واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: قطع كارمزد وجوه اداره شده دليل اخذ كارمزد خدمات بانكي است
به دليل قطع كارمزد اعطاي تسهيلات وجوه اداره شده توسط دولت، بانكها كارمزد خدمات خود را افزايش دادند.
چندي پيش دولت باتوجيه افزايش توان بانكها در جذب منابع بيشتر، مصوبهاي را ابلاغ كرد تا بانكها در اخذ كارمزد خدمات بانكي آزادانه عمل كنند و در يك فضاي رقابتي تعادل لازم را در اخذ كارمزد برقرار كنند، به دنبال اين تصميم دولت، بانكها علاوه بر اخذ كارمزد در ازاي ارائه خدمات به مشتريان از نهادهاي ذيربط در دريافت وجوه خدمات شهري همچون شركت آب و فاضلاب، برق، گاز و مخابرات مبلغ 400 تومان كارمزد اخذ كردند و در مقابل دريافت قبض تلفن همراه 200 تومان از شركت ارتباطات سيار و 200 تومان از مشتركان تلفن همراه گرفتند. اقدام يكباره بانكها در اخذ كارمزدهاي اين چنيني سبب شد تا اعتراضات گستردهاي در اين خصوص صورت بگيرد تا جايي كه كار به اعتراض به دادستان هم كشيد.
اما قضيه چيست؟
بر پايه گزارش ايلنا، دولت در ازاي نگهداري و اعطاي تسهيلات در قالب وجوه اداره شده، مبالغي را به عنوان كارمزد در نظر ميگرفت؛ به اين صورت كه در ازاي تسهيلات اعطا شده در قالب وجوه اداره شده، بانكها يكدرصد سود تسهيلات را به عنوان كارمزد دريافت ميكردند.
بر پايه اين گزارش، به تازگي دولت كارمزد مربوطه را قطع كرده و بانكها را از دريافت كارمزد منع كرده است كه اين مبنايي شده براي اينكه بانكها در اخذ كارمزد رويه جديدي را پيگيري كنند.
بانكها با مايهكاري خدمات ارائه ميكنند
دريافت كارمزد توسط بانكها در ازاي خدمات مطلوب كار منطقي است و بانكها نبايد بابت خدمات قابل ارائه مجاني كار كنند.
رضا هدايتي، عضو سابق هيات مديره بانك ملي نيز در گفتوگو با ايلنا با بيان اين مطلب و با اشاره به اينكه بانكها موسساتي انتفاعي و خدماتي هستند و نبايد بابت خدمات قابل ارائه مجاني كار كنند، گفت: بانكها در حال حاضر با كارمزدهايي كه ميگيرند، مايهكاري حساب ميكنند؛ در صورتي كه بانك هم خرج دارد. هدايتي ابراز داشت: 80سال بانكها خدمات مجاني به مردم دادند و مردم به اين رويه عادت كردند. اگرچه از نظر كلان دريافت 50 تومان كارمزد در شرايطي كه فرهنگسازي امري اجتنابناپذير است، كاري نادرست است اما از بعد ديگر دريافت كارمزد حق بانكهاست.
هدايتي تصريح كرد: بانكها بايد خدماتي ارائه كنند كه درآمد بيشتري برايشان ايجاد كند، بنابراين لازم است تا شعب را براي جذب منابع و تخصيص به مشتريان و در نتيجه درآمدزايي خلوت كنند. هدايتي با بيان اينكه در دنيا بانكها از دو راه اعطاي تسهيلات و ارائه خدمات براي خود درآمدزايي ميكنند، ابراز داشت: 70درصد درآمد بانكهاي خارجي از محل تسهيلات و 30درصد از محل كارمزد است، در حالي كه در ايران چنين نسبتي وجود ندارد. عضو سابق هيات مديره بانك ملي تصريح كرد: در كشور ما تنها 3 تا 4درصد درآمد بانكها از محل كارمزدهايي است كه اخذ ميكنند در حالي كه درآمدشان از محل اعطاي تسهيلات نيز ناچيز است.
وي افزود: بانكها زير قيمت معمول خدمات ميدهند و از اين منظر با توجه به افزايش هزينهها دچار مشكل ميشوند، ضمن اينكه زيان بانكها زيان مملكت است و نبايد به آن دامن زد.
جمعه 8 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 255]