واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: ذاكراصفهاني دررونمايي كتاب سياستخارجي دولتنهم:ديپلماسي دولت نهم با آمريكا، مبتني بر گفتمان انتقادي است دولت نهم شالودهشكن است
تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس مركز بررسي استراتژيك رياست جمهوري گفت: درعصر سازندگي و اصلاحات نگاهها به بيرون مرزها بود و شيوه برونگرايان تعقيب ميشد، اما دولت نهم با تدوين الگوي تلفيقي از دو شيوه درون و برونگرايانه مبتني بر اصول نظام و انقلاب توانست علاوه بر توجه به درون، به خارج مرزها هم نگاهي داشته باشد و اين كاري است كه تنها از قدرتهاي بزرگ بر ميآيد.
به گزارش خبرنگار"ايلنا"،ذاكر اصفهاني در مراسم رونمايي كتاب "سياست خارجي جمهوري اسلامي ايران در دولت احمدينژاد" با اشاره به اينكه در باب ديپلماسي دولت نهم تلاش بر اين است كه به كدهايي از سياست خارجي اين دولت اشاره شود، گفت: هر يك از كليد واژههاي مورد توجه در اين دولت، جاي بحث زيادي دارد و حركتي كه در راستاي تحسين سياست خارجي دولت نهم در شكل اين كتاب نمود پيدا كرده، شايسته تقدير است.
وي افزود: در سياست خارجي، دولتها براي شناسايي نقاط ضعف، قوت و شناخت چارچوبها، حركاتي را مورد ارزيابي قرار ميدهند و همه به دنبال ابزارهاي كسب منافع ملي كه همان ديپلماسي است، هستند.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: يكي از وجوه قابل توجه در دولت نهم، سياست خارجي است كه بايد به آن پرداخته شود و آنچه كه در باب آن گفته شده، لازم است كه در قالبهاي مختلفي در فضاي دانشگاهي كشف شود و از آنچه به تنش و جنجال در سياست خارجي منجر ميشود، اجتناب گردد.
ذاكر اصفهاني افزود: سعي ما در مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري اين بود كه چنين مباحثي را در فضاي دانشگاهي دنبال كنيم و براين اساس، در حوزه سياست خارجي از كساني كه در محيط دانشگاهي دراين حوزه فعاليت داشتهاند براي برگزاري همايشي با همين مضمون دعوت به عمل آورديم كه طي آن بالغ بر 100 مقاله به دبيرخانه مركز ارسال شد كه بخشي از آن را در مجله مركز پس از بررسي به چاپ رسانديم و چاپ مابقي آنها در دستور كار قرار دارد.
وي با تاكيد بر اينكه در سياست خارجي دولت نهم ابعاد مختلفي قابل پيگيري است، تصريح كرد: اين موضوع كدهايي دارد كه بايد استخراج شود.
ذاكر اصفهاني با اشاره به اينكه گفتمان سياست خارجي اين دولت از اهميت ويژهاي برخوردار است، تصريح كرد: اين گفتمان بر پايه "اصولگرايي عدالتخواه" پايهگذاري شده است و با توجه به اينكه عدالتخواهي به عنوان مهمترين شعار و مبناي اين دولت مد نظر است، اين موضوع را حتي در حوزه سياست خارجي هم شاهد هستيم.
وي افزود: از سياستخارجي اين دولت ميتوان به عدم تعهد شالودهشكنانه ياد كرد كه بر اين اساس، مساله عدم تعهد شفاف و برپايه اصل نه شرقي، نه غربي استوار است.
رئيس مركز بررسي استراتژيك رياست جمهوري همچنين ساختار شكني و پيريزي طرح جديد در نظام بينالمللي را از ديگر ويژگيهاي جمهوري اسلامي و دولت نهم بر شمرد و گفت: اين سياستي بود كه از همان ابتداي شروع به كار دولت نهم از سوي احمدينژاد دنبال شده است.
اين مدرس دانشگاه سپس به بيان تاريخچهاي از روابط ديپلماتيك آمريكا در قبال ساير كشورها پرداخت وگفت: در آن شرايط گذار، آمريكا بر آن باور بود كه نظم نوين را به ساير ملتها تحميل كند و به دليل فروپاشي نظام ماركسيستي شرق، خود را تنها قدرت موجود در قالب ليبرال دموكراتها معرفي ميكرد.
وي ادامه داد: اما دولت نهم در شرايط نظم تبعيضآميز نوين، شروع به فعاليت كرد و جايگاه كشور را از پاسخگويي به پرسشگري در جهان تبديل كرد و اين مساله نشات گرفته از حضور در همان فضاي نظم تبعيضآميز است و همين باعث شد تا از همان ابتدا، نام اين دولت را شالودهشكن گذاشتند.
رئيس مركز بررسي استراتژيك رياست جمهوري ادامه داد: دولت در حوزه فعاليتهاي بوروكراسي و طرح تحول اقتصادي نيز رويهاي ساختارشكنانه در پيش گرفته است.
وي با بيان اينكه اصلاح ساختارهاي بينالمللي و مفاهيمي مثل تنشزدايي و صلح دولت از جمله مفاهيمي است كه مورد توجه قرار دارد، گفت: شايد اين مفاهيم اين معني را به ذهن متبادر سازد كه شايد به جنگ فيزيكي و خشونت منجر شود، اما بايد گفت كه بيتوجهي به آنها بدتر از جنگ فيزيكي است چرا كه ريشه در نظام ناعادلانه دارد.
ذاكر اصفهاني افزود: در دورههاي گذشته نگاه ما به عرصههاي درون يا بيرون معطوف بود و در مقاطعي در طي اعتماد سازي و اغناسازي دولتها بوديم؛ اما بايد گفت مفاهيمي چون محور شرارت و تروريسم از زمان دولتهايي پيشين و بويژه در سالهاي 81 و 82 كه تاكيد بيشتري به تنشزدايي ميشد، صورت گرفت و اين درحالي است كه دولت نهم خود را محدود به كشورهاي اروپايي نكرد و حتي با آمريكا يك ديپلماسي مبتني بر گفتمان انتقادي در پيش گرفت كه نامه به بوش و جريانات پس از آن و درنتيجه، افزايش هر چه بيشتر عزت ملي ايران از جمله مهمترين پيامد آن بود.
رئيس مركز بررسي استراتژيك رياست جمهوري افزود: اين شيوه، نوين و بديع بود كه در طي اين سه و نيم سال اتفاق افتاد و براي دنيا و براي دوستان ما در دنيا قابل توجه و براي دشمنان ما پديده خطرناك به شمار ميآيد.
وي گفت: همچنين از ديگر سياستهاي خارجي اين دولت ميتوان به سياست جهان سومگرايي دولت اشاره كرد كه در ادامه اين روند خيليها ترسيدند و گفتند اين مساله، جنگ را به همراه خواهد داشت و به ايران توصيه كردند كه روش ملايمتر و آرامتري در پيش بگيرد.
وي ادامه داد: سياست نگاه به شرق از ديگر ويژگيهاي اين دولت بود و بحث موازنهسازي و نظام تكقطبي و نظام غير تكقطبي در ادامه همين سياست وارتباط با روسيه ، چين و هند وعضويت ايران در سازمان شانگهاي بود كه در جاي خود جاي بحث و نقد دارد و شايد اين سوال را به ذهن متبادر سازد كه آيا اين نگاه به شرق در راستاي اهداف و منافع ما توانسته مولد منافع ايران باشد؟
ذاكر اصفهاني افزود: بعد ديگر سياستهاي خارجي اين دولت با تعريف روابط بود؛ به طوري كه درعصر سازندگي و اصلاحات نگاهها به بيرون مرزها بود و شيوه برونگرايان تعقيب ميشد و اين درحالي بود كه تمركز دوران سازندگي بر اقتصاد و اصلاحات به سياست توجه داشت اما دولت نهم با تدوين الگوي تلفيقي از دو شيوه درون و برونگرايانه مبتني بر اصول نظام و انقلاب توانست علاوه بر توجه به درون، به خارج مرزها هم نگاهي داشته باشد و اين كاري است كه تنها از قدرتهاي بزرگ بر ميآيد.
پايانپيام
كد خبر: 464579
سه شنبه 3 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]