانجات وابسته و صنايع وابسته پرداخت شود، به تسريع در اجراى اين طرح كمك شود.
بسته سياستي- نظارتى سال 88
بهمنى درباره بسته سياستي- نظارتى بانك مركزى گفت: تيم تهيه اين بسته انتخاب شده كه كار تهيه اين بسته را آغاز كردهاند كه اميدواريم تا پايان بهمنماه آن را براى تصويب به دولت ارائه بدهيم تا در سال آينده اجرايى شود.
كنترل بر انتشار چك پول
وى درخصوص انتشار چك پول از سوى بانكها عنوان كرد: تصميم درباره انتشار چك پول توسط بانكها اتخاذ نشده، اگر چنين تصميمى گرفته شود، بايد معادل همان مبلغ پول بلوكه شود؛ در غير اينصورت مثل اين است كه اسكناس چاپ مىكنيم.
رئيس كل بانك مركزى افزود: در واقع اينكار به اين مفهوم است كه به جاى بانك مركزى همه بانكها اسكناس چاپ كنند. بنابراين بانك مركزى تصميم گرفت در چاپ چك كنترل بگذارد. مرحله اول كار را با جمعآورى اسكناس آغاز كرديم تا افزايش نقدينگى ايجاد نشود، در مراحل بعد يا اسكناس درشت جايگزين مىشود و اين چكها جمع مىشود و يا اگر بخواهيم چك در اختيار بانكها بگذاريم كه البته هنوز درباره اين موضوع فكر نكردهايم، بايد كنترلهاى لازم صورت بگيرد تا معادل آن بانكها به بانك مركزى اسكناس بدهند. در اين صورت بايد با مجوز بانك مركزى و بلوكه شدن معادل آن چك باشد.بهمنى با بيان اينكه در حال حاضر 136 هزار ميليارد ريال چك داشتهايم كه به مرور در حال جمعآورى است، عنوان كرد: تاكنون حدود40 هزار ميليارد ريال چك بلوكه شده كه در جذب نقدينگى تاثير داشته است، به طورى كه در حال حاضر رشد نقدينگى زير20 درصد عنوان مىشود.
يكسانسازى نرخ سود سپردهها
رئيس كل بانك مركزى در ادامه در پاسخ به سوالى درباره يكسانسازى نرخ سود سپردهها نيز تاكيد كرد: هيچ بانكى اعم از خصوصى يا دولتى حق ندارد بيش از 19 درصد سود سپرده دريافت كند. البته ميزان 19 درصد نيز ويژه سپردههاى پنجساله است. وى تصريح كرد: چنانچه هر بانكى اقدام به پرداخت و يا دريافت سودى بيش از 19 درصد كند، ناچار به برخورد با آن هستيم. البته تصميم بر اين است كه اگر سود بيشترى بردارند، پس از پايان سال مالى بايد مابهالتفاوت آن را بين سپردهگذاران خود توزيع كنند؛ چرا كه با اين روش مشخص خواهد شد كه كدام بانك بهترين عملكرد را داشته است. بهمنى اظهار كرد: رقابت در يكسانسازى نرخ سپردهها وجود دارد و اين رقابت بر اساس سرويس بهترى خواهد بود كه از سوى بانكها ارائه مىشود و با اين روش قطعا سپردههاى جارى به دنبال سرويسدهى سريعتر خواهند بود. رئيس كل بانك مركزى همچنين در پاسخ به اين سوال كه آيا ضرر پنج ميليارد دلارى كشور از محل تبديل ارز به طلا صحت دارد يا نه؟ گفت: اين تصميم در مقطعى اتخاذ شد كه نرخ برابرى يورو و دلار مطرح بود، به اين مفهوم كه تبديل ارزهاى مختلف و يورو موجب سودآورى خواهد بود كه البته محقق شد و در حال حاضر نيز دلار پس از سه سال بين 900 تومان دور مىزند، در حالى كه يورو تا بيش از اين به هزار و 500 تومان رسيد. بنابراين آن مبلغى كه تبديل كرده بوديم در واقع سود هنگفتى نصيب كشور كرد. اما در وضعيت فعلى قيمت يورو 100 تومان كاهش داشته و در مقابل دلار30 تا 40 تومان افزايش يافته است. بنابراين وقتى محاسبه مىشود، درواقع تفاوت بالايى نيست. البته معتقدم كه اگر در آن پايه مىمانديم بايد چندين برابر ضرر مىداديم.
به گفته بهمني، در حال حاضر با توجه به اينكه بخش بزرگى از منابع ارزى براساس يورو بوده، از آن جهت رقم قابل توجهى سود بردهايم، البته اينكه ارزش ارزهاى خارجى پايينتر باشد، ارزش پول ملى ما را بالاتر مىبرد.
آن سوى خط قرمز پا نمىگذاريم
رئيس كل بانك مركزى در ادامه در پاسخ به سوالى درباره استقلال بانك مركزى هم گفت: بانك مركزى تمام آنچه را كه يك سازمان مستقل بايد داشته باشد را داراست. البته بانك مركزى همواره آن سوى خط قرمز پا نمىگذارد و اين به مفهوم از بين رفتن استقلال بانك مركزى نيست. وى با بيان اينكه يكى از وظايف بانك مركزى حفظ ارزش پول ملى است، عنوان كرد: در شرايط فعلى بانك مركزى از طريق ابزار سياستهاى پولى در تلاش است تا تورم را كنترل كند و همان گونه كه مىدانيم در سال جارى نقدينگى به ميزان چشمگيرى كاهش يافته و از شهريور سال گذشته تا شهريورماه امسال در عدد 1/15 درصد ثابت مانده و رشد نكرده كه موفقيت خوبى است و اميدواريم تا پايان سال اين ميزان از 20 درصد تجاوز نكند.
برداشت از حساب ذخيره با مجوز
بهمنى همچنين حفظ ارزش پول ملى را از ديگر وظايف اصلى بانك مركزى برشمرد و گفت: علاوه بر اين، وظيفه بحث حساب ذخيره ارزى مطرح مىشود كه بانك مركزى همواره برداشتهاى خود را بر اساس قانون و با مصوبه مجلس انجام مىدهد و هيچ كسى حتى يك يورو يا يك دلار و يا يك سنت بدون مجوز از حسابهاى بانك مركزى برداشت نمىكند؛ حتى دولت يا من كه مسئول بانك مركزى هستم.
وى در پاسخ به اينكه گفته مىشود پول قبل از ورود به حساب ذخيره ارزى برداشت مىشود، عنوان كرد: چنين چيزى نبايد باشد! چيزى در اين زمينه نمىدانم، اما پولى كه دريافت مىكنم در مقابل آن مسئولم كه به مردم پاسخگو باشم. وى تاكيد كرد: اطمينان مىدهم كه كسى بدون مجوز از منابع حساب ارزى برداشت نمىكند، چرا كه براى اين صندوق دستورالعمل مشخص پيشبينى شده است و طبق اين دستورالعمل بخشى از منابع به طرحها و پروژههاى بخش خصوصى اختصاص مىيابد و بخشى ديگر نيز به سازمانهاى دولتى به شرط مجوز مجلس پرداخت مىشود.
تشكيل جلسه شوراى پول و اعتبار
بهمنى در ادامه درباره تشكيل جلسه شوراى پول و اعتبار تا قبل از پايان سال جارى هم گفت: متنى در زمينه تشكيل و ايجاد شوراى پول و اعتبار تهيه شده بود كه در انتظار اصلاح آن هستيم، البته مشكل خاصى مطرح نيست و اميدواريم تا قبل از پايان سال اين شورا تشكيل جلسه دهد.
بحث قائم مقامي
رئيس كل بانك مركزى درباره مطرح شدن حضور صمصامى به عنوان قائم مقام بانك مركزى نيز گفت: بهتر است اين مسائل را به روزنامهها نكشانيد، قطعا كسى به ما نمىگويد كه چنين كارى كنيم و اگر تصميمىهم گرفته شود، خودم خواستم. بهمنى در ادامه درباره وضعيت بدهكاران كلان بانكى اظهار كرد: بانك مركزى براى وصول مطالبات چارهاى جز پيگيرى بويژه در بخشهاى بازرگانى نداشت، چرا كه معتقديم در بخش بازرگانى مطالبات بايد سريعتر بازگردانده شود. البته در خصوص توليد هم اقدام به طبقهبندى آنها كردهايم و معتقديم كه اين منابع مجددا و حتى با مبلغ بيشترى بايد به توليد بازگردانده شود اما در مورد كسانى كه كالا را فروخته و مبالغ را به بانك بازنگرداندهاند، كميتهاى تشكيل دادهايم تا كل مطالبات را وصول كنند. بهمنى در ادامه درباره وضعيت بدهكاران كلان بانكى اظهار كرد: بانك مركزى براى وصول مطالبات چارهاى جز پيگيرى بويژه در بخشهاى بازرگانى نداشت، چرا كه معتقديم در بخش بازرگانى مطالبات بايد سريعتر بازگردانده شود. البته در خصوص توليد هم اقدام به طبقهبندى آنها كردهايم و معتقديم كه اين منابع مجددا و حتى با مبلغ بيشترى بايد به توليد بازگردانده شود اما در مورد كسانى كه كالا را فروخته و مبالغ را به بانك بازنگرداندهاند و در جاى ديگرى مصرف كرده، كميتهاى تشكيل دادهايم تا كل مطالبات بخصوص بخش انحرافى را وصول كنند. وى تاكيد كرد: وصول مطالبات بايد محقق شود چرا كه در صورت محقق نشدن نمىتوانيم به آنها بازگردانيم. وى كل مطالبات بانكها را 29 هزار ميليارد تومان عنوان كرد و گفت: معتقديم كه مقدار مطالبات بيشتر از اينهاست. وى در پاسخ به اين سوال كه كدام بانك اضافه برداشت بيشتر داشته، گفت: ما در مجموع اين موضوع را مىبينيم و از نظر ما تفاوتى ندارد، چون ممكن است كسى تسهيلاتش بيشتر باشد به همان نسبت مطالباتش بيشتر است.
اضافه برداشتها
رئيس كل بانك مركزى درباره اضافه برداشتها هم گفت: در دو سه ماه پيش چيزى حدود 137 هزار ميليارد ريال اضافه برداشت داشتيم كه با توجه به در اختيار گذاشتن چكها و برگرداندن پول به همان مبلغ، موجب شد 70 تا 80 هزار ميليارد ريال به بانكها بازگردد و در مقابل وجوه ايران چك، مقدارى چك در اختيار بانكها قرار داديم؛ سپس يك خط اعتبارى ايجاد كرديم كه محاسبه مابه التفاوت چكها نشان مىدهد كه40 تا 50 هزار ميليارد ريال جمعآورى شد. او ادامه داد: در حال حاضر اگر بخواهيم مانده بدهكارحساب جارى بانكها را ببينم از 137 هزار ميليارد ريال اضافه برداشت در حال حاضر به 49 هزار ميليارد ريال كاهش يافته است كه اميدواريم با برنامهريزى كه از محل وصول مطالبات شده است و همچين از محل فروش دارايىها، اين مبلغ را نيز به صفر برسانيم. او گفت: الان اضافه برداشت بسيارى از بانكها به صفر رسيده است.بهمنى همچنين درباره فرسودگى اسكناسها هم گفت: بانك مركزى با فرسوده شدن اسكناسها، آنها را از جريان خارج كرده و در مقابل با چاپ اسكناس آن را عرضه مىكند. وى درباره اسكناسهاى خرد هم گفت: در حال حاضر به ميزان كافى اسكناس در كشور وجود دارد و موردى درباره كم بودن اسكناس خرد گزارش نشده است.
چهارشنبه 4 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]