واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: پنج دليل براي درخشش احتمالي «آواز گنجشك ها» و ناجي در اسكار
------------
گنجشك ها» و قرار گرفتن فيلم تازه مجيد مجيدي در ميان پنج نامزد نهايي بخش بهترين فيلم غير انگليسي زبان، پنج دليل آورد.
شايد در نگاه اول پنج دليلي كه براي درخشش «آواز گنجشك ها» و ستاره آن رضا ناجي در اسكار ذكر مي شود، صرفاً نوعي اميدواري به حضور موفق نماينده ايران در يك آوردگاه معتبر جهاني باشد. اما همين فيلم و بازيگر آن تا امروز هم، بدون اين دلايل در چند رقابت معتبر ديگر موفق ظاهر شده اند و همين اميد ما را به توفيق آنها در اسكار بيشتر مي كند.
***
دليل اول ؛ پيشينه درخشان مجيدي: خالق «آواز گنجشك ها» تا امروز اولين و آخرين نماينده سينماي ايران در اسكار بوده و نام او براي سينمادوستان ايراني مترادف با حضور «بچه هاي آسمان» در ميان پنج نامزد نهايي بهترين فيلم غير انگليسي زبان در هفتاد و يكمين دوره اسكار است. هر چند فيلم در اسكار سال 1999 موفق نبود و قافيه را به رقيب ايتاليايي خود واگذار كرد.
داوري مجيدي در جشنواره هاي مختلف سينمايي، اظهار تمايل تهيه كنندگان هندي براي همكاري با وي در توليد فيلمي با موضوع كشمير، ساختن فيلم تبليغاتي براي بازيهاي المپيك 2008 پكن همراه با چند فيلمساز معتبر و چند حضور برجسته بين المللي ديگر، از مسائلي است كه نام مجيدي را براي راي دهنده هاي آكادمي اسكار آشنا جلوه مي دهد.
دليل دوم ؛ موفقيتهاي فيلم: نخستين نمايش داخلي «آواز گنجشك ها» پارسال در جشنواره بيست و ششم فيلم فجر بود و نخستين نمايش جهاني آن به فاصله چند روز در بخش مسابقه پنجاه و هشتمين دوره جشنواره بين المللي فيلم برلين. گرچه فيلم مجيدي براي رقابت در برلين ناچار شد از بخش مسابقه بين الملل جشنواره فجر خارج شود، اما اين خروج در نهايت به سود آن تمام شد.
رضا ناجي كه به همراه مجيدي و چند ايراني ديگر در مراسم اختتاميه جشنواره برلين 2009 حضور داشتند، شايد اميدي به درخشش در اين رويداد معتبر سينمايي نداشتند. اما وقتي مجري مراسم نام ستاره «آواز گنجشك ها» را به عنوان بهترين بازيگر مرد برلين خواند، نام ناجي هم در تاريخ سينماي ايران در كنار نام مجيدي جاودانه شد.
به گزارش مهر، «آواز گنجشك ها» پس از حضور موفق در جشنواره هاي فجر و برلين، در چند جشنواره ديگر هم درخشيده و جوايزي برده است. اما اين را همه مي دانند كه جايزه بردن از سه جشنواره معتبر كن، ونيز و برلين مي تواند موفقيت احتمالي يك فيلم را در ديگر رويدادهاي مشابه تا حدي بيمه و سيل جوايز را به سوي فيلم و عوامل آن روانه كند.
دليل سوم ؛ داستان و موسيقي متن: «آواز گنجشك ها» داستاني جهانشمول دارد و حتي براي مخاطبي كه زبان فيلم را نمي داند و گفتگوها را با خواندن زيرنويس دنبال مي كند، جذاب است؛ داستان يك روستايي ساده دل كه ورود او به شهر با اتفاقهايي عجيب و غريب همراه است و در نهايت بازگشتن به اصل خويشتن.
اين داستان سرراست و عامه پسند را بگذاريد در كنار موسيقي متن حسين عليزاده كه خود نامي آشنا در موسيقي دنياست و حضور نامش روي اين فيلم بر ارزش و اعتبار آن مي افزايد.
ضمن اينكه اعضاي آكادمي اسكار نشان داده اند در انتخابهاي خود بر وجه انساني داستان و موضوع فيلمها توجه ويژه دارند كه خوشبختانه «آواز گنجشك ها» از اين نظر كم ندارد.
دليل چهارم ؛ رضا ناجي: «آواز گنجشك ها» فيلمي است متكي به بازيگر و اين به هيچ وجه نفي قدرت كارگرداني مجيدي، داستان انساني آن، فيلمبرداري درخشان تورج منصوري، موسيقي زيباي عليزاده و ساير بخشهاي فيلم نيست. اما تصور «آواز گنجشك ها» با بازيگري ديگر در نقش اصلي، واقعاً ممكن نيست.
همين بازي درخشان است كه جايزه بهترين بازيگر مرد را از جشنواره فيلم برلين براي ناجي به ارمغان آورد؛ آن هم در حضور رقيبي چون دانيل دي لوئيس كه قافيه را در برلين به ناجي باخت و در عوض اسكار همان سال را با «خون به پا مي شود» برد. بردن جايزه بهترين بازيگر از دومين دوره جوايز اسكرين آسيا پاسيفيك هم سندي ديگر براي حقانيت ناجي است.
آكادمي اسكار در انتخابهاي خود نشان داده به فيلمهايي كه متكي به بازيگرند، توجه ويژه دارد. همان سالي كه مجيدي با «بچه هاي آسمان» نامزد اسكار شد، جايزه در نهايت به «زندگي زيباست» روبرتو بنيني ايتاليايي رسيد كه تقريباً در تمام صحنه هاي فيلم خود حضور داشت و اسكار بهترين بازيگر مرد را هم برد. پس عجيب نخواهد بود اگر بشنويم ناجي نامزد اسكار شده است.
دليل پنجم ؛ حمايت رسانه هاي معتبر: همين چند روز پيش بود كه دو رسانه معتبر سينماي جهاني يعني «ورايتي» و «اسكرين» در تحليلهاي خود، از نامزدهاي احتمالي اسكار بهترين فيلم غير انگليسي زبان «آواز گنجشك ها» را يكي از بخت هاي حضور در ميان 9 نامزد اوليه دانستند و از آن تعريف و تمجيد كردند.
حضور در بين 9 نامزد اوليه اسكار هم براي «آواز گنجشك ها»، مجيدي و ناجي يك موفقيت است، اما ما سينمادوستان ايراني اميدواريم تازه ترين ساخته فيلمساز بين المللي مان از موفقيت هاي قبلي خود فراتر برود و شايد مجسمه اسكار را امسال براي سينماي ايران به ارمغان بياورد. تا روز سوم بهمن ماه منتظر مي مانيم.
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]