واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: اقتصاد - 7/24 ميليون تن پنبه در جهان
اقتصاد - 7/24 ميليون تن پنبه در جهان
به گزارش كميته مشاوره بينالمللي پنبه در سال آينده ميلادي توليد پنبه در جهان كاهش مييابد. طبق گزارشهاي موجود در سال آينده ميلادي 7/24 ميليون تن پنبه در سراسر جهان توليد ميشود كه نسبت به سال پيش از آن6 درصد كاهش خواهد داشت. دليل كاهش توليد پنبه در جهان در سال آينده نه تغيير شرايط جوي و نامساعد شدن آن براي توليد اين محصول كشاورزي بلكه كاهش سودآوري توليد پنبه براي فعالان اين بخش است. گزارشها نشان ميدهد كشت محصولات كشاورزي ديگر درآمد و سودآوري بيشتري براي توليدكنندگان دارد به همين دليل توليدكنندگان به محصولات ديگر روي آوردند. مايك الن يكي از كارشناسان بازار پنبه در مركز مطالعات بينالمللي بازار پنبه ميگويد: «رشد قيمت مواد غذايي و محصولات كشاورزي در جهان سبب شد تا توليد محصولات غذايي كشاورزي درآمدزايي بيشتري براي كشاورزان داشته باشد.» كميته مشاوره بينالمللي پنبه در گزارش اخير خود آورده است: «در سال جاري ميلادي زمينهاي كمتري براي كشت پنبه در جهان اختصاص يافته است و كشاورزان اقدام به استفاده از زمينهاي خود براي كشت جو، گندم، سويا، برنج و نيشكر كردند زيرا قيمت اين محصولات در جهان رشد كرده است.
از طرف ديگر قيمت پنبه در سال جاري در سراسر دنيا 30 درصد تنزل يافت و همين مسئله كشاورزان را از توليد اين محصول ناراضي كرد. مهمتر اينكه كارشناسان انتظار دارند سير كاهش قيمت گندم در دنيا در سال آينده ميلادي ادامه داشته باشد و اين بازار اصلاح نشود. بنابراين شمار اندكي از كشاورزان فعال در توليد پنبه كه توانايي تغيير عرصه توليد خود را نداشتند به توليد پنبه ادامه دادند.» كميته مشاوره بينالمللي پنبه يا ICAC در سال 1939 ميلادي در واشنگتن راهاندازي شده است و هماكنون 40 كشور فعال در عرصه توليد اين محصول به عضويت آن در آمدند. مهمترين اعضاي اين كميته كشورهاي آمريكا، چين، هند، پاكستان، برزيل،تركيه، مصر، استراليا، كلمبيا، يونان، اسپانيا و لهستان هستند. اين كميته يكي ديگر از دلايل كاهش توليد پنبه در سال آينده ميلادي را تنزل سطح توليد در كشور آمريكا ميداند. مطالعات نشان ميدهد در سال 2009-2008 ميلادي توليد پنبه در كشور آمريكا بين 3/1 تا 3 ميليون تن كاهش خواهد يافت. ا
ز طرف ديگر توليد در كشورهاي تركيه، برزيل و مصر كمتر ميشود در حاليكه كشورهاي استراليا و پاكستان براي تعديل و ممانعت از كاهش بيش از اندازه توليد اقدام به افزايش توليد خود خواهند كرد. اين كميته در گزارش خود آورد: «تقاضاي صنعتي براي پنبه در سراسر جهان كاهش يافته است. در سال جاري نرخ كاهش تقاضا در جهان برابر با يك درصد برآورد شده است و انتظار ميرود تا انتهاي سال، 26 ميليون تن پنبه در جهان تقاضا شود. در سال 2007-2006 ميلادي 4/26 ميليون تن پنبه در جهان تقاضا شده بود... گفته ميشود دليل كاهش تقاضاي صنعتي براي پنبه بحران اقتصادي جهاني و افزايش قيمت پنبه در مقابل پلي استر و ديگر فرآوردههاي مصنوعي در جهان است. انتظار ميرود در سال 2009-2008 ميلادي ذخيره پنبه در جهان 11 درصد نسبت به سال پيش از آن كمتر شود و به 9/10 ميليون تن برسد علاوه بر كشورهاي صنعتي جهان برخي از كشورهاي فقير قاره آفريقا نيز به توليد اين محصول كشاورزي مشغول هستند. مطالعات نشان ميدهد در سال جاري ميلادي توليدكنندگان كشورهاي آفريقايي به خصوص كشورهاي بنين، مالي و چاد از دستاندركاران بخش كشاورزي در كشورهاي صنعتي خواستند تا پرداخت يارانه به توليدكنندگان پنبه را متوقف كنند و از اين طريق شرايط بازار را براي توليدكنندگان يكسان نمايند. پرداخت يارانه سبب ميشود تا قدرت رقابت توليدكنندگان كشورهاي صنعتي بيشتر از توليدكنندگان كشورهاي ديگر شود.يكي از توليدكنندگان پنبه در بوركينافاسو ميگويد: «ما در حال جنگ براي حفظ صنعت توليد پنبه در سالهاي آينده هستيم. آينده صنعت پنبه در قاره آفريقا به تصميمات امروز ما بستگي دارد و ميتواند باعث بهبود زندگي ميليونها نفري باشد كه در اين قاره به توليد پنبه مشغول هستند.
يکشنبه 24 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]