واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: صبحانه و اهميت آن
در فرهنگ غذايي بيشتر ملت ها، صبحانه يك وعده غذايي بسيار مهم محسوب مي شود و نزد ايرانيان نيز از ديرباز صبحانه جايگاه ويژه اي داشته است. مواد غذايي با ارزش بالا كه ايرانيان به عنوان صبحانه مصرف مي كنند مثل تخم مرغ، شير، پنير و انواع مغزهاي گياهي حكايت از شناخت بالاي آنان از نياز بدن به اين مواد در هنگام صبح دارد ولي متأسفانه امروزه به خاطر شيوه هاي جديد زندگي شهري، اهميت صبحانه به خصوص براي كودكان و نوجوانان به خوبي نهادينه نشده است و اغلب دانش آموزان ميل چنداني به خوردن صبحانه نشان نمي دهند و آثار منفي آن، هم در رشد جسماني آن ها و هم در پيشرفت تحصيلي شان مشهود است.
اهميت صبحانه از ديدگاه علمي:
بيشتر انرژي بدن ما از مواد قندي يا كربوهيدرات ها تأمين مي شود و كربوهيدرات ها در كبد و ماهيچه ها ذخيره مي شوند. هنگام صبح كه از خواب بر مي خيزيم، تقريبا ذخيره كربوهيدرات بدن تمام شده است و بدن براي تأمين انرژي خود به اين مواد نياز دارد. (به خصوص مغز كه تقريبا تمام انرژي خود را از سوختن مواد قندي به دست مي آورد و در هنگام كاهش قند خون با مشكل روبه رو مي شود) بدن مجبور است در هنگام كاهش ذخاير قندي خود از ذخاير چربي استفاده كند و اگر باز هم فعاليت ادامه داشته باشد، اين پروتئين ها هستند كه براي توليد انرژي مي سوزند، كه اين امر باعث ضعيف شدن بدن مي شود. خوردن صبحانه از طعم بد دهان و بد خلقي در طول روز هم جلوگيري مي كند و سبب افزايش 20 درصدي حافظه در بزرگسالي مي شود. دانش آموزان به دليل اين كه در دوران رشد هستند، نياز بيشتري به خوردن صبحانه دارند. كساني كه صبحانه نمي خورند، در مدرسه سوخت سلول هاي مغزشان بسيار كم مي شود و گذراندن ساعات آخر كلاس برايشان خيلي مشكل است.
چه كنيم كه دانش آموزان به خوردن صبحانه اهميت بدهند؟
يكي از مهم ترين عوامل نخوردن صبحانه در دانش آموزان، دير برخاستن از خواب است كه باعث كمبود وقت مي شود. دانش آموزان مجبورند بلافاصله بعد از برخاستن از خواب خود را به مدرسه برسانند و فرصتي براي خوردن صبحانه ندارند، بنابراين بايد به بچه ها عادت بدهيم كه زود بخوابند و صبح زودتر از خواب برخيزند.عامل دوم خوردن شام سنگين در دير وقت است كه باعث مي شود بچه ها صبح ها ميلي به خوردن صبحانه نداشته باشند پس زود خوردن شام و سبك بودن آن مي تواند مؤثر باشد.عامل ديگري كه مي تواند بچه ها را به خوردن صبحانه ترغيب كند، همراهي والدين با فرزندان در خوردن صبحانه است و بالاخره تنوع مواد غذايي تهيه شده براي صبحانه مؤثر است. والدين بايد به صبحانه بهاي بيشتري بدهند و مواد متنوع تري را براي صبحانه تهيه كنند تا بچه ها طبق ميل و سليقه خود بتوانند آن را انتخاب كنند.توصيه مي شود هنگام صبحانه حتما از نان يا مواد نشاسته اي ديگر مثل سيب زميني استفاده شود چون اين مواد مي توانند در طول روز قند خون را بالا نگه دارند. مواد شيرين مثل عسل و مرباها نيز از مواد قندي با ارزشي براي صبحانه هستند.تخم مرغ و پنير مقادير زيادي پروتئين دارند و به خصوص در سن رشد بچه ها بسيار مفيدند. از ديگر مواد بسيار مطلوب براي صبحانه، مغزهاي گياهي مثل بادام، گردو و پسته هستند كه ذخيره خوبي از چربي و پروتئين دارند و براي تأمين انرژي بدن بسيار خوب هستند. خوردن حداقل يك ليوان شير در هنگام صبح نيز به دانش آموزان توصيه مي شود زيرا شير داراي مواد قندي، كلسيم، پروتئين و چربي است كه در سن رشد براي دانش آموزان بسيار مفيد است.
زهرا رضايي
چهارشنبه 27 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]