واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: اقتصاد - چاي خاك خورده
اقتصاد - چاي خاك خورده
گروه اقتصاد : ميزان توليد برگ سبز چاي در سال زراعي جاري نسبت به سال گذشته حدود 6 درصد كاهش يافت. در سال زراعي جاري بالغ بر حدود 170 هزار تن برگ سبز چاي در كشور به توليد رسيد كه اين ميزان در مقايسه با مدت مشابه سال زراعي گذشته كه رقمي بالغ بر حدود 180 هزار تن بود، حدود 6 درصد كاهش نشان ميدهد. با اين حال دولت براي تحقق وعدههايش هيچ حركتي نميكند تا توليد سال آينده به صفر درصد نرسد. اگرچه اكنون هم انگيزهاي باقي نمانده است. كشاورزان خود را ملزم به افزايش كيفيت و كميت چاي نميكنند، چون ميدانند توليدشان بعد از زحمت فراوان و خشكشدن توسط كارخانهها روانه انبار ميشود و در مقابل دولت چاي خارجي وارد ميكند. رئيس اتحاديه چايكاران شمال در اين باره ميگويد: «تمام 39 هزار تن چاي خشكي كه به گفته سازمان مركزي تعاون روستايي امسال در كشور توليد شده متاسفانه در انبارها باقي مانده است كه اين ميزان به همراه چايهاي سنوات باقيمانده در انبارها، معضل بسياري را به وجود آورده است.» ايرج هوسمي در ادامه در مورد وضعيت توليد سال آينده ميگويد: پيشبيني ميكنم توليد سال آينده بهشدت افت كند البته براساس گزارشهاي رسيده، امسال قرار است 10ميليارد تومان تسهيلات بهزراعي براي كشاورزان حواله كنند كه البته تاكنون اين اقدام انجام نشده است ولي براي اينكه كشاورزان بتوانند از اين تسهيلات به موقع در مزرعه استفاده كنند بايد هرچه سريعتر اين اعتبار پرداخت شود. رئيس اتحاديه چايكاران شمال با تاكيد براينكه پرداخت نشدن به موقع تسهيلات بهزراعي از انجام اقدام بهينه كشاورزان در داخل مزارع جلوگيري ميكند، ميافزايد: اين تسهيلات بايد حداكثر تا 15 ديماه پرداخت شود چراكه پس از آن با يخبستن زمين نميتوان اقدامات مناسبي در باغهاي چاي انجام داد. او در مورد كارگروههاي كشاورزي كه در استانداري گيلان قيمت برگ سبز چاي نيز تعيين كرده، ميگويد: كارگروههاي كشاورزي كه در استانداري گيلان قيمت 600 تومان براي هر كيلو برگ سبز چاي درجه يك و قيمت 180 تومان را براي هر كيلو برگ سبز درجه دو براي خريد تضميني سال 88-87 را تعيين و تصويب كردهاند. اما تاكنون از تهران براي تصويب نهايي اين قيمتهاي تضميني پاسخي نرسيده است.
25 هزار تن چاي خاك خورده
در حالي كه وزير جهادكشاورزي دولت نهم همواره مدعي حمايت از صنعت چاي كشور است در سال جاري بيش از 25 هزار تن چاي توليدي انبار شده، اتفاقي كه انگيزه ناچيزي در چايكاران باقي مانده است را نيز به تدريج از بين خواهد برد. البته از بين رفتن انگيزه كشاورزان چايكار و حتي از بين رفتن باغها براي دولتمردان جاي نگراني ندارند چون مثل هميشه چاي مورد نياز را وارد ميكنند، همانطور كه در تمام سالهاي گذشته اين اتفاق افتاد. ايران از جمله بزرگترين خريداران چاي سريلانكا محسوب ميشوند. كشوري كه يكي از صادركنندگان بزرگ چاي در جهان است كه مدتي دچار بحران شده به همين دليل وزير كشاورزي سريلانكا خواهان خريد جديد ايران شد. او با اشاره به بروز بحران در صنعت چاي اين كشور در اثر كاهش شديد صادرات اعلام كرد با خريد جديد ايران و روسيه در سال 2009 اين مشكل حل خواهد شد ولي مشكل توليدكنندگان ايران همچنان باقي ميماند. امسال به گفته رئيس هياتمديره سنديكاي كارخانجات چاي شمال از 45 هزار تن چاي خشك توليد شده 22 هزار تن بابت بدهكاري كارخانهها به سازمان تعاوني روستايي داده شده، شش تا هشت هزار تن در بازار آزاد بهفروش رفته و 15 هزار تن در انبار كارخانهها مانده كه با احتساب 10 هزار تن چاي تعاوني روستايي بيش از 25 هزار تن چاي توليد امسال روانه انبارها شده است. سعيد رحمتسميعي در مورد چاي سنواتي به فارس ميگويد: تا پايان سال 82 حدود 132 هزار تن چاي در انبارها مانده و از رده خارج شده كه قابل مصرف نيست. وي افزود: دولت از طريق سازمان استاندارد و وزارت بهداشت تصميم گرفته جلوي فروش چاي موجود در انبارها از سال 82 به قبل را بگيرد. او ميافزايد: عدمفروش چاي و ماندن در انبار چالشي است كه صنعت چاي كشور با آن روبهرو بوده و در صورت ادامه اين روند با ورشكستگي كامل روبهرو خواهد شد.
كارخانههاي ورشكسته
از سال 79 تا 82 برخي از كارخانهها براي خريد برگ سبز از دولت وام گرفته و با توجه به عدمتوفيق در فروش چاي نتوانستند، بدهيشان به بانك را بپردازند و در اين مدت دولت نيز نتوانست جلوي ورود چاي قاچاق به كشور را بگيرد، لذا مردم به خوردن چاي اسانسدار خارجي كه به صورت قاچاق وارد كشور ميشود، عادت كرده و از چاي ايراني رويگردان ميشوند. از 180 كارخانه چاي در كشور امسال 132 كارخانه به فعاليت پرداختند و بقيه تعطيل بودند و اين رقم در سال 84 حدود 154 واحد بود كه به تدريج در حال كاهش است. به گفته رئيس هياتمديره سنديكاي كارخانجات چاي شمال اگر اين روند ادامه يابد تعداد كارخانههاي تعطيل شده چاي در سال آينده افزايش خواهند يافت. البته چندي پيش مصوبهاي در مورد چاي در دفتر سعيدلو معاون اجرايي رئيسجمهور تصويب شد اما به گفته رحمتسميعي اين مصوبه هنوز به مرحله اجرا نرسيده و در دولت نيز تصويب نشده است.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]