واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: احمدينژاد ناگهان نيامد
اعظم ويسمه:محمود احمدينژاد براي دومين بار پياپي بهرغم برنامه از قبل اعلام شده از حضور در مجلس خودداري كرد تا شايعه اختلاف جدي ميان دولت و مجلس در ماههاي اخير قوت بگيرد. رئيس دولت نهم كه قرار بود روز گذشته براي ارائه گزارشي از وضعيت اقتصادي و تقديم لايحه نقدي كردن يارانهها به مجلس برود در آخرين لحظه طي تماس با يكي از اعضاي هيات رئيسه، اين برنامه را لغو كرد. احمدينژاد در شرايطي برنامه حضور در مجلس را كاملا ناگهاني لغو كرد كه شب قبل از آن در گفتوگوي تلويزيوني خود با مردم اعلام كرده بود براي ارائه طرح هدفمندسازي يارانهها، فردا به مجلس ميروم. در حاليكه انتقاد نمايندگان به غيبت احمدينژاد ادامه داشت و هيچ نمايندهاي از طرف دولت براي پاسخگويي در مجلس حاضر نبود، دفتر رئيسجمهور با انتشار اطلاعيهاي اعلام كرد: «بهمنظور هماهنگيهاي بيشتر، برنامه حضور رئيسجمهور در مجلس شوراي اسلامي براي ارائه لايحه هدفمند كردن يارانهها به تعويق افتاد.» اما برخي از نمايندگان از دلخوري رئيسجمهور به دليل عدمتعيين وقت سخنراني براي او در همايش «سيامين سال قانونگذاري و نظارت» و متقابلا گلايههاي هيات رئيسه و جمعي از نمايندگان از غيبت احمدينژاد در اين همايش سخن گفتند. همايش سيامين سال قانونگذاري و نظارت روز سهشنبه با حضور جمعي از سران نظام و چهرههاي شاخص سياسي از گرايشات مختلف برگزار شد. بهرغم آنكه پيش از آن اعلام شده بود كه رئيس دولت نهم مهمان ويژه اين همايش خواهد بود، احمدينژاد در اين نشست شركت نكرد. برخي از نمايندگان در حاشيه جلسه علني روز گذشته درباره علت غيبت احمدينژاد گفتند كه رئيسجمهور به دليل عدم تعيين وقت سخنراني براي او در اين همايش معترض بوده است. گويا محمدحسن ابوترابيفرد نايب رئيس اول مجلس در آخرين لحظات با احمدينژاد تماس گرفته و از تعيين وقت سخنراني براي او خبر ميدهد، اما رئيس دولت نهم باز هم حاضر به شركت در اين همايش نميشود. برخي از اعضاي فراكسيون حمايت از معلولين كه در بعد از ظهر همان روز با احمدينژاد ديدار كردند، از گلايههاي رئيسجمهور از هيات رئيسه مجلس سخن گفتند. داريوش قنبري نماينده ايلام به خبرنگاران گفت كه احمدينژاد در ديدار با نمايندگان عضو فراكسيون حمايت از معلولان گفته است: «وقتي براي من وقت سخنراني در نظر نگرفتند، هيچ وجههاي براي شركت در همايش وجود نداشت.» در همايش سيامين سال قانونگذاري و نظارت تنها براي روساي هشت دوره مجالس بعد از انقلاب وقت سخنراني تعيين شده بود كه بر اساس آن هاشميرفسنجاني، مهدي كروبي، علياكبر ناطقنوري، غلامعلي حدادعادل و علي لاريجاني سخنراني كردند. اما عدمحضور احمدينژاد در همايش مجلس موجب شد تا اين موضوع در كنار انتقادات نمايندگان بر لايحه هدفمندسازي يارانهها سايه اندازد. گرچه از ابتداي انتشار خبر ارائه لايحه نقدي كردن يارانهها و آزادسازي قيمتها چهرههاي شاخص اقتصادي مجلس مخالفت خود را با موضوع اعلام كرده بودند اما شنيده شد غيبت احمدينژاد در همايش بزرگ مجلس و اظهاراتي كه رئيس دولت نهم در مراسم توديع و معارفه وزير كشور در حمايت از علي كردان مطرح كرده بود، انتقادات مجلسيان به او را افزايش داده و از اين رو پيشبيني ميشد در صورت ارائه لايحه هدفمندسازي يارانهها مجلس با آن مخالفت كند. احمدينژاد يك هفته پس از آنكه نمايندگان مجلس هشتم علي كردان را به دليل عدمصداقت در ارائه مدرك جعلي استيضاح و بركنار كردند، در مراسم توديع و معارفه وزير كشور گفته بود: «رفتار كردان در روز استيضاح نمادي از فرهنگ بسيجي بود.»
گمانهزنيها درباره دلايل غيبت
روز گذشته پس از آنكه هياترئيسه مجلس از لغو ناگهاني برنامه حضور احمدينژاد در مجلس خبر داد، برخي از نمايندگان علت اين موضوع را فضاي منفي حاكم بر مجلس عليه طرح تحول اقتصادي و رفتارهاي اخير رئيسجمهور دانستند. برخي از نمايندگان مجلس نيز غيبت احمدينژاد در همايش 30 سال قانونگذاري و نظارت در جلسه روز گذشته را تلاش رئيس دولت براي تضعيف جايگاه مجلس و بيتوجهي به نمايندگان مجلس توصيف كردند. اما تحليل ديگري كه در پارلمان شنيده شد اين بود كه محمود احمدينژاد خود به اين نتيجه رسيده كه امكان اجرايي شدن طرح تحول و حذف يارانهها به دليل تورم شديد وجود ندارد. كاهش قيمت نفت نيز پرداخت وجه نقد به مردم را غيرممكن كرده است. بنابراين رئيس دولت نهم به دنبال راهي براي توجيه عدماجراي طرح ميگردد. در چنين شرايطي برخي از چهرههاي شاخص مجلس همچون علي لاريجاني، احمد توكلي و محمدحسن ابوترابيفرد اعلام كردند: احتمالا رئيسجمهور ارائه لايحه هدفمندسازي يارانهها را براي كار كارشناسي بيشتر به تعويق انداخته است. به اعتقاد اين نمايندگان، دولت براي اجراي اين برنامه به هر حال نيازمند كسب اجازه از مجلس است و احمدينژاد در هفتههاي آينده بايد در پارلمان حضور يابد.
توضيحات عبداللهي درباره طرح رفراندوم
رضا عبداللهي رئيس كميسيون برنامه و بودجه نيز در گفتوگو با خبرنگاران پارلماني از ادامه رايزنيها براي به رفراندوم گذاشتن طرح تحول خبر داد و گفت: همچنان در حال گفتوگو و رايزني با برخي از چهرههاي مجلس براي تصميمگيري درباره همهپرسي از مردم براي اجراي طرح تحول هستيم. عبداللهي درباره علت پيشنهاد به رفراندوم گذاشتن طرح تحول توضيح داد كه يكسري انتظارات تورمي و يك جهش عظيم قيمتي را خواهيم داشت كه اين موضوع بايد مديريت شود. عبداللهي با تاكيد بر آنكه «طبق اصل 59 قانون اساسي ميتوان برخي از كارهاي بزرگ اقتصادي، سياسي و فرهنگي را به همهپرسي گذاشت» گفت: تجربه اجراي قانون ماليات بر ارزش افزوده نشان داد بياطلاعي مردم و حتي مجريان آسيب جدي براي اجراي قانون ميتواند در پي داشته باشد. به اعتقاد عبداللهي، «به رفراندوم گذاشتن طرح تحول به نوعي آگاهيبخشي به مردم و حضور آنها در تعيين سرنوشت اقتصاديشان است.» رئيس كميسيون برنامه و بودجه در پاسخ به اين سوال كه به «نظر شما اين همهپرسي در چه زماني بايد برگزار شود؟، گفت:«به اعتقاد من زمان برگزاري انتخابات رياستجمهوري بهترين فرصت براي نظرخواهي از مردم است. اگر مردم رأي دادند، اين طرح اجرا و در غير اين صورت متوقف خواهد شد. عبداللهي تاكيد كرد: طرح به رفراندوم گذاشتن تحول اقتصادي هنوز تهيه نشده و هيچ امضايي براي آن جمع نشده، بلكه پيشنهاددهندگان همهپرسي در حال رايزني و گفتوگو با چهرههاي مجلس هستند.
هشدار توكلي درباره عجله دولت
اما احمد توكلي، رئيس مركز پژوهشها كه پيش از اين از تورم 50 درصدي در صورت اجراي طرح هدفمندسازي يارانهها خبر داده بود روز گذشته يكبار ديگر تصريح كرد: «عجله دولت در اجراي طرح بدون ارزيابي و كارشناسي جدي، مناسب نيست.» توكلي در پاسخ به اينكه تا چه اندازه نظر مجلس و دولت براي اجراي طرح تحول اقتصادي به هم نزديك شده است؟ گفت: من نميتوانم از طرف مجلس نظر بدهم. اما كميسيون ويژه طرح تحول اقتصادي تاكنون دو گزارش در مورد اين طرح ارائه داده كه طي آن حدود 15 سوال از دولت پرسيده شده است اما به هيچ يك از آنها پاسخي داده نشده است. وي عدمپاسخگويي دولت به سوالات مجلس را نشانگر آن دانست كه هنوز نظرات دولت و مجلس به همديگر نزديك نشده است. توكلي در پاسخ به سوال ديگر درباره غيبت رئيسجمهور براي ارائه لايحه طرح تحول اقتصادي گفت: شايد خواستند مطالعه بيشتري داشته باشند.
اجازه بدهيد قواره لايحه را ببينيم
اما علي لاريجاني رئيس مجلس در پاسخ به سوال خبرنگاري كه پرسيد مجلس چگونه بار تورمي ناشي از طرح تحول اقتصادي را كنترل يا كاهش خواهد داد؟ گفت: اجازه بدهيد كه اول قواره اين لايحه ديده شود بعد فرصت براي بررسي بحث تورم آن داريم. وي در پاسخ به اينكه چرا رئيسجمهور در جلسه مجلس حضور نيافت، اظهار داشت: قرار بود آقاي احمدينژاد گزارشي در مورد وضعيت اقتصادي كشور و لايحه طرح تحول اقتصادي به مجلس ارائه دهد اما گويا طي تماسي با آقاي حاجيبابايي اعلام كردند كه با تاخير اين لايحه را به مجلس خواهند آورد. وي با بيان اينكه ارائه اين لايحه چند روز عقب خواهد افتاد، در پاسخ به اينكه علت غيبت رئيسجمهور چه بوده است، گفت: حتما كاري براي ايشان پيش آمده يا اينكه ميخواستند كار بيشتري در مورد اين لايحه انجام دهند، از اين رو هفته آينده يا در وقت ديگري اين لايحه تقديم مجلس خواهد شد. رئيس مجلس در پاسخ به سوالي كه به بار تورمي طرح تحول اقتصادي اشاره داشت، گفت: اجازه بدهيد كه اول لايحه اين طرح به مجلس ارائه شود.
منبع خبر :
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 163]