واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نقد دستاوردهاي بخش خصوصي در حوزه توليد آثار موسيقي و موانع آن
فرهنگي. موسيقي. فجر
نادر طبسيان مدير انتشارات موسيقي ماهريز و محسن رجب پور مدير توليد و برگزاركننده كنسرتهاي گروه آريان و بنيامين، عصر روز شنبه در ميزگرد بررسي دستاوردهاي بخش خصوصي در حوزه توليد آثار موسيقي و موانع آن، چالش ها و موانع اين بخش را نقد و بررسي كردند.
به گزارش روز يكشنبه ايرنا از جشنواره بيست و چهارم موسيقي فجر، رامين صديقي كه خود نيز از فعالان حرفهاي بخش موسيقي در سطح جهان است، هدايت اين ميزگرد را به عهده داشت.
صديقي در ابتدا با بيان اينكه به خصوصيسازي در حوزه موسيقي نگاه جدي نشده است، افزود: در حال حاضر مرزهاي شفاف بين بدنه بخش خصوصي و بدنه دولتي در اين زمينه مشخص نيست و اين شفاف نبودن حريم ها، باعث شده كه موانع براي حضور بخش خصوصي سخت تر شود.
رجب پور نيز در ادامه با بيان اينكه دستاوردهاي موسيقي ايران و هر اتفاق مثبت و منفي در حوزه شنيداري كشور، حاصل فعاليت بخش خصوصي است، افزود: در اين بخش، چيزي به نام بخش دولتي وجود ندارد كه فعاليتي داشته باشد.
وي تصريح كرد: تلاش بخش خصوصي براي زنده ماندن موسيقي است، زيرا در غير اين صورت، يك هنرمند آرزوي برگزاري اجراي زنده در سال را كه يك ابزار كار در هنر موسيقي است، نداشت. در واقع بخش خصوصي از عدهاي عاشق موسيقي تشكيل شده است.
وي در ادامه به وضعيت توليدكنندگان موسيقي در قبل و بعد از انقلاب اشاره كرد و گفت: توليدكنندگان آثار شنيداري به دو دسته تقسيم ميشوند. بخشي مربوط به قبل از انقلاب كه تعدادي با دستفروشي به اين امر اقدام ميكردند و اكنون به صورت دلالي در اين زمينه اقدام ميكنند، اما بخش ديگر همان عاشقان موسيقي هستند كه تمام تلاش خود را براي زنده ماندن موسيقي ايران بكار ميبرند.
رجب پور، با تاكيد بر اينكه هنرمندان براي حضور در عرصه موسيقي كشور با مشكلات زيادي مواجه اند، افزود: اگر هنرمند بخواهد بدون دغدغه در اين عرصه فعاليت كند، بايد فردي غير هنري او را مديريت كند تا به بهترين شكل آثار هنرمند را به دست مخاطبانش برساند.
اين توليدكننده آثار موسيقي، به نحوه فعاليت خود براي گروه آريان و نحوه جذب حاميان مالي به عنوان اسپانسر اشاره كرد و گفت: با توجه به اينكه در ايران چنين كاري انجام نشده بود، از فعاليت گروههاي موسيقي در اروپا و آمريكا استفاده كرده و زندگي و كسب و كار آنها را مطالعه كردم.
وي، مهمترين موانع پيش روي بخش خصوصي را عدم اعتماد برخي به خواسته مردم عنوان كرد و گفت: اين مساله، باعث شده مردم به سمت موسيقيهايي بروند كه از همه طرف به آنها عرضه ميشود.
وي گفت: اگر از بخش خصوصي براي ارائه كارهاي خوب حمايت نشود، آفتهاي موسيقي در جامعه حاكم و احاطه خواهد شد.
اين توليدكننده ، افزود: بايد زيرساختهاي موسيقي براي جوانان و .. فراهم شود، چرا كه اكنون آمارها حاكي از تعطيلي بسياري از مراكز آموزش موسيقي بخش خصوصي است كه به دليل كاهش حضور جوانان است.
به گفته وي، در حالي كه ۱۲۰شركت خصوصي توليدكننده و ناشر موسيقي به ثبت رسيده است، در حال حاضر كمتر از ۱۵شركت فعاليت ميكنند.
طبسيان نيز در ادامه ميزگرد با بيان اينكه همه سرمايهگذاري در موسيقي به دولت بر نميگردد، اظهار داشت: سرمايه گذاري، تنها به به بخش مالي محدود نميشود، بلكه به مساله فرهنگي هم بر ميگردد. در واقع، اين امر بايد توسط ناشران و سياستگذاران بخش فرهنگ بررسي شود.
وي، كاركردهاي موسيقي را به دو بخش سرگرمي و تفريحي و ديگري كاركرد تغذيه هنري و روحي جامعه تقسيم كرد و گفت: در حال حاضر، در آثار موسيقي، كاركرد سرگرمي بارزتر است و بخش خصوصي مشكل كمتري دراين زمينه دارد، اما در بخش نوع موزيك كه براي تغذيه روحي جامعه مد نظر است، به مشكل بر مي خوريم.
به گفته وي، برخي از كشورها همچون اتريش بودجهاي كه براي كنسرتهاي كلاسيك و موسيقي خود هزينه ميكنند، بيش از ۴۰برابر بودجه وزارت دفاع آنهاست. از سوي ديگر، براي تغذيه هنري جامعه، كنسرت رايگان برگزار مي كنند كه نشان از يارانههاي زيادي است كه به اين بخش پرداخت ميشود.
وي در ادامه به فعاليت شبكههاي ماهوارهاي خاص كه تنها در بخش موسيقي فعاليت ميكنند، اشاره كرد و گفت: برخي از شبكههاي ماهوارهاي با وجود هزينههاي زيادي كه ميكنند، با كمترين تبليغات، تنها به پخش موزيك و آهنگهايي خود ميپردازند و تلاش دارند كه اين آهنگها در كشورهاي جهان سوم و در حال توسعه شنيده شود.
وي افزود: از اين رو، تنها راهي كه ميتوان با اين مساائل مقابله كرد، سرمايهگذاري در اين بخش است تا بر اساس آن، موسيقي خوب و متناسب با نياز جامعه تهيه و در اختيار مردم قرار گيرد. از سوي ديگر، برگزاري كنسرت نيز يك نياز اصلي است كه بايد به آن توجه خاصي شود. در حالي كه اكنون اين مساله به حاشيه رانده شده است.
وي تصريح كرد: اين مسائل باعث شده تا ناشران نتوانند موسيقي خوبي توليد كنند و تنها به انتشار كارهاي هنرمنداني كه به دنبال توزيع محصولات خود هستند، اقدام نمايند. براين اساس، دولت بايد با برنامه ريزي حمايتي دقيق، موسيقي مورد نياز جامعه و مخاطبان خاص آن را كه جوانان هستند، شناسايي و براي توليد و انتشار آن اقدام كند.
وي همچنين به ديگر مشكلات اين بخش اشاره كرد و گفت: اگر مرزها و خط و خطوط توليد آثار موسيقي مشخص شود و اين مرزها براي چند سال ثابت بماند، ناشران بر اين اساس ميتوانند به فعاليت خود پرداخته و دغدغهاي در اين زمينه نداشته باشند.
در ادامه رجب پور با رد سخنان طبسيان درباره نياز به بودجه و سرمايه در بخش موسيقي، گفت: ما اكنون نياز به امنيت سرمايهگذاري داريم و نه سرمايه و بودجه. زيرا بخش موسيقي يكي از پول سازترين شغلهاي دنيا محسوب ميشود و ميتواند فراتر از تصور، به كمك موسيقي كشور بيايد.
به گفته وي، اين امر در ايران نيز بخوبي تواناييهاي خود را نشان داده است، بطوري كه با برگزاري هر كنسرت، تعداد متقاضيان و صفهايي كه براي حضور در اين كنسرتها تشكيل ميشود، نشان از فراهم بودن بستر لازم براي فعاليت بخش خصوصي در اين زمينه دارد.
وي همچنين نياز كنوني بخش موسيقي را داشتن يك شبكه تلويزيوني موسيقي عنوان كرد و گفت: ما از اين فرصت تاكنون نتوانستهايم براي توسعه بخش موسيقي صحيح ، استفاده كنيم.
وي خواسته ديگر بخش خصوصي را، اجراي قوانين حمايتي از اين بخش كه قانون مالكيت معنوي نيز از آن جمله است، بيان كرد و گفت: به دليل نبود سيستم توزيع آثار شنيداري، تاكنون نتوانستهايم اطلاع رساني از آثاري كه تهيه و توليد ميكنيم، داشته باشيم.
يکشنبه 24 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]