واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دولت جديد آمريكا و پروندههاي بسته نشده خاورميانه
در مقطعي بسر ميبريم كه اين احتمال وجود دارد كه جورج بوش پيش از ترك كاخ سفيد جنگ جديدي بر ضد ايران، با هدف باز داشتن اين كشور از تكميل برنامههاي هستهاياش يا توقف غنيسازي اورانيوم كه به زعم آمريكا امكان دستيابي اين كشور به بمب هستهاي را فراهم ميسازد، به راه اندازد، البته دوره زماني تهديدات آمريكا و گزينههاي روي ميز، از جمله گزينه نظامي براي رويارويي با ايران كه بوش و معاونين او در وزارت خارجه و وزارت دفاع به آن اشاره ميكردند، سپري شده است.
اين بدان معناست كه باراك اوباما، رئيس جمهوري جديد، از سلف خود پروندههايي را در ارتباط با ايران تحويل ميگيرد كه همچنان مفتوح است و به صورت نهايي حل و فصل نشده است، بنا به تصور رئيس جمهوري جديد، اين پروندهها ماهيتا به آينده خاورميانه مرتبط است. جورج بوش، رئيس جمهوري كنوني، آنطور كه نو محافظهكاران دولت او ميخواستند، نتوانست ايدههاي خود را عملي سازد، اين پروندهها به رغم پيچيدگي و تداخل با يكديگر، در سه محور خلاصه ميشوند:
1- برنامه هستهاي ايران
اوباما رئيس جمهوري جديد آمريكا با اين پرونده حساس چگونه برخورد خواهد كرد؟ بنابر بسياري از تحليلهاي اسرائيلي، ايران در حال نزديك شدن به دستيابي به سلاح هستهاي است! از نگاه اين رژيم، اگر ايران به بمب هستهاي دست يابد، بزرگترين خطر براي موجوديت اين رژيم و ساير طرفهاي منطقهاي خواهد بود! و ايران هستهاي، خطري بزرگ براي قدرت بازدارندگي اين رژيم در منطقه محسوب ميشود.
2- پرونده صلح خاورميانه
ايران از جانب آمريكا متهم ميشود به اينكه از جنبشهاي مقاومت مخالف با اسرائيل حمايت و از حلوفصل مسالمتآميز منازعات خاورميانه جلوگيري ميكند! ايران متهم ميشود به اينكه هر آنچه در توان دارد به كار گرفته تا مذاكرات صلح را به شكست بكشاند! اما بدترين چيز براي آمريكا اين است كه احمدينژاد، رئيس جمهوري ايران، تمايل خود را براي نابودي اسرائيل، آشكارا بيان ميكند. جورج بوش اين پرونده را در دوره رياست جمهوري خود، همچنان مفتوح گذاشته است. او نتوانست وعده خود را مبني بر ايجاد يك كشور فلسطيني تا پيش از پايان دوره رياست جمهورياش، محقق سازد. هيچگونه پيشرفتي در روند مذاكرات فلسطيني - اسرائيلي نيز حاصل نشد، بلكه بايد گفت كه بوش، امور را در بدترين شرايط به حال خود رها كرد.
مشروعيت دولت محمود عباس نيز مورد اختلاف و شك و ترديد است. از سوي ديگر حماس بسيار قويتر از زماني است كه جورج بوش به كاخ سفيد پا گذاشت. اين جنبش بر نوار غزه مسلط است و اسرائيل نه فقط جرات نميكند به غزه يورش برد، بلكه قادر نيست جلوي شليك موشكهاي حماس به سوي شهركنشينها را بگيرد.
اين نكته بركسي پوشيده نيست كه جنبش حماس مورد حمايت ايران است و از زماني كه حماس درغزه به قدرت رسيده و رژيم صهيونيستي منطقه را تحت محاصرهاي شديد قرار داده، ايران براي شكستن محاصره اين منطقه، نقش مهمي را ايفاء كرده است.
همچنين ايران از حزبالله لبنان كه به نوبه خود هرگونه صلح با اسرائيل را مردود ميشمارد، حمايت ميكند.
حزبالله لبنان با در اختيار داشتن هزاران موشك كه تا اعماق شهرهاي اسرائيلي ميرسد، تهديدي جدي براي امنيت اسرائيل محسوب ميشود. حزبالله همچنان اصرار دارد تا به منظور رويارويي با تهديدات احتمالي اسرائيل عليه لبنان، سلاحهاي خودرا حفظ كند. دولت سابق آمريكا در ژوئن سال 2006 از طريق جنگي كه به دست اسرائيل عليه لبنان آغاز كرد، تلاش داشت تا حزبالله را خلعسلاح كند و آن را نابودسازد، اما اين رژيم شكست خورد و حزبالله امروز بسيار قويتر از چيزي است كه پيش از جنگ بود.
3- پرونده عراق
ايران همچنين متهم ميشود به اينكه در آنچه كه آمريكاييها آن را بيثباتي در عراق مينامند، نقش مهم و قوي را ايفا ميكند. آنها ميگويند ايران از جنگجويان عراقي بر ضد اشغالگران آمريكايي حمايت ميكند. آنها بر اين باورند كه از سال 2003 پس از سقوط رژيم صدام، نفوذ و حضور ايران در عرصههاي سياسي و امنيتي عراق بسيار بيشتر شده است. بدين ترتيب، ايالات متحده آمريكا معتقد است كه به منظور سروسامان دادن به اوضاع امنيتي عراق، به مذاكره با ايران كه آن را ياغي و محور شرمي خواند! شديدا نياز دارد؛ البته اين مذاكرات براي آمريكا هدفي جز كاهش عمليات عليه نيروهايش در عراق، در بر ندارد.
به رغم اينكه مذاكرات آمريكا و ايران درخصوص عراق در بسياري از موارد ضعيف و متزلزل بوده و به اهداف مورد نظر نرسيده است، اما نميتواند معنايي جز اين داشته باشد كه ايران امروز، بسيار قويتر از كشوري است كه قبل از اشغال عراق از سوي آمريكا بود.
بايد اعتراف كرد كه اشغال عراق توسط آمريكا، به جاي اينكه موجب محاصره و انزواي ايران يا تهديدي براي نظام ايران محسوب شود، به طوري كه تهران را به عقبنشيني از مواضع خود و جستجو براي يافتن راهحلهاي مناسب، يا سازش با آمريكا وادارد، به عكس، ايران را به يك قدرت مهم در عراق و منطقه، به عنوان رقيب آمريكا، تبديل كرده است.
سه شنبه 3 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]