تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 21 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش روشنى بخش انديشه است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1840255509




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

كارشناسان از سبك منحصر به‌فرد تلاوت قرآن «خليل‌الحصري» مي‌گويند


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: كارشناسان از سبك منحصر به‌فرد تلاوت قرآن «خليل‌الحصري» مي‌گويند
گروه گزارش: «محمود خليل‌الحصري» از جمله قاريان نسل اول كشور مصر است كه سبكي مختص به خود براي تلاوت قرآن دارد، سبكي بسيار منحصر به‌فرد كه تلاوت وي را از تلاوت‌هاي قاريان ديگر متمايز نشان مي‌دهد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران(ايكنا)، استاد «محمود خليل‌الحصري» از جمله قاريان نسل اول كشور مصر است كه سبكي مختص به خود براي تلاوت قرآن دارد، سبكي بسيار منحصر به‌فرد كه تلاوت وي را از تلاوت‌هاي قاريان ديگر متمايز نشان مي‌دهد و البته پيچيدگي‌هاي خاص خود را به لحاظ فني داراست.

اين تمايز سبك در تلاوت قرآن كريم البته نه از بابت لحن است و نه از بابت صوت، بلكه تسلط فوق‌العاده حصري بر اجراي دقيق و عالمانه احكام و قواعد تجويدي تلاوت قرآن نه تنها از مهم‌ترين و اصلي‌ترين شاخصه‌هاي سبك اين استاد در تلاوت قرآن كريم است بلكه وي را به عنوان «پدر علم تجويد» مطرح مي‌كند؛ شاخصه‌اي كه همه قاريان و كارشناسان مطرح قرآني كشورمان به آن اذعان دارند.

استاد «محمود خليل‌الحصري»؛ پدر علم تجويد

«مهدي دغاغله» كارشناس قرآن و سرپرست گروه تواشيح «ثقلين» اهواز در اين‌باره با اشاره به تجويدي بودن سبك استاد حصري در تلاوت قرآن كريم گفت: حصري يكي از استادان مسلم علم تجويد است و سبك خود را نيز با همين رويكرد ابداع كرد، سبكي كه در آن دقت در اداي ممتاز كلمات و توجه به وقف و ابتدا حرف اول را مي‌زند.

سيد «محسن موسوي‌بلده» از داوران بين‌المللي قرآن كريم و از جمله استاداني كه جلسات قرآن خود را با رويكرد آموزش تجويد به قاريان برگزار مي‌كند نيز در اين‌باره معتقد است: در تلاوت‌هاي حصري تعهد و التزام به رعايت دقيق تجويد و اصول قرائت نسبت به تنغيم و نغمه‌پردازي غلبه دارد، به نحوي كه تا حد بسيار بالايي تلاوت‌هاي اين استاد را به منبعي براي فراگيري تجويد قرآن كريم تبديل مي‌كند.

وي مي‌افزايد: استفاده از سبك و نوارهاي تلاوت اين استاد اعم از نوارهاي ترتيل و يا تحقيقي كه از وي به‌يادگار مانده است و به ويژه نوارهاي تجويد معلم اين استاد را به طور صرف براي قارياني كه به سطوح بالاي قرائت قرآن كريم رسيده‌اند توصيه مي‌كنم.

«حسينعلي شريف» از كارشناسان قرآني كشورمان نيز با ديگر كارشناسان درباره تجويدي بودن سبك استاد حصري در تلاوت قرآن هم‌عقيده است: تلاوت‌هاي اين استاد بيشتر از جنبه تجويد قرآن كريم حائز اهميت بوده و وي در اين زمينه تمام سعي و تلاش خود را معطوف به اجراي درست و دقيق احكام تجويدي در تلاوت قرآن كريم كرده است.

«غلامرضا شاه‌ميوه» از كارشناسان قرآني و سرپرست گروه تواشيح كوثر اصفهان نيز در گفت‌گو با ايكنا در اين‌باره مي‌گويد: آن‌چه كه استاد خليل‌الحصري را به عنوان يك قاري برجسته در عالم قرائت قرآن كريم مطرح كرده بيشتر آثار وي در اجراي دوره‌هاي آموزشي قرائت قرآن كريم و حجيت تلاوت‌هاي اين قاري در زمينه تجويد است.

شاه‌ميوه معتقد است كه استاد حصري يكي از قارياني است كه در قرائت خود به رعايت تجويد تلاوت قرآن به بهترين و فصيح‌ترين شكل اهميت فراواني قائل بوده و در اين زمينه از مهارت بسيار بالايي برخوردار است.

وي مي‌افزايد: حصري در زمينه ترتيل آموزشي، دوره‌هاي مختلفي را به روايت‌هاي گوناگون اجرا كرده كه در نوع خود بي‌نظير است و به طور كلي يكي از قاريان پركار در زمينه پرداختن به تجويد تلاوت قرآن كريم است.

«محمدرضا ابوالقاسمي» كارشناس و داور بين‌المللي قرآن كريم نيز درباره اين موضوع نظرات جالبي دارد: شاخصه اصلي سبك تلاوت قرآن استاد حصري، توجه ويژه وي به تجويد است كه در تلاوت‌هاي آموزشي اين استاد اين امر به طور كامل نمايان است و تلاوت وي را از تلاوت ديگر قاريان متمايز مي‌كند.

ابوالقاسمي مي‌افزايد: تمام تلاش استاد حصري در تلاوت قرآن اين بوده كه احكام و قواعد تجويدي را به شكل كامل و صحيح رعايت كند و از اين رو به مقوله لحن در تلاوت قرآن كمتر پرداخته است و تنوع لحني خاصي را در تلاوت‌هاي اين استاد شاهد نيستيم.

ابوالقاسمي معتقد است كه استاد خليل‌الحصري در تلاوت قرآن خود به هيچ عنوان قواعد تجويدي را فداي لحن و مقام‌هاي قرآني نمي‌كند، اما اين امر را در تلاوت‌هاي مصطفي اسماعيل به وفور مي‌توان ديد و به طور معمول استاد مصطفي اسماعيل به مقوله لحن در تلاوت بيشتر اهميت مي‌دهد تا تجويد.

«محمدتقي مروت» كارشناس قرآني و از پيشكسوتان فن تلاوت قرآن كريم نظرات ديگر كارشناسان درباره تجويدي بودن سبك استاد محمود خليل‌الحصري را تأييد مي‌كند و مي‌افزايد: استاد خليل‌الحصري قاري رسمي مسجد امام حسين(ع) قاهره بود و در زمينه تجويد نيز فردي علامه بود و به تجويد تعصب ويژه‌اي داشت و زياد در قيد و بند مقامات تلاوت قرآن نبود.

«علي فربين» از كارشناسان قرآني كشورمان نيز دراين‌باره معتقد است: شاخصه اصلي سبك استاد خليل‌الحصري در تلاوت قرآن كريم رويكرد آموزشي وي در مقوله تجويد قرآن كريم است كه تلاوت‌هاي اين استاد را با تلاوت‌هاي ديگر قاريان برجسته جهان اسلام متمايز مي‌كند.

«صالح اطهري‌فرد» از قاريان بين‌المللي كشورمان نيز با تأكيد بر تجويدي بودن سبك استاد حصري در تلاوت قرآن كريم مي‌گويد: آن‌چه كه باعث شده سبك استاد حصري در مقايسه با سبك ديگر استادان فن تلاوت قرآن كريم از برجستگي خاصي برخوردار باشد تجويد عالي و پرداختن دقيق به وقف و ابتدا در تلاوت قرآن كريم است.

اطهري‌فرد البته موانعي كه باعث شده در ايران به سبك تلاوت اين استاد كم‌توجهي شود را نيز ذكر مي‌كند: نوع مخاطبان و شنوندگان در كشور ما بيشتر به تكنيك‌هاي لحني در قرائت قرآن علاقه و گرايش دارند و اين امر باعث شده تا تلاوت‌هاي استاداني مانند خليل‌الحصري كه بيشتر تبحر آن‌ها در بعد تجويد تلاوت قرآن است، مورد غفلت قرار گيرند.

«حسين فردي» از قاريان بين‌المللي كشورمان نيز با اشاره به اين‌كه سبك استاد حصري، سبكي با رويكري آموزشي است مي‌‌افزايد: استاد حصري از قارياني است كه تبحر و تسلطي ويژه بر علم تجويد و احكام قرائت قرآن كريم دارد و به قارياني كه مي‌خواهند تجويد را به صورت كامل و بدون نقص ياد بگيرند، توصيه مي‌شود كه به طور حتم نوارهاي تحقيق درسي و آموزشي اين استاد را گوش دهند.

«سعيد طوسي» از قاريان بين‌المللي كشورمان نيز تسلط استاد حصري بر علم تجويد را باعث متمايز شدن اين استاد با ديگر قاريان هم‌عصر خود مي‌داند: آن‌چه كه باعث شده است تا استاد خليل‌الحصري نسبت به ديگر قاريان هم‌دوره خود متمايز شود تسلط اين استاد به احكام و قواعد تلاوت قرآن كريم است كه وي را جزء حجت‌هاي فن تلاوت قرآن كريم در زمينه تجويد به جامعه قرآني معرفي كرده است.

«مسعود سياح‌گرجي» ديگر قاري بين‌المللي كشورمان نيز دراين‌باره مي‌گويد: استاد «محمود خليل‌الحصري» از قاريان بزرگ جهان اسلام است كه در زمينه تبحر در اجراي درست و دقيق قواعد و احكام تجويدي معروف است.

وي معتقد است كه سبك تلاوت استاد خليل‌الحصري بيشتر جنبه آموزشي داشته و به كساني كه مي‌خواهند تلفظ دقيق و صحيح حروف را بياموزند توصيه مي‌شود كه دوره‌هاي تحقيق آموزشي كه توسط اين استاد اجرا شده است را گوش كنند.

سياح‌گرجي مي‌افزايد: توجه به تلفظ صحيح و دقيق حروف از مخرج اصلي خود و در مجموع رعايت كامل احكام و قواعد تجويدي و وقف و ابتدا در تلاوت قرآن كريم و نيز لحن ساده از ويژگي‌هاي تلاوت استاد محمود خليل‌الحصري است.

«احمد ليايي» قاري و داور كشوري و سرپرست گروه تواشيح قدر تهران نيز در گفت‌گو با ايكنا حرف‌هاي ديگر استادان و كارشناسان قرآني كشورمان را درباره تجويدي بودن سبك استاد حصري تكرار مي‌كند: شاخصه اصلي سبك تلاوت استاد حصري بحث تسلط وي بر تجويد است و يكي از دلايلي كه باعث شد وي به عنوان شيخ‌القراء مصر انتخاب شود همين موضوع است كه تلاوت اين استاد را از ديگر استادان متمايز مي‌كند.

وي معتقد است كه تلاوت‌هاي استاد حصري به آن اندازه كه در بحث تجويد مورد استقبال قرار گرفته در زمينه صوت و لحن با استقبال كمتري مواجه است، زيرا قرائت اين استاد ساده است و در تلاوت‌هاي خود به مقوله صوت و لحن كمتر پرداخته، هرچند همين سادگي در تلاوت اين استاد نيز در نوع خود زيبا است.

سرپرست گروه تواشيح قدر مي‌افزايد: حصري در تلاوت‌هاي خود به تجويد و وقف و ابتدا بيشتر تأكيد دارد و به عقيده من همين سادگي در تلاوت نيز باعث شده كه سبك استاد حصري از سبك تلاوت ديگر قاريان برجسته جهان اسلام متمايز شود.

حجت‌الاسلام‌و‌المسلمين سيد «محمدجواد موسوي درچه‌اي» از قاريان ممتاز كشورمان نيز دراين‌باره مي‌گويد: تلاوت‌هاي مرحوم حصري از استحكام و صلابت خاصي از لحاظ تجويد برخوردار بوده و به‌ويژه در اداي دقيق و فصيح كلمات تبحر خاصي دارند كه تلاوت وي را نسبت به تلاوت ديگر قاريان منحصر به‌فرد مي‌كند.

سيد «كريم موسوي» از مبتهلان برجسته كشورمان نيز در گفت‌گو با ايكنا نظرات بسيار جالبي را درباره رويكرد استاد حصري به تلاوت قرآن همراه با رعايت اصول دقيق تجويدي دارد: استاد حصري خود را در برابر آموزش صحيح و دقيق قواعد تجويدي و وقف و ابتدا به عوام و آيندگان مسئول مي‌دانست و به ‌همين جهت تمام توانايي و هنر خود در زمينه تلاوت قرآن كريم را در اين زمينه معطوف كرد.

موسوي مي‌افزايد: بايد بگويم كه من با استفاده از تلاوت‌هاي مرحوم حصري توانستم تجويد و وقف و ابتدا را به ‌صورت اصولي ياد بگيرم و اين استاد يكي از قارياني است كه در زمينه تجويد قرآن كريم از ويژگي‌هاي خاصي برخوردار است.

«مسعود كريمي» از قاريان جوان و بين‌المللي كشورمان نيز در اين‌باره مي‌گويد: آن‌چه كه در مورد اين پيشكسوت و قاري بزرگ جهان اسلام مي‌توان گفت بحث تسلط ايشان بر تجويد قرآن و اهميت فوق‌العاده‌اي است كه وي به رعايت تجويد در تلاوت خود دارد است.

وي معتقد است كه از نقاط قوت سبك تلاوت استاد حصري رعايت دقيق نكات تجويدي است و تلاوت‌هاي اين استاد در مقايسه با تلاوت‌هاي استادي مانند مصطفي اسماعيل كه در برخي تلاوت‌هاي خود تجويد را فداي لحن مي‌كند از دقت بيشتري در زمينه تجويد برخوردار است.

«محمدحسن موحدي» از قاريان جوان و بين‌المللي كشورمان نيز درباره اين موضوع مي‌گويد: استاد حصري در تلاوت‌هاي خود به مقوله تجويد تلاوت قرآن كريم بسيار اهميت مي‌دهد و سعي و تلاش وي بر اين است كه احكام تجويدي در تلاوت قرآن را به بهترين شكل اجرا كند.

برآيند گفته‌هاي كارشناسان مؤيد اين امر است كه شاخصه اصلي سبك استاد حصري در تلاوت قرآن، رويكرد بسيار خاص و ويژه اين استاد در پرداختن دقيق به احكام و قواعد تجويدي است، امري كه به طور معمول در تلاوت‌هاي ديگر قاريان مصري خيلي كم‌تر شاهد آن هستيم و به طور شخصي فقط در تلاوت‌هاي «محمد عامر» از پيشكسوتان قرائت قرآن كريم مصر اين خصيصه مشاهده مي‌شود.

اين استاد پيشكسوت فن تلاوت قرآن كريم جهان اسلام اصرار زيادي براي رعايت دقيق احكام و قواعد تجويدي دارد و به طور تقريبي مي‌توان مدعي شد كه وي تمام توان خود در قرائت قرآن كريم را معطوف اين امر كرده تا ميراث جاوداني براي كساني كه مي‌خواهند قرآن را با لهجه فصيح عربي و با رعايت دقيق احكام و قواعد آن تلاوت كنند از خود به جاي گذارد.

شايد به يك فرد مبتدي در وادي تلاوت قرآن كريم هيچ قاري ديگري جز خليل‌الحصري را نتوان معرفي كرد كه تلفظ صحيح و دقيق حروف را از تلاوت‌هاي تحقيق آموزشي اين استاد فرابگيرد، امري كه حتي پيشكسوتان و بزرگان تلاوت قرآن كريم كشورمان نيز به آن تأكيد دارند.

استاد «محمدتقي مروت» در گفت‌گو با ايكنا با ذكر خاطره‌اي از حضور‌ استاد حصري در ايران مي‌گويد: آن سالي كه استاد حصري به ايران آمد من به نزد اين استاد در هتلي در خيابان حافظ كه وي در آن اقامت داشت رفتنم و اجازه تلاوت قرآن خواستم و استاد نيز اجازه دادند، من تلفظ صحيح حرف «ضاد» را از اين استاد فرا گرفتم و اين استاد مرا در تلفظ صحيح اين حرف ياري كرد و راه آن را به من آموخت.

سيد «كريم موسوي» از مبتهلان برجسته كشور نيز نظرات بسيار در خور توجهي را درباره سبك استاد حصري در تلاوت قرآن بيان مي‌كند: استاد حصري روش آموزشي خاصي را براي تلاوت قرآن كريم ابداع كرد كه نه‌ تنها براي قاريان مصر و ديگر كشورها يك روش پايه محسوب مي‌شود بلكه نسل‌هاي بعد نيز مي‌توانند با استفاده از اين روش چگونگي ورود به يك تلاوت اصولي و حرفه‌اي را بياموزند.

اين كارشناس قرآني معتقد است كه استاد حصري مقوله آموزش را در تلاوت خود به‌ صورت هدفمند دنبال كرده و هرچند كه بعضي ديگر از قاريان نيز در تلاوت ترتيل و در تلاوت تحقيق خود به‌ نوعي كار استاد حصري را دنبال كردند اما مركزيت و محوريت با تلاوت‌هاي استاد حصري است.

موسوي مي‌افزايد: استاد محمود خليل‌الحصري در تلاوت قرآن كريم سبكي را اختيار كرده بود كه جنبه هنري تلاوتش بر مقوله آموزشي كه استاد در تلاوت خود بر آن تأكيد دارد، غلبه و برتري نداشت و اين موضوع اين فكر را در ذهن متبادر مي‌كند كه سبك استاد حصري سبكي ساده است كه در واقع اين‌گونه نيست.

آيا سبك «حصري» در تلاوت قرآن سبكي ساده است؟

سئوالي كه در اين‌جا مطرح مي‌شود اين است، شائبه‌اي كه سبك استاد حصري در تلاوت قرآن را به عنوان سبكي ساده عنوان مي‌كند از كجا نشأت مي‌گيرد و به طور اصولي آيا اين مطلب صحت دارد كه سبك اين استاد در تلاوت قرآن از تنوع لحني كمتري نسبت به ديگر استادان برخوردار است؟ كارشناسان و استادان قرآني نظرات متفاوتي در اين‌باره دارند، «مهدي دغاغله» از جمله اساتيدي است كه با اين نظر موافق نيست.

سرپرست گروه تواشيح ثقلين اهواز در گفت‌وگو با ايكنا مي‌گويد: درباره ترتيل استاد حصري بايد اين نكته را گفت كه ترتيل اين استاد هرچند در بحث نغمات از تنوع كمتري نسبت به ترتيل استاداني مانند «محمد صديق منشاوي» برخوردار است اما بايد توجه داشت كه نوع اجراي نغمات در تلاوت ترتيل حصري متناسب با رعايت احكام تجويدي است.

وي همچنين در مقايسه‌اي بين سبك استاد حصري در تلاوت قرآن با سبك مرحوم «مصطفي اسماعيل» مي‌افزايد: استاد مصطفي اسماعيل در بحث نغمات و صوت و لحن فردي متبحر است و استاد حصري در ترتيل قرآن كريم استادي برجسته و بي‌نظير است، اين درست كه استاد حصري در بحث تنغيم و الحان موسيقايي قرآني در حد و اندازه‌هاي استاد مصطفي اسماعيل نيست، اما در بحث ترتيل قرآن كريم و احكام تجويدي اين امر به طور كامل برعكس است و استاد مصطفي اسماعيل در اين زمينه به‌پاي استاد حصري نمي‌رسد.

«محمدرضا پورزرگري» از قاريان بين‌المللي كشورمان البته سبك استاد حصري را عامه‌پسند نمي‌داند: اين‌كه تلاوت‌هاي مرحوم خليل الحصري از بار لحني بسيار ممتازي برخوردار نيست شايد معلول ويژگي‌هاي صداي وي است كه قدرت مانور را براي استفاده از الحان مختلف به اين استاد نمي‌دهد، البته بايد به اين نكته نيز اشاره كرد كه تقواي استاد حصري در باب تلاوت قرآن كريم وي را از استفاده از الحان مختلف در قرائت بازداشته است.

پورزرگري معتقد است كه سبك تلاوت استاد حصري، سبكي آموزشي است و مي‌توان گفت كه نوع تلاوت‌هاي اين استاد نسبت به تلاوت‌هاي قارياني مانند «مصطفي اسماعيل»، «عبدالباسط محمد عبدالصمد» و «محمد صديق منشاوي» به علت عدم استخدام از الحان گوناگون عامه‌پسند نيست.

«حسينعلي شريف» از استادان و پيشكسوتان قرآني كشورمان نيز در اين‌باره معتقد است كه ‌استاد خليل‌الحصري به دليل اين‌كه سقف و ارتفاع صدايش چندان مناسب نبود نمي‌توانست در تلاوت خود همه پرده‌هاي صوتي را اجرا كند و به تبع آن كمتر نيز به مقوله لحن در تلاوت پرداخت.

اين مؤذن برجسته كشورمان مي‌افزايد: در تلاوت قرآن اصل بر اين است كه معنا و مفهوم آيات تلاوت شده به طور كامل و صحيح به مخاطب منتقل شود و استاد حصري همواره در تلاوت‌هاي خود اين اصل را مد نظر داشته است.

وي مي‌گويد: اين‌كه استاد حصري در تلاوت‌هاي خود به مقوله لحن كمتر پرداخته شايد معلول اين باشد كه صداي اين استاد چنان اجازه‌اي را به وي براي استفاده از الحاني كه طبقات صوتي بالا را مي‌طلبد نمي‌داده، البته اين نكته نيز نبايد مورد غفلت قرار بگيرد كه شايد استاد حصري نيازي را براي پرداختن بيش از اين به موضوع لحن در تلاوت‌هاي خود احساس نمي‌كرد.

سيد «محسن موسوي‌بلده» نيز در گفت‌وگو با ايكنا در اين‌باره مي‌گويد: اين‌كه استاد خليل‌الحصري در تلاوت‌هاي خود كمتر به تكنيك‌هاي لحني پرداخته به نظر من به اعتقاد و روحيه شخصي او برمي‌گردد، البته اطلاع ندارم كه وي اين شيوه را در تلاوت قرآن به عمد برگزيده يا با توجه به روحيه شخصي و ديدگاه ذاتي وي در تلاوت قرآن به اين سبك از تلاوت گرايش پيدا كرده است.

«سعيد طوسي» از قاريان بين‌المللي نيز نپرداختن استاد حصري به مقامات و الحان موسيقي در تلاوت خود را از شاخصه‌هاي سبك اين استاد مي‌داند: با وجود اين‌كه صداي اين استاد صداي كاملي است اما وي مانند استاد «مصطفي اسماعيل» از پرداختن به گوشه‌هاي مختلف مقامات قرآني خودداري كرده و اين خود از شاخصه‌هاي اصلي سبك استاد حصري در تلاوت قرآن محسوب مي‌شود.

طوسي مي‌گويد: آن‌چه كه در تلاوت‌هاي استاد محمود خليل‌الحصري مشاهده مي‌شود اين است كه وي چندان علاقه‌اي براي استفاده و اجراي موسيقي مختص به تلاوت قرآن و در اصطلاح مقامات قرآني در تلاوت‌هاي خود نداشته است.

وي مي‌افزايد: شايد بسياري از كارشناسان اين مطلب را عنوان كنند كه صداي استاد خليل‌الحصري موسيقي‌پذير نيست، اما من اين نظر را قبول ندارم، به عقيده من خود استاد حصري تمايلي به استفاده از موسيقي مختص به قرائت قرآن در تلاوت قرآن نداشته است.

طوسي معتقد است: به طور قطع شرايط زماني كه استاد حصري در آن مي‌زيسته در انتخاب اين نوع سبك براي تلاوت قرآن بي‌تأثير نبوده است، زيرا در آن زمان اعتقاد بر اين بود كه قرآن را نبايد با موسيقي خواند.

پايان سخن

به طور قطع علت استفاده نكردن استاد حصري از گوشه‌هاي مقامات و الحان قرآني و نپرداختن به آن‌ها مانند ديگر استادان هرچه كه باشد خود علتي است براي به وجود آمدن مكتبي جديد و بديع در تلاوت قرآن، مكتبي كه در واقع گنجينه‌اي است گران‌بها براي نسل‌‌هاي جديد تا بتوانند از رهگذر آن به اصول و ضوابط فني قرائت قرآن كريم آشنا شوند.

البته نبايد از اين نكته غافل شد كه تلاوت‌هاي استاد حصري آن‌چنان هم خالي از مقام و آهنگ نيست، به عنوان مثال مقام «نهاوندي» كه وي در تلاوت استفاده مي‌كند به راستي چنان زيبا و متفاوت است كه معاني آيات را تا اعماق دل‌ها مي‌نشاند، در واقع شايد مقايسه تلاوت‌هاي حصري با تلاوت‌هاي استاداني مانند «مصطفي اسماعيل» استفاده حصري از الحان و مقامات قرآني در تلاوت‌هاي خود را كم‌رنگ‌تر نشان دهد.

به هر روي فارغ از همه تحليل‌ها و نظرها درباره تلاوت‌هاي استاد محمود خليل‌الحصري، به طور قطع اين استاد يكي از ميرا‌ث‌داران فن تلاوت قرآن كريم جهان اسلام است، كسي كه با تلاوت‌هاي خود در اقصي نقاط جهان اسلام نه تنها دل‌هاي مسلمانان و غير مسلمانان را با نواي ملكوتي كلام وحي صفايي ديگر بخشيد، بلكه گنجينه‌اي بسيار گران‌بها از تلاوت‌هاي تحقيق و ترتيل به روايت‌هاي مختلف نيز از خود به يادگار گذاشت كه تاكنون مورد استفاده قاريان جوان و حتي پيشكسوتان تلاوت قرآن كريم قرار مي‌گيرد.

گزارش از: سيد جاسم موسوي

-----------

منابع:

1- مصاحبه‌ خبرگزاري ايكنا با استادان قرآني درباره ابعاد مختلف سبك استاد حصري در تلاوت قرآن، از تاريخ شنبه 30 شهريور 1387 لغايت دوشنبه 04 آذر 1387.

2- زندگي‌نامه استاد محمود خليل‌الحصري.

3- تلاوت‌هاي ترتيل و تحقيق استاد محمود خليل‌الحصري.
 سه شنبه 5 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 323]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن