تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بزرگ ترين مصيبت ها، نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833445864




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

به مناسبت 16 آذر؛ پس از كودتا


واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: به مناسبت 16 آذر؛ پس از كودتا
مقاومتي كه با ريختن خون گرم و پاك سه دانشجوي شهيد – بزرگ‌نيا، قندچي و شريعت رضوي- در 16 آذر 1332 شروع شد، سرانجام پس از 25 سال نتيجه داد و با تحقق انقلاب بزرگ 1357 عصر استقلال و حاكميت ملي فرا رسيد.
آفتاب-غلامعلي دهقان*: 16 آذر 1332 سرآغاز مقاومت ملتي بود كه شاهد پايمال شدن آرمان‌هاي بزرگ خود همانند ملي شدن صنعت نفت بود. در اين بحبوحه خوف و رجاء، دانشجويان به عنوان پيش قراولان نهضت بيداري ملت با تشخيص درست، دست پشت پرده كودتا را شناسايي و در آستانه سفر «نيكسون» معاون «آيزنهاور» رئيس جمهور وقت آمريكا اعتراض خود را به وقوع كودتاي 28 مرداد علناً ابراز نمودند.

از آن سال تا پيروزي انقلاب 1357 يك ربع قرن طول كشيد. مدت زماني كه با مقاومت ملتي صاحب اراده، سرانجام نهال پيروزي به بار نشست و عصر جديدي در حيات سياسي ايرانيان آغاز شد. درباره تحولات نهضت ملي شدن صنعت نفت كه منجر به رخداد 16 آذر 1332، چهار ماه پس از كودتاي 28 مرداد- گرديد، نكات زير قابل توجه است.

1- درباره درك اهميت موضوع ملي شدن صنعت نفت توسط ايرانيان در آن مقطع زماني مي‌بايست صحنه روابط بين‌الملل مقارن با تحولات ملي شدن صنعت نفت ترسيم گردد. واقعيت اين است در ساليان پس از پايان جنگ جهاني دوم به تدريج جنگ سرد دو اردوگاه غرب به رهبري «آمريكا» و اردوگاه شرق به سركردگي «شوروي»‌سابق شروع شد. طي سال‌هاي 53-1945 ميلادي كه مصادف با سال‌هاي تلاش براي ملي شدن صنعت نفت ايران بود، جهان حالت دوقطبي داشت.

كشورها مي‌بايست يا در كنار اردوگاه غرب باشند و يا در جوار اردوگاه شرق قرار گيرند. براي مثال در درگيري‌هاي كره شمالي و كره جنوبي (53-1950 ميلادي) رهبر كره شمالي -كيم ايل سونگ- از سوي شوروي سابق مورد حمايت بود و در كره جنوبي «سيگمان ري» از جانب آمريكايي‌ها مورد توجه قرار گرفته بود. وضعيت ديگر كشورهاي جهان هم دست كمي از وضيت دو كره نداشت. حتي «برلين» پايتخت آلمان هم به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم شده بود. در چنين فضايي جهاني ملتي خواهان نفي حاكميت بيگانگان اعم از غربي‌ها و شرقي‌ها بر سرنوشت نفت خود بود.

2- مرحوم محمد مصدق در مجلس دوره چهاردهم، پيشنهاد خود مبني بر «موازنه منفي» از سوي ايران در قضيه «نفت» را مطرح كرد. اين پيشنهاد در 11 آذر 1323 مورد تصويب مجلس شوراي ملي قرار گرفت.

براساس اين مصوبه دولت ايران حق نداشت امتياز نفتي جديدي را به قدرت‌هاي جهاني واگذار كند. با اين مصوبه حاميان شوروي- حزب توده- و حتي خود سياستمداران شوروي لب به انتقاد گشودند و اما سالياني بعد نوبت انگليس بود كه حاكميتش از سوي ايران بر نفت جنوب خلع گردد تا اينان به نزد شوراي امنيت و ديوان بين‌المللي لاهه شكايت برند و در خفا به قاعده تنصيف -50 به 50- در امتياز نفت جنوب رضا دهند!

انگليسي‌ها كه تا ديروز براي اضافه شدن چند ليره استرلينگ كارشكني مي‌كردند اين بار در پرتو مبارزات ملتي بزرگ حاضر به امتيازدهي گسترده شده بودند. اما مبارزان ملت ايران اعم از مصدق، كاشاني، نواب صفوي و ... به چيزي جز كمتر از حاكميت ملي ايران بر نفت اين كشور راضي نبودند.

3- سرانجام مبارزات ملت در 29 اسفند 1329 با تصويب قانون ملي شدن صنعت نفت در مجلس سنا به بار نشست و مديريت صنعت نفت ايران به صاحبان اصلي آن رسيد. ملت و مبارزان آن با تمامي كارشكني‌هاي بيگانه راه خود را به خوبي طي و حتي پس از 16 ماه از ملي شدن نفت بار ديگر در 30 تير 1331 به صحنه آمدند تا مرحوم مصدق پس از استعفاي چند روزه بار ديگربه نخست‌وزيري برگردد. اما افسوس و صد افسوس با تحقق حوادثي چند 13 ماه بعد از حادثه 30 تير 1331 با كودتاي انگليسي- آمريكايي 28 مرداد دولت ملي سرنگون و دولت وابسته به آنان قدرت را در دست گرفت.

4- حادثه شكست نهضت ملي شدن نفت و سقوط دولت مصدق نشان داد حركت سياسي در جهان دو قطبي سياست جهاني كار آساني نيست.

ساليان بعد مجريان و كارگردان‌هاي كودتا از خاطرات خود گفته و مشخص شد توطئه خارجي با دست عوامل داخلي كودتاي 28 مرداد را رقم زده است. «آيزنهاور»، رئيس جمهور وقت آمريكا، براي اجراي آن كودتا «كيم روز ولت» نوه تئودور روز ولت- رئيس جمهور سابق آمريكا- و ژنرال «نورمن شوارتسكوف» را روانه ايران ساخت تا دولت ملي سقوط كند. اما مقاومتي كه با ريختن خون گرم و پاك سه دانشجوي شهيد – بزرگ‌نيا، قندچي و شريعت رضوي- در 16 آذر 1332 شروع شد، سرانجام پس از 25 سال نتيجه داد و با تحقق انقلاب بزرگ 1357 عصر استقلال و حاكميت ملي فرا رسيد.

*عضو شوراي مركزي حزب اعتدال و توسعه
 چهارشنبه 13 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن