واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: كاهش قيمت شيشه شگرد تازه مافياي مواد مخدر
جام جم آنلاين: گوش كنيد! صداي پا را نميشنويد؟ افزايش 547 درصدي كشفيات شيشه در تهران، از جنبه تلاش نيروي انتظامي در مبارزه با مواد مخدر قابل اعتناست، اما از پس سطرهاي اين خبر صداي پاي فاجعهاي به گوش ميرسد كه نزديك ميشود و هشدار ميدهد افزايش كشفيات اين مخدر به معناي سير صعودي در توليد و توزيع آن است.
كشفيات شيشه به گفته سرهنگ كشفي، معاون مبارزه با مواد مخدر فرماندهي انتظامي تهران، تا آبان امسال در تهران حدود 86 كيلوگرم بوده است و در پي آن بيش از 3500 نفر دستگير شدهاند كه نسبت به تعداد دستگيرشدگان در سال گذشته 35 درصد رشد داشته است، حال اگر اين آمار و ارقام از كشفيات را با تعداد جنايتهاي ناشي از مصرف شيشه در يك سال گذشته مقايسه كنيم شايد وجوه تازهاي از فاجعهاي كه در راه است روشن شود.
شگرد كهنه جواب داد؟
بررسي سياستهاي مافياي مواد مخدر در طول سالهاي پيشين و نگاهي به نوسانات قيمت انواع مخدرها در كشورمان، گوياي آن است كه افزايش هر مخدري معمولا پس از اجراي شگرد كهنه كاهش قيمت براي افزايش مشتري ، از سوي عرضهكنندگان مواد اجرا ميشود و به نظر ميرسد همين معادله درباره شيشه نيز صدق ميكند.
به طوري كه قيمت شيشه در ماههاي اخير كاهشي چشمگير داشته كه حاصل رقابت توليدكنندگان آمفتامينهايي مانند شيشه با قاچاقچيان ترياك و مشتقات آن، براي قبضه بازار مصرف در ايران است.
عباس ديلميزاده، مديرعامل انجمن خيريه تولدي دوباره، در توضيح شگرد قاچاقچيان مواد مخدر براي قرق كردن بازار مصرف ميگويد: اواخر سال 86 قيمت هر سوت شيشه از 4000 تا 10هزار تومان صعود كرد، اما هماكنون با كاهشي قابل توجه به 7000 تومان رسيده است كه همين روند نوسان قيمت را ميتوان درباره كراك و هروئين نيز در گذشته مشاهده كرد.
به گفته اين تحليلگر آماري حدود 6 سال پيش كه قاچاقچيان، شيشه را براي نخستين بار به بازار مصرف ايران عرضه كردند، قيمتي بسيار بالا داشت و مختص اقشار مرفهي بود كه براي فرار از انگ اعتياد، شيشه مصرف ميكردند چون توليدكنندگان آن شايع كرده بودند كه به دليل آمفتاميني بودن تركيب شيشه امكان اعتياد به آن وجود ندارد.
ديلميزاده ميافزايد: شواهد نشان ميدهد افت قيمت 30 درصدي كنوني شيشه براي گسترش طيف مصرفكنندگان آن از اقشار مرفه به اقشار با درآمد متوسط و پايين است.
شيشه روي موج شايعه
از ديدگاه فرزين رحيم نظري، مشاور دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر از ديگر دلايل گسترش طيف مصرفكنندگان شيشه، ايجاد شايعات غيرواقعي درباره آن است.
به اعتقاد او، ترويج شايعات غيرواقعي درباره انواع جديد مواد مخدر و تغيير نام آنها يكي از شگردهاي توزيعكنندگان كلان مواد مخدر براي جذب مشتري است كه بهترين مثالش نگاهي به چگونگي شيوع كراك در ايران است.
اين مخدر ابتدا به عنوان برگ كوكائين در اختيار معتادان قرار گرفت سپس چيستي واقعي آن به عنوان هروئين با خلوص بالا آشكار شد.
شيشه نيز ابتدا با نامهايي چون آيس، مت، يخ و كريستال وارد بازار شد و توزيعكنندگانش اطلاعاتي نادرست را دربارهاش شايع كردند كه از آن جمله ميتوان به دروغ بزرگ عدم اعتياد به آن حتي پس از چند بار مصرف، افزايش ميل جنسي يا بيخطر بودنش در كاهش وزن سريع در بدنسازي اشاره كرد.
سلطان را بشناسيد
دكتر رابرت فرنام، روانپزشك و متخصص در ترك اعتياد با معرفي شيشه به عنوان يكي از انواع آمفتامينهاي محرك اعصاب، ميگويد: شيشه مخدري است كه هم از لحاظ رواني و هم از لحاظ جسمي فرد را وابسته ميكند، اما اعتياد رواني آن قويتر است.
او در خصوص خاصيت انرژيزايي غيرطبيعي شيشه هشدار ميدهد: انرژيزايي شيشه، كاذب و بسيار خطرناك است. فرد پس از مصرف تا حدود 72 ساعت بشدت بيخواب ميشود و نياز بدن به انرژي به حدي افزايش مييابد كه ممكن است بافتهاي حياتي آسيب ببينند.
توهم بويژه توهم پرواز كه اغلب منجر به سقوط مصرفكنندگان از بلندي ميشود، بيثباتي در رفتار، افزايش فشارخون، قفل شدن فكها، رفتارهاي پرخاشگرانه و كاهش قدرت تصميمگيري نيز همگي از جمله عوارض مصرف شيشه هستند، اما آن وجه از مضرات شيشه كه اطرافيان فرد معتاد به آن را تهديد ميكند، جنون سوءظن است و اين همان ويژگي شيشه است كه آن را به سلطان صفحه حوادث بدل كرده و قتل فرزند، همسر يا حتي غريبهها به دست معتاد را رقم ميزند.
اين متخصص، باور غلط افزايش ميل جنسي به واسطه مصرف شيشه را نيز رد ميكند: ميل جنسي با شيشه به هيچ وجه افزايش نمييابد، ولي فرد در قضاوت دچار اختلال ميشود و به همين دليل امكان دارد به رفتارهاي جنسي پرخطر دست بزند.
فرنام درباره بيماريهاي رواني به وجود آمده در معتادان به شيشه ميگويد: عدم تعادل رفتاري در اولين مصرف شيشه، ممكن است از 12 تا 48 ساعت باقي بماند و فرد در اين مدت به كارهايي دست بزند كه هرگز در حالت طبيعي مرتكب آنها نميشده است، اما وقتي مصرف به مدت طولاني انجام شود علائم بيماريهاي رواني مانند توهم، پرخاشگري و سوءظن در فرد ظاهر خواهد شد كه ممكن است به جنايت منجر شود.
اين درد دارو ندارد
هيچ دارويي براي درمان معتادان به شيشه وجود ندارد و متادون و شربت ترياك يا داروهاي روانپزشكي كه براي درمان انواع ديگر معتادان استفاده ميشوند، بر معتادان به شيشه بياثر هستند.
هنوز الگوي درماني واحدي براي درمان اين گروه از معتادان از سوي مراجع درماني تعيين نشده است و به گفته فرنام، روشهاي درمان در مراكز گوناگون شبيه شيوه آزمون و خطا شده است.
راههاي قابل اعتمادتري كه امروزه براي درمان معتادان به كار ميروند معمولا بر درمانهاي روانشناختي و پيشگيري از عود مصرف متمركز هستند، با اين حال به اعتقاد اين روانپزشك هنوز شيوه درماني ياد شده براي گروهي از پزشكان متخصص در ترك اعتياد ناشناخته است.
اين پژوهشگر در حوزه ترك اعتياد با ابراز نگراني از افزايش تعداد مصرفكنندگان كه بسياري از آنها زير 20 سال دارند پيشبيني ميكند: مصرف شيشه در چند سال آينده افزايشي تصاعدي خواهد داشت و با توجه به اين روند، كارشناسان حوزه ترك اعتياد بايد هرچه سريعتر خود را براي استفاده از روشي تخصصي و واحد در ترك معتادان به اين مخدر تجهيز كنند.
مريم يوشيزاده
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 149]