واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: تازهترين تحليل از بازار سنگآهن
محمدحسين بابالوسنگآهن چندي است كه با كاهش قيمت و بالاخص كاهش حجم خريد و فروش مواجه شده و تفسير اين شرايط براي آينده صنعت فولاد و تجار و توليدكنندگان اين كالا حائز اهميت بسياري است.
قيمت اين كالا پس از رشدي افسار گسيخته از 20 تا 25 دلار در سالهاي اخير به 188-185 دلار در ماه جولاي سال 2007 ميلادي رسيده و پس از آن با روندي قهقرايي به قيمتهاي نزديك به 72 دلار در چند روز گذشته رسيد. هماكنون و پس از چند روز كاري با رشد ناچيز قيمت مواجه شده و در تحليلهاي گذشته احتمال كاهش مجدد قيمت مطرح گرديد كه با فرض احتمال كاهش قيمت نفت اين احتمال قوت ميگيرد. با توجه به واردات وسيع سنگآهن به چين اين كشور مهمترين مرجع قيمتگذاري اين كالا در جهان به حساب آمده و كشورهاي برزيل، استراليا، هند، آفريقاي جنوبي و ... مهمترين تامينكنندگان سنگآهن چين هستند. در آخرين خبرها به نقل از متال بولتن آمده كه غالب شركتهاي چندمليتي معدني و تامينكننده سنگآهن چين از جمله واله برزيل، BHP بيلتون، ريوتينتو و ... توليد خود را كاهش داده و با جديت با عرضه بيش از تقاضا مقابله كرده يا به گونهاي عمل كردهاند كه از كاهش قيمت كمترين ضرر را متحمل شوند. اين درحالي است كه به احتمال قوي با توجه به سرمايهگذاريهاي صورت گرفته شرايط آتي براي اين شركتها به هيچ عنوان روشن و جذاب نيست. به طور مثال بيشتر شركتهاي بزرگ معدني اقدام به تعديل نيرو كردهاند و طرحهاي توسعه را يا مسكوت يا با تغييرات هزينهاي و با ارجحيت بيشتر پيگيري ميكنند. هم اكنون نزديك به 70 ميليون تن سنگآهن در بازار چين موجود بوده كه مويد سبقت عرضه بر تقاضا است.
شركت BHP بيلتون به عنوان دومين شركت بزرگ معدني جهان در برابر كاهش توليد مقاومت كرده و حتي اقدام به چارتر كردن بعضي از كشتيها به مقصد چين كرده كه اين اقدام مشكوك به نظر ميرسد. با توجه به سابقه فعاليت اين شركت احتمال اقدامات ظاهري و گاها غيرمنطقي از طرف بزرگان اين شركت بعيد به نظر نميرسد. غالب كارخانجات چيني يا در حجمهاي كوچك اقدام به خريد كرده يا نياز خود را از طريق موجودي حاضر در بنادر تهيه ميكنند. هند به عنوان يكي از تامينكنندگان بزرگ سنگآهن چين و از رقباي برزيل و استراليا نرخ ماليات بر صادرات سنگآهن را از 15درصد كاهش داده و براي انواع دانهبندي شده فاين Fine ا8 درصد و براي انواع
كلوخه Lump ا5 درصد را لحاظ كرده است. اين مطلب كمك شايان توجهي به تجار سنگآهن هندي خواهد كرد. اين مطلب مورد توجه تجار چيني واقع نشده است. قيمت سنگآهن مسير رو به رشدي يافته و براي پيشنهاد فروش offer قيمت 77-75 دلار براي سنگآهن 5/63درصد محتوي آهن و به صورت cfr پيشنهاد شده كه از قيمتهاي قبلي كه 75-74 بوده است رشد كمي داشته و براي قراردادهاي فروش Transaction از 74-72 دلار بر هرتن به 75-74 دلار رسيده است. براي سنگآهن 59درصد دانهبندي شده قيمت پيشنهادي 59-58 دلار بر هر تن و براي قرارداد معامله 55 دلار بر هر تن مورد معامله قرار ميگيريد. قيمتها اندكي رشد داشته و اين افزايش قيمت به عقيده بسياري از تجار حالت احساسي خواهد داشت. اين افزايش قيمت بيشتر از سوي تجار هندي و در قراردادها و پيشنهادهاي فروش بوده و ميتوان گفت كه اين افزايش قيمت حالت احساسي و ريسك تجار هندي است. يا رونق كمي به بازار تزريق شده و شايد با بيميلي ديگر فعالان بالاخص خريداران اين كالا مواجه شود.
نكته مهم در اين خصوص تلاش كارخانجات توليدي در پر كردن انبارهاي خود تا قبل از پايان سال 2008 ميلادي است كه به افزايش تقاضا و بالطبع به افزايش قيمت انجاميده است. اقدام شركت BHP بيلتون در خصوص مقاومت در برابر كاهش توليد را نيز ميتوان در اين خصوص تفسير و تعبير كرد. البته به احتمال زياد بسته محرك 4 ميليارد يوآني دولت چين براي سال 2009 و 2010 موثر بوده و100 ميليون تن به تقاضاي آهن در اين كشور ميافزايد. هم اكنون زمان تعيين قيمت پايه سنگآهن براي بازه يكساله سال آتي ميلادي بوده و با توجه به نياز اروپا به سنگآهن كه نزديك به 140 ميليون تن است اين قرارداد اهميت بسياري خواهد داشت. با توجه به موارد ذكر شده و صحبتهاي
صورت گرفته در كنفرانس پاريس به احتمال قوي اين شيوه تعيين قيمت پايه يكساله Benchmark مورد توافق طرفين بوده و ادامه خواهد داشت. هم اكنون قيمت پايه قراردادهاي طولاني مدت به سطوح قراردادهاي نقدي و كوچك بسيار نزديك شده و با توجه به كاهش توليد بسياري از واحدهاي كوچك و با بهرهوري پايين از جمله در كشورهاي آسيايي و اروپاي شرقي از جمله ورشكستگي بسياري از اين واحدها ميزان تقاضا كاهش داشته و احتمال كاهش قيمت محمولههاي spot نيز باز وجود دارد. در تحليلهاي گذشته و در زماني كه نفت بالاي 100 دلار قيمت داشت هزينه تمام شده يك تن سنگآهن را 93/375 دلار محاسبه كرديم. اين در حالي است كه قيمتها شديدا كاهش داشته و هزينههاي توليد نيز كاهش چشمگيري داشته است. هماكنون بسياري از معادن كوچك توليد را متوقف كرده و به سينه كارهاي پرعيار و با نسبت باطلهبرداري كمتر مراجعه كردهاند. اين اقدام در كاهش توليد و كاهش هزينه توليد بسيار موثر خواهد بود. اين مطلب در كنار كاهش شديد توليد معادن بزرگ و نيمهفعال شدن بسياري از معادن كوچك بيشتر خودنمايي ميكند. مهمترين نكته در تحليل شرايط آتي بازار تعيين كف قيمت اين كالا است كه سادهترين شيوه، محاسبه هزينههاي توليد تا نقطه سربه سري است كه در اصطلاح معدنكاري به جدول DCF مشهور است.
هزينههاي توليد يك تن سنگآهن دانهبندي شده در معادن بزرگ:
1 - اكتشاف مقدماتي، تفصيلي و اكتشاف حين استخراج : 5$، 2- استخراج با فرض نسبت باطله برداري 2/25: 10/75$، 3 - خردايش و دانهبندي: 3$، 4 - حملونقل تا بندر: 12$، 5 - انبارداري
و بارگيري روي عرشه و به صورت فله: 3 تا 5$ (بدون در نظر گرفتن تعرفه و عوارض و جايزه صادراتي )، 6 - حملونقل به صورت فله تا انبار بندر مقصد: 8 تا 15$، جمعا عددي بين 41/75 و 49/75 $ متغيير است.
متوسط اين عبارت عدد 45/75$ خواهد بود. با فرض تولرانس 10درصد بازهاي بين 41/175 تا 50/325$ خواهد بود.
باز با فرض خطاي 10درصد به قيمت نزديك به 45 تا 55$ خواهيم رسيد كه قبلا نيز محاسبه شده بودند. به احتمال قوي قيمت پايه براي سال ميلادي آتي بين 50 تا 55$ براي قراردادهاي طولاني مدت بوده كه با در نظر نگرفتن رشد مقطعي كنوني قيمتها و احتساب قيمت 70 $ براي هر تن سنگآهن spot بين 28 تا 35درصد كاهش قيمت متصور خواهد بود.
تبعات اين اقدام كاهش قيمت محمولههاي spot و كاهش قيمت مصنوعات فولادي خواهد بود. اين كاهش قيمت بيشتر از تاثير واقعي تاثير رواني داشته و به كاهش بيشتر قيمتها منجر خواهد شد.
سه شنبه 26 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 238]