واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: خس خس سينه يا آسم؟
جام جم آنلاين: با يك دو سه معلم همه شروع به دويدن كردند، ولي هنوز دقايقي از مسابقه نگذشته بود كه پسرك احساس تنگي نفس، سرفههاي پياپي و به دنبال آن محدود شدن جريان هوا در بدن، امانش را ميبرد و براي نفس كشيدن به خسخس ميافتد، دويدن را قطع ميكند ولي باز هم احساس خلط و تنگي نفس ادامه دارد.
«آسم» در زبان يوناني به معني (نفس زدن) است كه در دسته بيماريهاي ريوي قرار دارد و جريان هوا در داخل و خارج از ريه به دليل التهاب و آماس محصور ميشود.
بررسي پزشكان متخصص نشان ميدهد زنان بيش از مردان در معرض ابتلا به اين بيماري هستند و اين در حالي است كه افراد مبتلاي سن كودكي را بيشتر پسران تشكيل ميدهند.
دكتر نادر رضايي، فوق تخصص بيماريهاي ريه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي ايران با بيان اين كه آلرژي يا حساسيت شامل طيف وسيعي از علائم است و ميتواند در وهله اول پوست انسان را دچار خارش، اگزما، كهير و... كند در گفتگو با جامجم ميافزايد: با وارد شدن آلرژي به قسمت فوقاني دستگاه تنفسي (سر و گردن) علائمي همچون آبريزش بيني، عطسه، خارش بيني، چشم و خارش گلو آشكار ميشوند و حال اگر اين آلرژي وارد دستگاه تنفسي تحتاني (ريهها) شود، علائم آن به شكل سرفه، خسخس، تنگي نفس و خلط متناوب بروز ميكند كه به آن آسم گفته ميشود.
«آمارها نشان ميدهند 40 تا 50 درصد مردم دنيا داراي آلرژي هستند كه در پوست، سر، گردن و ريه آنها تاثير ميگذارد.»
دكتر رضايي با اشاره به اين مطلب ميگويد: پس عملا از هر دو نفر يك نفر دچار آلرژي است كه بهتر است به اين عارضه به چشم بيماري نگريسته نشود و آن را جزو سرشت افراد محسوب كرد.
اين عضو هيات علمي دانشگاه با اشاره به اين كه 4تا 5 درصد مردم دنيا دچار بيماري آسم هستند، اظهار ميكند: در برخي از كشورهاي جهان اين آمار تا 20درصد نيز افزايش مييابد و سهم ما از اين بيماري چيزي حدود 7 تا 10 درصد جمعيت كشور است كه جنبه وراثتي آن را نبايد ناديده گرفت.
«سردي هوا، تغييرات فصلي، آلرژيهاي محيطي، نوسانات جوي، آلودگيهاي هوا و... را ميتوان از عوامل محيطي كه باعث تشديد آسم ميشوند برشمرد.»
اين پزشك فوق تخصص با بيان اين مطلب تصريح ميكند: عفونتهاي ويروسي (سرماخوردگي) را ميتوان يكي از شايعترين عللي دانست كه بيمار با داشتن آسم زمينهاي و عوامل تحريككننده، دچار تشديد بيماري ميشود.
به گفته وي، اين عوامل تشديدكننده شامل؛ عفونتهاي ويروسي، ورزش، سرما، آلودگي هوا، عوامل محيطي (گل و گرده گياهان)، برخي غذاها و انواع كنسرو و سسها هستند كه وجود برخي موجودات در محيط خانه همچون سوسك و حيوانات خانگي مانند گربه، سگ و... نيز مزيد برعلت ميشود.
دكتر رضايي خاطرنشان ميكند؛ داروهايي مثل آسپرين، ايبوبروفن و ساير داروهاي مسكن و كاهشدهنده درد نيز ميتوانند در بيماران آسماتيك باعث تشديد علايم شوند.شايان ذكر است هر چه سن ابتلاء به اين بيماري پايينتر باشد، شانس بهبود آن بالاتر ميرود و در برابر آن، درمان در بيماران بزرگسال كمرنگ و حتي امكانپذير نخواهد بود.
اين فوق تخصص بيماريهاي ريه، مراحل درمان بيماري را منوط به پرهيز از عوامل محرك، مراجعه به پزشك و استفاده از داروهايي كه در درمان كاربرد دارند ميداند و متذكر ميشود: بهتر است افراد در فصول سرد سال از پوشش گرم استفاده كنند و پتانسيل سرماخوردگي را در خود پايين آورده و از حضور در اماكن شلوغ كه بالطبع ويروسهاي مختلف و تهويه كمي دارد، خودداري كنند و در روزهايي كه هوا آلوده است از خانه خارج نشوند و چنانچه دچار سرفههاي مزمن و علايم ريوي مداوم هستند به پزشك مراجعه كنند.
يادآوري
«برونكو ديلاتور» يكي از متداولترين نوع دارو براي درمان اين بيماري است كه اسپريهاي مخصوصي براي استنشاق هواست. استفاده از اين وسيله ميتواند حملههاي آسم را متوقف كرده و از فعاليتهاي شديد بيماري پيشگيري كند.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 222]