واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: هواشناسي، مطالعه درباره جو زمين
يونانيان واژه متيورولوگيا را، برگرفته از كلمه » متيوروس» ، به معني اشياي معلق در آزمايشهاي مربوط به هوا، به اضافه «لوگوس» كه به خطابه يا درس ترجمه شده است، براي اين علم بكار بردهاند. ليكن، امروزه مطالعه جو زمين چنان به رشتههاي تخصصي تقسيم شده است كه واژه فراگير متئورولوژي )هواشناسي)كه از يونانيان باستان بر جاي مانده است، هيچ كس را ارضا نميكند. از اينرو، براي مطالعه بخشي از جو كه در آن يونش و گسست مهم است و روي هم رفته بالاتر از ارتفاع حدودKm 35 قرار دارد، واژه آيرونومي (نزديك جو بالا) را بكار ميبرند، در حالي كه برخي، به عنوان نامي فراگير، علم (يا علوم) جو را ميپسندند.
مطالعه و پژوهش درباره تمامي جنبههاي جو زمين كه بطور تفصيلي از سطح زمين تا سطح بالايي جو را در بر ميگيرد، امروزه تحت عنوان علوم جوي ناميده ميشود. واژه قديمي و مصطلحتر هواشناسي مطالعه مطرح پاياني جو را، كه داراي تغييرات دائمي است، شامل ميشود. بشر از ابتداي خلقت به دليل تماس نزديك با طبيعت و مشاهده عيني پديدههاي جوي همواره نسبت به كشف اين پديدهها كنجكاوي نشان داده است. نخستين تجربه عيني پديدههاي جوي شايد مشاهده رعد و برق و آتش گرفتن جنگلها بوده كه بعدها به كشف آتش منجر شده است. همچنين نخستين كوشش انسان براي تهيه غذا و كشاورزي نيز همراه با ديده باني هوا بوده است.
هواشناسي شاخهاي تخصصي از فيزيك پيشرفته است كه از ابزارهاي رياضي پيچيدهاي بهره ميگيرد و بر همه علوم فيزيك تكيهاي استوار دارد. هواشناسي بيش از همه با نظريه تابش الكترومغناطيسي، ترموديناميك، مكانيك كلاسيك، فيزيك شارهها، شيمي فيزيك و نظريه لايه مرزي سر و كار دارد. اگر جو زيرين نيز در آن گنجانده شود، فيزيك خورشيد، طيف شناسي، فيزيك پلاسما، يونش، فيزيك ذرات بنيادي، پديدههاي اشعه ايكس، نور شناخت، فيزيك پرتوي كيهاني، پديدههاي برانگيزش، الكتروديناميك، مگنتوهيدروديناميك، انتشار راديويي و ساير فرآيندهاي مربوطه را نيز بايد فرا گرفت.
تاريخچه
نخستين بار ادموند هالي به سال 1688 اسنادي را در زمينه پديدههاي جوي و نقشههاي مربوط به بادهاي متواتر در سطح اقيانوسها، براي بخشي از سطح زمين منتشر كرد و در سال 1840 هوري نقشه بادهاي اقيانوسها را ترسيم و توان و جهت وزش آنها را مشخص ساخت و بدين ترتيب در رفع نياز دريانوردي گامي برداشته شد.
سير تحولي
در اواخر قرن نوزدهم مطالعات جو شناسي در سطح زمين بويژه در زمينه اندازهگيري بارانها توسعه پيدا ميكند و از سال 1916 مطالعه پديدههاي جوي در زمينه پيشبيني هوا شكل مييابد و اين بررسيها بر مبناي ويژگيهاي سيستماتيك صورت ميگيرد. در سـالـــهاي بعـــد، توسعه هــوانوردي پيش بينيهاي دقيقتري را در وسعت گستردهاي ايجاب ميكند و آگاهي هوانوردان از حالات احتمالي آزمايشهاي مربوط به هوا در ناحيه معين و براي يك لحظه از زمان الزامي مينمايد و به منظور رفع همين نياز هست كه در پارهاي از نقاط دنيا سازمانهاي هواشناسي بوجود ميآيد.
به تدريج به موازات توسعه شناساييهاي علمي، براي بهرهگيري منطقي از منابع اقتصادي زمين به آگاهيهاي بيشتري از پديدههاي جوي احساس نيز ميشود، به گونهاي كه براي شناخت قدرت هيدروليكي ناهمواريها و «نفت سفيد» كوهستانها به عنوان منبع زايش آبها، تعيين حجم متوسط آب رودخانهها در رابطه با نوسان ميزان بارندگي سالانه حوزهها مورد توجه قرار ميگيرد. همچنين پيشرفت علم كشاورزي به منظور كاشت و برداشت محصولات كشاورزي، مهندسين زراعي را به كسب اطلاعاتي در زمينه آب و هواشناسي وا ميدارد و همين نياز به عنوان انگيزه ديگري در پيشرفت تحقيقات كليماتولوژي موثر ميافتد.
شاخههاي هواشناسي
* هواشناسي فيزيكي: بررسي ويژگيها و منشأ تغييرات عوامل آب و هوا را مد نظر دارد.
* هواشناسي ديناميكي: به مطالعه تودههاي هوا و بررسي عوامل انرژي مجموعه اتمسفر و يا جريانات اتمسفري ميپردازد.
* هواشناسي اتمسفر آزاد: پديدههاي اتمسفر را از سطح زمين تا ارتفاعات بيشتر مطالعه ميكند.
آشنايي با ماهوارههاي هواشناسي
ماهوارههاي آب و هوائي نخستين بار توسط آمريكائيها و در سال 1960 براي مشاهده و دريافت اطلاعات واقعي آب و هوائي به آسمان پرتاب شدند. در آگوست همين سال، نخستين تصوير زمين از فضا در روزنامه ملي ژئوگرافيك (Geographic) منتشر شد. از اين تاريخ به بعد، ماهوارههاي بيشتري به فضا پرتاب شدند.
همانطور كه زمين و ديگر سيارهها در مدار خاص خود به دور خورشيد ميگردند، ماهوارههاي مصنوعي نيز در مدارهاي خاصي در حال چرخشاند. انتخاب اين مدارها براي ماهوارهها به منظور و هدفي كه ماهواره به آن منظور به فضا پرتاب شده است بستگي دارد. ميتوان مداري را انتخاب نمود كه در مسير قطب شمال و جنوب قرار ميگيرد و يا مداري كه حول خط استوا است و يا هر مداري ما بين اين دو حالت. همچنين در انتخاب مدار ماهواره عامل ارتفاع نيز ميتواند درنظر گرفته شود مثلاً ارتفاعات هزاران مايلي بالاي زمين و يا ارتفاعات صدها مايلي. دو نوع اصلي ماهوارههاي آب و هوائي وجود دارد :
1 - ثابت زمين Geostationary
2 - مدار قطبي Polar Orbiting
ماهواره هاي Geostationary براي هشدارهاي كوتاه مدت و ماهوارههاي Polar Orbiting براي پيشبينيهاي بلند مدت تر بكار ميروند. هر دو نوع ماهوارهها براي ديده باني كامل آب و هوائي جهان لازم هستند.
در اواخر دهه 70 نياز به ماهوارههايي كه 24 ساعته در روز بتوانند تصاوير ماهوارهاي را تهيه نمايند احساس شد. ماهوارهاي كه بتواند هر24 ساعت يكبار در مداري كه در ارتفاع 40000 كيلومتري بالاي خط استوا قرار دارد و با سرعتي كه با سرعت زمين برابر است به دور زمين بچرخند. اين نوع ماهوارهها، ماهوارههاي «زمينآهنگ» ناميده ميشوند.
از آنجايي كه سرعت چرخش اين ماهوارهها به دور زمين با سرعت چرخش زمين متناسب است، اين ماهوارهها نسبت به يك موقعيت روي سطح زميــن ثابت باقي مي مانند و به اين دليل كه زمين نيز در روز يكبار به دور محورش ميگردد آنها نيز يكبار در روز مدار خود را طي ميكنند.
براي مثال دو ماهواره Goes)ماهوارههاي محيطي- عمليـــاتي ثابت زمين) جز مــاهواره هاي زمين آهنگ هستند و در مدار زمين آهنگ (geosynchronous) دور زمين ميچرخند. در حداقل ارتفاع 36 هزار كيلومتري بالاي خط استوا قرار دارند.
اين ماهوارهها به طور پيوسته تصاوير دقيق ولي با جزئيات كم تهيه ميكنند و اين تصاوير را هر 30 دقيقه يكبار به زمين ارسال ميكنند. ديده باني پيوسته اين ماهوارهها براي تجزيه و تحليل متمركز دادهها ضروري هستند. اين تصاوير بوسيله يك نرم افزار تجزيه و تحليل شده و بصورت پيوسته و گرافيكي تهيه ميشوند. به اين دليل است كه به عنوان مثال تصاويري كه از حركت ابرها نمايش داده ميشود، مربوط به 8 ساعت گذشته است. اين اطلاعات ارزشمند درباره نوع، جهت و بزرگي ابر ميتواند كار پيشبيني را بسيار ساده كند. با توجه به اين كه اين ماهوارهها نسبت به يك موقعيت بر روي سطح زمين ثابت هستند قادرند در شرائط بد آب و هوايي مانند گردباد، سيلاب، طوفانهاي تگرگي و تندبادها هشدارهايي بدهند.
ماهوارههاي مدار ثابت مختلفي وجود دارد، براي مثال ماهواره ثابت زمين GMS براي استراليا و ژاپن، GOES8ه (GOES=Geostationary operational Environmental Satellites) براي آمريكاي شرقي، 10 GOES براي آمريكاي غربي،INS/Meteosat5 براي روسيه و هند و Meteosat7 براي اروپا نمونههايي از ماهوارههاي ثابت زمين هستند. البته ماهوارههاي Meteosat تمام اروپا و آفريقا را ميپوشانند.
دو ماهواره Meteosat و GOES تصاويري از ديگر ماهوارههاي ثابت زمين را نيز دوباره ارسال ميدارند اين امر موجب ميشود كه به عنوان مثال آب و هواي استراليا را بتوان در لندن يا شيكاگو مشاهده كرد.
ماهوارههاي زمين آهنگ با فركانس 1691MHz دادهها را ارسال ميدارند وبراي دريافت اطلاعات آنها به ديش ثابت و كوچكي نياز ميباشد. اين ارسال WEFAX ناميده ميشود و چون از استاندارد بسيار بالايي برخوردار هستند تفاوت اندكي بين تصاوير اين ماهوارهها وجود دارد.
منابع: سايت اينترنتي رشد و P30world Forums
پنجشنبه 7 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]