واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بروكينگز تاكيد كرد:لزوم مذاكرات جامع آمريكا با ايران به عنوان يك بازيگر موثر منطقه اي
يكي از مراكز پژوهشي غرب با اشاره به قدرت روز افزون ايران در خاور ميانه بر دشواري حل بحرانهاي جهان عرب بدون كمك و رضايت ايران تاكيد و سياست كهنه چماق و هويج ( تهديد و تطميع) واشنگتن در قبال تهران را شكست خورده توصيف كرد.
به گزارش خبرگزاري مهر، مركز "سابان" وابسته به انستيتو بروكينگز چندي پيش مطلبي را با عنوان " برقراري دوباره توازن؛ راهبرد خاور ميانه براي رئيس جمهور آتي" منتشر كرد كه البته گزيده مربوط به اين راهبرد براي ايران به شكل جداگانه و مفصل در اين انستيتو منتشر شده كه در پي مي آيد.
" سوزان مالوني" و " ري تكيه" نويسندگان اين مطلب خاطر نشان كرده اند: رئيس جمهور جديد آمريكا همچون هر يك از پنج رئيس جمهور قبلي خود طي سه دهه گذشته بايد سريعا به نگرانيهاي آمريكا در قبال ايران از جمله تمايلات هسته اي آن، مشاركت آن در تروريسم (!) و بي ثباتي منطقه اي بپردازد.
در ادامه اين مطلب آمده است: تهران به پاس حوادث سالهاي اخير اكنون به ابزاري براي نفوذ بر همه تحولات امنيتي منطقه دست يافته و بعيد به نظر مي رسد كه هر يك از مسائل جهان عرب از امورعراق و لبنان گرفته تا امنيت خليج فارس، بتواند بدون رضايت و كمك ايران حل و فصل شود.
نويسندگان افزوده اند: دولت اوباما ممكن است از طريق پيشنهاد يك شعار صرفا جديد يا اصلاحات معتدل به رويكرد چماق و هويج كه پنج رئيس جمهور قبلي آمريكا در قبال آن شكست خورده اند، راه ساده اي را در پيش بگيرد، اما اين ديدگاه اشتباه است.
مالوني و تكيه تاكيد كرده اند كه اكنون آمريكا براي برخورد موثر با ايراني كه سير صعودي را طي مي كند، بايد ارزيابي دوباره و بسيار عميق تري را در راهبرد خود براي آن انجام دهد و يك ابتكارعمل ديپلماتيك جامع را در تلاش براي تعامل با اين دشمن ديرينه خود در خاورميانه به كار بندد.
نويسندگان پس از بررسي يك سري گزينه هاي سياسي احتمالي از جمله تغيير نظام، اقدام نظامي، بازدارندگي و تعامل ، مدلي از تعامل را مشخص كرده اند كه با اعتراف به نفوذ ايران به دنبال محدود كردن و هدايت دوباره آن است. آنها اين گزينه ها را اينگونه پيشنهاد داده اند:
* انجام مذاكره چند سويه درباره هر يك از مهمترين موضوعات : برقراري دوباره مناسبات ديپلماتيك، موضوع هسته اي، امنيت در خليج فارس و عراق و مسائل گسترده تر منطقه اي.
* انتصاب يك هماهنگ كننده ويژه براي ايران در وزارت خارجه كه اين تلاش ديپلماتيك را هماهنگ كند.
* عادي سازي مناسبات ديپلماتيك سطح پايين به گونه اي كه دولت آمريكا بتواند با مقامهاي ايراني آشنا شود و به درك بهتري از تحركات سياسي ايران دست يابد.
* برخورد با دولت ايران به عنوان يك بازيگر متحد نه تلاش براي بازي با احزاب رقيب و قرار دادن آنها عليه يكديگر .
* مشخص كردن ميانجيگران كارآمد كه بتوانند براي ايجاد پل بين دولت و شخصيتهاي نزديك به رهبري و رئيس جمهور ايران خدمت كنند.
* برقراري يك رويه جديد در ابتكار عمل تازه شكل گرفته دموكراسي آمريكا با هدف تضعيف تصور از مداخله آمريكا از طريق تمركز بر برنامه هايي كه تبادلات مردم با مردم را تشويق مي كند.
* درك اين مسئله كه روند تعامل با ايران طولاني مدت، سخت و تابع تغييرات در تحركات داخلي ايران و چارچوب منطقه اي خواهد بود. براي رسيدن و حفظ اين حركت، دولت آتي بايد فرصتها را غنيمت بشمرد و بحرانها را مديريت كند.
در ادامه اين مطلب آمده است: اين پيشنهاد خواستار گامهاي زودهنگام سريع دولت اوباما براي كشف روزنه كوچك اما مهم فرصت در طول " ماه عسل" رياست جمهوري جديد است.
مالوني و تاكيه خاطر نشان كرده اند: اين الگوي جديد روابط مانع تنش يا حتي درگيري نمي شود و تجديد روابط يك نوشداروي جادويي نيست.
نويسندگان در پايان اين مطلب توصيه كرده اند كه رويكرد آنها بهترين گزينه براي برخورد با پيچيدگيهايي است كه ايران بر آمريكا تحميل خواهد كرد.
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 112]