واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: همسايه داري در آپارتمان نشيني
گروه جامعه- اگر چه انسان موجودي اجتماعي است و كمال يافتن او در ارتباط با جامعه و برقراري روابط مناسب با افراد اجتماع ميسر مي شود اما متأسفانه شرايط زندگي در دنياي امروز به علت رشد روزافزون جمعيت و كمبود مسكن باعث رونق آپارتمان نشيني شده كه مشكلاتي را هم در پي داشته است.
به علت مشكلات اقتصادي، امكان داشتن فضاي مستقل براي زندگي وجود ندارد، به همين دليل آپارتمان نشيني بيشتر مورد توجه مردم قرار گرفته است.
در حالي كه بيشتر افراد در مجتمع هاي چند واحدي با خانواده هاي ديگر زندگي مي كنند، اين پرسش مطرح مي شود كه چگونه مي توان شرايط زندگي بهتري را در اين مكان براي هم ايجاد كرد؟
يكي از شهروندان گفت: زندگي در آپارتمان با مشكلاتي همراه است.
ابراهيم زاده گفت: همه افراد بايد رعايت حال همسايه هاي خود را بكنند؛ به طور مثال در گذشته نسبت به بازي فرزندانم در هر ساعتي از روز سخت گيري نمي كردم اما با زندگي در مجتمع براي آن ها برنامه ريزي كردم تا ساعت هاي مشخصي را در روز به بازي اختصاص دهند تا براي ديگران مزاحمت ايجاد نكنند.
وي افزود: برنامه زندگي هر خانواده و زمان استراحت آن ها با خانواده ديگر فرق مي كند، بنابراين بايد رعايت حال همسايه ها در هر ساعتي از شبانه روز در نظر گرفته شود.
يكي ديگر از شهروندان كه در يك آپارتمان 4 واحدي زندگي مي كند گفت: يكي از بديهي ترين مسائلي كه بايد در آپارتمان نشيني به آن توجه شود، رعايت حقوق همسايگان است خيلي از افراد در اين خصوص آگاهي ندارند يا به هر دليلي خود را ملزم به رعايت آن نمي دانند.
وي اضافه كرد: اگر اين مسائل از طريق رسانه ها به ويژه تلويزيون، فرهنگ سازي شود مشكل خيلي از افراد حل خواهد شد.
يك جامعه شناس در اين خصوص گفت: فرهنگ همسايه داري يا آپارتمان نشيني همان هنجارها و ارزش ها و يا اموري است كه براي افراد معقول و ارزشمند است و افكار و احساسات و رفتار آن ها را شكل مي دهد و يا به نوعي تحت تأثير قرار مي دهد.
پروانه مقدم افزود: تمام اين هنجارها در ارتباط با برخورد با همسايگان است و گاهي ممكن است هنجارها و ارزش هاي افراد، معقول و مطابق با شرع نباشد.
در زندگي آپارتماني ايران فرهنگ خاصي حاكم است كه تا حدودي از شرع و قانون نشأت گرفته است. اما بيشتر افراد آن را زير پا مي گذارند و حقوق ديگران را ناديده مي گيرند.
به گفته وي فرهنگ همسايه ها، محل آپارتمان و حتي نوع معماري ساختمان تا حدود زيادي مي تواند در ايجاد مشكلات مؤثر باشد.
وي خاطر نشان كرد: فرهنگ حاكم بر انديشه ما فرهنگي اسلامي است و اسلام در تمام زمينه ها و به خصوص در برخورد با همسايه راهكارهاي مناسبي ارائه داده است.
شايد مهم ترين عامل رعايت نكردن حقوق ديگران، ناآگاهي از عواقب رعايت نكردن اين حقوق باشد. خيلي از افراد با وجود اطلاع از حقوق همسايگان نفع آني را ترجيح مي دهند و حقوق ديگران را ناديده مي گيرند.
اين جامعه شناس ادامه داد: شايد بهترين اقدام در اين زمينه آگاه كردن افراد به حقوقي باشد كه در شرع و قانون ذكر شده است.
وي گفت: شيوه خاص ساختمان سازي ها نيز در بروز برخي مشكلات دخيل است زيرا در اغلب موارد به جاي اين كه ساختمان به گونه اي طراحي شود كه آسايش افراد در آن فراهم آيد، بيشتر به زيبايي آن پرداخته شده است.
به طور مثال، درهاي ورودي آپارتمان ها در كنار هم گذاشته مي شود كه مشكلات و مزاحمت هايي براي همسايگان ايجاد مي كند.
وي طراحي نامناسب راهروها و پاركينگ را از ديگر مشكلات آپارتمان نشيني مي داند.
وي ادامه داد: تضاد و تزاحم يكي از پيامدهاي زندگي اجتماعي است. وقتي گروهي با هم در يك محيط زندگي مي كنند ممكن است بي مبالاتي و كم توجهي بعضي از آن ها به آداب اخلاقي، سبب سلب آسايش ديگران شود و اين خود زمينه ساز كدورت ها و نزاع هاي بعدي مي شود.
مقدم افزود: يكي از كارهاي مؤثر و مفيد براي جلوگيري از نزاع يا كدورت، تعيين مدير ساختمان و تشكيل جلسات متعدد با حضور اعضاي ساختمان است. مدير مي تواند فعاليت اعضا را كنترل كند و به آن نظم ببخشد، از طرفي با متخلفان نيز برخورد كند.
محسن شاكري نسب كارشناس روان شناسي نيز درخصوص آپارتمان نشيني گفت: در مجتمع هاي آپارتماني به دليل اين كه چند خانواده با هم زندگي مي كنند، مي توانند دوستي و تعامل نزديكي با هم داشته باشند. البته اين موضوع در آپارتمان هاي 4 يا 6 واحدي بيشتر ديده مي شود. در صورتي كه تعداد واحدهاي يك مجتمع بيشتر باشد، روابط كمرنگ تري بين اعضاي آن ديده مي شود.
وي افزود: در واقع آپارتمان هايي با واحد مسكوني كمتر شرايط زندگي بهتري را از لحاظ رواني، اجتماعي و تربيتي ... فراهم مي كند و برقراري ارتباط و سازگاري با شرايط هم آسان تر خواهد بود.
وي خاطر نشان كرد: ارتباط با همسايه ها از يك سو فوايد زيادي براي فرد دارد و از سوي ديگر مي تواند آسيب هاي اجتماعي و رواني را به همراه داشته باشد. افرادي كه در يك مجتمع زندگي مي كنند، خواسته يا ناخواسته تأثيرات منفي يا مثبت روي يكديگر مي گذارند.
شاكري نسب ادامه داد: بهتر است براي جلوگيري از اين تأثيرات منفي تا حد ممكن در مورد خانواده ها و افرادي كه قرار است در يك آپارتمان زندگي كنند، تحقيق شود تا حداقل از نظر روابط اجتماعي مشكلي پيش نيايد.
وي درخصوص برخورد با مسائلي از قبيل سر و صداي بي هنگام همسايگان گفت: يكي از راهكارهاي مؤثر براي وادار كردن افراد به رعايت حقوق همسايگان برخورد قانوني با فرد متخلف است.
وي افزود: بهترين كار آگاه كردن افراد و تبليغات در اين زمينه است كه مي تواند توسط آموزش و پرورش و مربيان، روحانيون و رسانه ها به ويژه صدا و سيما انجام شود؛ آموزش هاي عمومي نيز در دراز مدت اثر مطلوبي دارد.
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1238]