واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: جواد رضايى
جنجالي كه انتصاب ملك زاده به معاونت مالي اداري وزارت خارجه به پا كرد از دو منظر قابل بررسي است:
الف- تحليل علت انتصاب: از مجموع اظهارات اندك دكتر صالحي درباره اين انتصاب برمي آيد كه شخص وي در انتخاب و انتصاب ملك زاده نقشي نداشته و انتخاب و انتصاب وي از ناحيه حوزه رياست جمهوري بوده است. برخي درباره علت اين انتصاب گفته اند: چون وي داراي پرونده تخلفات بود و قوه قضائيه قصد داشت با او برخورد كند، براي بازداشتن قوه قضائيه از برخورد با وي به اين سمت گمارده شد. برخي نيز علت را اين طور بيان مي كنند: جريان انحرافي با ايجاد شوراي عالي ايرانيان كارهاي مشكوكي را آغاز كرد از جمله برقراري روابط ناشفاف و مشكوك با افراد خارج از كشور كه درباره آن تحليل هاي متفاوتي وجود دارد. به سبب ناشفاف بودن برنامه هاي اين شورا و نگاه مشكوك به آن و اقدامات جانبي تأمل برانگيز كه بي ارتباط با مسائلي نبود كه شورا دنبال مي كرد مجلس نظر مثبتي به شورا و عملكردش نداشت و در حوزه اختياراتش از جمله بودجه و هزينه شورا با آن برخورد كرد. ملك زاده مسئول اين شورا بود. به اعتقاد گروه دوم جريان انحرافي براي تداوم برنامه هاي شوراي عالي ايرانيان ملك زاده را به وزارت خارجه سوق داد و منصب معاون مالي و اداري را كه پس از تحولات درون ساختاري وزارت خارجه از هر جهت تقويت هم شده بود، به وي داد تا با خاطري آسوده و دستي باز امور ابتر شوراي عالي ايرانيان را دنبال كند. جمع بين دو نظر منعي ندارد، اما ديدگاه دوم به نظر دقيق تر و عميق تر است.
ب- اهميت برخورد مجلس با موضوع: گروه هاي سياسي متفاوتي در مجلس حضور دارند و مجلس از لحاظ سياسي متكثر است تا آنجا كه بعضاً فراكسيون هاي بزرگ ممكن است در برخورد با يك موضوع نيز دچار تكثر و چندنظري و چند گروهي شوند، بنابراين احتمالاً بعضي نيز نه اينكه مخالف اين انتصاب نبودند بلكه با آن موافق هم بودند، اما در موضوع مخالفت با انتصاب ملك زاده بعضاً افرادي ديده شدند كه به گروه هاي سياسي مختلف منتسب هستند كه در مسائل سياسي مهم با هم اختلاف دارند، اما در خصوص اعتراض به اين انتصاب به نظر مشترك رسيده اند. اعتراض اصلي و موثر به انتصاب ملك زاده از سوي كساني انجام گرفت كه استيضاح وزير را مطرح كردند. اين اقدام از دو جهت اهميت داشت: 1- عده اي با بازگشت به گذشته و پيدا كردن رد پاي مسئله و تعقيب آن و رسيدن به تحليل هشداردهنده و احساس خطر خيلي سريع و بدون فوت وقت در برابر اين انتصاب موضع گرفتند و واكنش هاي تند نشان دادند. حركت اعتراضي و آني نمايندگان رسانه هاي مخالف جريان انحرافي را به وجد آورد و آنها به شكل مضاعف در اين راستا اطلاع رساني كردند و مجلس و به ويژه نمايندگان معترض محور تحركات رسانه اي شد.
2- نمايندگان معترض براي نشان دادن جديت شان در مخالفت دقيق و بجا از ابزار قانوني استيضاح استفاده كردند و نشان دادند به هيچ وجه كوتاه نخواهند آمد. امضاي 33 نماينده در پاي برگ درخواست استيضاح و آمادگي هيأت رئيسه مجلس براي اعلام وصول، دولت را آنچنان هوشيار كرد و تحت فشار قرار داد كه ملك زاده كه موضوعش در حال تبديل شدن به يك كشمكش جدي و رفتن به سمت مقامات بلندپايه نظام بود، رسماً از سمت جديد استعفا داد و موضوع فيصله پيدا كرد.
نتيجه مثبت اين بحث كه بايد تبديل به سرمايه براي نظام شود، تعامل دقيق و ظريف مجلس و دولت است كه اگر چه در دل يك مناقشه انجام شد، اما از زيبايي هاي عملكردي الهام بخش برخوردار است كه بايد به عنوان يك روش سياسي موفق مدنظر قرار گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]